6/9/19

Καραμανλής - Σαμαράς έπραξαν το αυτονόητο! Είχαν απορρίψει την ιδέα του δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα ως «απαράδεκτη ενέργεια»

Ούτε από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ούτε από τον Αντώνη Σαμαρά έμαθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή τουλάχιστον ο άνθρωπος που τον παρέσυρε στο ατόπημα να ζητήσει ως… δανεικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα από τον Μπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο των εορτασμών του 2021. 
Αν και τους είχαν προσφερθεί ως δανεικά από τους Βρετανούς πριν από 10 χρόνια, οι Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς αρνήθηκαν εμφατικά να δεχτούν τα Γλυπτά που έκλεψε ο Ελγιν και τα οποία οι απόγονοί του, λειτουργώντας ως σφετεριστές, παρανόμως παρακρατούν.
Ήταν το 2009 και στην Ελλάδα είχαμε κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, με υπουργό Πολιτισμού τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε παραλάβει από τον Μιχάλη Λιάπη.
Τότε το Βρετανικό Μουσείο είχε προτείνει στην Αθήνα, εν όψει των εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης, τον τρίμηνο δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, μέσω της διευθύντριας επικοινωνίας του μουσείου Χάνα Μπόλτον.
Το αίτημα είχε υποβληθεί στον Μιχάλη Λιάπη και συνέχισε να ασχολείται μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο ο Αντώνης Σαμαράς.
Τότε η διαχρονική θέση των υπουργών Πολιτισμού και του κ. Σαμαρά, που έστειλε την απάντηση, ήταν πως μία τέτοια κίνηση «θα ισοδυναμούσε με νομιμοποίηση της υφαρπαγής των Γλυπτών και τον τεμαχισμό του μνημείου πριν από 207 χρόνια».
Ήταν η εποχή που μας παρακαλούσαν οι Βρετανοί να τα δανειστούμε, ωστόσο η τότε κυβέρνηση, έξυπνα σκεπτόμενη, κατάλαβε το παιχνίδι που κρυβόταν πίσω από την… αθώα πρόταση του Βρετανικού Μουσείου περί δανεισμού.
Δέκα χρόνια αργότερα, σε διαφορετικό μήκος κύματος, η σημερινή κυβέρνηση να ζητά δανεικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γεγονός που δεν της «βγήκε» και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.
Πηγή: Εφημερίδα δημοκρατία

14 σχόλια:

  1. From recent articles we find out the British Law provides us the legal ground to claim them. It's time to bring them home.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει "British Law". Θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι στο ΗΒ ισχύουν τρία διαφορετικά δίκαια, το αγγλικό, το σκωτικό και το ιρλανδικό. Δεν ξέρω πού ακριβώς αναφέρεσαι, αλλά εδώ δεν είμαστε ικανοί να απαιτήσομε και να εισπράξομε οφειλές από την Γερμανία, που είναι 75 ετών και τεκμηριωμένες και τα ελγίνεια μάρμαρα θα απαιτήσομε; Η Γερμανοί έκλεψαν και αρχαιολογικούς θησαυρούς και βυζαντινές εικόνες και άλλα κειμήλια μεγάλης αξίας. Μ' αυτά τι μέλλει γενέσθαι; Και τι θα γίνει με την Νίκη τής Σαμοθράκης, την Αφροδίτη τής Μήλου και τόσα άλλα που βρίσκονται διάσπαρτα εδώ κι εκεί;

      Διαγραφή
  2. Είναι απλό, φέρεσαι όπως σου φέρονται. Τα δανείζεσαι και τα κρατάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό σκέφτηκα κι εγώ. Αλλά ο Μητσοτάκης πρότεινε να δανείσει η Ελλάδα στην Αγγλία σημαντικές αρχαιότητες που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα...

      Διαγραφή
    2. @ csx

      Και κάποιος άλλος το έγραψε προ ημερών, αλλά δεν το σχολίασα, διότι το θεώρησα σαν αστείο. Τώρα να που επαναλαμβάνεται αυτή η ανοησία.

      Για να τα δανειστείς, πρέπει να υπογράψεις ότι αναγνωρίζεις την κυριότητα των Βρετανών επί των εν λόγω αρχαιοτήτων. Άπαξ και υπέγραψες, πώς θα αρνηθείς την επιστροφή; Σε όποιο δικαστήριο κι αν καταφύγει το Βρετανικό Μουσείο, θα κερδίσει, η Ελλάδα θα κριθεί σαν καταχραστείς και θ' αναγκασθεί να τα επιστρέψει, αφού πρώτα θα έχει διασυρθεί. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

      @ Χαρίλαος

      Ο δανεισμός εκ μέρους τής Ελλάδος άλλων αρχαιοτήτων στην Αγγλία, δεν αλλάζει κάτι. Δεχόμενοι να δανειστούμε τα γλυπτά τού Παρθενώνα, δεχόμαστε de facto, ότι ανήκουν στους Βρετανούς. Αν δε υπογράψομε και "χαρτί", που σίγουρα θα μάς ζητήσουν να υπογράψομε, δεχόμαστε το δεχόμαστε και de jure. Άλλωστε, άλλο να τού δώσω εγώ κάποιες αρχαιότητες, για να μού δώσει αυτός κάποιες δικές του και άλλο να τού δώσω εγώ κάποιες αρχαιότητες, για να μού δώσει αυτός κάποιες ... δικές μου, εκτός κι αν δεχόμαστε ότι δεν είναι πια δικές μας.

      Διαγραφή
  3. Δεν τους καταλαβαίνω ειλικρινά.
    Εγώ προσωπικά θα συμφωνούσα,θα υπέγραφα ό,τι θέλουν οι Άγγλοι,θα έπαιρνα τα Μάρμαρα και μετά...μην τον είδατε τον Παναγή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά το σχόλια στερούνται σοβαρότητας. Είσαι ο τρίτος, απ' ό,τι έχω δει, που προτείνει αυτή την πειρατεία, λες και είμαστε ... Τούρκοι. Βλέπε σχόλιό μου/απάντηση σε csx και Χαρίλαο, το οποίο δεν έχει ακόμη αναρτηθεί.

      Διαγραφή
    2. Αυτο έπρεπε να κάνουμε ! Το διάβασα και στο Facebook που το έγραψε κάποιος κατω απο την είδηση και είχε δίκιο.Το θεμα ειναι οτι αν προχωρήσει αυτο που πρότεινε ο πρωθυπυοργος θα πρέπει αν δώσουμε κι εμείς κατι ως αντάλλαγμα για έκθεση στην Αγγλετερα...

      Διαγραφή
    3. @ Όλα για όλα

      Δεν καταλαβαίνω. Διάβασες το σχόλιό μου 6 Σεπτεμβρίου 2019 - 8:26 μ.μ. κι αν ναι, τι απαντάς. Αν όχι, διάβασέ το και δώσε μου απάντηση, αν έχεις. Μα είναι δυνατόν σε ενηλίκους να επικρατεί τέτοια επιπολαιότητα;

      Διαγραφή
  4. Ένα πράγμα δεν καταλαβαίνω με όσους θεωρούν λύση την πειρατεία. Γιατί δεν κατάσχομε ό,τι γερμανικό υπάρχει στην Ελλάδα, αφού οι Γερμανοί αρνούνται να αποπληρώσουν το κατοχικό δάνειο και να διαπραγματευτούν τις πολεμικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις και όταν μάς πάνε δικαστικά, όπως πήγαν την Ιταλία, να τούς πούμε ... "ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ"; Μα είστε καθόλου σοβαροί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είναι τόσο απλό:
      Μας τα έκλεψαν;
      Ναι.
      Μας τα έκλεψαν.
      Το να τα επανακτήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε, είναι απόλυτα θεμιτό.
      Ποιό δικαστήριο θα δώσει δίκιο στους Αγγλους;
      Αλλά κι'αν δώσει,πρόβλημα του...
      Θα τους καταγγείλουμε ως υποθάλπτες κλεπτών...
      Οσον αφορά την υπογραφή μας,μπορούμε να την δικαιολογήσουμε ως προϊόν ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ και να την ακυρώσουμε...
      Ας ξυπνήσουμε επιτέλους.
      Ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος.
      Οι Βρετανοί έχτισαν μιά αυτοκρατορία χρησιμοποιώντας την Πειρατεία.
      Γιατί εμείς θα πρέπει να τους αποδεχθούμε ως τέτοιους -ως αυτοκρατορική δύναμη- και όχι σαν Πειρατές που είναι;

      Διαγραφή
    2. Το αυτό και με τους γερμανούς...
      Εννοείται πως είμαστε απόλυτα σοβαροί.
      Με του γερμανούς θα έπρεπε να φύγουμε από την Ε.Ε. μετατρέποντας τα χρέη προς αυτούς από Ευρώ σε δραχμές.
      Και να κατασχέσουμε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά,τα αεροδρόμια και τον ΟΤΕ.
      Αντίθετα, η εθελοδουλεία που επιδεικνύουμε είναι η απόλυτη ΑΜΑΡΤΙΑ.
      Δεν λέω, θέλει μυαλό όλη αυτή η επιχείρηση "ανυπακοής" και καλό σχεδιασμό.
      Αλλά έτσι γίνονταν πάντα τα πράγματα.
      Με μυαλό και καλό σχεδιασμό.
      Ειδάλλως μένεις δούλος εσαεί.

      Διαγραφή
    3. Μάριε,

      Και το ότι μάς τα έκλεψαν, συζητείται. Την εποχή εκείνη η Ελλάδα ήταν οθωμανικό βιλαέτι και ο Έλγιν τα πήρε με άδεια τού Σουλτάνου. Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Κάθε δικαστήριο θα δικαιώσει την Αγγλία, αν εμείς υπογράψομε και αναγνωρίσομε αυτούς σαν νομίμους κατόχους των Μαρμάρων τού Παρθενώνα. Το έγραψα, δεν το πρόσεξες; Τα υπόλοιπα είναι δικές σου εικασίες.

      Ούτε με τα χρέη των Γερμανών στέκουν αυτά που γράφεις. Πώς θα μετατρέψομε αυτά που τούς χρωστάμε σε δραχμές, φεύγοντας από την ΕΕ; Αυτοί € δάνεισαν, € θέλουν. Εμείς θα έχομε μετά το πρόβλημα πού θα βρούμε τα €, ώστε να μην καταπέσουν οι εγγυήσεις που έχομε βάλει και που είναι ό,τι έχομε και δεν έχομε (ακόμη, ή φ.α. και πετρέλαιο).

      Το μυαλό και τον καλό σχεδιασμό το χρειαζόμασταν, όταν δανειζόμασταν αφειδώς και σπαταλούσαμε. Είναι αυτό που λένε "στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα".

      Όλα τα υπόλοιπα είναι ψευτομαγκιές και τσαμπουκαλίκια, που δεν πιάνουν τόπο.

      >Γιατί εμείς θα πρέπει να τους αποδεχθούμε ως τέτοιους -ως αυτοκρατορική δύναμη- και όχι σαν Πειρατές που είναι;<

      Διότι αυτοί έχουν περισσότερα κανόνια. Απλό είναι, γενναίε μου Μάριε.

      Κατηγόρησε στην Βουλή κάποτε ο Κάνιγκ τον πρωθυπουργό Ντισραέλι, ότι επεμβαίνει η Βρετανία σε κάποια χώρα, ή διένεξη, δεν έχει σημασία, ενώ δεν έχει δίκιο. Ο Ντίζι (όπως έλεγαν χαϊδευτικά τον Ντισραέλι), προσποιούμενος τον έκπληκτο, απάντησε "Πώς δεν έχομε δίκιο, αφού έχομε περισσότερα κανόνια και κανονιοφόρους στην περιοχή;"(!)

      Διαγραφή
    4. E,ακριβώς!
      Ας αποκτήσουμε εμείς τις περισσότερος κανονιοφόρους στην περιοχή.
      Αυτό λέω...
      Κι'αν δεν μπορούμε φανερά,ας το κάνουμε κρυφά.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.