4/12/17

Μήπως είναι λάθος του Ερντογάν που έρχεται στην Ελλάδα;

Του Παντελή Σαββίδη
Είναι λάθος του Ερντογάν η έλευσή του στην Ελλάδα, αν φυσικά η πολιτική ηγεσία της χώρας αντιμετωπίσει τον Τούρκο πρόεδρο χωρίς τις συμπλεγματικές συστολές.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε κακή οικονομική κατάσταση αλλά η γεωπολιτική της θέση ολοένα και αναβαθμίζεται.
Στην αναβάθμιση αυτή ο Τούρκος πρόεδρος συνεισέφερε τα μέγιστα. Η υπερφίαλη πολιτική του οδήγησε σε κρίση τις σχέσεις του με τους Αμερικανούς. Η ρήξη δεν έχει περάσει, όπως όλα δείχνουν, τις κόκκινες γραμμές, αλλά η Τουρκία αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ουάσινγκτον.
Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα είναι σημάδι αδυναμίας του Τούρκου προέδρου, για τους εξής λόγους:
  • Τέτοιου είδους επισκέψεις, στις οποίες εμπλέκονται χώρες όπως η Ελλάδα, δεν γίνονται χωρίς την ενημέρωση των ΗΠΑ. Άρα, υπάρχει η παρότρυνση της υπερδύναμης. Προς τι; Ορισμένες πηγές πιστεύουν πως στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί το Κυπριακό. Οι λύσεις που διαφαίνονται είναι αρνητικές για τους Ελληνοκύπριους. Αλλά και ο Ερντογάν διεκδικεί κάτι περισσότερο να πάρει. Ή, μάλλον, τα διεκδικεί όλα. Μέχρι τώρα η αδιαλλαξία του βοηθούσε στο σημερινό status. Το οποίο μπορεί να μην είναι αποδεκτό, φαίνεται όμως καλύτερο από την επιδιωκόμενη λύση.
  • Δεύτερον, η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που ο πρώην ταμίας του Ερντογάν Ρεζά Ζαράμπ ενοχοποιεί τον Τούρκο πρόεδρο στην υπόθεση παραβίασης του εμπάργκο στο Ιράν. Στην καλύτερη (για τον Ερντογάν) περίπτωση, ο Τούρκος πρόεδρος θα κληθεί να καταθέσει στο δικαστήριο, και στη χειρότερη θα του απαγγελθεί κατηγορία. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση θα χρειαστεί να προσαχθεί στην αμερικανική δικαιοσύνη. Που σημαίνει πως ο Ερντογάν δεν θα μπορεί να βγει από τη χώρα του.
  • Στο εσωτερικό της Τουρκίας ο Ερντογάν έχει κατηγορηθεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δημιουργία offshore εταιρίας από συγγενείς του στην οποία μεταβιβάστηκαν 30 δισ. δολάρια. Τέτοιου είδους στοιχεία από κάπου παραδίδονται. Όπως με την άνοδό του κάποιες υπηρεσίες, στο εσωτερικό του βαθέος κράτους, του παρείχαν πληθώρα στοιχείων ενοχοποιητικών του κεμαλικού παρακράτους, έτσι και τώρα, κατά την πτώση του, οι ίδιες ή άλλες υπηρεσίες φροντίζουν με τον ίδιο τρόπο την αποδόμησή του.
  • Η οικονομία της Τουρκίας διέρχεται μια αξιοσημείωτη κρίση η οποία θα βαθύνει με τις αναμενόμενες εξελίξεις.
  • Σε μελέτη του γνωστού Atlantic Council για την αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια, η Τουρκία, μαζί με τη Ρωσία, τίθενται στο ρόλο των δυνάμεων που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, η σχετική μελέτη εκφράζει τις αμερικανικές ανησυχίες για την προσπάθεια της Άγκυρας να αποκτήσει επιρροή στην Αλβανία και τη Βοσνία.
Με όλες αυτές τις φανερές και άλλες κρυφές αδυναμίες του Τούρκου προέδρου, με την έλευσή του στην Αθήνα το μόνο που επιδιώκει είναι να δείξει πως δεν είναι απομονωμένος. Πως οι επαφές του δεν είναι μόνο με τις εμπόλεμες χώρες στη μεσανατολική κρίση και με τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος είναι αδύνατον να βλέπει τον Ερντογάν ως ισοδύναμο...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

4 σχόλια:

  1. Μέγα λάθος που εμείς δεχόμαστε τον Ερντογάν.Αλλά τι να περιμένει κανείς από ΠΡΟΔΟΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Αμερικη εκπροσωπειται με τον πληρεξουσιο Αλεξη ο οποιος θα ζητησει οριστικες απαντησεις για σοβαροτατα θεματα που απασχολουν τις ΗΠΑ σχετικα με την συμπεριφορα της τουρκιας.
    Τα Ελληνοτουρκικα ειναι ο φερετζες της συναντησης ωστε να ανακοινωθουν καποιες τετριμμενες αποφασεις,μορατορια,επιτροπες και αλλες διαχρονικες σαχλαμαρες που μας σερβιρουν μετα απο καθε συναντηση και οι οποιες ουδεποτε τηρηθηκαν.
    Ας προσεξουμε την συμπεριφορα της τουρκιας μετα την συναντηση αυτη,αν θα αλλαξει και ποσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.