1/9/19

Το δημοσιογραφικό φερέφωνο του Ερντογάν: Είναι Τουρκοκύπριος και είναι πολύ επικίνδυνος


Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ

Ο Γιουσούφ (Ιωσήφ) Κανλί είναι το δημοσιογραφικό “ic oglan” του Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο, όπως ο Κουντρέι Οζερσάι είναι το πολιτικό του ογλάνι. (“ic oglan” σημαίνει το “παιδί του εσωτερικού χώρου”, δηλ. το παιδί που εξυπηρετούσε τους διάφορους από τον Σουλτάνο και κάτω και, αργότερα, το παιδί που κουβαλούσε τις πετσέτες στα χαμάμ -λουτρά- των Τούρκων).

  • Ο Κανλί και ο Οζερσάι συναντήθηκαν πρόσφατα στην Τουρκία την οποία ο Οζερσάι επισκέπτεται κάθε τόσο και λιγάκι για να υποβάλει τα σέβη του προς τον Μεγάλο (Μπουγιούκ) Ηγέτη και- με την προφανή συνδρομη και του Κανλί- να κερδίζει πόντους έναντι στον τυπικό του ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Δεν είναι προφανώς αρκετές οι 40 χιλιάδες λόγχες πάνω στις οποίες κάθεται ο Κουντρέι. Κατά τακτά διαστήματα χρειάζεται και τις ευλογίες του Ταγίπ ώστε να εξασφαλίσει για τον εαυτό του τον τίτλο του σατράπη στο κυπριακό Occupistan.
Από την συνάντηση Κανλί-Οζερσάι προέκυψε ένα κείμενο του Κανλί στην καθεστωτική εφημερίδα Χουριέτ όπου και εργάζεται. Το κείμενο αναδημοσιεύθηκε με τίτλο “From gunboat diplomacy to confronting rigs in Cyprus”, 27 Αυγούστου, στην αγγλόφωνη Turkish Daily News που εκδίδεται από την Χουριέτ. Κατά τον Κανλί, με πηγή τον Οζερσάι, συντελείται μια “επαναστατική” αλλαγή της Τουρκικής πολιτικής έναντι της Κύπρου και, κάπως έτσι, μας την παρουσίασαν και μερικά ελληνικά ΜΜΕ.
Προτού όμως σχολιάσω τις στρατηγικές αμπελοφιλοσοφίες των Κανλί-Οζερσάι, θεωρώ χρήσιμο να παραθέσω κάποια σημαντικά στοιχεία για τον άνθρωπο αυτό, που πιστεύω δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό “ογλάνι” που του αποδίδω.
Καταρχήν ο Γιουσούφ (Ιωσήφ) Κανλί είναι σχολιογράφος (columnist) και όχι δημοσιογράφος της πιάτσας. Γεννήθηκε το 1959 στο χωριό Κιόνελι. Σπούδασε στην Τουρκία και το 1978 άρχισε να δουλεύει στην TDN της Χουριέτ. Κατά το βιογραφικό του, το 1993 παραιτήθηκε από τη εφημερίδα λόγω διαφωνιών του με τον εκδότη για ζητήματα που αφορούσαν τον “ρόλο δημοσιογράφων”, ό,τι και να σήμαινε αυτό. Μετά δούλεψε στο κρατικό πρακτορείο Ανατολού από όπου, μας ξανατονίζει, εκδιώχθηκε το 1995 επειδή αρνήθηκε να δημοσίευσει ψευδείς ειδήσεις κατά παραγγελία Τούρκου πρωθυπουργού που δεν κατονομάζει. Ήταν όμως είτε η Τανσού Τσίλλερ ή ο Μεσούτ Γιλμάζ και μάλλον ήταν ο Γιλμάζ. Επανήλθε στη TDN μετά όμως από πρόσκληση του εκδότη και αφού αυτός παραδέχθηκε, μας ξαναλέει ο Γιουσούφ, το σφάλμα του 1993.
  • Γίνεται αντιληπτό πως ο Γιουσούφ αυτοπροσδιορίζεται ως δημοσιογράφος αρχών που δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνάδει με το πραγματικό του δημοσιογραφικό ιστορικό. Πριν την εποχή Ερντογάν η εφημερίδα του στήριξε όλες τις στρατιωτικές/κεμαλικές χούντες στην Τουρκία. Και μαζί της, από την χούντα του Εβρέν, ήταν και ο Κανλί. Σήμερα η εφημερίδα ελέγχεται απόλυτα από το καθεστώς Ερντογάν. Ανήκει στον επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό κολοσσό Demiroen, ο οποίος την αγόρασε το 2018 από τον επίσης επιχειρηματικό/δημοσιογραφικό κολοσσό Dogan. H πώληση έγινε δυνατή αφού το καθεστώς Ερντογάν επέβαλε φορολογικό πρόστιμο 4.5 δις δολλάρια στον Dogan. Το 2014 σε μια καταγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία του Ερντογάν με τον κ. Demiroen, ο τελευταίος κλαίει κυριολεκτικά μετά από επιπλήξεις του Ταγίπ για κάποια δημοσιεύματα σε εφημερίδα του.
Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.