11/9/19

Λέρος: Σταδιακά αφαιρέθηκε το στρατιωτικό υλικό από τη ναυτική βάσηΟ κυβερνητικός εκπρόσωπος σκιαγράφησε το modus operandi του προσώπου ή των προσώπων που με πράξεις συνέβαλαν στην απώλεια των πυρομαχικών που περιλαμβάνουν αντιαρματικά, χειροβομβίδες, οπλοβομβίδες, σφαίρες και βραδύκαυστο φιτίλι

Η αφαίρεση του στρατιωτικού υλικού από την αποθήκη στη ναυτική βάση στη Λέρο έγινε σταδιακά αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Με τη φράση αυτή, εκτιμάται ότι ο κ. Πέτσας σκιαγραφεί και το modus operandi του προσώπου ή των προσώπων που με πράξεις και πιθανές παραλείψεις συνέβαλαν στην απώλεια των πυρομαχικών που περιλαμβάνουν αντιαρματικά, χειροβομβίδες, οπλοβομβίδες, σφαίρες και βραδύκαυστο φιτίλι.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κλοπή του υλικού έγινε σε προγενέστερο χρόνο, σημειώνοντας ότι τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου διαπιστώθηκε η απώλεια των πυρομαχικών.

Θέλοντας να δώσει έμφαση στις ενέργειες που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση, το υπουργείο Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το υπουργείο Δημοσίας Τάξης, την Αντιτρομοκρατική, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και την Εισαγγελία του Ναυτοδικείου σημείωσε ότι η σημερινή ηγεσία έφερε το θέμα στη δημοσιότητα και συμπλήρωσε ότι έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για την ανακάλυψη της αλήθειας και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Πώς διαπιστώθηκε η απώλεια

Η επιμέλεια και η ευσυνειδησία ενός αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που συνέβαλε στην αποκάλυψη της περίεργης κλοπής πολεμικού υλικού και πυρομαχικών από τη ναυτική βάση της Λέρου. Αντί της διεκπεραιωτικής λογικής της τυπικής παραλαβής μιας αποθήκης γεμάτης από πυρομαχικά προορισμένα να εφοδιάζουν τους άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, ο νέος υπεύθυνος για τη φύλαξη των όπλων στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου ήλεγξε ένα προς ένα τα κιβώτια και τους σάκους που ήταν εφοδιασμένοι με πολεμικό υλικό για τα βατράχια του Πολεμικού Ναυτικού. Προς μεγάλη του έκπληξη, διαπίστωσε ότι δύο αντιαρματικά, ικανός αριθμός από οπλοβομβίδες, σφαίρες, χειροβομβίδες και βραδύκαυστο φυτίλι είχαν κάνει φτερά!

Η ανακάλυψη προκάλεσε τεράστια έκπληξη στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και στους αξιωματικούς που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των όπλων που είναι προορισμένα για τους άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, της θεωρούμενης ως ελίτ του Πολεμικού Ναυτικού. Πώς εξαφανίστηκε τόσο μεγάλος αριθμός όπλων και πυρομαχικών από μια αποθήκη με συναγερμό, διπλές πόρτες που διαθέτουν κλειδαριές με συνδυασμό, 24ωρη φύλαξη από άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού και επιπροσθέτως κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με κάμερες που καταγράφουν όποιον μπαίνει ή βγαίνει στον χώρο που φυλάσσεται το τόσο ευαίσθητο πολεμικό υλικό;

Η κλοπή, απώλεια ή έστω «ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου» στρατιωτικού υλικού έχει προκαλέσει έρευνα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ποιος επέλεξε μια τόσο παρακινδυνεύμενη κίνηση; Ποιος είχε την πληροφόρηση για το πού φυλασσόταν υλικό από τον κρίσιμης σημασίας φόρτο μάχης για τις Μονάδες Υποβρυχίων Καταστροφών; Ποιος γνώριζε ότι το πολεμικό υλικό βρισκόταν στη συγκεκριμένη αποθήκη και όχι σε κάποια άλλη του ναυστάθμου της Λέρου όπου για παράδειγμα βρίσκονται αποθηκευμένα εκπαιδευτικά πυρομαχικά;

Μήπως δεν πρόκειται για «ποντικούς» που τρύπωσαν στην αποθήκη αλλά για πρόσωπα υπεράνω υποψίας που ήταν επιφορτισμένα με τη φύλαξη του υλικού και επέτρεψαν, αποσιώπησαν ή διευκόλυναν με πράξεις ή παραλείψεις την εξαφάνιση των πυρομαχικών;

Άραγε συμβαίνει κάτι άλλο; Είναι δυνατόν τα πυρομαχικά να έχουν αναλωθεί σε κάποιου είδους εκπαιδευτική δραστηριότητα των ΟΥΚ όπου δεν έπρεπε να καταγραφεί η χρήση του συγκεκριμένου πολεμικού υλικού; Είναι πιθανόν να πρόκειται για αβλεψία στην καταγραφή υλικών που μεταφέρθηκαν από τον ναύσταθμο της Λέρου σε κάποια άλλη ναυτική βάση του Πολεμικού Ναυτικού και λόγω συγκεκριμένων συνθηκών -για παράδειγμα επειδή ήταν νύχτα ή επειδή επρόκειτο για επιχείρηση που ήταν επιβεβλημένο να γίνει αστραπιαία- δεν κρατήθηκαν αρχεία για τον τελικό προορισμό των αντιαρματικών, οπλοβομβίδων, χειροβομβίδων και άλλου υλικού που χάθηκε;

Η υπόθεση λαμβάνει διαστάσεις θρίλερ και από την επιλογή του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού να μην δημοσιοποιήσει, 36 ώρες μετά την απώλεια του πολεμικού υλικού, ποια ακριβώς ήταν τα πυρομαχικά που εκλάπησαν και σε ποια ποσότητα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επέλεξε να επισημάνει ότι η απώλεια του υλικού δεν έγινε την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019, απλώς διαπιστώθηκε το προχθεσινό απόγευμα. Επειδή όμως οι κρατικές υπηρεσίες, πολύ περισσότερο οι ένοπλες δυνάμεις έχουν συνέχεια, το ερώτημα πότε έγινε η κλοπή είναι σημαντικό αλλά δεν είναι το μοναδικό. Κρισιμότερο είναι ίσως να διακριβωθεί πώς αφαιρέθηκε το πολεμικό υλικό από την τόσο καλά φυλασσόμενη αποθήκη πυρομαχικών μιας ναυτικής βάσης κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα χωρίς κανείς να καταλάβει τίποτα.

Για να δοθούν οι απαντήσεις η έρευνα έχει επικεντρωθεί σε περίπου 10 πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στην αποθήκη πυρομαχικών την τελευταία διετία. Για την αναζήτηση πιθανών κινήτρων οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής και οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν αναλάβει την έρευνα χρησιμοποιούν μεθόδους που θυμίζουν το αμερικανικό... CSI φιλοτεχνώντας το προφίλ αυτών των 10 προσώπων αλλά και αναζητώντας πιθανά κίνητρα, λάθη ή παραλείψεις που ενδεχομένως διευκόλυναν την κλοπή του στρατιωτικού υλικού.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

5 σχόλια:

 1. Όλοι κάναμε στρατό, δεν θέλω να πω πολλά γιατί θα γίνω γραφικός !!!
  Εγώ σαν έφεδρος Αξκος ένα έχω να πω σε όσους υπογράφουν για παραλαβή υλικών, καυσίμων, πυρομαχικών κτλ.
  Πριν πέσει η υπογραφή πολύ καλή καταμέτρηση αυτών που παραλαμβάνεις! !!!!!!!!!!! Όχι υπογραφή έτσι στην πλάκα και μετά θα δούμε !!!!
  Δεν θέλω να πω τίποτε άλλο !!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η κατασταση της αποσυνθεσης αν δεν αντιστραφει θα εχει ολεθριες συνεπειες. Σκηνικά αφάνταστα για το μεσο Αριστερο και το μεσο Δεξιο της χωρας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη οπότε κάθε θεωρία είναι παρακινδυνευμένη - ειδικά για όσους είναι απ’ έξω και δεν έχουν δυνατότητα να γνωρίζουν λεπτομέρειες της συγκεκριμένης υπόθεσης. Παρ΄ όλα αυτά λαμβάνοντας υπ΄ όψη πως:

  Α) το υλικό αφορά πυρομαχικά μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων,

  Β) τυγχάνει να έχω πολυετή επαγγελματική εμπειρία στο πως τέτοιες μονάδες χρησιμοποιούν πυρομαχικά και

  Γ) οι αποθήκες (και οι συσκευασίες) δεν φέρουν σημάδια διάρρηξης σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν σε ανοικτές πηγές.

  …εικάζω πως πρόκειται για ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ. Και ως «λογιστικό λάθος» εννοώ πως είναι πιθανό ως σενάριο μετά από κάποια άσκηση και κατανάλωση πυρομαχικών, να μην τηρήθηκε με τον προβλεπόμενο τρόπο η ακριβής διαδικασία αποκατάστασης και καταγραφής. Η κούραση μετά από μία εκπαιδευτική δραστηριότητα (ή μία πραγματική επιχείρηση) εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους όπως πχ η χαλαρότητα, η αμέλεια στην εκτέλεση διαδικασίας αποκατάστασης υλικών και η ελλιπής καταγραφή των χρησιμοποιηθέντων πυρομαχικών. Ναι, δεν πρέπει να συμβαίνει, αλλά στην πραγματικότητα και στην αληθινή ζωή μερικές φορές συμβαίνει! Εκτός κι αν μερικοί πιστεύουν πως οι μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων μαζεύουν έναν προς έναν τους κάλυκες για να δικαιολογήσουν τη χρήση ισάριθμων χορηγηθέντων φυσιγγίων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εγώ πάλι λέω,έστω ότι έγινε έτσι,γιατί να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση ένα τέτοιο γεγονός;
  Ετσι μπορεί να βγαίνουν αυτά τα πράγματα ανοικτά στα ΜΜΕ;
  Γιά ποιό λόγο;
  Δύο πράγματα μπορώ να θεωρήσω ως πιό πιθανά:
  1)Η είδηση βγήκε ερήμην της κυβέρνησης,γιατί θέλουν κάποιοι να τρομοκρατήσουν την κυβέρνηση.
  Ποιοί;
  Ο ξένος παράγοντας με τα φιλαράκια-πράκτορες στις ένοπλες δυνάμεις και τα φιλαράκια τους τα ΜΜΕ.
  2)Απλά,κάποιος από το στράτευμα έδωσε την πληροφορία σε κάποιον φίλο δημοσιογράφο.
  Στην τελευταία περίπτωση όμως,γιατί δεν διαψεύθηκε η είδηση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.