25/4/09

Ε.Ε.: Ψήφισμα για άρση του τραπεζικού απορρήτου από 2014

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (AFP) – Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε σήμερα την άρση του τραπεζικού απορρήτου για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2014 το αργότερο.
Η απόφαση έχει ως στόχο την Αυστρία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, οι οποίες είναι οιο μόνες στην Ε.Ε. οι οποίες δεν ανταλλάζουν πληροφορίες για τις καταθέσεις ξένων πολιτών με τις φορολογικές αρχές των υπολοίπων χωρών. 
Αντίθετα, οι τρεις αυτές χώρες επιβάλλουν φόρο παρακράτησης στους λογαριασμούς, ο οποίος σύμφωνα με την απόφαση των ευρωβουλευτών θα πρέπει να σταματήσει μέχρι το 2014. Την απόφαση υπερψήφισαν 351 και καταψήφισαν 27.
“Σε μία στιγμή που οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι καλούνται να σώσουν τον τραπεζικό κλάδο, είναι φυσιολογικό ο εν λόγο κλάδος να προσπαθήσει να βοηθήσει τα κράτη να καταπολεμήσουν τις φορολογικές απάτες,” δήλωσε ο ο Γάλλος ευρωβουλευτής, Benoit Hamon.
Σύμφωνα με τον Hamon, η φοροδιαφυγή στην Ε.Ε. ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ το χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ της.
Ύστερα από τις έντονες διεθνείς πιέσεις το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Αυστρία συμφώνησαν πρόσφατα να χαλαρώσουν του κανόνες που διέπουν το τραπεζικό απόρρητο και να ξεκινήσουν την ανταλλαγή στοιχείων με άλλες χώρες κάτω υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Το Βέλγιο έχει αποφασίσει την άρση του τραπεζικού απορρήτου από το 2010.
© Dow Jones Newswires

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.