2/5/10

ΤΟ ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ "ECONOMIST'' - ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

Από το συνέδριο του ''ECONOMIST'' στην Αθήνα: Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στην Ε.Ε. πρέσβη Vladimir Schizov (αριστερά) και τον πρόεδρο του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. Σταύρο Καρκαλέτση (δεξιά)

Oλοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του συνεδρίου του ''ECONOMIST'' σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Με παρουσίες και ομιλίες των Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια καθώς και του πρωθυπουργού της Σερβίας Mirko Cvetkovic, το συνέδριο παρουσίασε αυξημένο πολιτικό -και όχι μόνο οικονομικό- ενδιαφέρον. Οι οικονομολόγοι που παρευρέθησαν ως εισηγητές, εξέφρασαν σε γενικές γραμμές τον προβληματισμό τους καθώς και την εκτίμηση πως θα απαιτηθεί ορίζοντας τουλάχιστον 5ετίας για να εξέλθει η ελληνική οικονομία της κρίσης.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της ευρωπαικής τροχιάς του Βελιγραδίου και των προσδοκιών για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στις Βρυξέλλες πρέσβης Vladimir Schizov, αναφέρθηκε στις προσδοκίες από την υπογραφείσα συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για έλεγχο/μείωση των πυρηνικών καθώς και στην πρόταση της χώρας του για μια νέα παν-ευρωπαική αρχιτεκτονική ασφαλείας. Ο Δημήτρης Χριστόφιας από πλευράς του επικέντρωσε στην αναγκαιότητα γρήγορης λύσης προς επανένωση της Κύπρου, κάτι που για τον ίδιο, όπως με συναισθηματισμό κατέθεσε, "....είναι όραμα ζωής".

Το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α., προσκεκλημένο στο συνέδριο, εκπροσωπήθηκε δια του προέδρου του Σταύρου Καρκαλέτση. Ο πρόεδρος του ΕΛ.Κ.ΕΔ.Α. είχε κατ' ιδίαν διεξοδική συζήτηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον διευθυντή σύνταξης του "ECONOMIST'' Daniel Franklin, τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στις Βρυξέλλες πρέσβη Vladimir Schizov, καθώς και σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Στην δημόσια συζήτηση επί της ομιλίας του προέδρου Χριστόφια, από το βήμα του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. Σταύρος Καρκαλέτσης προέβη στην κάτωθι τοποθέτηση και ταυτόχρονα ερώτηση προς τον Κύπριο πρόεδρο:

"Εάν υποθέσουμε πως ένεκα του τουρκικού μαξιμαλισμού οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις με τον Έρογλου, υπάρχει στην Λευκωσία εναλλακτικό σχέδιο Β; Ή ενδεχομένως και Γ; Διότι οι Τούρκοι ασφαλώς επεξεργάζονται εναλλακτικές. Στην περίπτωση αυτή, που βεβαίως απευχόμαστε, ενός οριστικού αδιεξόδου, μήπως πρέπει ως πρόεδρος της Κύπρου να επανεξετάσετε μια σε βάθος χρόνου αλλαγή στρατηγικής; Και για να γίνω συγκεκριμένος: Μήπως πρέπει, αφού πρώτα η Ελλάδα ορθοποδήσει οικονομικά, να προβεί σε αναθεώρηση και υιοθέτηση πολιτικής ουσιαστικής συμπαράταξης (και όχι συμπαράστασης) με την Κύπρο; Μήπως απαιτείται σε βάθος χρόνου μια γεωπολιτική "επιστροφή'' της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως επιχειρήθηκε στην δεκαετία του 1990 με την πολιτική Ανδρέα Παπανδρέου-Γεράσιμου Αρσένη; Και μήπως πρέπει Αθήνα και Λευκωσία να επανενεργοποιήσουν το -νεκρό σήμερα- δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου; Διότι, ας μην κοροιδευόμαστε, το δόγμα υπάρχει σήμερα μόνο στα χαρτιά. Ενεργοποίησή του όμως, θα λειτουργούσε ως μοχλός ουσιαστικής πίεσης πάνω στην Άγκυρα. Πρέπει να διαπραγματευτούμε από καλύτερη, από ισχυρότερη θέση. Για αυτό και καταθέτω τον παραπάνω προβληματισμό''.

Στην απάντησή του ο πρόεδρος Χριστόφιας, πάντα εκ του βήματος, δήλωσε τα κάτωθι προς τον πρόεδρο του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.:
"Αυτό που προτείνετε, συνιστά πρόταση πολεμικού τύπου. Εμείς δεν είμαστε υπέρ των πολεμοχαρών λύσεων. Δεν θέλουμε πόλεμο. Είμαστε υπέρ των ειρηνικών λύσεων. Θυμηθείτε τους S-300 και την κατάληξή τους. Αποτύχαμε με αυτήν την πολιτική. Αφήστε που μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες κρίσης. Επαναλαμβάνω, είμαστε υπέρ των ειρηνικών μέσων...."

Επί της τοποθέτησης του Δημήτρη Χριστόφια, το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. προβαίνει στην παρακάτω, καλοπροαίρετη και ελπίζουμε εποικοδομητική, κριτική:

1. Το δόγμα και η πολιτική του "ενιαίου" Ελλάδας και Κύπρου δεν απέτυχε. Εμείς αποτύχαμε. Οι S-300 δεν πήγαν μόνοι τους στην Κρήτη. Εμείς υποχωρήσαμε στις τουρκικές απειλές και τους αποσύραμε πανικόβλητοι. Εμείς, ως Ελλάδα και Κύπρος, αυτοακυρωθήκαμε και ταυτόχρονα κατοχυρωθήκαμε ως κράτη μειωμένης εθνικής κυριαρχίας και αξίας.

2. Αφού κατά τον πρόεδρο της Κύπρου διαπραγμάτευση με τα νώτα καλυμμένα (=ισχυρή άμυνα) σημαίνει ''πολεμική λύση'', δεν πρέπει με την ίδια λογική να καταργήσουμε την Εθνική φρουρά; Και να αποστρατιωτικοποιήσουμε το ανατολικό Αιγαίο; ''Πολεμοχαρείς επιλογές'' δεν συνιστούν και αυτά;

3. Προσκομίσαμε την εντύπωση, από την απάντηση του προέδρου της Κύπρου, πως αυτός υποβαθμίζει βασικές αρχές της στρατηγικής αποτροπής και πως αυτή "δουλεύει".

Είναι προφανές, πως όταν διαπραγματεύεσαι, οφείλεις να έχεις "βέλη στην φαρέτρα": Οικονομία, διπλωματία, ένοπλες δυνάμεις. Δηλαδή, συνολική ισχύ. Αυτήν σέβεται ο συνομιλητής σου. Η δημόσια δήλωση του προέδρου Χριστόφια πως υιοθέτηση στρατηγικής αποτροπής, συνιστά "πολεμική λύση'', μεταφράζεται (από όλους και πρώτα από τους Τούρκους) σε "προτιμώ να διαπραγματεύομαι γυμνός και χωρίς ισχύ.''

Το ΕΛ.ΚΕ.Δ.Α. εκτιμά και προεξοφλεί, πως τέτοιες δημόσιες τοποθετήσεις, και μάλιστα από ένα βήμα όπως αυτό του "ECONOMIST'', ανάβουν το πράσινο φως στην Τουρκία για ακόμη περισσότερη αδιαλλαξία και αλαζονεία, αφού δηλώνουμε δημόσια πως δεν πιστεύουμε στην άμυνα και την αποτροπή, πως δεν επιθυμούμε να διαπραγματευτούμε επί ίσοις όροις, αλλά αμυντικά απογυμνωμένοι.

http://www.elkeda.gr

5 σχόλια:

  1. Οσο υπαρχουν οι αποδομηκες και Εθνομηδενιστικες απωψεις περι διαπραγματευτικης ισχυς τυπου αριστεροπροοδευτικου Χριστοφια, η αυτοκαταστροφη και τελικη χρεοκοπια μας ειναι σιγουρη!

    "Τις τραγωδίες ή τις κωμωδίες, που μπορούν να περιγράψουν με τις αρμόζουσες αποχρώσεις αυτήν την ιδιαίτερη κοινωνική και ψυχολογική κατάσταση, θα τις γράψουν ίσως άλλοι. Εμένα μου έρχεται στον νου η τετριμμένη, αλλά πάντοτε ευθύβολη θυμοσοφία: όπως στρώνει ο καθένας, έτσι και κοιμάται."
    (Π. Κονδυλης)

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Επιτέλους ας σταματήσει αυτή η βλακεία περί "αριστεροπροοδευτισμού". Ο Κληρίδης, του οποίου την πολιτική ακολουθεί ο Χριστόφιας, δεν ήταν αριστερός. Ο σημρινός πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου είναι τόσο σοσιαλσιτής όσο οι αναγνω΄στες του ιστολογίου είναι αρειανοί. Ανο Χριστόφιας ήταν αριστερός (και μάλιστα κομμουνιστής!)δεν θα ήταν τόσο κολλητός με ΗΠΑ-Αγγλία. Το τι είναι ο καθένας δεν έχει σχεση μετην ταμπέλα του αλλά με την πολιτική του. Τώρα αν ο καθένας θέλει να βγάζει τα παρωχημένα απωθημένα του ας το κάνει ώσπου να ξεθυμάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και πια ειναι παρακαλω η διαφορα ενος Κληριδη, Χριστοφια, Παπανδρεου και αλλων ανικανων διαπραγματευτων και υποστηριχτων που εφεραν το σχεδιο Αναν (Π. Ηφαιστος, "19.4.2010. Ιδεολογία-Πολιτική: Από τον μοντερνισμό στον μεταμοντέρνο εθνομηδενισμό");

    "Καμιά αμφιβολία ένα μεγάλο κομμάτι του εθνομηδενιστικού συρφετού κάθε χώρας και κάθε εποχής είναι απλά ανόητοι και ή αφελείς και ή ηλίθιοι."
    (Π. Ηφαιστος, 28.4.2010. "Μέσα στο διαστρεμμένο μυαλουδάκι τους", Χαλαρα και Επικαιρα)

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Χριστόφιας έχει δηλώσει κατ' επανάληψη πως παραμένει κομμουνιστής και ο μόνος λόγος που έγινε πρόεδρος της Κύπρου είναι για να επανενώσει το νησί.


    Η διαφορά Χριστόφια και Κληρίδη είναι η εξής:
    Ο Κληρίδης παρουσιαζόταν ως φορέας μιας ιδεολογίας που δεν υποστηρίζει τον εθνομηδενισμό και τη κατάργηση του έθνους-κράτους. Ο Χριστόφιας πιστεύει στο κομμουνισμό και στη κατάργηση των Εθνών-κρατών.
    Συνεπώς ο Κληρίδης ήταν προδότης της πατρίδας και της ιδεολογίας του. Ο Χριστόφιας είναι απλά προδότης της πατρίδας του, διότι ιδεολογικά τα όσα κάνει είναι απόλυτα σύμφωνα με την αριστερή του ιδεολογία.

    Το ίδιο ισχύει και για τον Jeffrey, ο άνθρωπος για δεκαετίες διατυμπανίζει πως δε πιστεύει σε έθνη-κράτη, δε πιστεύει στην ύπαρξη ελληνικού έθνους και θέλει να κάνει την Ελλάδα πολυπολιτισμική. Είναι συνεπέστατος στην αντεθνική αριστερή του ιδεολογία.

    3.000.000 Έλληνες και ελληνοποιημένοι λαθρομετανάστες ψήφισαν GAP. Αντίστοιχα στη Κύπρο η πλειοψηφία ψήφισε Χριστόφια.
    Λέτε να μη ξέρανε τι ψήφιζαν; Προφανώς και ξέρανε ας μη γελιόμαστε.

    Λοιπόν, απολαύστε τη διάλυση της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον GAP και tης Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Χριστόφια.
    Απολαύστε αριστερά και "πρόοδο" σε Έλλάδα και Κύπρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητηρια στο Σταυρο Καρκαλετση για την πρωτοβουλια του.
    Ειναι παρηγορο οτι καποιοι τουλαχιστον προσπαθουν να διασωσουν την Εθνικη αξιοπρεπεια και να δειξουν στον Κοσμο οτι δεν διαφθαρηκαμε ολοι μεχρι το μεδουλι.
    Ελπιζωμε να μην χρειαστει καποια νεα Εθνικη τραγωδια ωστε οι λογικες και μετριοπαθεστατες πατριωτικες αποψεις, οπως αυτες που προεβαλε στο Συνεδριο αυτο ο κ. Καρκαλετσης, να βγουν στο προσκηνιο....

    Οσο για τις επαναλαμβανομενες αποπροσανατολιστικες και διχαστικες αποψεις του κ. Βιο, θα πουμε οτι προκαλουν την κοινη λογικη και απλως υπαρχουν για εμποδιζουν την απαραιτητη Εθνικη Ενοτητα για να αντιμετωπισωμε τις τρομακτικες προκλησεις της εποχης.

    Ο κ. Χριστοφιας και οι ομογαλακτοι του ειναι συνεπεις υπηρετες μεριδας Κυπριων κεφαλαιουχων αρχικαπιταλιστων που παντα συνδεονταν με τις επιδιωξεις της Αγγλικης πολιτικης στα Βαλκανια και τη Μεσογειο, παραβλεποντας τα παγια Εθνικα συμφεροντα στην περιοχη. Αυτη δυστυχως ειναι και η πολιτικη παραδοση των ηγεσιων του ΑΚΕΛ απο τη δημιουργια του.
    Οπως και αν αυτοονομαζοντε για να αποπλανουν πολιτικα σοβαρη μεριδα των Κυπριων, δεν κατορθωνουν να κρυψουν την πραγματικη τους ιδιοτητα σαν υπηρετες μεριδας του Κυπριακου κεφαλαιου (που βολευεται στη θεωρια της 'ψωροκωσταινας') και του Βρετανικου ιμπεριαλισμου.

    Δεν θα μας τρελανετε κ. Βιο....
    Εσεις σε λιγο θα μας βγαλετε και το Μπιλ Κλιντον κομμουνιστη....οπως καποιοι ομογαλακτοι σας στο παρελθον εκραζαν κομμουνιστη τον Κωνσταντινο Καραμανλη τον πρεσβυτερο!!!

    Η αληθεια βρισκεται σε νεους ανθρωπους σαν το Σταυρο Καρκαλετση και με βαση τις τετραγωνα λογικες αποψεις τους πρεπει να δωσουμε τα χερια για τη σωτηρια της προσφιλεστατης Πατριδας.

    Ο κομμουνισμος υπηρξε ενα αποτυχημενο κοινωνικο πειραμα που παρηλθε δια παντος. Η παρακαιρη και κουραστικα επαναλαμβανομενη επικληση του δεν προκειται να δικαιωσει τον 'νικητη' Δυτικο αγριο ιμπεριαλισμο, που δυστυχως φαινεται να μισει τους Ελληνες περα απο καθε ιστορικο προηγουμενο.

    κ. Καλεντεριδη παρακαλω την τοποθετηση Σας.

    Ενας Χανιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.