15/2/18

Δεν υπάρχει αισιόδοξο σενάριο για το Αιγαίο


Δεν υπάρχει αισιόδοξο σενάριο για τα ελληνοτουρκικά. Υπάρχει το λιγότερο και το περισσότερο κακό σενάριο, λέει στο Liberal από την Κωνσταντινούπολη, όπου και διδάσκει στο πανεπιστήμιο Kadir Has ως επισκέπτης καθηγητής, ο Κώστας Υφαντής από το Πάντειο.

Εξηγεί ότι το λιγότερο κακό σενάριο είναι να αναγκαστούμε να συρθούμε σε μια διαπραγμάτευση, για να συζητήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα νομιμοποιούν τις αιτιάσεις της Τουρκίας. Δηλαδή αμοιβαίες δεσμεύσεις για τη de facto αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής στα Ιμια.

Το περισσότερο κακό σενάριο είναι σύμφωνα με τον ίδιο, να μην αρκεστούν οι Τούρκοι στους πόντους που ήδη κερδίζουν, και μετά από μια θερμή αντιπαράθεση, να ζητήσουν κι άλλα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή να μας σύρουν σε μια συνολική διαπραγμάτευση, με το ελληνικό πολιτικό προσωπικό ταλαιπωρημένο, και χωρίς την απαραίτητη νομιμοποίηση.
Εξηγεί επίσης γιατί στο μέτωπο της κυπριακής ΑΟΖ, οι επιλογές Αθήνας και Λευκωσίας είναι περιορισμένες, ενώ χαρακτηρίζει στρατηγικό λάθος την εμπλοκή της Άγκυρας στη Συρία. Απλά διότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, δεν υπάρχει έξοδος από αυτήν: Αν ο στόχος είναι η συντριπτική ήττα των Κούρδων, οι Τούρκοι θα πρέπει να προχωρούν όλο και πιο βαθιά στο συριακό έδαφος, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με Ουάσινγκτον και Μόσχα.

Για τη συνέχεια Liberal

21 σχόλια:

  1. Για τα οσα αφορουν εμας:Mπουρδες...
    Και για να πω την δικια μου μπουρδα: ο ερδο ειναι προγραμματισμενος να παρασυρει την τουρκια στην διαλυσή της με τον ενα ή αλλο τροπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολα αυτά που γράφει το άρθρο γίνονται ήδη ! Το Αιγαίο χρονια εχει μπει στο τράπεζι.Στη Μαδρίτη τι υπέγραψε ο Σημιτης ? Το θεμα ειναι θεμα πολτικου προσωπικού απο τη μεταπολίτευση αφενός και αφετέρου στρατηγικών σχέσεων της Ελλαδος.Το ΝΑΤΟ τι θέση εχει για το Αιγαίο επισήμως ? Και δεν αναφέρομαι σε δηλώσεις αλλά σε επίσημα έγγραφα του.Υπαρχει πλήθος ανοικτών θεμάτων στο Αιγαίο που δε τα ξέρει ο λαός.Η ΕΕ πως βοηθά την Ελλαδα ? Απαλλάσσει τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς απο την οικονομική της ανάλυση για το χρέος ? Πως προστατεύει την ευρωπαϊκή ΑΟΖ ? Οπως στην Κύπρο κάνοντας ν την πάπια ?Σε ολα αυτά προστίθενται λαθρομετανάστες , οικονομική κρίση , φυγή των νέων στο εξωτερικό.Για να ειναι κανεις αισιόδοξος θα πρέπει να εχει πάρει αγωγή Novartis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παντως απο το να πραττει εντελως αυτονομα ο Ερντογαν μεχρι το να ειναι καλημενος απο καποιο γενικοτερο σχεδιο με τις δυτικες υπερδυναμμεις για μας ελεος δεν υπαρχει!Ειμαστε οι χρησιμοι ηλιθιοι που λειτουργουμε ως αντικραδασμικο στις κοσμοιστορικες ανακαταταξεις στην περιοχη οπου ενφυτευεται ενα νεο κρατος!Η περιοχη μας κηδεμονευται απο χρονια απο τις δυτικες δυναμεις και εμεις ως ενας ιδιορυθμος λαος ειμαστε υπο αυστηρη επιτηρηση,απο επαγγελματιες πολιτικους υπαλληλους της ΕΕ για να ακολουθουν συγκεκριμενες πολιτικες ελεγχου της προοδου αυτου του κρατους αλλα και του ικανου αυτου λαου που αν αφεθει ελευθερος παντα ειναι ετοιμος να διακριθει!Ειναι τραγελαφικο που ενα τοσο μικρο κρατος σαν και μας διαθετει ενα τοσο δραστηριο λαο!αυτο πληρωνουμε διαχρονικα στην ιστορια μας.Γιαυτο πρεπει να στηριζομαστε στην πολιτικη και στους πολιτικους μας που ομως εχουν πατριωτικη φλεβα μεσα τους και οχι ξενη!Δεν αντεχουν οι μεγαλες δυναμεις με τα τοσα λεφτα να τους την βγαινει ενα ποντικακι ,μια μυγα οπως η Ελλας!!αυτο πρπει να καταλαβουμε,να ασχολειθουμε με τα βαθυτερα νοηματα της χριστιανικης πιστης μας οπως η μετανοια και η ταπεινωση προς τον Θεανθρωπο ομως οχι προς τις υπερδυναμεις και να χαραξουμε καποτε τον δικο μας εθνικο δρομο στην παγκοσμια σκακιερα με αξιωσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό τα λέει ΟΛΑ:

    "από την Κωνσταντινούπολη, όπου και διδάσκει στο πανεπιστήμιο Kadir Has ως επισκέπτης καθηγητής, ο Κώστας Υφαντής"

    Δηλαδή είναι δυνατόν κάποιος που διδάσκει σε Τουρκικό πανεπιστήμιο να μιλά ελεύθερα και ανεξάρτητα? Ξέρουμε ότι πολλοί ακαδημαϊκοί της Τουρκίας είναι στην φυλακή ή απολύθηκαν γιατί διαφωνούσαν με Ερντογάν. Ο κ. υφαντής δεν απολύθηκε προφανώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο υφαντης ειναι προφανες οτι προκειται περι προπαγανδιστου...
      Και η τουρκια ακομη μερος του ΝΑΤΟ...
      Και στο Αιγαιο τρεχα γυρευε...ουδεις εδω και στα περιξ ομιλει την αληθειαν...εχουν βρει τα Ιμια και παιζουν μπαλα με το κοινο αισθημα τουρκων και ελληνων...

      Διαγραφή
  6. Καθηγητης ειναι ο ανθρωπος, καθηγητικα πρεπει να μηλισει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από το Δημοτικό προσπαθούν να ξεριζώσουν απο τις τρυφερές καρδιές των παιδιών την αγιότητα που χαρίζει η αγάπη στον Θεάνθρωπο Χριστό, γιατί δυστυχώς για την Ελλάδα και τον αφανισμό της, εξυπηρετή η αγριότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είμαστε λαός του ύψους ή του βάθους,του άσπρου ή του μαύρου,του δεξιά ή αριστερά!!Μέτρο δεν υπάρχει πουθενά!!Έτσι και στα Ελληνοτουρκικά μέτρο δεν υπάρχει.Μέσα σε ώρες τον εμβολισμό του ΠΑΘ τον βαπτίσαμε ήττα,την ψυχραιμία δειλία και τις εθνικιστικές κορώνες θάρρος! Ό κύριος αξιότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Kadir Kas προσπαθεί να μας εξηγήσει ότι πρέπει να αλλάξουμε πάνες με τους Τούρκους και όλα αυτά χωρίς να έχουμε ρίξει πιστολιά. Καλά τα λέτε παιδιά εκεί στην Liberal σε λίγο θα τα πιστέψουμε!!Εγώ θα έλεγα να έχουμε λίγο υπομονή και θα δούμε την δύναμη και την σημασία της Τουρκίας σε λίγο καιρό.Μην βιαζόσαστε να μοιράσετε το Αιγαίο και την Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόση δηλαδή υπομονή να κάνουμε, να δούμε τί. Μήπως πρέπει να περιμένουμε μέχρι να ξαναευχαριστήσουμε Αμερικανό πρόεδρο για καινούργια παραχώρηση προς την Τουρκία;
      Το ότι απαγορεύεται στους Έλληνες ψαράδες η αλιεία στο Αιγαίο δεν λέει τιποτα; Οταν ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος ήταν γονατιστός στο λιμάνι της Καλύμνου, παρακαλώντας τους ψαράδες να μην ξεσηκωθούν τότε στα Ίμια, το έκανε για πλάκα; Έως πότε θα δουλεύουν αυτόν το λαό που εσείς λέτε οτι είναι ή του ύψους ή του βάθους; Είστε σίγουρος γι'αυτό;

      Διαγραφή
    2. Να φοβάσαι την οργή του υπομονετικού ανθρώπου.. John Dryden.Αγαπητέ μου χρησιμοποιείς 1ο πληθυντικό. Εγώ δεν θυμάμαι ούτε έμενα ούτε κανένα άλλον Έλληνα να ευχαρίστησε προσωπικά τον Αμερικάνο Πρόεδρο. Εγώ θυμάμαι ότι αυτό το έκανε ο Σημίτης.Όσο αφορά το Υπουργό Γιαννόπουλο ο θεσμικός του ρόλος δεν είναι να παρακαλεί γονατιστός τους ψαράδες μήπως και χάσει το κόμμα του κάποιον ψήφο αλλά να προσπαθήσει να βρει λύσεις για το κοινό καλό!!Όπως και η δουλειά τον ψαράδων δεν είναι να σηκώσουν επανάσταση αν πέσουν έξω τα συμφέροντα τους όσο αφορά την αλιεία αλλά να συμβάλουν από την δικιά τους σκοπιά στο γενικότερο Εθνικό καλό. Όσο αφορά τους ψαράδες θεωρώ ότι είναι πολύ υπερήφανοι άνθρωποι ώστε να βάλουν το συμφέρον το δικό τους πάνω από την χώρα.Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι παρά τα γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών οι ίδιες συνθήκες ισχύουν ακόμη οι οποίες είναι της Λωζάνης και η Συνθήκη των Παρισίων. Η χώρα δεν έχει βάλει την υπογραφή της πουθενά αλλού για αλλαγή συνόρων.

      Διαγραφή
    3. Το καλυτερο αλιευτικο της χωρας ειναι η Βουλη των Ελληνων...ολη μερα ..καμακωνουν ψαρουκλες σαν Εμας...κοροιδακλες ...γκιριζια...και ροφους με γουρλωμενα ματια απο μια διαρκη απορια ..πως την πατησαν..Αυτο θα απαντηθει στον παραδεισο βεβαια...

      Διαγραφή
  9. Η προσωπική μου αίσθηση από το άρθρο είναι πως εκφράζει ηττοπάθεια και τίποτα περισσότερο, γιατί πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός πως θεωρεί και στα δυο ενδεχόμενα εμάς χαμένους ή λιγότερο χαμένους...δεν πάει έτσι, δεν πάει καθόλου έτσι, αλλά δεν περίμενα και κάτι διαφορετικό από άρθρο που προέρχεται από το λίμπεραλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να πει ο άνθρωπος θα του κόψουν τον μισθό .Σε Τούρκικο πανεπιστήμιο δουλεύει.Αν πει τίποτα διαφορετικό θα λάβει την Οθωμανική χαστούκα του Ερντογάνη και του Καραγκίουλη. Άσε που μπορεί να προσλάβουν κανένα να τον σκοτώσει με τηλεπάθεια!!!

      Διαγραφή
  10. Ακουστε φιλοι μου, ειμαι 70 ετων και χαιρω ακρας υγειας,πολλοι απο εσας θα εχετε την ηλικια των παιδιων μου και εχω κατι να σας πω.Καλα τα μεσα δικτυωσης και κανοντας πολεμο με το πληκτρολογιο,η πραγματικοτητα ειναι τελειως διαφορετικη.Μετα την επικληση των Θειων θα πρεπει να κινησουμε και τα χερια μας και ολο το ειναι μας οπως λεει και το ρητο συν Αθηνα και χειρα κινει οπου και οποτε χρειαστει.Πρεπει να καταλαβουμε οτι χωρις αγωνα και αιμα και θυσιες τιποτε δεν κερδιζεται στην ζωη ποσο μαλλον σ'εναν πολεμο.Ποσο αποφασισμενοι ειμαστε να υπερασπιστουμε την πατριδα μας.Οι προηγουμενες γενιες απο αρχαιοτατων χρονων δεν νοιαζονταν ποσοι ηταν οι εχθροι μας αλλα που ειναι.Βαλλομεθα πανταχοθεν απο εχθρους και φιλους,γιαυτο θα πρεπει να μονιασουμε εξω απο κομματα και χρωματα και σαν μια γροθια να διωξουμε την εσωτερικη σαπιλα των λαμογιων και προδοτων καθως και την βρωμα των τουρκοαλβανοσλαβων.Ν'ειστε σιγουροι οτι δεν θα κρυφτω επειδη δεν ειμαι προς στρατευση αλλα θα ειμαι μαζι σας στην πρωτη γραμμη εκτοςκαι αν εχω την ατυχια και αποδημησω εις Κυριον και δεν θα εχω την χαρα να προσφερω την ζωη μου για την πατριδα μου και τους συνελληνες μου.Με αγαπη προς ολους γιατι κανεις δεν περισσευει εκτος απο τα λαμογια και τους εφιαλτες.Ενα κοινος θνητος παππους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Νίκο μπράβο σας!!Νομίζω ότι κάνατε την καλύτερη τοποθέτηση από όλους μας.

      Διαγραφή
    2. Να χαίρεσαι πάντα άκρας υγείας,
      να είσαι γερός και ετοιμοπόλεμος γι'αυτό που αγαπάς την πατρίδα.
      Σ'ευχαριστώ γιατί με ενθαρρυνης.

      Διαγραφή
    3. Μπραβο βρε ..παππου...νεοτερε νεων...

      Διαγραφή
    4. Μπραβο και στα παιδια που δεν εχασαν το κουραγιο να πουνε σεμνα ενα μπραβο στον σοφο παππου...

      Διαγραφή
  11. It is obvious that Turkey is an enemy of Greece and Hellinism.
    With respect to the Imia, both in 1996 and now, Turkey with its stupid moves has achieved nothing. Nothing has changed in the Aegean and nothing will change if the Greek nation is armed with long range strategic weapons of massive destructive capabilities. Put the Greek scientists and brains to work on this. If Greece has the right weapons to wipe out the Turkish army, then the Turks will be quite.
    I hope those chickens in Athens will understand this and rearm the country. Greece has to repopulate and arm all of its islands across the Turkish coast and right to their nose. Only the power of the Greek guns will make Turkey to stop its stupidity in the Aegean.
    Dr. Athanas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο τι και να λεμε το κακο εγινε,
    Μιλω γι αυτα που ειναι γνωστα σε όλους .Το βάλαμε στα ποδια, παραδεχτειτε το ολοι σας.
    Τα λοιπα θεωρίες.Αρχισαν να κλεινονται θέσεις για λάκησμα, και η τουρκικες αερογραμμες κανουν και προσφορές.
    Τουλαχιστον να σωεθει ο ανθος της Ελληνικης φυλης.Τό παιχνιδι ειναι τελειωμενο απο την ωρα που δεν ανταποδωσαμε.Αυτός πού φερει την ευθυνη ειναι ο κυβερνητης του σκαφους.Επρεπε να ανταποδωσει, ακομη και εαν βυθιζοτανε απο τουρκικη επιθεση.Τά υπολοιπα ειναι μπουρδες.Τά υποβρυχια τα ελληνικα στην κυπρο δεν σταματησαν την αποβαση των τουρκων καιτοι εδυνατο, πλην ομως υπακουσαν σε διαταγες και υποχωρησαν , αλλα τουλαχιστον δεν εβληθησαν απο εχθρικα πυρα ουτε εξεφτελιστηκαν.Οπως εχει λεχθει , η Ιταλια ναι μεν δεν εδεχθη τον Οτσαλαν , αλλα ΔΕΝ τον παρεδωσε στους Τουρκους οπως η Ελλας.Αντιλαμβανομεθα τωρα διατι δεν μας παιρνει κανεις στα σοβαρα,Εδω εδωρηθησαν στους Αλβανους δυο οικοπεσα ΑΟΖ και δεν σταματανε εκει,και η Ελλας μαζευεται, οπότε έπεσε η γραμμη και επεται συνεχεια. Τά λοιπα μπουρδες, καουραστηκαμε απαντες με αυτην την κατασταση, τωρα καταλαβαινω αυτους που πανε σ αλλη γη σαλλα μερη.Μας σιχαθηκαν και εμεις σιχαθηκαμε τους εαυτους μας.Η Τουρκια οτι λεει το κανει γιατι θελει και μπορει.Ειδατε να κουνηθει κανεις>?ΚΑΝΕΙς Η Γαλλια μοκο, η Ιταλια μοκο, παει και η Κυπρος, πανε όλα.Θα φυγουνε και οι Κυπριοι και τελειωσε το θεμα.
    Δικαιο εν τη ισχυει κυριοι/
    Κατι ηξερε ο Αισωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.