28/6/19

Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω απ΄την Τουρκία Ι

Hταν 24 Νοεμβρίου 2015, όταν οι Τούρκοι κατέρριψαν ένα ρωσικό Su-24M. Ο Ερντογάν προσπάθησε να εμπλέξει το NATO, αλλά η μπλόφα του δεν έπιασε. Ήδη ο Πούτιν τον είχε κατηγορήσει ότι προστατεύει το λαθρεμπόριο πετρελαίου που έκανε το Ισλαμικό Κράτος, στα κέρδη του οποίου, οφείλεται εν μέρει η οικονομική άνοδος της Τουρκίας.
Από τότε αρχίζουν τα δύσκολα για τον Ερντογάν. Αναγκάζεται να πέσει στην αγκαλιά του Πούτιν, απ’ τον οποίο εξαρτάται ενεργειακά για να τροφοδοτήσει την ανερχόμενη βιομηχανία του. Τον στήριξε άλλωστε στο πραξικόπημα εναντίον του.
Στόχος του είναι η απεξάρτηση από τη Δύση και η αυτονόμησή του. Όνειρο ζωής και ο χρόνος τον πιέζει ασφυκτικά. Το 2023, συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και την επαίσχυντη κατ’ αυτόν συνθήκη της Λωζάνης. Εγκλωβισμένος όμως στην αλαζονική του συμπεριφορά, κινδυνεύει με τους τακτικισμούς να στριμωχτεί στη γωνία.
Στην προσπάθεια του αυτή, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα των Αμερικανών ,εσωτερική αμφισβήτηση του Τράμπ, ενόψει μάλιστα προεδρικών εκλογών το 2020, αλλά και ανοικτά μέτωπα με Κίνα, Ιράν, Β. Κορέα.
Ο Τούρκος πρόεδρος τραβάει το σκοινί, προφανώς επειδή δεν βλέπει ότι ο ίδιος έχει δρόμο επιστροφής. Ολα δείχνουν ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην Ουάσιγκτον, καθώς δεν μοιράζονται πλέον μία κοινή απειλή. Η υποστήριξη των Κούρδων από τις Η.Π.Α. και το πραξικόπημα ήταν καταλύτες στις  αποφάσεις του.

για τη συνέχεια ambassadoratlarge

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.