15/4/09

Οικονομική διαπάλη μεταξύ Νότιας Κορέας και Κίνας


Δύο ασιατικοί κολοσσοί διεκδικούν παγκόσμια πρωτοκαθεδρία
Την ανησυχία της εξέφρασε η Νότια Κορέα για την κινεζική οικονομική άνοδο, που μπορεί να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη της Σεούλ. Κίνα και Ν. Κορέα, που απολαμβάνουν στενές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, ανταγωνίζονται η μία την άλλη στις εξαγωγές καταναλωτικών προϊόντων και στην αναζήτηση ενεργειακών πρώτων υλών.

Οικονομικοί δείκτες
Η Κίνα διαθέτει πληθυσμό 1,32 δισ. κατά κεφαλήν εισόδημα 2,360 δολαρίων και ΑΕΠ 3,28 τρισ. δολαρίων το 2007. Αντίστοιχα, η Ν. Κορέα, με πληθυσμό 48,5 εκατ. έχει κατά κεφαλήν εισόδημα 19.690 και 970 δισ. ΑΕΠ. Το διακρατικό εμπόριο μεταξύ τους ανήλθε σε 168 δισ. δολάρια το 2008.

Εξαγωγικός ανταγωνισμός
Και οι δύο χώρες εξαρτώνται από τις εξαγωγές τους, ενώ ανταγωνίζονται σε τομείς όπως η ναυπήγηση πλοίων, η κατασκευή οικιακών ηλεκτρονικών ειδών, η χαλυβουργία και οι κατασκευές. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, προχωρά σε αναδιάρθρωση της βιομηχανίας αυτής, με στόχο την αντιμετώπιση του κορεατικού κολοσσού POSCO.

Εισαγωγικός ανταγωνισμός
Και οι δύο χώρες είναι εξαρτημένες από εισαγωγές πετρελαίου. Η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής αργού πετρελαίου στον κόσμο, με εισαγωγές 4 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Η Ν. Κορέα εισάγει κάθε ημέρα 2,3 εκατ. βαρέλια αργού.

Τομείς ισχύος
Ο τομέας κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και τσιπ μνήμης της Ν. Κορέας είναι ένας από τους ισχυρότερους στον κόσμο, ενώ -παρά τις προσπάθειές της- η Κίνα θα χρειασθεί ακόμη πολλά χρόνια για να φθάσει την Κορέα. Τα φθηνά κινεζικά εργατικά χέρια, αλλά και η άριστη βιομηχανική τεχνογνωσία, καθιστούν την κινεζική βιομηχανία την πλέον ανταγωνιστική στον κόσμο.

Βόρεια Κορέα
Και οι δύο χώρες μοιράζονται σύνορα με τη Βόρεια Κορέα και επιθυμούν να εκμεταλλευθούν το μεγάλο ορυκτό πλούτο της απομονωμένης σταλινικής χώρας. Η Κίνα μοιάζει να επικρατεί μέχρι στιγμής, έχοντας εξασφαλίσει συμβόλαια εκμετάλλευσης ορυχείων με την Πιονγιάνγκ. Καμία από τις δύο χώρες δεν έχει, όμως, υπογράψει σημαντική εμπορική συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα.

Πολιτική αντιπαράθεση
Ο σημαντικότερος πολιτικός αντίπαλος της Κίνας στην Ανατολική Ασία είναι η Ιαπωνία και όχι η Νότια Κορέα. Παρότι Τόκιο και Σεούλ είναι σύμμαχοι, η Νότια Κορέα επιλέγει συχνά το πλευρό της Κίνας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις πολεμικές αποζημιώσεις, που οφείλει η Ιαπωνία για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.