3/4/09

Εγεμέν Μπαγίς: Η υπουργός σας δεν αντέδρασε, άρα δεν έχετε δικαίωμα να μας καταγγέλετε


Επιχείρηση παραπλάνησης για την ένταση στο Αιγαίο
Σε επιχείρηση παραπλάνησης και της Ευρώπης για τις αιτίες της έντασης στο Αιγαίο επιδόθηκε ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και διαπραγματευτής της Τουρκίας με την Ε.Ε., Εγκεμεν Μπάγκις, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να επικαλεσθεί την μη ύπαρξη αντίδρασης από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
Σε επιχείρηση παραπλάνησης και της Ευρώπης για τις αιτίες της έντασης στο Αιγαίο επιδόθηκε ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και διαπραγματευτής της Τουρκίας με την Ε.Ε., Εγκεμεν Μπάγκις, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να επικαλεσθεί την μη ύπαρξη αντίδρασης από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο κ. Μπάγκις, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μαριλένας Κοππα, στην χθεσινή συνεδρίαση της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. - Τουρκίας, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που «κάνει τις περισσότερες παραβιάσεις» και προκαλεί ένταση και επικαλέσθηκε το γεγονός ότι «η κ. Μπακογιάννη έχει το τηλέφωνο του κ. Μπαμπάτσαν, το οποίο όμως δεν κτύπησε όλο αυτό το διάστημα». Ο Τούρκος υπουργός, μάλιστα, ισχυρίσθηκε ότι το θέμα της έντασης στο Αιγαίο το «δημιουργεί» η ελληνική κυβέρνηση για «λόγους εσωτερικής κατανάλωσης».

Παραβιάσεις
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Μπάγκις επιβεβαιώνει τη νέα «επιθετική» τακτική που υιοθετεί η Άγκυρα και σε επίπεδο εντυπώσεων με το να παρουσιάζει και να καταγράφει ακόμη και καταφανείς παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ως υποτιθέμενες... παρενοχλήσεις των τουρκικών μαχητικών από τα ελληνικά στον «διεθνή» εναέριο χώρο.
Εντύπωση και ερωτήματα, μάλιστα, προκαλεί (εφόσον δεν διαψευσθεί επισήμως) η αποκάλυψη του κ. Μπάγκις ότι δεν έχει γίνει η οποιαδήποτε παρέμβαση προς τον υπουργό Εξωτερικών Α. Μπαμπάτσαν από την κ. Μπακογιάννη ούτε στο πλαίσιο των υποτιθέμενων κόκκινων γραμμών που είχαν εγκαινιάσει πανηγυρικώς πριν από μερικά χρόνια, ούτε και στο πλαίσιο συναντήσεων που έχουν στο περιθώριο διεθνών φόρουμ.
ΕΘΝΟΣ

13 σχόλια:

  1. Και γω που νόμιζα ότι το Υπουργείο Εξωτερικών ήταν Δημοσίων Σχέσεων...τελικά δεν είναι εε? Εχουμε και αντίστοιχο στη θέση ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών. Γεννήθηκε στην Κύπρο το 1947 και πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα στις 15 Σεπτεμβρίου 1999. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Κυπριακή Εθνοφρουρά. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς σχέσεις στις ΗΠΑ (Harvard Law School) και στη Μεγάλη Βρετανία (Sussex University). Ηταν διδάκτορας των Διεθνών Σχέσεων (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο). Ηταν δικηγόρος Αθηνών και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Το 1981 ανέλαβε Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) και διετέλεσε επίσης Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου για το Κυπριακό. Το 1984 διορίσθηκε Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ για θέματα ΕΟΚ, θέση από την οποία παραιτήθηκε στις 2 Ιουλίου 1989. Από το 1988 ως το 1990 υπήρξε Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών. Από το 1991 έως το 1992 διετέλεσε Σύμβουλος της Κυπριακής Κυβέρνησης για θέματα ΕΟΚ και συνέβαλε στη χάραξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και πολιτικής της Κύπρου. Μετά την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση διορίσθηκε Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ για ευρωπαϊκά θέματα. Από τον Ιούλιο του 1994 ως τον Ιανουάριο του 1995 διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα. Τον Ιανουάριο του 1995 εκλέχτηκε Ευρωβουλευτής (Σοσιαλιστική Ομάδα) και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Ιανουάριο του 1997. Ηταν μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων καθώς επίσης και Αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Κύπρου. Από το 1996-1997 ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Ε.Ε. Από το Φεβρουάριο 1997 ως το Φεβρουάριο 1999 διετέλεσε εκ νέου Υφυπουργός Εξωτερικών. Στις 18 Φεβρουαρίου 1999 ανέλαβε Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών υπεύθυνος για ευρωπαϊκά θέματα. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης είχε πλούσιο συγγραφικό έργο σε θέματα διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής. Εχει συγγράψει πολλές μελέτες και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά για θέματα σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις τηνεξωτερική πολιτική και την ΕΟΚ. Εχει δημοσιεύσει μεταξύ άλλων “Το Κυπριακό πρόβλημα 1960-74” (Θεμέλιο 1984), “Κύπρος-Ιστορία, Αγώνας και Προβλήματα του λαού της” (μαζί με τον Γ. Τενεκίδη σε έκδοση Εστία 1981), “Η Δεύτερη Ελληνική Προεδρία” (Σάκκουλας 1993), “Προτάσεις για μία Ευρωπαϊκή Πολιτική” (Σάκκουλας 1993), κ.λ.π.

    Θα ήθελα να δώ τα ανάλογα στοιχεία για
    την Κα Μπακογιάννη, για να καταλάβουμε για τι μεγέθη συζητάμε.Οποτε δεν υπάρχει κάτι να μας παραξενέψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και δεν μας χαλάει καθόλου, ώστε το ΥΠΕΞ δεν αντέδράει καθόλου στις Τουρκικές παραβιάσεις, μάλιστα, εδώ ταιριάζει το ρητό ο κόσμος χάνεται, βαρκούλες αρμενίζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και δεν μας χαλάει καθόλου, ώστε το ΥΠΕΞ δεν αντέδράει καθόλου στις Τουρκικές παραβιάσεις, μάλιστα, εδώ ταιριάζει το ρητό ο κόσμος χάνεται, βαρκούλες αρμενίζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ότι βρισκόμαστε στο έσχατο σημείο πολιτικής ποιότητας και παντελούς αδιαφορίας για τη χώρα φαίνεται από το ότι ο "εχθρός" ουσιαστικά προσπαθεί να μας πεί τι θα έπρεπε να είχαμε κάνει εναντίον του εάν είχαμε έστω και το ελάχιστο ίχνος αυτοεκτίμησης.

    Λυπάμαι που το λέω, αλλά έχει δίκιο ο κ. Μπαγκίς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «Η εξωτερική πολιτική είναι μια υπόθεση που ένα λάθος της πληρώνεται για πολλά χρόνια στο μέλλον και μπορεί να είναι μοιραίο. Για τον λόγο αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ψυχραιμία, μεθοδικότητα και σύστημα» έγραφε σε ένα σχετικά πρόσφατο κείμενό του ο αείμνηστος Γιάννος Κρανιδιώτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μη ξεχνάμε ότι Καραμανλής και Ντόρα τράβηξαν την "κόκκινη γραμμή" για τους Τούρκους,έξω απ'το Σούνιο όταν η Τουρκική φρεγάτα έκανε "ασφαλή διέλευση" μετ'επιστροφής...έτσι ο Κουρασμένος και η κα Μπόρα δεν χρειάζεται να μπλέκουν με διαβήματα και διαμαρτυρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ sub92

    Δεν είναι θέμα μεμονωμένων προσώπων και προσόντων. Τι προσόντα είχε ο Ε. Βενιζέλος; Επιστημονικά εννοώ, φυσικά. Ούτε επί Κρανιδιώτη θυμάμαι να άλλαζε τίποτε. Η ενδοτική πολιτική του Σημίτη εφαρμοζόταν, με όλα τα καταστροφικά της μέχρι και σήμερα αποτελέσματα.

    _____________________________________

    Η ελληνική πολιτική πάσχει από το ότι η χώρα δεν έχει ηγεσία πατριωτική. Δεν τους ενδιαφέρει η Ελλάδα και επί πλέον είναι ψοφοδεείς και μάλλον εθελόδουλοι.

    Αν η Ελλάδα είχε επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 νμ, αγνοώντας το casus belli, τα πράγματα θα ήσαν εντελώς διαφορετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ με τον Homo Cretensis στο σκέλος του σχολίου του που αφορά τα 12νμ.
    Ήταν τραγικό σφάλμα το γεγονός ότι λάβαμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε υπ' όψιν την τρομοκρατία της Άγκυρας με το casus belli και δεν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12νμ.
    Είναι η μόνη κίνηση που διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή.
    Η υποχωρητικότητα τρέφει την εποιθετικότητα της Άγκυρας, η οποία γίνεται χρόνο με το χρόνο πιο απαιτητική και πιο επιθετική.

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είπαμε, να φύγει η παρτσακλή... Αντώνη Σαμαράαααααα.......!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμε 5:40
    Από το ιστολόγιο αυτό, για το οποίο έχουμε κοπιάσει πολύ οι συντελεστές του, έχουμε κάνει κριτική και μάλιστα πολύ σκληρή στη Ντόρα Μπακογιάννη.
    Η κριτική αυτή, όμως, δεν έγινε ποτέ για να την πλήξουμε προσωπικά και για να εξυπηρετήσουμε προσωπικά κομματικά ή άλλα συμφέροντα.
    Αυτό που κάνεις, αβαντάροντας τον Αντώνη Σαμαρά, αν χαρακτήριζε μόνον εσένα, με γειά σου με χαρά σου. Χαρακτηρίζει, όμως, το ιστολόγιο, για το οποίο επαναλμβάνω κοπιάσαμε πολύ και νομίζω ότι δικαιούμαστε να ζητήσουμε να μην ξαναγίνει.

    φιλικά

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα.

    Προσωπικά τη δήλωση Μπαγίς τη κατατάσω στις άστοχες δηλώσεις για να μην τη πω τίποτα άλλο. Τι σημαίνει δεν αντέδρασε?
    Και εγώ είμαι ένας από τους σκληρότερους επικριτές της κυρίας Μπακογιάννη αλλά δεν νομίζω πως θα έπρεπε να παίρνει τηλέφωνο κάθε μέρα τον ομόλογό της και να του κάνει παράπονα.

    Επίσης το θεωρώ μέγα ψεύδος πως δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις. Και διαβήματα έχουν γίνει και χίλια δύο άλλα. Και για να είμαι ειλικρινής και κακώς έγιναν.

    Ή κάνεις τα μίλια 12, ή τους ρίχνεις τα αεροπλάνα που μπήκαν ή γενικά αντιδράς σαν σοβαρό κράτος. Αλλά όταν τη χώρα τη κυβερνάνε εδώ και δεν θυμάμαι πόσα χρόνια 3 οικογένειες...τι συζητάμε μετά.

    Και στατιστικά να το πας κάποιος από όλους θα ήταν ανίκανος για τέτοια αξιώματα.

    ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΟΧΙ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΑΙ ΚΛΑΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑΤΖΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπορώ να κάνω κριτική στην κ. Μπακογιάννη και δεν μπορώ να διατυπώνω ότι ο κ. Σαμαράς είναι καταλληλότερος; Το προσωπικό πλήγμα στην κ. Μπακογιάννη επιχειρήθηκε από τον Τύπο όπου διατυπώθηκαν σχέσεις με Ζήμενς κλπ αλλά δεν κουνήθηκε φύλο. Εν πάση περιπτώσει, πλήττεται προσωπικά από δω η κ. Μπακογιάννη επειδή προτείνουμε τον κ. Σαμαρά; Πόθεν η ονομαστική διατύπωση ευαρέσκειας σε κάποιο πρόσωπο χρεώνεται αναγκαστικά στο ιστολόγιο; Αντιστοίχως τα όσα επικριτικά υπερβαίνοντα και όρια, εναντίον τόσων, πιστώνονται; Η διατύπωση προτίμησης κάποιου αποτελεί αναγκαστικά πολιτικό αβαντάρισμα; Αφού το βλέπετε έτσι σε ό,τι με αφορά θα τηρήσω στο μέλλον αυτό που θέλετε, όμως ας μου λύνατε την παραπάνω απορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.