3/12/09

Στο φως ο νέος εκλογικός νόμος

- Παρέχεται η δυνατότητα κατάργησης ή μείωσης του ορίου 3%, χωρίς να διακινδυνεύεται η αυτοδυναμία. Κόμμα που κερδίζει μονοεδρική θα την παίρνει, έστω και αν δεν πιάνει το όριο του 3% (στην περίπτωση που διατηρηθεί). Η αλλαγή αυτή είναι προφανές ότι ανοίγει τον δρόμο για την αυτόνομη κάθοδο στον πολιτικό στίβο μειονοτικών κομμάτων.

Προβλέπεται δημιουργία 180 μονοεδρικών, εκλογή των υπόλοιπων 120 βουλευτών με λίστα. Διάσπαση περιφερειών σε 11 ή 15. Αυτοδυναμία με 40,2%, πριμοδότηση 40 εδρών στον πρώτο.

Ετοιμη να γυρίσει σελίδα στον εκλογικό νόμο είναι η κυβέρνηση, καθώς έχει πλέον στα χέρια της τις βασικές αρχές και την κατανομή των εδρών με βάση το νέο σύστημα που ακολουθεί το γερμανικό. Ο δεκάλογος των αλλαγών που αποφασίστηκε να προωθηθούν έχει ως εξής:- Σταυρός προτίμησης τέλος!

- Οι 180 από τους 300 της Βουλής θα εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες, με τους εκλογείς να επιλέγουν μονάχα κόμμα, και οι υπόλοιποι 120 σε λίστες των περιφερειών.

- Οι περιφέρειες θα είναι 15 ή 11, καθώς υπάρχει σενάριο αλλαγής της διοικητικής διαίρεσης της χώρας.
Στο φως ο νέος εκλογικός νόμος

- Ο πήχης της αυτοδυναμίας τοποθετείται στο 40,20%.

- Αποσυνδέεται η αυτοδυναμία από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μένουν εκτός Βουλής.

- Διατηρείται η αναλογικότητα του νόμου Σκανδαλίδη.

- Το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με 40 έδρες.

- Παρέχεται η δυνατότητα κατάργησης ή μείωσης του ορίου 3%, χωρίς να διακινδυνεύεται η αυτοδυναμία. Κόμμα που κερδίζει μονοεδρική θα την παίρνει, έστω και αν δεν πιάνει το όριο του 3% (στην περίπτωση που διατηρηθεί). Η αλλαγή αυτή είναι προφανές ότι ανοίγει τον δρόμο για την αυτόνομη κάθοδο στον πολιτικό στίβο μειονοτικών κομμάτων.

- Οι καινούργιες μονοεδρικές περιφέρειες δεν θα παραβιάσουν τα όρια των σημερινών νομών. Κατά πάσα πιθανότητα οι βουλευτές Επικρατείας θα ενταχθούν στις περιφέρειες. Εκεί μπορεί να προβλεφθούν και θέσεις για τους Ελληνες του εξωτερικού.

- Στις μονοεδρικές θα υπάρχει ένας τακτικός και ένας αναπληρωματικός υποψήφιος από κάθε κόμμα.

Ο τακτικός θα έχει τη δυνατότητα να είναι και στη λίστα της περιφέρειας. Ο αναπληρωματικός θα αναμένει την παραίτηση, τον... θάνατο του τακτικού βουλευτή ή τις επόμενες εκλογές για να μπει στη Βουλή ως τακτικός.

Επειτα από δεκάδες σενάρια και επεξεργασίες, η επιστημονική επιτροπή για τον εκλογικό νόμο που συνέστησε ο Γ. Ραγκούσης είναι ένα βήμα πριν από το να ολοκληρώσει το έργο της. Αφού κλείδωσαν τις βασικές αρχές του νέου συστήματος, κατέληξαν και στον καταμερισμό των εδρών.

Το «Εθνος» αποκαλύπτει σήμερα τις μονοεδρικές που θα δημιουργηθούν σε κάθε νομό, καθώς και τις έδρες που θα μοιράζονται στις 15 ή 11 περιφέρειες, ανάλογα με το σενάριο που θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή (πίνακας 1 και 2). Παραθέτει, ακόμη, και την κατανομή των εδρών, όπως θα γινόταν αν ίσχυε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ο νέος νόμος (πίνακας 3).

Η αρμόδια επιτροπή (Ν. Αλιβιζάτος, Θ. Διαμαντόπουλος, Σ. Δώδος, Η. Νικολακόπουλος, Λ. Παπαδοπούλου, Φ. Σπυρόπουλος), από κοινού με τους Γ. Σωτηρέλη και Θ. Χατζηπαντελή της επιτροπής για τη διοικητική μεταρρύθμιση, αντιστάθηκε στις πιέσεις για ολιγοεδρικές περιφέρειες και προτείνει το σπάσιμο όλων των περιφερειών σε μονοεδρικές.

Ενδεικτικά μπορεί να αναφερθεί η περίπτωση της Αθήνας που θα διαιρεθεί σε 36 μονοεδρικές, της Θεσσαλονίκης που θα σπάσει σε 14 και του Πειραιά που θα βγάζει 7. Τελειώνουν έτσι οι βουλευτές-βαρόνοι και η ανάγκη εξάρτησης των υποψηφίων από δαπάνες και προσβάσεις προβολής.

Η συναίνεση
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσπάσει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε ο νέος νόμος να εφαρμοστεί άμεσα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού θυμίζουν προκαταβολικά πως η Ντ. Μπακογιάννη είχε ταχθεί υπέρ του γερμανικού συστήματος και αναμένουν τη θέση του Α. Σαμαρά.

Το σχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο είναι ένα από τα βασικά χαρτιά που θα καταθέσει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα στον διάλογο που θα ξεκινήσει για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στην οικονομία, τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, καθώς αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ. «Με την κατάργηση του σταυρού απελευθερώνουμε το πολιτικό σύστημα από τις δουλείες του ρουσφετιού και του μαύρου πολιτικού χρήματος» σημείωσε στο «Εθνος» χειριστής του σχετικού φακέλου.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο εσωκομματικών αντιδράσεων εκτιμάται πως «κανείς δεν θα τολμήσει να βάλει θέμα σε αυτή τη συγκυρία».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
ΕΘΝΟΣ

12 σχόλια:

  1. Συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των Τούρκων ο Γιωργάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν θυμάμαι καλά ο νέος εκλογικός νόμος είχε στόχο να μειώσει την εξάρτηση των υποψηφίων βουλευτών από τα επιχειρηματικά συμφέροντα (τους σπόνσορες και το πολιτικό χρήμα). Ως εκ τούτου συτό το κατώφλι του 3% δεν είναι το κρίσνημο στοιχείο του νέου εκλογικού νόμου.

    Επειδή πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποτραπεί η αυόνομη κάθοδος μειωνοτικών κομμάτων στις εκλογές πιστεύω ότι το κατώφλι αυτό πρέπει να διατηρηθεί και εκεί η κυβέρνηση μπορεί να κάνει πίσω... Εκτός και αν η κατάργηση του 3% γίνεται εκ του πονηρού και πλασάρεται στο "περιτύλιγμα δώρου" του νέου νόμου με το πρόσχημα και μόνο της διαφάνειας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. - Ο πήχης της αυτοδυναμίας τοποθετείται στο 40,20%.


    θα παρακαλούσα κάποιον να μου εξηγήσει γιατί έχω μπερδευτεί.
    Υποτίθεται ότι η πλειοψηφία αποφασίζει και΄βάση αυτής της λογικής μιλάμε για συλλογικότητα (άσχετα αν δεν είναι πάντα σωστή , δεν το κρίνουμε τώρα).
    Αν λοιπόν το εκλογικό σύστημα βασίζεται στην πλειοψηφία πως νοείται το 40% δυνατό ώστε να μπορεί βάση αυτού να εκλέγεται κυβέρνηση.Δλδ το άλλο 60% είναι η μειοψηφία . Διότι το 40% είναι πλειοψηφία όταν το υπόλοιπο 60% είναι διασπασμένο σε μικρότερα κόμματα ; Και αν είναι έτσι γιατί να είναι 40 και όχι 30% αν μιλάμε για το κόμμα που θα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό να κυβερνάει.
    Αν πάλι λόγω της ανοιμοιογένειας που επικρατεί στην Ελλάδα και των πολλών λαών που υπάρχουν σκέφτονται οι πολιτικοί μας ότι στο τέλος θα υπάρχουν τόσα κόμματα όσο και λαοί και προσπαθούν από τώρα να προλάβουν το χειρότερο με αυτό το τρόπο όχι μόνο δεν το προαλβαίνουν αλλά το προωθούν εφόσον σε συνδυασμό με το 3% που πάνε να καταργήσουν για να μπορεί ένα κόμμα να μπει στη Βουλή στο τέλος δεν θα λέγεται Βουλή της Ελλάδος αλλά Βουλή των Ηνωμένων Ανεξαρτήτων Κρατιδίων της πρώην Ελλάδος ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ψήφισμα καταπέλτης για την Μασονία
    (30/11/09 19:19)


    Την ανανέωση της καταδίκης της Μασονίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και την Εκκλησία της Ελλάδος ζήτησαν οι μετέχοντες σε ημερίδα με θέμα• «Μασονία και Νέα Τάξη, Σχέσεις του Τεκτονισμού με τον Χριστιανισμό, την Πολιτική και τη Δημοκρατία» που πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου στην Αθήνα και διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και την εφημερίδα «Χριστιανική». Ταυτόχρονα ζητείται από την Εκκλησία να προβεί στην τάχιστη ενημέρωση του ελληνικού λαού «για την απάτη και τους πραγματικούς σκοπούς και τις μεθόδους της Μασονίας, στα πλαίσια τής Ελληνικής Πολιτείας και σε διεθνές επίπεδο». Και συνάμα καλείται η ελληνική Πολιτεία και η ανεξάρτητη δικαστική εξουσία «να ελέγξουν την εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων εκ μέρους των Μασονικών Στοών, θωρακίζοντας τη Δημοκρατία και προφυλάσσοντας την Εθνική Ανεξαρτησία, από μυστικές και ανεξέλεγκτες δυνάμεις και συμφέροντα που εξαρτώνται από κέντρα του εξωτερικού».
    Οι υπογράφοντες μάλιστα το ψήφισμα Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, πρωτ. Γεώργιος Μεταλληνός, ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Εμμ. Μηλιαράκης, πρόεδρος Χριστιανικής Δημοκρατίας και ο γνωστός δημοσιογράφος Κων. Τσαρούχας ζητούν επιτακτικά την διάλυση του Τεκτονικού Ιδρύματος.
    www.orthodoxia.gr
    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αρες μάρες κουκουνάρες. Αυτά έχεις άμα βάλεις έναν Ραγκούση να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.
    Κοινώς μπάχαλο. Κοινώς μία από τα ίδια.
    Αν επιδύκνειαν την ίδια σπουδή σε οικονομικά ή θέματα παιδείας, τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα.
    Πόσες φορές έχει αλλάξει ο εκλογικός νόμος τα τευλευταία 35 χρόνια ;
    Γιατί θα πρέπει να είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα περάσει η νέα βουλή. Γιατί πάντα τα ίδια ; Τόσο μεγάλη προταιρεότητα έχει ;
    Σου λέει μην τυχόν και μας την κάνουν γυριστή με τον πρόεδρο και πάμε για εκλογές, ας αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο να μην βγουν.
    Οπως έκανε και ο Ανδρέας το 1989.
    Οι ίδιες πάντα μαλακίες. Οχι που θα έρχονταν για να σώσουν την Ελλάδα. Πρώτα διασφαλίζουν την 4ετία και μετά όλα τα άλλα.
    Και βέβαια δίνουμε κι ένα "δωράκι" στους μουσουλμάνους της Θράκης και στους Τούρκους.
    Σαν δεν ντρέπεστε λίγο κ. Ραγκούση κι εσείς κ. Τζέφρυ. ΑΙΣΧΟΣ !!!

    Ζήτω η Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ΚΑΤ' ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ3 Δεκεμβρίου 2009 στις 2:00 μ.μ.

    Λυπούμαι κύριοι διότι δεν αντιλαμβάνεστε το νέο επάγγελμα που θα προκύψει από το νέο εκλογικό νόμο.
    Ξεχάστε τους κατ' επάγγελμα Αριστερούς,Σαγιανιστές, Πατριώτες,Μασώνους, Δωδεκαθεϊστές ή Χριστιανούς.
    Έρχονται οι κατ' επάγγελμα..."Μειονοτικοί"!
    Πω...Πω...ΧΡΗΜΑ!!!
    Χασάν...ετοιμάσου για ιδιαίτερός μου στο Πολιτικό μου Γραφείο και για γενικός γραμματέας στο...Υπουργείο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι βουλευτές πρέπει να γίνουν 100 (αν όχι 50!), όλη η Ελλάδα να γίνει μία εκλογική περιφέρεια, το εκλογικό όριο 5% (ή 7-8%), όλη η εξουσία να περάσει στον πρόεδρο της δημοκρατίας, και αυτός να εκλέγεται με απευθείας ψηφοφορία από το λαό, και η θητεία του να είναι 7-ετής.

    Αυτά αν θέλουμε να γίνουμε σοβαρό και ισχυρό κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αδελφέ Ευάγγελε συγχαρητήρια για τα άρθρα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΥ,ΑΓΓΕΛΕ...
    Ουγκα-γκα-γκούμ-γκούμ-γκι-γκάμπα-γκούμ-μπλιλί-γκα-γκά...Α...ΟΥΓΚΙ-ΚΙ...Α...ΟΥΓΚΙΚΙ...ΓΚΑΜΠΑΛΑΟΥΜΠΛΙΚΙ-γκα-γκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Ουγκα-γκα-γκούμ-γκούμ-γκι-γκάμπα-γκούμ-μπλιλί-γκα-γκά...Α...ΟΥΓΚΙ-ΚΙ...Α...ΟΥΓΚΙΚΙ...ΓΚΑΜΠΑΛΑΟΥΜΠΛΙΚΙ-γκα-γκά!"

    Περαστικά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κατ΄επάγγελμα αριστερέ ,
    έτσι ακριβώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 3 Δεκέμβριος 2009 6:30 μμ

    ΑΦΟΥ ΠΟΝΑΣ.ΓΙΑΤΙ ΓΡΥΛΙΖΕΙΣ;;;;...
    ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ...

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.