4/12/09

Στηρίζουν την πλήρη ένταξη της Τουρκίας

Υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση τάσσεται η Ανεξάρτητη Επιτροπή για την Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση την οποία παρουσίασαν την Τετάρτη σε ξενοδοχείο της Αθήνας ο Μάρτι Αχτισάαρι, πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας και κάτοχος του Νομπέλ Ειρήνης, η Εμα Μπονίνο, αντιπρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας και πρώην επίτροπος της Ε.Ε., και ο Αλμπερτ Ρόχαν, πρώην γενικός γραμματέας Εξωτερικών Υποθέσεων της Αυστρίας.

Την παρουσίαση οργάνωσε το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με συντονιστή τον πρόεδρο του Ιδρύματος καθηγητή κ. Λουκά Τσούκαλη και με συζητητές τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνο Βερέμη και Παν. Ιωακειμίδη. Η συζήτηση με το κοινό που επακολούθησε υπήρξε ασυνήθιστα ζωηρή και ουσιαστική.

Συνοψίζοντας τις εισηγήσεις του κ. Αχτισάαρι, του κ. Ρόχαν και της κ. Μπονίνο, η πλήρης ένταξη της Τουρκίας αποτελεί θέμα κύρους και αξιοπιστίας για την Ενωση, ενώ κοινή επισήμανση των τριών ήταν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να διακοπούν. Τη διακοπή τους ζήτησε στη συνέχεια ο κ. Ιωακειμίδης, επικαλούμενος τις αντιρρήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας, τις αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια, το κόστος των 35 έως 40 δισ. ευρώ που συνεπάγεται η τουρκική ένταξη, αλλά και τις συνέπειες του πληθυσμιακού όγκου της Τουρκίας στα όργανα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε.

Κατά την εισήγησή του ο κ. Αχτισάαρι εξήγησε ότι η οικονομική πρόοδος της Τουρκίας, εφόσον συνεχιστεί, σημαίνει μείωση του κόστους της ένταξης, ενώ η ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη δεν συνιστά απειλή, αλλά πλεονέκτημα για την Ε.Ε. «Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει», είπε αργότερα, εννοώντας προφανώς τη συμμόρφωση προς τα κριτήρια. Για τις προκλήσεις και τα οφέλη που απορρέουν από την ένταξη της Τουρκίας έκανε λόγο ο κ. Ρόχαν, συνδέοντας πάντως την ενταξιακή προοπτική με την ανειλημμένη εκ μέρους της Αγκυρας υποχρέωση της εκπλήρωσης των κριτηρίων. Αναφερόμενος στο Κυπριακό επισήμανε την ανάγκη συμφωνίας επωφελούς σε όλους.

Κατά τη συζήτηση επανήλθαν φλέγοντα θέματα όπως η διεύρυνση, η ευρωπαϊκή εθνική ταυτότητα, η περατότητα των ευρωπαϊκών συνόρων, η θρησκεία. Σχετικά με τη διεύρυνση δεν έχει γίνει συντονισμένη και ενδελεχής συζήτηση στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Τσούκαλης. Ο κ. Βερέμης, αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, έθεσε ως γνώμονα μελλοντικής διεύρυνσης τον σεβασμό προς το κράτος δικαίου, χαρακτηρίζοντας εθνικιστική στάση την άρνηση της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κύπρο ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. «Πώς μπορείτε να κάνετε λόγο για αξιοπιστία και να διαπραγματεύεστε με μια χώρα, η οποία υπογράφει διεθνείς συμφωνίες, τις οποίες δεν τηρεί;» ήταν η ερώτηση ενός ακροατή προς την κ. Μπονίνο, η οποία θεωρεί σφάλμα και πλήγμα κατά της αξιοπιστίας της Ενωσης άλλες λύσεις πλην της πλήρους ένταξης της Τουρκίας, «που θα συντελεσθεί όταν έλθει η στιγμή».
kathimerini.gr

7 σχόλια:

  1. Ποιος εχει αμφιβολια οτι και οι τρεις ειναι υπαλληλοι της Τουρκιας με τεραστιους μισθους ..που δινουν τα ΝΟΜΠΕΛ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aυτοί ,οι υπάλληλοι ,έχουν τους λόγους τους και στηρίζουν την Τουρκία .Εμείς πρέπει να πούμε όχι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ που βολεύει μόνο την ελληνική ψωρο-ελίτ. Γι άυτό εξάλλου συμφωνούν όλοι οι δικοί μας ψοφοδεείς πολιτικοί.Ευτυχώς, όμως, που υπάρχουν και οι Τσέχοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "η Ανεξάρτητη Επιτροπή για την τσέπη μας" ...ε συγνώμη "για την Τουρκία" και το ""Τουρκο-υποτακτικό΄-κοκοκό"...ε συγνώμη "Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής - Αρτέμης Μάτσας" (οι γερμανοί είναι φίλοι μας) όλο σαρδαμ είμαι...ασε ας μη πω τίποτα άλλο k@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To 2023 και "Βλέπουμε"....

    Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του στο "Newsweek Journal" , ο Νταβούτογλου ρωτήθηκε, για το πώς βλέπει τον εαυτό του και την Τουρκία σε 10 χρόνια.
    “Βλέπω μια χώρα που έχει καταφέρει την οικονομική ενσωμάτωση και έχει σταθερές σχέσεις με τους γείτονες. Βλέπω επίσης μια χώρα η οποία έχει γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε.
    Βλέπω μια Τουρκία η οποία διατηρεί έναν αποτελεσματικό ρόλο στο ΝΑΤΟ και που είναι επίσης ένας σημαντικός "παίχτης", όχι μόνο στα θέματα ασφάλειας αλλά και στους οικονομικούς οργανισμούς όπως το G-20.
    Δεν πιστεύω ότι αυτοί οι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν μέχρι το 2023, 100η επέτειος της Τουρκικής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Νταβούτογλου.
    Σχόλιο:
    Ζήσε Μάη να φας Τριφύλλι......
    Αι Σιχτίρ.....

    http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/12/to-2023.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλι Ρεν και Ααχτισάρι και οι δύο Φινλανδοί και οι δύο οι θερμότεροι υποστηρικτές της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Γιατί άραγε; Σίγουρα όχι από DNAϊκή συμπάθεια, δεδομένου ότι είναι μία φάρα. Τα φινλανδικά, ουγγρικά και τουρκικά μοιάζουν πολύ, διότι και οι Φινλανδοί είναι τουρανικό φύλλο. Δεν είναι ακόμη σαφής η προέλευσή τους και ο χρόνος εγκατάστασής τους στην Φινλανδία. Οι γνώμες διχάζονται.

    Οι δύο κύριοι είναι προφανώς καλολαδωμένοι, όπως παλαιότερα ο Ολλανδός Βαν Ντερ Μπρουκ, ο οποίος είχε φάει τα λυσσακά του με την Τουρκία, σε σημείο που περιπαικτικά εδώ τον έλεγαν Βαν Ντερ Τουρκ.

    Ανάθεμα στις ελεεινές κυβερνήσεις που έχουμε. Οι Τούρκοι την δουλειά τους κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προσέξτε επίσης ότι, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, αυτή η Ανεξάρτητη Επιτροπή για την Τουρκία (Independent Commission on Turkey) υποστηρίζεται από το British Council και το τουρκικό ίδρυμα Açık Toplum Vakfı (Open Society Foundation)!!! Φυσικά η ιστοσελίδα τους δεν λέει από που "υποστηρίζονται" αυτοί που τους υποστηρίζουν.
    Περισσότερα στη διεύθυνση: http://www.independentcommissiononturkey.org/about.html όπου θα βρείτε και το πλήρες κείμενο της Έκθεσης (”Turkey in Europe: Breaking the Vicious Circle”).
    Επίσης στην ιστοσελίδα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. MILAME KAI GIA TIN POLI ANESARTITI EPITROPI (Braveio Doureiou Ippou 2009) ALITHEA POSO PLIROONTAI APO TOUS TOURKOUS! ETSI KAI ALLIOS I FILANDOI DEN NOIAZONTAI AUTOI THA FORTHOTHOUN TOUS TOURKOUS?
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.