14/9/19

16χρονος Μπουρλοτιέρης;


Με αφορμή τον 16χρονο Ελληνοκύπριο που κατέβασε από σχολείο στα Κατεχόμενα την τουρκική σημαία.

Η ενέργεια ενός 16χρονου Ελληνοκύπριου να κατεβάσει από σχολείο στα Κατεχόμενα μια τουρκική σημαία και, σύμφωνα με τους Τουρκοκύπριους, να σπάσει την φωτογραφία του Τουρκοκύπριου κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς απειλεί, κατά την ελληνοκυπριακή εφημερίδα Αλήθεια να δυναμιτίσει το κλίμα στα ελληνοτουρκικά.

Για την εφημερίδα, που απηχεί φιλοσυναγερμικές θέσεις, δηλαδή το κόμμα του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ένας νεαρός μπορεί να σταθεί η αιτία να χαλάσει το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στην Κύπρο την προηγούμενη Κυριακή. Την Κυριακή 08.09 επετράπη, μετά από 45 χρόνια, σε Ελληνοκύπριους πρόσφυγες από τη Λύση*, χωριό κοντά στην Αμμόχωστο, να τελέσουν λειτουργία στην Παναγία της Λύσης.

Για την κυπριακή κυβέρνηση η λειτουργία στο ναό της Λύσης εμφανίστηκε ως πολύ θετικό βήμα για να εκκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες. Η ελληνική εφημερίδα πήρε την σκυτάλη από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης που έχουν το συμβάν ψηλά στην ειδησεογραφία, για ευνόητους λόγους και το διανθίζουν με διάφορα. Για παράδειγμα, ότι ο 16χρονος είναι μάλλον μέλος του ΕΛΑΜ επειδή στο βίντεο καταγράφηκε να φορά μαύρα ρούχα κ.λπ.

Αλλά αρκεί ένας «απερίσκεπτος» 16χρονος για να βάλει μπουρλότο;

Πέρα από την «εικονική πραγματικότητα» που παρουσιάζουν η συγκεκριμένη εφημερίδα και φυσικά η τουρκική προπαγάνδα, στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες συμβαίνουν κάποια πολύ σοβαρά γεγονότα που αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εδώ και μήνες στην Κυπριακή ΑΟΖ εξελίσσεται ο Αττίλας 3, με το τουρκικό ναυτικό να έχει εισβάλλει εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τουρκικά ερευνητικά σκάφη διεξάγουν έρευνες και οι τουρκικές αρχές μέσω του ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν γεωτρήσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια στο huffingtonpost.gr

7 σχόλια:

  1. «…η ενέργεια ενός 16χρονου Ελληνοκύπριου να κατεβάσει μια τουρκική σημαία απειλεί κατά την ελληνοκυπριακή εφημερίδα Αλήθεια να δυναμιτίσει το κλίμα στα ελληνοτουρκικά…»

    Τι θα είχε για πρωτοσέλιδο η εφημερίδα ‘Αλήθεια’ εάν (υποθετικά) η ημερομηνία ήταν 31η Μαΐου 1941 και περιέγραφε την αντιστασιακή πράξη των Απόστολου Σάντα & Γιάννη Γλέζου; Θα έγραφε: «…δύο κακομαθημένοι τεντυμπόϋδες κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη και χάλασαν το θετικό κλίμα με τους φίλους Γερμανούς…»

    ΥΓ. Η λέξη «Αλήθεια» στα ρΟΥσικα, μεταφράζεται ως «Pravda» (Πравда), κάτι που ταιριάζει τόσο πολύ στην προαναφερθείσα φυλλάδα λαμβάνοντας υπ΄ όψη τι σήμαινε Εφημερίδα «Πравда» στην ΕΣΣΔ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μανώλης ονομάζεται ο ήρωας που κατέβασε τη γερμανική σημαία και ανέβασε τον Αλ6ς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ MΥΡΟΒΟΛΟΣ,

      Ναι, έχεις απόλυτο δίκιο! ΜΑΝΩΛΗΣ Γλέζος (αντί Γιάννης που έγραψα παραπάνω και τώρα που το βλέπω απορώ κι εγώ με τον εαυτό μου πως μου ξέφυγε). Ζητώ συγνώμη για το λάθος.

      Διαγραφή
    2. Βέβαια, επειδή έχω πάει στο στρατό, θυμάμαι ότι τη νύχτα δεν αφήναμε τη σημαία στον ιστό.
      Οι Γερμανοί άραγε εκείνη την εποχή τη σημαία δεν την κατέβαζαν; (Σημ. υπήρχε στρατιωτικό φυλάκιο στην Ακρόπολη).

      Τι να πεις... άλλες εποχές, άλλα έθιμα.

      Διαγραφή
    3. @ MΥΡΟΒΟΛΟΣ,

      Φυλάκιο με Γερμανική φρουρά υπήρχε - όχι ακριβώς δίπλα, αλλά υπήρχε. Η Σημαία όντως υποστέλλεται μετά την δύση του Ηλίου κι αυτό ισχύει σε όλους τους στρατούς. Ναι, υπάρχει πράγματι έντονη αμφισβήτηση της πράξης των Σάντα & Γλέζου ειδικά στον τρόπο με τον οποίο έχει περιγραφεί η πράξη μεταπολεμικώς και λαμβάνοντας υπ’ όψη πως υπάρχουν ένα - δυο σημεία στην αφήγηση των πρωταγωνιστών που κάπου δεν δένουν μεταξύ τους… αλλά αυτό είναι μία κουβέντα που θα χρειαστεί χρόνος για να συζητήσουμε διεξοδικά. Το βέβαιον είναι, πως η 31η Μαΐου 1941 ξημέρωσε χωρίς την Γερμανική / Ναζιστική Σημαία στον ιστό - εξάλλου έχει καταγραφεί σαν γεγονός πως οι Γερμανοί διεξήγαγαν έρευνες για να βρουν τους υπαίτιους της αρπαγής της Σημαίας.

      Τώρα αν με ρωτάς λεπτομέρειες, θα σου απαντήσω πως στηριζόμαστε αποκλειστικά στις μαρτυρίες των ανωτέρω (Σάντα & Γλέζου και των φίλων τους που δρούσαν υποστηρικτικά). Δεν είμαι σε θέση να σου απαντήσω εάν η Σημαία εκλάπη ή εάν κατεστράφη ή εάν την έριξαν στο πηγάδι (καθώς οι ίδιοι είπαν χωρίς όμως να βρεθούν ίχνη της όταν ερευνήθηκε μεταπολεμικώς ο χώρος) κλπ ούτε μπορώ να δώσω ικανοποιητική απάντηση σε όσους αμφισβητούν την πράξη καθ’ ολοκληρία ή εν μέρει.

      Όπως και να έχει, όπως και να έγινε, ήταν μια αντιστασιακή πράξη τόνωσης του Ηθικού του Ελληνικού λαού και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε - ως προσπάθεια τόνωσης του Ηθικού ενός λαού που λίγους μήνες πριν είχε δει τα Panzer στους δρόμους της πρωτεύουσας και τη σβάστικα να ανεμίζει πλάϊ στον Παρθενώνα. Τις περισσότερες φορές, οι πράξεις Ηρωϊσμού περιβάλλονται με δόσεις υπερβολής, δίνοντας στους πρωταγωνιστές διαστάσεις υπερφυσικού - αυτός είναι και ο στόχος άλλωστε. Είναι φορές που Ιστορικώς καταγεγραμμένες ηρωϊκές πράξεις δεν ήταν τίποτε περισσότερο από απλές συγκυρίες που είχαν ευτυχή έκβαση, πέρασαν όμως στην λαϊκή παράδοση ως πράξεις Ανδρείας επειδή έπρεπε πάση θυσία να τονωθεί το Ηθικό - με λίγα λόγια, να «γεννηθεί» ένας Ήρωας και για να παραδειγματιστούν κι άλλοι πρόθυμοι για να ακολουθήσουν.

      Διαγραφή
    4. Pointman,

      Θα συμφωνήσω ως προς το δεύτερο σκέλος της σκέψης σου, όπου το λαϊκό αφήγημα, εξιδανικεύει πράξεις για να ενδυθούν το μανδύα του ηρωισμού και να αναπτερώσει το λαϊκό αίσθημα.

      Όμως όταν το λαϊκό αφήγημα διαπερνά γενιές και μάλιστα από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, πάνω του στήνονται πολιτικές καριέρες, παράλληλα αναπτύσσεται το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς καπελώνοντας ή εξοβελίζοντας ως αιρετικές αντίθετες προσεγγίσεις, τότε έχουμε μια καθαρή κι αποσταγμένη κομματική προπαγάνδα.

      Δεν σου κρύβω, αδιάφορος επί χρόνια για τα κομματικά ένθεν κακείθεν, είχα πέσει κι εγώ θύμα αυτής της καθεστύκειας αριστερής προπαγάνδας.

      Όμως νισάφι πια.
      Εν προκειμένω, λοισμονούμε ότι η πρώτη πράξη ηρωικής αντίστασης πάνω στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως, σημειώθηκε από έναν δεκαοχτάχρονο εύζωνα, τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΟΥΚΙΔΗ.
      Ο ΚΟΥΚΙΔΗΣ, συντετριμμένος από την είσοδο στην πόλη των χιτλερικών ναζί, μην αντέχοντας να παραδώσει την ελληνική σημαία σε εκείνα τα βδελύγματα, τυλίχτηκε μ' αυτήν κι έπεσε από το βράχο. Βλέπεις για εκείνον, δεν ήταν ένα απλό ...πανί.

      Στο δια ταύτα, η αριστερά, υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για την εθνική τραγωδία του εμφύλιου σπαραγμού, δημιούργησε στον ελληνικό χώρο το ηθικοπλαστικό πλεονέκτημα της. Είχε λοιπόν ανάγκη από τοτέμ όπου θα τα περιέφερε ανά την οικουμένη για να προπαγανδίζουν τη μη ήττα του '49.

      Ένα από αυτά τα τοτέμ, ήταν κι αυτός ο παππούλης πλέον με τα γαλάζια ματάκια και το βαθύ, λάγνο και λαοπλάνο βλέμμα. Ο παππούς είχε κερδίσει για τις υπηρεσίες του το βραβείο Λένιν το 1962, αν θυμάμαι καλά. Περιφερόμενος από το ΚΚΕ, στην ΕΔΑ, το ΠΑΣΟΚ, τον Συν, τον Σύριζα και τώρα το ΛΑΕ.
      Ο παππούς έχτισε καριέρα με τη ναζιστική σημαία, μετά το '74. Ο παππούλης πήρε από το χεράκι τον Αl6$ (ως καλός ινστρούχτορας) και προσπαθούσε να πείσει το πόπολο ότι η ελ-πήδα έρχεται. Όταν ο Αl6$ μαζί με όλο το συρφετό τα έκανε σκατά, τράβηξε αθόρυβα την ουρίτσα του και αποχώρησε. Μήτε λαλιά αυτοκριτικής. Για δε το κωλόχαρτο των Πρεσπών μούγκα ο "πατριώτης".

      Τα στερνά τιμούν τα πρώτα, Pointman. Για μένα ήρωες είναι ο δεκαεξάχρονος από την Κύπρο, ο Σολωμός Σολωμού κ.α.
      Ήρωας είναι ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΙΔΗΣ

      Διαγραφή
  3. Τις επόμενες μέρες από την ηρωική ενέργεια του Μ. Γλέζου και του Λ.Σιάντα η ναζιστική κατοχική αρχή της Αθήνας δραστηριοποιήθηκε έντονα για να βρει ναι να συλλάβει τους δυο νεαρούς.Τότε με τις έρευνες τους οι ναζί κατακτητές ομολογούσαν ότι κάποιοι ή κάποιος κατέβασε την σημαία τους από την Ακρόπολη.
    Σήμερα ποιοι αμφισβητούν αυτό που γνωρίζει και αναγνωρίζει όλη η ανθρωπότητα;
    Δεν εκπλήσσομαι αν υπάρχουν κάποιοι , λαμβάνοντας υπόψη ότι νεοναζί αμφισβητούν ακόμη και το ολοκαύτωμα λες και το Αουσβιτσ το Νταχαού κλπ κτίσθηκαν από τους ανθρώπους του Χόλιγουντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.