27/4/09

ΔΝΤ: Εκδοση ομολόγων για πρώτη φορά στην ιστορία του

Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να αντλήσει γρήγορα τα κεφάλαια που χρειάζεται για το νέο πρόγραμμα δανεισμού ύψους 500 δισ. δολαρίων.
Το ΔΝΤ αποφάσισε την έκδοση ομολόγων τα οποία αναμένεται ότι θα αγοράσουν αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Ινδία, ενώ θα πρέπει να αποπληρωθούν σε ένα με δύο χρόνια. Στόχος είναι η χρηματοδότηση δανείων προς χώρες-μέλη που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
Το ΔΝΤ έχει εδώ και δεκαετίες την καταστατική δυνατότητα της έκδοσης ομολόγων, αλλά δεν την έχει χρησιμοποιήσει έως τώρα, για να αποφύγει το βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ πιέζουν για τη γρήγορη ενεργοποίηση του δανειοδοτικού προγράμματος των 500 δισ. δολαρίων, ώστε να στηριχθούν οι ευάλωτες οικονομίες, μετά τις αποφάσεις της G20.

Την άντληση κεφαλαίων μέσω πώλησης ομολόγων σε αναπτυσσόμενες χώρες εξετάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προς αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.
Όπως αναφέρουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, χώρες όπως η Κίνα και η Βραζιλία έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για τα εν λόγω χρεόγραφα, ενώ έτοιμη να αγοράσει τίτλους του ΔΝΤ ύψους περίπου 10 δισ. δολαρίων φέρεται να είναι η Ινδία.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Στρος Καν, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αποτελεσματικότητα του νέου, εναλλακτικού τρόπου συγκέντρωσης πόρων. «Τα ομόλογα προσφέρουν ευελιξία», δήλωσε χαρακτηριστικά και η απόδοσή τους θα συνδεθεί με το «καλάθι» νομισμάτων (Special Drawing Rights) του Ταμείου.

1 σχόλιο:

  1. Το πιο σημαντικό κομμάτι του άρθρου είναι η τελευταία του πρόταση. Είναι λοιπόν αυτός ο τρόπος που βρέθηκε για να αλλάξουν τα δολάριά τους οι αναδυόμενες Κίνα, Ρωσία, Ινδία και Βραζιλία... Αν σώθηκε αυτή τη φορά το δολάριο, ήταν επειδή η Κίνα είχε 2 τρις δολάρια σε ομόλογα. Την επόμενη φορά θα έχει πολύ λιγότερα, γιατί θα τα έχει αντικαταστήσει με τα Special Drawing Rights (που είναι ένα είδος εικονικού νομίσματος, όπως ήταν το ECU πριν από το ευρώ). Θα της είναι πιο εύκολο δηλαδή να αφήσει τις ΗΠΑ να καταρρεύσουν. Το πρόβλημα είναι ότι τα δολάριά της τα φορτώνεται τώρα το ΔΝΤ, οπότε θα είναι πιο πιθανόν να έχει πρόβλημα το ΔΝΤ στην επόμενη κρίση του δολαρίου. Σήμερα διαβάσαμε ότι η Citigroup και η Bank of America θέλουν κι άλλα λεφτά... Να δούμε πού θα τα βρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.