9/12/10

Συμφέρει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να αρνηθεί να πληρώσει μέρος του χρέους της;

Το Καταραμένο Μνημόνιο
του Αλκη Ιωαννίδη
Οι περισσότεροι από εμάς θα έχουν προσέξει ότι το μεγαλύτερο μέρος του «λαού» είναι αρνητικό προς το μνημόνιο, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και από τις πρόσφατες εκλογές παρά την σχετικά ικανοποιητική επίδοση του κυβερνώντος κόμματος. Συνεπώς θα ήθελα εδώ – για μία ακόμα φορά – να αναφερθώ στα διάφορα επιχειρήματα κατά του μνημονίου και να δούμε εάν
και σε ποιο βαθμό ισχύουν.
Παρακαλώ από καρδιάς τους όσους αναγνώστες να διαβάσουν το κείμενο αυτό με ανοικτό μυαλό – εδώ που βρισκόμαστε είναι σημαντικό να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να αναλύσουμε την κατάσταση σοβαρά και σε βάθος χωρίς κομματικές ή συναισθηματικές κορώνες… Επίσης ζητώ συγνώμη για το μέγεθος του κειμένου. Ωστόσο είναι τόσα τα έωλα επιχειρήματα τα οποία ακούγονται από τα ΜΜΕ, τους πολιτικούς ή και τους πολίτες στα καφενεία που δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αναφερθούμε σε καθένα από αυτά. Δυστυχώς αυτός είναι και ο λόγος που φοβάμαι ότι η προσπάθεια μου, όπως και τόσων άλλων, θα πέσει στο κενό: Είναι τόσο πιο εύκολο να παπαγαλίζει κανείς σλόγκαν και εύηχα συνθήματα παρά να διαβάσει και να κατανοήσει ένα τόσο μακρύ κείμενο… Ωστόσο η ελπίδα πεθαίνει πάντοτε τελευταία!
Όσοι από εσάς βαριέστε να διαβάσετε όλο το κείμενο, μπορείτε να επικεντρωθείτε στα επιχειρήματα τα οποία σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

1. Τα μέτρα του μνημονίου είναι δυσάρεστα
Αυτό είναι ένα πολύ ανθρώπινο συναίσθημα. Αλλά είναι ακριβώς αυτό – συναίσθημα και όχι επιχείρημα. Προφανώς τα μέτρα είναι δυσάρεστα καθότι η χώρα μας – πριν το μνημόνιο – ουσιαστικά πτώχευσε. Το ερώτημα δεν είναι εάν τα μέτρα είναι δυσάρεστα αλλά εάν θα ήταν περισσότερο δυσάρεστα χωρίς το μνημόνιο και τα χρήματα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Αυτό το εξηγούμε περισσότερο παρακάτω.

2. Το μνημόνιο μπορούσε να αποφευχθεί
Αυτό είναι ένα ακόμα έωλο επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιεί συχνά κυρίως η ΝΔ για να δικαιολογήσει την αρνητική της ψήφο στο μνημόνιο. Πραγματικά έχει ιστορικό και πολιτικό ενδιαφέρον εάν και πως θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τον εξευτελισμό της διεθνούς επιτήρησης μέσω του μνημονίου. Αλλά είναι προφανές ότι αυτή την στιγμή, αυτό δεν είναι επιχείρημα εναντίων του μνημονίου. Είναι σαν να λέμε ότι εάν είχαμε σταματήσει το κάπνισμα θα είχαμε αποφύγει τον καρκίνο. Ναι, όντως, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε χημικοθεραπεία τώρα που έχουμε δυστυχώς καρκίνο! (a)

3. Κάθε χώρα που έχει υπαχθεί στο ΔΝΤ έχει αποτύχει οικονομικά
Αυτό είναι ένα ακόμα έωλο επιχείρημα για τους εξής λόγους:
Α) Κατ αρχήν δεν ισχύει – υπάρχουν αρκετές χώρες που μετά την βοήθεια του ΔΝΤ μπόρεσαν και αντέστρεψαν την οικονομική τους κρίση. Η γειτονική μας Τουρκία είναι ένα καλό παράδειγμα.
Β) Αν και είναι γεγονός ότι πολλές χώρες που υπάγονται στο ΔΝΤ τελικά υποκύπτουν στα τραύματα τους, αυτό δεν σημαίνει ότι φταίει το ΔΝΤ. Είναι σαν να λέμε ότι δεν θέλουμε να πάμε στο νοσοκομείο καθότι πολύ άρρωστοι γιατί πολλοί άρρωστοι τελικά πεθαίνουν στα νοσοκομεία. Το προφανές είναι ότι αν δεν πάμε στο νοσοκομείο θα πεθάνουμε σίγουρα.

4. Το ΔΝΤ δεν προστατεύει τα δικά μας συμφέροντα αλλά των δανειστών μας
Αυτό ισχύει εν μέρει. Το ΔΝΤ υπάρχει τόσο για να βοηθήσει τις χώρες που έχουν πρόβλημα (και γι αυτό όλες οι χώρες συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδος χρηματοδοτούν κάθε χρόνο το ΔΝΤ) όσο και για να μειώσει τα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία από την κατάρρευση μιας συγκεκριμένης χώρας. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι το ΔΝΤ θέλει το «κακό» μας. Τόσο η Ελλάδα όσο και οι δανειστές της, αυτήν την στιγμή τουλάχιστον, θέλουν το ίδιο πράγμα, την αποφυγή της χρεοκοπίας της Ελλάδος. Δείτε και την επόμενη ερώτηση:

5. Συμφέρει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να αρνηθεί να πληρώσει μέρος του χρέους της;
Μεγάλο μέρος της αριστεράς, και όχι μόνο, προτάσσει αυτό το επιχείρημα ως την αντιπρόταση της προς το μνημόνιο. Όμως, τουλάχιστον αυτήν την χρονική στιγμή, αυτό είναι ένα ακόμα λανθασμένο επιχείρημα, καθότι τα μέτρα του μνημονίου τώρα προσπαθούν να μειώσουν το πρωτογενές έλλειμμα και όχι να αποπληρώσουν τα δάνεια μας (ούτε καν τους τόκους).
Το 2009 έκλεισε με το τεράστιο έλλειμμα του 15+% του ΑΕΠ. Συν αυτού, το ασφαλιστικό μας σύστημα, λόγω της υπογεννητικότητας, κακοδιαχείρισης και εισφοροδιαφυγής, θα έχει τεράστιο πρόβλημα στο προσεχές μέλλον. Που σημαίνει ότι εάν δεν παίρναμε μέτρα, το έλλειμμα δεν θα μειωνόταν αλλά θα αυξανόταν στο μέλλον. Αυτό το έλλειμμα χρειάζεται συνεχώς ΝΕΑ δάνεια για να χρηματοδοτηθεί.
Εάν λοιπόν η Ελλάδα χρεοκοπούσε και αρνούνταν να πληρώσει τα τοκοχρεολύσια για το τρέχον έτος, τότε προφανέστατα, οι ξένοι (και οι Έλληνες) θα αρνούνταν να συνεχίσουν να δανείζουν στην Ελλάδα. Αυτό είναι εύκολα κατανοητό: ποιος λογικός άνθρωπος θα δάνειζε σε ένα κράτος το οποίο μόλις αρνήθηκε να αποπληρώσει τα υπάρχοντα δάνεια του; Το αποτέλεσμα αυτού είναι η Ελλάδα να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει το τρέχον έλλειμμα της.
Με άλλα λόγια, εάν διαλέγαμε να μειώσουμε το χρέος μας ΤΩΡΑ, θα έπρεπε να μειώσουμε το τρέχον έλλειμμα μας όχι στο 9% περίπου που ζητάει το μνημόνιο για φέτος αλλά στο 0%. (b) Μπορείτε να φανταστείτε τι θα σημαίνει αυτό για τους μισθούς, συντάξεις, επενδύσεις, νοσοκομεία κτλ. Οι περικοπές θα έπρεπε να είναι πολλαπλάσιες από αυτές που γίνονται τώρα. Και αυτό είναι τόσο προφανές που με κάνει να αναρωτιέμαι εάν αυτοί που προτείνουν την χρεοκοπία ΤΩΡΑ ως μαγική λύση, είναι ηλίθιοι ή απλώς απατεώνες και λαϊκιστές.
Προσέξετε ότι αυτή η απλή ανάλυση αγνοεί τα επιπρόσθετα προβλήματα που μια τέτοια χρεοκοπία θα δημιουργούσε στην Ελληνική οικονομία από την κατάρρευση σχεδόν όλων των Ελληνικών τραπεζών που είχαν αγοράσει ελληνικά χρεόγραφα. Και το κράτος δεν θα μπορούσε να τις σώσει ή έστω να τις κρατικοποιήσει γιατί δεν θα έχει τα χρήματα. Μια κατάρρευση των τραπεζών μπορεί να ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά μερικών αριστερών αλλά θα σήμαινε ακόμα περισσότερους ανέργους και αλυσιδωτές καταρρεύσεις άλλων εταιριών οι οποίες χρησιμοποιούν τις τράπεζες για την χρηματοδότηση τους.
Ωστόσο, το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους πρέπει να επανεξεταστεί σοβαρά σε μερικά χρόνια από τώρα όταν, λόγω των μέτρων του μνημονίου, έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αφορά το παρόν και καλύτερα είναι να αποφύγουμε τέτοιες συζητήσεις τώρα οι οποίες δεν βοηθάνε την σημερινή προσπάθεια.

6. Το μνημόνιο είναι πολύ αυστηρό
Πραγματικά, δεν υπάρχει κάτι μαγικό στους συγκεκριμένους στόχους μείωσης του ελλείμματος ή στο επιτόκιο 5% που μας δανείζει η Ε.Ε. (το «κακό» ΔΝΤ μας δανείζει με μικρότερο επιτόκιο). Θεωρητικά θα μπορούσαν να είναι περισσότερο ή λιγότερο αυστηροί.
Προσωπικά αμφιβάλω ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει πολύ καλύτερους όρους. Ήδη η Ελλάδα πήρε το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ (αν και είμαστε μια σχετικά μικρή χώρα) παρά το γεγονός ότι η κρίση στην χώρα μας ήταν σχεδόν εξολοκλήρου εξαιτίας της δικής μας κακοδιαχείρισης, κάτι που λογικά έκανε τους Ευρωπαίους αρνητικά διακείμενους απέναντι μας. Και το μνημόνιο, αν και αυστηρό, δεν είναι παράλογο: για το 2010 ζήτησε μείωση του ελλείμματος στο 9%, το οποίο είναι επίσης ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα. Για το 2011 ζήτησε 7%. Πάλι ένα μεγάλο νούμερο. Τι να μας ζητήσουν οι άνθρωποι, να αφήσουμε το έλλειμμα στο 14%;
Όμως, όπως και να είναι, το μνημόνιο ως έχει είναι γεγονός. Το μόνο ερώτημα ΤΩΡΑ είναι κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Υπάρχουν δύο τρόποι να προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό:
Α. Να είμαστε «ανυπάκουα» παιδιά, να μην πάρουμε τα συμφωνηθέντα μέτρα, να παραλύσουμε την χώρα με απεργίες, η αντιπολίτευση να κάνει μόνο ισοπεδωτικά αρνητική κριτική κτλ. ή
Β. Να κάνουμε ότι μπορούμε για να πετύχουμε τους στόχους που συμφωνήσαμε και με την αξιοπιστία που αυτό μας δίνει να ζητήσουμε κάτι περισσότερο (π.χ. μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση χρόνου των δανείων, ίσως και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους).
Είναι προφανές μου φαίνεται πως η λύση Β είναι η μόνη ρεαλιστική, όσο και δελεαστικό να είναι να παίξουμε τους μάγκες στους χαζοευρωπαίους. Ήδη πολλές Ευρωπαϊκές χώρες μας έχουν (δικαιολογημένα) στην μπούκα του κανονιού. Άλλωστε πολλά από τα μέτρα τα οποία στοχεύουν στην εξυγίανση του δημοσίου (π.χ. περιορισμός της σπατάλης και της διαφθοράς στα νοσοκομεία) πρέπει να γίνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται ανεξάρτητα από το μνημόνιο.

7. Το μνημόνιο προτείνει τα λάθος μέτρα
Αυτό είναι σίγουρα το σοβαρότερο επιχείρημα αν και είναι δύσκολο να έχει κανείς απόλυτη άποψη λόγω της πολυπλοκότητας της κατάστασης και της οικονομίας. Μερικές από αυτές τις κριτικές είναι οι εξής:

Α. Τα μέτρα του μνημονίου μεγαλώνουν το έλλειμμα λόγω της ύφεσης που δημιουργούν
Πραγματικά οι επιπλέον φόροι και περικοπές μειώνουν την ζήτηση στην αγορά που συνεπάγεται μείωση των φορολογικών εσόδων. Ωστόσο είναι προφανές ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το τελικό αποτέλεσμα είναι η μείωση του ελλείμματος: για να εξηγήσω, εάν το κράτος μειώσει π.χ. τους μισθούς στο δημόσιο τομέα κατά 20%, γλιτώνει π.χ. 20 ευρώ. Ακόμα και εάν η ζήτηση στην αγορά μειωθεί με το ίδιο ποσό (δηλαδή 20 ευρώ), θα μειωθούν μεν οι εισπράξεις ΦΠΑ αλλά λιγότερο σε απόλυτα νούμερα από την συνολική μείωση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας όπου ένα μεγάλο μέρος της κατανάλωσης πάει σε εισαγωγές. Και αυτό πραγματικά έγινε: οι εισαγωγές φαίνονται πεσμένες κατά 20-30% φέτος.
Μερικοί δείχνουν τα περιορισμένα δημόσια έσοδα ως απόδειξη του αντιθέτου. Όμως τα δημόσια έσοδα είναι πεσμένα και λόγω της διάλυσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αλλά και λόγω της μείωσης της κατανάλωσης όχι τόσο λόγω των περικοπών μισθών αλλά λόγω της γενικότερης ανασφάλειας των Ελλήνων. Και αυτή η ανασφάλεια θα επιδεινωνόταν εάν το κράτος αντί να προσπαθήσει να βάλει μια τάξη στα οικονομικά του, έκανε νέες παροχές.

Β. Θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα αναπτυξιακά μέτρα
Με αυτό δεν διαφωνεί κανείς σε θεωρητικό επίπεδο. Ωστόσο:
i) Τα αναπτυξιακά μέτρα κοστίζουν τώρα ενώ τα – όποια – αποτελέσματα εμφανίζονται πολλά χρόνια μετά. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσει να πάρει αναπτυξιακά μέτρα το κράτος τώρα χωρίς να αυξήσει το τεράστιο έλλειμμα, χρειάζονται ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ περικοπές. Το να ζητάει κανείς αναπτυξιακά μέτρα χωρίς να λέει που θα βρεθούν τα χρήματα τώρα, είναι λαϊκισμός.
ii) Με την κρίση και την ανασφάλεια στα σημερινά επίπεδα, είναι αμφίβολο εάν θα γίνουν πολλές επενδύσεις τώρα όποια και να είναι τα αναπτυξιακά μέτρα. Χρειάζονται πρώτα δημοσιονομική προσαρμογή για να μειώσουν την ανασφάλεια των επενδυτών και διαρθρωτικές αλλαγές για να μειώσουν την γραφειοκρατία.
Ωστόσο, σε γενικές γραμμές συμφωνούμε ότι σύντομα θα χρειαστούν αναπτυξιακά μέτρα. Κάθε συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση έχει ενδιαφέρον εδώ.

Γ. Τα μέτρα είναι κοινωνικά άδικα
Σίγουρα με τα μέτρα αυτά πλήττονται άνθρωποι οι οποίοι είναι φτωχοί ή/και δεν φταίνε για την κρίση. Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές:
i) Όταν καταρρέει οικονομικά μια ολόκληρη χώρα, είναι δυστυχώς αναπόφευκτο ότι θα πληρώσουν όλοι, δίκαιοι και άδικοι… Αυτό είναι λυπηρό αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.
ii) Η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία στην χώρα μας είναι λόγω της φοροδιαφυγής. Η τρόικα θα ήταν πραγματικά χαρούμενη εάν μπορούσαμε να πατάξουμε την φοροδιαφυγή. Δεν είναι αυτή που μας εμποδίζει από το να το κάνουμε. Είναι η ανικανότητα του κράτους και τα μικροκομματικά συμφέροντα. Καλά θα ήταν η ΝΔ, αριστερά και λοιπές «αντιμνημονιακές» δυνάμεις να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση (όχι γενικόλογα ευχολόγια όμως).
iii) Η δεύτερη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία στην χώρα μας είναι η προνομιακή μεταχείριση των δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με αυτούς στον ιδιωτικό τομέα και τους ανέργους. Αυτό δεν ισχύει για όλους προφανώς αλλά είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων απολαμβάνουν υπέρογκες αμοιβές, μονιμότητα και ατιμωρησία ενώ συχνά έχουν κακή συμπεριφορά προς τους πολίτες και δουλεύουν πολύ λίγο σε ωράρια και ένταση. Οι αριστερές δυνάμεις που κόπτονται για την ενίσχυση του δημοσίου τομέα, θα έπρεπε να πρωτοστατούν στην προσπάθεια εξορθολογισμού του και όχι να αντιπαλεύονται κάθε αλλαγή.
iv) Θεωρητικά θα μπορούσαν να μπουν μεγαλύτεροι φόροι σε «πλούσιους», αν και ήδη οι φόροι στην Ελλάδα είναι γενικά υψηλοί (ιδίως οι φόροι στην ακίνητη περιουσία). Ωστόσο σε μια μεικτή οικονομία σαν την δική μας, δεν μπορούμε να ανεβάσουμε τους φόρους αυτούς σε τρελά επίπεδα χωρίς να σκοτώσουμε την επιχειρηματικότητα και να μεγαλώσουμε κι άλλο την φοροδιαφυγή. Ωστόσο εάν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, προφανώς αυτές μπορούν να συζητηθούν.

Δ. Θα πρέπει να γίνουν ταχύτερες διαρθρωτικές αλλαγές
Σε αυτό θα συμφωνήσω 100%.
• Είναι αστείο ΚΑΘΕ κυβέρνηση τα τελευταία 20 χρόνια να λέει ότι θα απλοποιήσει την διαδικασία του ίδρυσης νέων εταιριών, και να μην έχει γίνει τίποτα.
• Είναι απαράδεκτο το ΣτΕ να ανατρέπει μετά από χρόνια καθυστέρησης, επενδύσεις δισεκατομμυρίων που είχαν μάλιστα ψηφιστεί από την βουλή βασισμένο σε συνταγματικές ακροβασίες.
• Είναι απίστευτο ότι για να γίνει οτιδήποτε μεγαλύτερο από κοτέτσι να χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.
• Είναι λυπηρό ή χώρα να μην έχει ακόμα κτηματολόγιο ή δασολόγιο.
• Είναι εξωφρενικό να συνεχίζουμε να έχουμε κλειστά επαγγέλματα, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Και η λίστα θα μπορούσε να συνεχίζεται για πολλές σελίδες. Ωστόσο για αυτά δεν φταίει το μνημόνιο. Αντιθέτως η τρόικα πιέζει συνέχεια για επιτάχυνση των αλλαγών αυτών. Η καθυστέρηση οφείλεται στο βαθύ ΠΑΣΟΚ το οποίο πολεμάει τις αλλαγές και στην δημόσια διοίκηση και τα συνδικάτα τα οποία συνειδητά ή όχι υποσκάπτουν κάθε προσπάθεια αλλαγής η οποία μπορεί να τα ξεβολέψει. Πως το περνάνε αυτό ως αριστερή άποψη είναι ένα από τα νεοελληνικά παράδοξα…

Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι στην οικονομία υπάρχουν πάντοτε πολλές απόψεις και πολλές θεωρίες, και συχνά αυτές εξαρτιούνται από τις πολιτικές ή ιδεολογικές αντιλήψεις του κάθε αναλυτή ή οικονομολόγου. Ωστόσο, στην συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας, το μνημόνιο είναι μονόδρομος ανεξάρτητα της πολιτικής μας τοποθέτησης. Είμαστε χρεοκοπημένοι και πρέπει να περιορίσουμε τις δαπάνες μας και να μεγαλώσουμε τα έσοδα μας. Και όσο και να μας εκνευρίζει αυτή η έλλειψη επιλογής πρέπει να συγκρατήσουμε την όρεξη «ανυπακοής» μας γιατί αλλιώς αυτοί που θα πληρώσουν την νύφη ακόμα ακριβότερα είμαστε εμείς και κανένας άλλος.
_______________________________
(a) Παρεμπιπτόντως, είναι αμφίβολο ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το μνημόνιο με το να αντλήσουμε λίγα παραπάνω χρήματα από τις αγορές πριν γιγαντωθεί η κρίση ή με το να πάρουμε λίγα και ήπια μέτρα λίγους μήνες νωρίτερα. Το χρέος και το έλλειμμα της Ελλάδος ήταν (είναι) τέτοια, η αξιοπιστία μας τόσο χαμηλή και η διεθνής κρίση και η αστάθεια που αυτή συνεπάγεται τόση, που δεν υπήρχε περίπτωση να αποφύγουμε το μνημόνιο τόσο εύκολα. Η πραγματική ευκαιρία να αποφύγουμε το μνημόνιο πραγματικά υπήρχε μόνο στα 5+ χρόνια διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Καραμανλή. Χωρίς βέβαια να διαφωνώ ότι θα ήταν καλό και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ήταν πιο γρήγορη στο να πάρει μέτρα.
Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι εάν είχαν παρθεί μέτρα νωρίτερα (είτε από την ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ), τα μέτρα αυτά δεν θα ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά που επιβάλλει το μνημόνιο έτσι κι αλλιώς.
(b) Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, θα έπρεπε να μειώσουμε το έλλειμμα λίγο λιγότερο καθότι χρειαζόμαστε μόνο πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή χωρίς τους τόκους τους οποίους θα αρνούμαστε να πληρώσουμε. Ωστόσο η μείωση που θα χρειαζόταν είναι σίγουρα περισσότερη από αυτή που ζητάει το μνημόνιο.
E-ROOSTER

23 σχόλια:

  1. Άσε μας ρε φίλε, ο Ρουμπινί και τόσοι άλλοι σοβαροί οικονομολόγοι είναι ηλίθιοι;
    Εξυπηρετείς συμφέρονται των τραπεζιτών και αλλού οι αηδίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρουμπινί: «Αναγκαία η φιλική αναδιάρθρωση»

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=45952948

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΣΙΝΩΝ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ ΑΝΤΕΠΙΤΕΙΘΕΤΑΙ!! ΖΗΤΩ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ...
    Ρε δεν πας για βρουβες λεω εγω !!που το πηρες το πτυχιο?για μακακες μας θεωρεις?
    ΔΙΑΒΑσΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΤΟ 36 και ξαναγυρισε με τον εβαριο κηδαιμονα σου που το παιζει ελληνας ομογενης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να μηδενιστει το πρωτογεννές έλειμα .. ναι .. άμεσα.
    1. Να μειωθούν οι Δ Υπάλληλοι
    2. να σταματήσουν οι λαμογιές στο ΕΣΥ
    3. Να σταματήσουν οι λαμογιές στα Δημόσια έργα
    4. Να στρωθούν να παραγουν όλοι απο τους αγροτες ( που το εχουν ριξει στις επιδοτήσεις) .. έως τους βιοτεχνες.. να επανέλθει ο προστατευτισμός στην Ελληνικη βιοτεχνία απο την Κινεζικη αγορά
    5. Να σταματήσουν τα κομματα οι πολιτικοι και οι παρατρεχαμενοι να εχουν εσοδα απο τον Δημόσιο προυπολογισμό (τέρμα η μάσα στα λαμογια..)


    τότε ναι μπορει να μηδενιστει το πρωτογεννες έλειμα.. διαφορετικά θα τοκληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και αυτή είναι η μεγαλύτερη ατιμία..
    4.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το "πρόβλημα" δεν είναι ούτε ότι έκοψαν μισθούς ούτε ότι επέβαλλαν φόρους (δηλ είναι κι αυτά αλλά τα προσπερνάμε προς το παρόν), το πρόβλημα είναι ότι για την περιβόητη ανάπτυξη η κυβέρνηση ένα χρόνο τώρα δεν έχει κάνει το παραμικρό! Το να λες ότι η ανάπτυξη θέλει χρήματα και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε είναι και λάθος και ψευδές.
    Δεν θέλει νέα χρήματα για να στείλεις στην πραγματική οικονομία τα κονδύλια που λόγω δυσπραγίας των τραπεζών ποτέ δεν έφτασαν στους καταναλωτές. Δεν θέλει νέα χρήματα για να απορροφηθούν υπάρχουσες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που μέχρι τώρα είτε επιστρέφονταν πίσω είτε πήγαιναν στο βρόντο αφού δεν συνδέονταν με την παραγωγή. Δεν θέλει χρήματα για να καταπολεμήσεις την ανόητη γραφειοκρατία που σαμποτάρει συνειδητά κάθε νέο επιχειρηματία. Δεν θέλει χρήματα για να δώσεις φοροελαφρύνσεις σε νέους επιχειρηματίες. κλπ κλπ
    Πολλά μπορούν να γίνουν χωρίς ουσιαστικό κόστος το θέμα είναι ότι καθυστερούν ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΓΚΙΟΖΗ;
    ΠΑΣ ΚΑΛΑ;
    ΘΑ ΧΡΩΚΟΠΗΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΣΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;
    ΑΚΟΥΤΕ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΡΕΜΕΤΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ;
    ΟΞΩ ΡΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πως φαινεται οτι οι δυο πρωτοι δεν γκα'ι'ζουν απο οικονομια.
    η ελλας θα χρεωκοποισει ειτε το θελουμε ειτε οχι το χρεος συνεχως αυξανεται,αυτο που πρεπει να γινει απο την νεα γενια και μετα ειναι να διωξουν ολους τους σημμερινους πολιτικους και να βαλουν αλλους πατριωτες.Οι τραπεζιτες δεν νιαζονται για μας αλλα για τα φρανκα τους, ξερουν ομως οτι δεν προκετε να παρουν ολο το ποσο επομενος ελπιζουν εστω και σε ξεπληρωμα του κεφαλαιου χωρις τους τοκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΙ ΔΕΣΤΕ ΣΤΟ YOU TYBE:ΔΕΠΤ ΑΣ ΜΟΝΕΥ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΟΙΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΑΡΝΟΥΝΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ,ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΕ ΠΛΥΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ,ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΟΡΡΟς ΤΙ ΛΕΕΙ ΟΤΑΝ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΝΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ,ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΛΈΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. XREOKOPOIA ISON 8ANATOS THS KATSIKAS ISON MH ARMEGMA ISON MH GALA GIA TIS TRAPEZES...ETSI KAI ALLIOS 8A XREOKOPOISOUME TO 8EMA DEN EINAI POTE ALLA POS!8A MAS XREOKOPOISOYN AFOY MAS POIOYN KAI TO AIMA H 8A XREOKOPOISOYME EMEIS NA KANOYME DEAFULT KAI NA PAROYN TON POYLLO OLOI OI TRAPEZITES KAI ENGA8ETOI POY MASTA PAIRNOUN!
    PROS 3.46

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μεχρι ποτε θα ανεχτουμε την ηλιθιοτητα και τους αθλιους δημαγωγους τυπου ΓΑΠ;

    "...Εκεί που ετοιμαζόμουν να συγγράψω την εξήγησή μου, κάτι άλλαξε. Κατ' αρχάς, ο πρωθυπουργός σε μια ομιλία γεμάτη από τις συνηθισμένες ανακολουθίες που η κυβέρνηση αναμασά από τότε που υπέγραψε το Μνημόνιο, έκανε έμμεσες αναφορές σε κομβικά σημεία της Πρότασής μας (βλ. το σχετικό άρθρο του Σταύρου Θεοδωράκη). Δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα, καθώς ό,τι καλό ειπώθηκε ήταν καλά κρυμμένο κάτω από μια στοίβα αναλήθειας και αδιέξοδης λογικής..."
    ("Κάτι αλλάζει"
    του Γιάνη Βαρουφάκη, http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=4283)

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το μνημόνιο περιλαμβάνει πολλά πράγματα. Κάποια από αυτά έπρεπε να γίνουν έτσι κι αλλοιώς, με ή χωρίς μνημόνιο, π.χ. αναδιαρθρώσεις οργανισμών, πανεπιστημίων κλπ. Άντε τώρα να τα κάνεις, όταν επί 30 χρόνια και βάλε πιπίλιζες τα μυαλά ημών των ιθαγενών περί του αντιθέτου και δημιουργούσες έτσι τον κομματικό στρατό σου (δεν είπε τυχαία η Διαμαντοπούλου "ο Θεός να μας βοηθήσει", αυτή έχει την πιο ζεματιστή πατάτα στα χέρια της).

    Για να γίνουν όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, αλλά και όσα ακόμα σχεδιάζονται να γίνουν, χρειαζόταν ένας κέρβερος πάνω από τα κεφάλια μας (λέγε με τρόικα). Και αυτό επιτεύχθηκε με την κατασυκοφάντηση της Ελλάδας και όλων των Ελλήνων συλλήβδην, σε όλους τους τόνους και σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Και να ενοχοποιείς αδιάκριτα τους πάντες ("μαζί τα φάγαμε") φορτώνοντάς τους τα δικά σου κομματικά ρουσφέτια. Αλήθεια, πόσους διόρισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ (πλέον των έτσι κι αλλοιώς απαιτουμένων για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα); 200.000; 300.000; Και πόσοι φάγανε από δημόσια έργα, εργολαβίες και παντός είδους "επιχορηγήσεις"; Άλλες 20.000, 30.000, 50.000; Εσύ όμως ενοχοποιείς και χώνεις στον κουβά 10.000.000 κόσμο! Συλλογική ευθύνη γαρ (άλλοι το λένε φασισμό). Και για να σιγουρέψεις ότι θα τα καταφέρεις τελικά να μας χώσεις στο μνημόνιο, σκας και τη μαμουνιά με το Τ+3 που έγινε Τ+10 (και με το αζημίωτο φυσικά, παίχτηκαν τρελλά ποσά εκεί...) και τα έφτασες τα spreads στη στρατόσφαιρα.

    Για να έρχεσαι στο τέλος κύριε πρωθυπουργέ, υπουργέ, αρμόδιε, πρόεδρε του ΣΕB κλπ και να μου λες: "Εδώ που φτάσαμε δεν γίνεται αλλοιώς, πρέπει να αποδεχτείς το μνημόνιο". Ε όχι ρε φίλε, αποδέξου το μόνος σου. Εμένα συνένοχο στο φόνο δεν θα με έχεις. Μπορεί να μου τσακίσεις τη ζωή, αλλά το πικρό ποτήρι της ευθύνης του μνημονίου θα το πιεις μόνος σου. Μέχρι τον πάτο. Ξέρω έτσι κι αλλοιώς ότι το μνημόνιο στο τέλος θα με χώσει ακόμα πιο βαθειά στον κουβά (450 δις) κι όσο και να το επιμηκύνεις θα το ανεβάζεις ακόμα περισσότερο.

    Ξέρω επίσης ότι δε με φοβάσαι ακόμα, αλλά όσο με πλησιάζεις στα όριά μου ίσως θα πρέπει να αρχίζεις να φοβάσαι, για σκέψου το λίγο. Βλέπεις; Όσο με ταρακουνάς, τόσο με ξυπνάς. Με εκπαιδεύεις (άθελά σου) να μυρίζω τους κάθε λογής παπαγάλους σου από χιλιόμετρα μακρυά και με κάθε πολιτική (και επικοινωνιακή) λαμογιά σου να με εξοργίζεις ακόμα περισσότερο...

    Υ.Γ.1 Αγαπητέ οποιεδήποτε κ. αρμόδιε, μη διανοηθείς ότι μέσα στην αναμπουμπούλα θα μπορέσεις να κάνεις και καμμιά άλλη κουτσουκέλα (στα εθνικά θέματα ας πούμε).

    Υ.Γ.2 Τη συναίνεσή μου δε θα την πάρεις που να χτυπιέσαι, οπότε πήγαινέ με σε εκλογές. Και εκεί θα σου εξηγήσω το όνειρο.

    Υ.Γ.3 Μέσα στο γενικό ξεχαρβάλωμα, κοίτα τουλάχιστον να κρατάς το ελικόπτερο σε καλή κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάντως ένα μέρος του χρέους μπορεί να εξοφληθεί, αν τα τρωκτικά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που κυβέρνησαν την Ελλάδα από το 1974 και μετά, αρχίσουν να επιστρέφουν τα κλεμμένα.

    Με τις βίλλες, τα πολυτελή διαμερίσματα, τα οικόπεδα, τα κότερα, τις off-shore των λαμογιών, και την επιστροφή των υπέρογκων μισθών και καταθέσεων από τις μίζες κ.λπ., μπορεί το ελληνικό δημόσιο να αρχίσει σιγά-σιγά να ξεχρεώνει.

    Έτσι μπορεί να γλυτώσουν καμμιά δεκάρα οι φτωχοί Έλληνες που τους τα παίρνουν σχεδόν όλα και τους οδηγούν στην ανεργία, στην εξαθλίωση και στην καταστροφή.

    Αλλιώς, αν συνεχίσουν οι ίδιοι και ο δικομματισμός (ΠΑΣΟΚ+ΝΔ) να μας κυβερνάνε αλλοιμονό μας.

    Αλήθεια πόσα χρωστάνε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σαν κόμματα, και ποιός θα πληρώσει τα χρέη τους;
    Θα επιστρέψουν κάποτε τις επιχορηγήσεις σε εκατομμύρια Ευρώ που πήραν τόσα χρόνια από το Ελληνικό Κράτος, ή θα συνεχίσουν το ίδιο τροπάρι και για τα επόμενα χρόνια που ο λαός στενάζει και πληρώνει τις λαμογιές τους και την κακοδιαχείριση των χρημάτων της πατρίδας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 1)ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
    http://www.youtube.com/watch?v=W6n_UexpXZQ&feature=related
    2)papandreou gia DNT
    http://www.youtube.com/watch?v=19LB5MCJ9vY&feature=related
    3)ΨΕΜΑΤΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΝΤ
    http://www.youtube.com/watch?v=7jNPsWQ4GSA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 1)Το Μνημόνιο υποθηκεύει την χώρα μας.
    2)Του χρόνου οι τόκοι μόνο που θα πρέπει να πληρώσουμε θα είναι 16 δισ. ευρώ.
    3)Το όφελος του κράτους από την βαρειά φορολογία και τις περικοπές μισθών και συντάξεων είναι μικρότερα σαν ποσοστό του Α.Ε.Π. από την ζημιά που προκαλεί στα φορολογικά έσοδα η πτώση της οικονομικής δραστηριότητος, δηλαδή η ύφεση που τα μέτρα προκαλούν.
    4)Τα μέτρα της Τρόϊκας θα αποτύχουν. Ολοι οι υπεύθυνοι το ξέρουν. Με το ξεζούμισμα των μικοσυνταξιούχων θα μαζευτούν τα 16 δισ. των τόκων? Αστεία πράγματα.
    5)Να στίψουν το λεμόνι (Ελλάδα), να πάρουν ότι πολύτιμο έχει, και να το πετάξουν στα σκουπίδια, αυτός είναι ο πραγματικός στόχος των δανειστών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμύδια .Αυτά τα γελοία διλήματα έπρεπε να είχαν τεθεί πρίν πρίν η κυβέρνηση της μαργαρίτας παπανδρέου υπογράψει τους οικονομικούς όρους του ΔΝΤ σε περίπτωση αδυναμίας των οικονομικών μας υποχρεώσεων.Αυτή τη στιγμή το νερό έχει μπει στο αυλάκι για το γενικό ξεπούλημα διότι η οικονομική αδυναμία είναι αναπόυευκτη.Εγιναν πολλά εσκεμένα και ηθελημένα λάθη απο την μεριά των κυβερνήσεων και κυρίως του μητσοτάκη , του σιμήτη και της μαργαρίτας παπανδρέου μόνο και μόνο για να τελειώσουν με την Ελλάδα κάποιοι.Το ποιοί δεν έχει σημασία ,σημασία έχει ότι άνθρωποι που κυκλοφορούν ελεύθεροι αυτή τη στιγμή βίασαν και κατακρεούργησαν την πατρίδα μας κι εμας τους ίδιους.Οι τύποι που είναι μέσα στα πράγματα αυτήν την ώρα συνεχίζουν να το κάνουν με την ανοχή τη δική μας του δικαστικου σώματος που μάλλον είναι και αυτοί πουλημένα τομάρια και της αστυνομίας.Ο κατήφορος έχει και συνέχεια.
    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τα επιχειρήματα του αρθρογράφου είναι έωλα. Απο την εποχή Μητσοτάκη έως το 2007 είχαμε πρωτογεννή πλεονάσματα. Δανειζόμασταν κυρίως για να ξεπληρώνουμε τα παλαιότερα (του "αείμνηστου") δάνεια. Μία "φιλική" αναδιάρθρωση του χρέους μας θα επέτρεπε να αναπνεύσει η οικονομία μας καθώς δεν θα χρειαζόταν η υφεσιακή άγρια λιτότητα που μας επιβάλλουν τώρα προκειμένου να πληρώνουμε το χρέος. Τα επόμενα χρόνια θα χρειαζόμαστε τριπλάσια ποσά για εξυπηρέτηση του χρέους σε σχέση με μισθούς και συντάξεις! Για αυτό δεν λεει τίποτε ο αρθρογράφος. Μία φιλική "αναδιάρθρωση" θα μας επέστρεφε σύντομα στις αγορές με νορμάλ επιτόκια, εφόσον βέβαια προχωρήσουμε και σε κάποιες αναγκάιες διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά όχι με τέτοιο βίαιο κι επικύνδυνο τρόπο όπως αυτός που επιβάλλεται σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΕΒΡΑΙΟΠΟΥΛΟ ΠΑΡΕ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ Ο ΔΝΤ ΗΣ ΣΟΥ
    ΟΥΣΣΣΣΣΣΣΤ ΡΕ ΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΤΤΤΤΤΤΤΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σωστές-ορθολογιστικές και σε μεγάλο βαθμό πραγματιστικές οι απόψεις σου.
    Το θέμα είναι οτι η δημόσια διοίκηση και οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές καθυστερούν αδικαιολόγητα ,πάνε με τον αραμπά-διακηρύξεις επί διακηρύξεων και στην πράξη "πράσινα άλογα"
    Θα ήταν αποδεκτό το ΔΝΤ αν είχε εκ του μνημονίου και δικαστική αρμοδιότητα >>> όχι τόσο για τις ποινικές ευθύνες των κλεφτοπολιτικών από το 1974 μέχρι σήμερα, ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΛΑΠΕΝΤΩΝ ΜΕ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ή ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.
    Κάτι που επίμονα αρνούνται να κάνουν οι κυβερνώντες πεισματικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έχω μια απορία: Άντε καλά! Να δεχθούμε ότι είμαστε τσαπατσούληδες και χαραμοφάηδες που τόσα χρόνια δεν κάναμε τίποτα. Και οι Ιρλανδοί; Οι Πορτογάλλοι; Οι Ισπανοι; Οι Βέλγοι; Οι Ιταλοί; Όλοι αυτοί που είναι πιο σοβαροί και μετρημένοι -σαν κράτη- από την Ελλάδα, γιατί είναι οι επόμενοι πελάτες του ΔΝΤ;
    Κώστας Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ρε παιδιά είτε ακούς να μιλάει ο Τζέφρυ είτε ο (ΠΟΥ)ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ είτε ο κ. που έγραψε αυτό το άρθρο είναι το ίδιο.
    Τα ίδια επιχειρήματα, οι ίδιες δικαιολογίες, ο ίδιος "ανθρωπισμός", η ίδια επίθεση στις κοινωνικές ομάδες (δημόδιοι υπάλληλοι), η ίδια υποστήριξη στις τράπεζες και τελικά το ίδιο "αποτέλεσμα". Εκτός της Ελλάδος "τυχαίως" ακολουθεί η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία κλπ κλπ κλπ.
    ΤΥΧΑΙΟ ;;;;;; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ !!!!!!!!
    Και βέβαια το σύνηθες ύποπτο. Γνωρίζοντας από την αρχή ότι θα τον "πάρουν με τις πέτρες", προσπαθεί να προκαταλάβει τους πάντες λέγοντας ότι πολλοί θα διαφωνήσουν αλλά ας με ακούσουν. Πες το ρε φίλε ότι όλοι θα διαφωνήσουν και ...... καλά θα κάνουν γιατί έχουν δίκιο. Δεν μπορεί διεθνείς οικονομολόγοι να τα λένε τελείως αντίθετα από εσένα, όλος ο Ελληνικός λαός να διαφωνεί κι εσύ εκεί να βγεις να υπερασπιστείς το ΔΝΤ !!!! Τώρα εγώ τι μπορώ να υποθέσω ;;;
    ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ ΤΣΙΡΑΚΙ ΤΟΥ ΔΝΤ !!!
    ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΟΥ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΣ ΑΥΤΑ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΙΘΕΙΣ !!!!!

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο συντάκτης του άρθρου ή δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς ή παριστάνει τον ανήξερο, όταν λέγει ότι το "Μνημόνιο" και η συναρτώμενη δανειακή σύμβαση δεν μπορούν πλέον να αποφευχθούν.
    Ας μας εξηγήσει λοιπόν που βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς, όταν η δανειακή σύμβαση δεν έχει ψηφιστεί καν από την Ολομέλεια της Βουλής, όπως ορίζει το άρθρο 28 παρ. 2 Συντ. Ενώ και το "Μνημόνιο" ψηφίστηκε παράτυπα με πλειοψηφία 172 βουλευτών και όχι 180, όπως θα έπρπεπε, ως διεθνής σύμβαση που παραχωρεί συνταγματικές αρμοδιότητες σε διεθνή όργανα. Τα κείμενα αυτά, όσο κι αν έχουν βάλει λυτούς και δεμένους να μας πείσουν ότι ισχύουν, είναι έως τώρα ανίσχυρά και ανυπόστατα... Οι κηδεμόνες καίγονται για πλειοψηφία 180 βουλευτών. Και γι' αυτό τον σκοπό έχουν βάλει και την Ντόρα να μαζέψει ψήφους δήθεν "δημοκρατικής συμμαχίας", μήπως και συμπληρώσουν τους 180 ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτό το άρθρο μοιάζει σαν διάλεξη γενικώς περί χρεωκοπιών και ρόλου ΔΝΤ.
    Εμείς που ζούμε τις επιπτώσεις εφαρμογών του Μνημονίου, βλέπουμε άλλα πράγματα.
    Ομως οι "ιθύνοντες" πώς μπορούν να είναι τόσο βέβαιοι ότι δίνουν στην Οικονομία μας την κατάλληλη θεραπεία; Πόσο οι γενικόλογες εξηγήσεις μπορούν να πείσουν;
    Το πρόβλημα είναι ναι μεν η ευθύνη για την αποτελεσματικότητα της "συνταγής" βρίσκεται στα χέρια τους, πλήν όμως, εάν αποτύχει, θα αναγνωρίσουν την ευθύνη τους ή θα πούνε ότι πάλι φταίμε εμείς; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΣΚΑΡΤΟ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ Η ΕΛΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΣΩΣΤΗ ΑΛΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ Ε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ..ΟΥΤΕ ΤΟ ΟΤΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΧΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ 5ΕΤΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ - , ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΡΘΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙΤΕ ΞΜΕ ΑΥΤΑ .. ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΕΓΩ ΕΧΑΣΑ 35 ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΑΛΛΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΓΙΑΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ Η ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ Η ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟ ΜΠΑΟΥΛΟ ... ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΗΡΕΜΗΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΑΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΗΡΩΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ .. ΤΩΡΑ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ Ε ΟΛΟΙ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΔΕΣ ... ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΗΗΣΗΣ ΑΥΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΚΙΝΗΜΑΟΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ..ΚΑΙ ΑΝ ΟΙ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΕΣ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΠΟΥ ΠΕΣΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΑΚΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ;;;ΣΑΜΙΟΣ ΣΑΣ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΣΑ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.