8/4/09

Οικουμενικός Πατριάρχης: Αισιοδοξία για τα προβλήματα μετά τη συνάντηση με Ομπάμα


Αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ομογένειας εξέφρασε χθες-μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα- ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Στη συνάντηση, που ήταν διάρκειας 15 περίπου λεπτών και έγινε στο κατάλυμα του Αμερικανού προέδρου στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο «για όσα είπε για τη Χάλκη από το βήμα της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνελεύσεως», καθώς και για τη στήριξη που δίνει στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Ο πρόεδρος ήταν «πολύ απλός, πολύ φιλικός, ταπεινός, μου έκανε εντύπωση η απλότητα του», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος χάρηκε όταν «τον συνεχάρην διότι η ομάδα του, της Βόρειας Καρολίνας, κέρδισε χθες στον αγώνα μπάσκετ».
Βαρθολομαίος: Πολύ θετικό το ενδιαφέρον του Ομπάμα.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μην επισκεφθεί το Φανάρι και να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε ξενοδοχείο, σημείωσε:
«Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος προβληματισμός στη δική μας πλευρά, για το τι σημαίνει η ανυπαρξία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία 5 χρόνια σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και στις κινήσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που είδαμε τις τελευταίες ημέρες, με την επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Τουρκία».
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

4 σχόλια:

  1. Από πότε τα συμφέροντα του οργανισμού της εκκλησίας ταυτίζονται με αυτά του Ελληνισμού;... Αν λυθούν τα προβλήματα του Πατριαρχείου όλα εντάξει με τα ατιμώρητα εγκλήματα έτσι;... Ίσως ο παππούς επειδή έχει συνηθίσει να ντύνεται φουλ στα χρυσοποίκιλτα να θεώρησε τον Ομπάμα απλό και ταπεινό... Ο ******* μπορεί και ακολουθεί τη μόδα στη Eurovision, δεν μπορεί να κάνει κάτι και με το ντύσιμό του;... Έχω διαβάσει αρκετά σε αυτό το blog για τα άχρηστα κόμματα, άλλα δεν θυμάμαι πολλά για τους γέρους της εκκλησίας, που μας μαθαίνουν να σεβόμαστε τις 'μηχανορραφίες' τους... Έχετε προσέξει ότι όταν ένας ξένος αξιωματούχος δηλώνει σεβασμό προς τη χώρα μας (τις περισσότερες φορές) αναφέρεται σε ότι καλό άφησε ο αρχαίος ελληνικός κόσμος... Άμα ασχοληθεί λιγάκι κάποιος θα δει ότι και στην Αρχαία Ελλάδα δεν ήταν όλα ρόδινα και καλά και π.χ. υπήρχαν και τότε ισχυρά ιερατεία, που καθόριζαν πολλά πράγματα αλλά υπήρχαν και άνθρωποι, που τα πολέμησαν, όπως ο Αναξαγόρας... Αλλά μπορεί να κάνω και λάθος, άλλωστε οι Ελλαδίτες φαίνεται να γεννιούνται με τη σοφία και την ιεροσύνη ραμμένη στα κύτταρά τους... Μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε και για το ράφτη κάποια στιγμή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ είμαι ένα τίποτα στον τομέα της ανάλυσης της σκέψης της Αυτοκρατορικής Ρωμανίας σε σχέση με τον φιλόσοφο καθηγητή Γιανναρά. Αν θέλει κάποιος να δει χωρίς παρωπίδες που φοριούνται από εξωελλαδικά κέντρα μόνο και μόνο για να διαχωρίσουν το σώμα της Ρωμιοσύνης σε ακρεφνές ελληνικό και ολίγον ελληνικό ας τον διαβάσουν με προσοχή και θα καταλάβουν γιατί πρέπει να είναι Έλληνες αποδεχόμενοι ταυτόχρονα την Ρωμαίικη ταυτότητά τους. Αυτή την αριστοκρατική ταυτότητα που σε πολλούς πέφτει πολύ βαριά. Σύμβολό μας δεν είναι οι παράλληλες γραμμές της Ελληνικής σημαίας αλλά ο σταυρός της και παλιό μας σύμβολο είναι ο δικέφαλος αετός που όμως ακόμα μας συγκινεί αν μπορέσουμε να βγάλουμε τα ξενόφερτα γυαλιά μας που μας φόρεσαν λογιών – λογιών εξευρωπαϊστές τους δύο τελευταίους αιώνες. Λες και η Ρωμανία δεν ήταν στον πυρήνα της Ευρώπης και πρέπει να την απορρίψουμε μέσα από λογικές διεργασίες για να γίνουμε αποδεκτοί στα «Πεπολιτισμένα έθνη της Ευρώπης» μέσα μόνο απ’ την αρχαιότητά μας. Ας είμαστε λίγο σοβαροί. Ποια περισσότερη συγκίνηση μπορούμε να νιώσουμε εμείς οι ΈΛΛΗΝΕΣ της περιφέρειας του Ελληνισμού που οι παππούδες μας γεννήθηκαν Ρωμιοί, στο άκουσμα του ονόματος του Περικλή απ’ ότι π.χ. ακούγοντας το όνομα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Αλήθεια γιατί θρηνούσε ο ρωμιός του Πόντου τραγουδώντας:

    Έναν πουλίν, καλόν πουλίν, εβγαίν' από την Πόλιν,
    μηδέ σ' αμπέλια 'κόνεψεν, μηδέ σε περιβόλιν,
    επήεν και ν' εκόνεψεν σ' Αγιά-Σοφιάς την πόρταν.
    Ένοιξεν τ' έναν το φτερόν, σο αίμαν βουτεμένον.
    Και σ' άλλο το φτερόν εθέ, χαρτίν βαστά γραμμένον.
    Ατό κανείς 'κι αναγνώθ', κανείς 'κι ξερ' ντο λέει,
    μηδέ κι ο Πατριάρχης μας με όλους τους ποπάδες.
    Κι έναν παιδίν, καλόν παιδίν, πάει και αναγνώθει.
    Σίτια αναγνώθ’ και σίτια κλαίει, σίτια κρούει την καρδίαν:
    Ν' αϊλί εμάς και βάι εμάς, 'πάρθεν ή Ρωμανία!
    Ν' αϊλί εμάς και βάι εμάς, οι Τούρκ’ την Πόλ’ επαίραν.
    Επαίραν το Βασιλοσκάμ’ κι ελλάεν Αφεντία.
    Μοιρολογούν τα εκκλησιάς, κλαίγνε τα μαναστήρια
    κι Αϊ-Γιάννες ο Χρυσόστομον κλαίει, δερνοκοπισκάται.
    Μη κλαις, μη κλαις Αϊ-Γιάννε μου και μη δερνοκοπάσαι.
    Η Ρωμανία αν πέρασεν, η Ρωμανία αν ‘πάρθεν
    Η Ρωμανία αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο.

    Μήπως γιατί το Μάη του 1453 έπεσε ένα καταπιεστικό κράτος που του στερούσε την «Ελληνική ταυτότητα» όπως την εννοούν πολλοί εκτός συνόρων σήμερα;
    Δεν υπάρχει διαχωρισμός είμαστε εμείς οι ίδιοι ρωμιοί οι ίδιοι έλληνες όλους αυτούς τους αιώνες. Η ορθοδοξία είναι στο πυρήνα του πολιτισμού μας. Είτε είμαστε είτε δεν είσαστε πιστοί χριστιανοί.
    Αυτό το τραγούδι είναι και μια απάντηση και σε αυτούς που έκαναν το ανοσιούργημα να μιλήσουν για διάλογο των πολιτισμών μέσα στην μεγάλη εκκλησία της Ρωμιοσύνης αλλά που πρωτύτερα μας στόλισαν χαρακτηρίζοντάς μας σαν «ξένη δύναμη» σε εκείνα τα μέρη. Ας το διαβάσουν και αν δεν ξέρουν τα ελληνικά του Πόντου ας κάνουν τον κόπο να τα μάθουν δεν θα χάσω τον καιρό μου μεταφράζοντάς το στα Αγγλικά.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι στην Ρωμηοσύνη, αυτή μας έκανε σκλάβους και αγράμματους. Ναι στην μία μοναδική ιδιότητα, στην Ελληνοσύνη. Αγαπώ τον Γιανναρά, αλλά κανείς δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδιά,

    φαντάζομαι πόσο θα μπουρδουκλώνονται οι ξένοι και κάποιοι απο εμάς όταν ακούν για Γραικούς, 'Ελληνες, Ρωμιούς.
    Είναι για να πέφτεις να κοιμάσαι...

    Παιδιά έλληνες είμαστε. Τέλος. Πάμε παρακάτω.

    Γραικός-'Ελληνας-Ρωμιός.

    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.