10/4/09

Συνάντηση Καραμανλή- Σαρκοζί στο Παρίσι

Μέσα σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε το μεσημέρι στο Παρίσι με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις, αρχής γενομένης από την οικονομική κρίση.
Λίγο μετά το τέλος του γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Κ. Καραμανλής μιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας τόσο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία,όσο και ανάμεσα στον ίδιο και τον Γάλλο πρόεδρο.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Νικολά Σαρκοζί όλα τα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως οι διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσεων στο Κυπριακό,αλλά και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την οικονομική κρίση, ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι αντικείμενο των συζητήσεων ήταν οι προσπάθειες αντιμετώπισής της τόσο στο εθνικό επίπεδο όσο και στο πολυεθνικό επίπεδο.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι προτεραιότητες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικότερα το τι μέλλει γενέσθαι με την επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας και τα θεσμικά προβλήματα της ΕΕ, καθώς και τα ζητήματα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων αλλά και της Ενωσης για τη Μεσόγειο, όπου σε γενικές γραμμές επιβεβαιώθηκε η σύγκλιση απόψεων Γαλλίας και Ελλάδας.
Εν κατακλείδι, η αίσθηση που κυριάρχησε μετά τη συνάντηση του Κ.Καραμανλή με τον Νικολά Σαρκοζί σήμερα στο Παρίσι είναι ότι οι ελληνογαλλικές σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά ικανοποιητικό επίπεδο.
Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας τη σημασία που αποδίδει στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και την ιδιαίτερη αγάπη που ίδιος προσωπικά τρέφει για την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά ορισμένα εκκρεμή ζητήματα,όπως για παράδειγμα η κατ' αρχήν απόφαση του ΚΥΣΕΑ να παραγγείλει έξι γαλλικές φρεγάτες, η γαλλική πλευρά επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την προώθηση της παραγγελίας. Από ελληνικής πλευράς επιβεβαιώθηκε επίσης το ενδιαφέρον, υπογραμμίσθηκε, ωστόσο, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες έντασης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, τα περιθώρια για την άμεση υλοποίηση της παραγγελίας είναι εξαιρετικώς περιορισμένα.
Αναφορικά γενικότερα με την οικονομική κρίση, η γαλλική πλευρά εκτιμά ότι δεν έχει ακόμη φθάσει το τέλος της ύφεσης και έδειξε διατεθειμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες για την υπέρβασή της, σε πείσμα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της Γαλλίας τα οποία, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, είναι μεγαλύτερα από τα ελληνικά.
Τέλος, η ελληνική πλευρά έμεινε ικανοποιημένη και από τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει η Γαλλία τόσο το Κυπριακό όσο και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ σε ό, τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας,η Γαλλία επέμεινε στις πάγιες αντιρρήσεις της, ενώ από ελληνικής πλευράς διατυπώθηκε η επίσης πάγια θέση ότι η προοπτική αυτή θα εξαρτηθεί από τη συνολικότερη ικανότητα της Τουρκίας να εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης.
Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, όπου παρόντες επίσης ήταν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος, ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με το Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν.
www.flash.gr

1 σχόλιο:

  1. Διαβεβαιώσεις για αγορές γαλλικών όπλων με απευθείας ανάθεση
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 10 Απριλίου 2009/ΤΑ ΝΕΑ


    ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ δυνατό επίπεδο επιβεβαίωσε χθες η κυβέρνηση την πρόθεσή της να προχωρήσει στην αγορά όπλων από τη Γαλλία με απευθείας ανάθεση παρ΄ όλο που απέφυγε τη δέσμευση σε συγκεκριμένο και ακριβές χρονοδιάγραμμα.

    Ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαβεβαίωσε τον Γάλλο πρόεδρο κ. Ν. Σαρκοζί κατά το γεύμα εργασίας που είχαν στο Παρίσι ότι το ΚΥΣΕΑ έχει εγκρίνει την αγορά από τη Γαλλία μέσω διαπραγματεύσεων και διακρατικής συμφωνίας 6 φρεγατών, για τις οποίες μάλιστα έχει προϋπολογιστεί κόστος στο τρέχον 5ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 2,2 δισ.

    ευρώ. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Καραμανλής επικαλούμενος τη γενικευμένη οικονομική κρίση εξήγησε στον Γάλλο πρόεδρο ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα που να προβλέπει άμεση παραγγελία.

    Στην ίδια απόφαση του ΚΥΣΕΑ προβλέπεται η ίδια διαδικασία αγοράς από τη Γαλλία (απευθείας ανάθεση) 15 ελικοπτέρων Super Ρuma για έρευνα και διάσωση ναυαγών - το προϋπολογισθέν κόστος ανέρχεται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ. Για τη συγκεκριμένη προμήθεια δεν έγινε καμία αναφορά από τις προαναφερθείσες κυβερνητικές πηγές, εκτιμάται ωστόσο ότι εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο με τις φρεγάτες.

    Αντίθετα φαίνεται ότι οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για την αγορά δύο ελικοπτέρων αυτού του τύπου (Super Ρuma) που εκκρεμούσε από παλιά.

    Για τις τελικές συζητήσεις επισκέφθηκε το Παρίσι ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών κ. Ε. Βασιλάκος, λίγες ημέρες πριν μεταβεί εκεί ο Πρωθυπουργός και ενώ ο υπουργός Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκης είχε συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι τα δύο ελικόπτερα αγοράζονται έναντι 39,8 εκατ. ευρώ από περίπου 43 εκατ. ευρώ που ζητούσαν αρχικά οι Γάλλοι.

    Τα μαχητικά
    Ανοιχτό παράθυρο στη Γαλλία φρόντισε να αφήσει πάντως ο κ. Καραμανλής και για την αγορά των 30-40 μαχητικών αεροσκαφών, για την οποία ήδη έχουν αρχίσει σκληρές «αερομαχίες» ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η γαλλική Ντασό με το Rafale.

    Η Γαλλία που μέχρι τώρα δεν έχει πετύχει εξαγωγή του αεροσκάφους (η πρώτη χώρα που αναμένεται να αγοράσει σύντομα Rafale είναι η Λιβύη και ίσως ακολουθήσει μία αραβική) θέλει οπωσδήποτε το ελληνικό συμβόλαιο που υπολογίζεται να φθάσει τα 1,2 δισ. ευρώ. Ήδη έχει κάνει πρόταση αντικατάστασης 20 παλαιών Μιράζ 2000 με Rafale με συνυπολογισμό του κόστους, η οποία δεν προχώρησε- τώρα ετοιμάζεται για νέα, προφανώς βελ τιωμένη. Παρ΄ όλο που παράγοντες της πλευράς του Γιουροφάιτερ (Γερμανοί, Βρετανοί, Ιταλοί και Ισπανοί) και των Αμερικανών (Λόκχιντ και Μπόινγκ) περίμεναν ότι παράλληλα με τη διαβεβαίωση για τις φρεγάτες (και τα ελικόπτερα) η Ελλάδα θα έκλεινε την πόρτα στο Rafale, το θέμα έμεινε ανοιχτό.

    Σκληρό πόκερ
    Συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Καραμανλής επικαλούμενος την οικονομική κατάσταση περιορίστηκε να πει στον κ. Σαρκοζί ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε για αγορά μαχητικών αεροσκαφών και ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στην ελληνική ατζέντα. Θέση που ικανοποίησε έστω και συγκρατημένα τη γαλλική πλευρά, καθώς όπως έλεγαν παράγοντες της αγοράς, «κρατά το Rafale μέσα στο παιχνίδι». Από την πλευρά των ανταγωνιστών πάντως δινόταν η ερμηνεία ότι η ποιοτική διαφορά της ελληνικής θέσης όσον αφορά τις φρεγάτες και τα μαχητικά αποτυπώνει την προσπάθεια της Αθήνας να «κλείσει το μάτι» τόσο προς την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ, που είναι ενοχλημένη με τη στάση του κ. Καραμανλή όσον αφορά τα Γιουροφάιτερ και τα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής» όσο και προς τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, με την οποία θέλει να ενισχύσει τους διαύλους επικοινωνίας μετά τη σύντομη συνάντηση Καραμανλή- Ομπάμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.