6/4/09

Ομπάμα: «Ναι» σε ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ


Αναφερόμενος σε θέματα δημοκρατίας και δικαιοσύνης είπε ότι «η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη θα είναι από τις σημαντικές ενδείξεις».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σήμερα από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, επανέλαβε ότι υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Θέλω να είμαι σαφής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σταθερά την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ», είπε, εκτιμώντας ότι η τουρκική ένταξη θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό συνασπισμό.
Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε σήμερα στην Αγκυρα την επιθυμία να ενισχυθούν οι ήδη «σταθερές» σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία. «Διαπιστώσαμε μια συνεχή βελτίωση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ.
«Δεν πιστεύω ότι οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν ποτέ σε σημείο να μην είμαστε πια φίλοι ή σύμμαχοι. Αυτό που ελπίζω είναι να οικοδομήσουμε πάνω σε μιά βάση που είναι ήδη σταθερή», προσέθεσε.
"Η φιλία μας ξεκίνησε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», είπε ο Μπ. Ομπάμα και υπογράμμισε ότι αμέσως μετά τον πόλεμο, ο τότε πρόεδρος, Τρούμαν, εγγυήθηκε την κυριαρχία της Τουρκίας.
Αναφερόμενος σε θέματα δημοκρατίας και δικαιοσύνης είπε ότι «η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη θα είναι από τις σημαντικές ενδείξεις» και πρόσθεσε ότι «χάρη στα μειονοτικά δικαιώματα, θα δημιουργηθεί η ευκαιρία να επωφελείται κάθε μέλος της κοινωνίας από κάθε μορφής προσφορές».
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας, τονίζοντας ότι ο διάλογος αυτός «θα μπορούσε πολύ γρήγορα να αποδώσει καρπούς» προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε να εννοηθεί οι απόψεις του σχετικά με τις σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915 παραμένουν αμετάβλητες.
«Σήμερα θα ήθελα να δώσω έμφαση, όχι στις προσωπικές μου απόψεις, αλλά στις απόψεις των λαών της Τουρκίας και της Αρμενίας. Αν μπορούν να προχωρήσουν... όλος ο κόσμος οφείλει να τις ενθαρρύνει», είπε.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ομπάμα δεσμεύθηκε πως θεωρεί τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων την εποχή εκείνη, ως γενοκτονία, έναν όρο που η Αγκυρα απορρίπτει κατηγορηματικά.

Στεφάνι στο μαυσωλείο του Ατατούρκ
Ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε το βράδυ της Κυριακής στην τουρκική πρωτεύουσα. Το πρωί της Δευτέρας κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο στην Άγκυρα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού συναντήθηκε στην εθνοσυνέλευση με τον πρόεδρο, Κιοκσάλ Τοπτάν, και τους ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί και του Κόμματος Δημοκρατικής Τουρκίας, Αχμέτ Τουρκ, απηύθυνε ομιλία από το βήμα της Βουλής.
Στο πρόγραμμα υπάρχει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια μετάβαση στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί θα πάρει μέρος στις εργασίες του Β΄ Φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών. Στο περιθώριο του Φόρουμ θα υπάρξει συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Δίχως μέχρι στιγμής να έχει επισήμως ανακοινωθεί, η συνάντηση θα γίνει το πρωί της Τρίτης.

Υπέρ δύο κρατών στη Μ. Ανατολή
Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, ο Αμερικάνος πρόεδρος τόνισε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να υποκύψει στην απαισιοδοξία, όσον αφορά στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει το εγχείρημα.
«Θέλω να είμαι σαφής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον στόχο των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα ζουν το ένα πλάι στο άλλο, ειρηνικά και με ασφάλεια», τόνισε. «Τώρα δεν πρέπει να υποκύψουμε στον πεσιμισμό και τη δυσπιστία. Πρέπει να κυνηγήσουμε κάθε ευκαιρία για πρόοδο», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος για πρώτη φορά δημόσια στο Μεσανατολικό, από την ημέρα που σχηματίστηκε η νέα ισραηλινή κυβέρνηση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να υποκύψει στην απαισιοδοξία και πρόσθεσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία της Ανάπολις και ο Οδικός Χάρτης για τη Μέση Ανατολή δείχνουν τον δρόμο που θα οδηγήσει στην ειρήνη.
«Θέλω να είμαι σαφής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον στόχο των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα ζουν το ένα πλάι στο άλλο ειρηνικά και με ασφάλεια», τόνισε.
«Αυτός είναι ο στόχος τον οποίο τα ενδιαφερόμενα μέρη συμφώνησαν να επιδιώξουν στον Οδικό Χάρτη και στην Ανάπολις. Αυτός είναι ο στόχος που θα επιδιώξω και εγώ ενεργά ως πρόεδρος», πρόσθεσε.

«Δεν είμαστε σε πόλεμο με το Ισλάμ»
Ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σήμερα από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι και δεν πρόκειται πάνε σε πόλεμο με το Ισλάμ.
Στη συνέχεια, κάλεσε την κυβέρνηση του Ιράν να επιλέξει ανάμεσα στο πυρηνικό όπλο και σε ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό της.
«Έχω πει ξεκάθαρα στο λαό και τους κυβερνώντες την Ισλαμική Δημοκρατία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν μια σχέση βασισμένη στο αμοιβαίο συμφέρον και τον αμοιβαίο σεβασμό», είπε.
«Τώρα, οι Ιρανοί ιθύνοντες καλούνται να αποφασίσουν αν θέλουν να κατασκευάσουν ένα (ατομικό) όπλο ή να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό τους», πρόσθεσε.
"Η συνεργασία μας με τον ισλαμικό κόσμο δεν πρέπει να περιοριστεί στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», πρόσθεσε και κατέληξε ότι «πρέπει να αναζητούμε κοινή πλατφόρμα, με αλληλοσεβασμό, ακόμη και στις περιπτώσεις, που διαφωνούμε. Εμείς πρέπει να επιδεικνύουμε σεβασμό προς την Ισλαμική πίστη».
Ο Μπ. Ομπάμα αναφέρθηκε και στο Ιράν, λέγοντας ότι «τα πυρηνικά όπλα δεν θα προσφέρουν όφελος για την ασφάλεια στην περιοχή», ενώ κάλεσε την ιρανική ηγεσία να αναλάβει τις υποχρεώσεις της ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ είναι υπέρ των σχέσεων με το Ιράν «στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και των κοινών συμφερόντων».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

5 σχόλια:

  1. επίσης ο ομπάμα είπε για την κύπρο ,είμαστε υπέρ μιας δικοινοτικής διζωνικής κύπρου, ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΔΗΛΑΔΗ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    ΕΙΠΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΗΛΑΔΗ.
    εΠΊΣΗς ΜΊΛΗΣΕ ΓΙΑ ΔΎΟ ΚΡΆΤΗ ,ΈΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΗΝΙΑΚΌ ΚΑΙ ΈΝΑ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΌ ενώ ο περιούσιος λαός του Ισραήλ δε δεχεται με τίποτα κράτος για τους παλαιστηνίους,ακόμα και αυτόν τον άκυρο οδικό χάρτη δεν τον δέχονται.Δεν ισχύει η ανάπολη λέει ο υπερδεξιός-φασίστας ισραηλινός πρωθυπουργός.
    Τα λόγια ήταν καλά.Για να έχουμε και έργακαλά ,προτείνω,εξοπλισμοί από το αδερφικό ρωσσικό έθνος.ΤΟΡ Μ1 S300 ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ S2000 ΚΑΙ ΣΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί σκίζεται ο Βαρθολομαίος για την ένταξη της τουρκίας στην ΕΕ; Καλά η Ντόρα εντάξει γνωστή και μη εξαιρετέα είναι, αλλά συ Βαρθολομαίε ηγέτη 300.000.000 ορθοδόξων ρώτησες το ποίμνιό σου αν επιθυμεί την τουρκία μέλος της ΕΕ; Εγώ λέω ότι στην συντριπτική του πλειοψηφία δεν το επιθυμεί. Γιατί το ποίμνιό σου το "γράφεις";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πότε επιτέλους Ανώνυμε 11:09 θα καταλάβουμε ότι ο Πατριάρχης (και όχι ο Βαρθολομαίος) είναι σε μια καίρια θέση που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας γενικότερα και συνεπώς αναγκάζεται να κάνει κάποιες δηλώσεις πιο "διπλωματικές"???
    Εχεις την εντύπωση ότι δεν θα ήθελε να πει αυτό που πραγματικά πρεσβεύει, όπως και διάφοροι έλληνες διπλωμάτες, bloggers και απλοί πολίτες ότι η Τουρκία δεν είναι και ούτε πρόκειται να είναι ποτέ έτοιμη για μέλος της Ε.Ε.???
    Ας δεχτούμε επιτέλους ότι είναι μεσα στο στόμα του λύκου (του γκρίζου λύκου...) και ότι δεν υπάρχει περιθώριο για κινήσεις εντυπωσιασμού παρά μόνο για καλά μελετημένα βήματα και δηλώσεις...αν θέλουμε να συνεχίσει να έχει υπόσταση το Πατριαρχείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντιγράφω από λεξικό του Γ’ πλαισίου στήριξης πριν απ’ την ένταξη των «Ανατολικών» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    {Ταμείο Συνοχής

    Ιδιαίτερο κοινοτικό Ταμείο που στόχο έχει να συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της Κοινότητας. Το Ταμείο χρηματοδοτεί Έργα Περιβάλλοντος, που εντάσσονται στις προτεραιότητες της Κοινοτικής Πολιτικής για Προστασία του Περιβάλλοντος και Έργα Υποδομής, κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα μεταφορών. Χρηματοδοτεί μόνο τις χώρες Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών μελών.}

    Γνωρίζετε τότε πόσος ήταν ο πληθυσμός αυτών των χωρών;
    Απάντηση (πληθυσμός σε εκατομμύρια 2005):
    Ιρλανδία: 4.2
    Ελλάδα: 11.1
    Ισπανία: 43.8
    Πορτογαλία: 10.6
    Σύνολο: 69,7 εκατομμύρια

    Γνωρίζετε πόσο είναι το ακαθάριστο εθνικό προϊών όλων αυτών των χωρών μαζί;
    Τιμές 2007 σε εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ

    Ιρλανδία 261.247
    Ελλάδα 313.806
    Ισπανία 1.439.983
    Πορτογαλία 223.447
    Σύνολο: 2.238.483

    Θέλετε για σύγκριση να δούμε τους ίδιους δείκτες της Τουρκίας της ίδιας περιόδου;

    Τουρκία: Πληθυσμός λίγο πάνω από 70.000.000
    Τουρκία: Ακαθάριστο Εθνικό προϊών (2005) 659.276 εκατομμύρια δολάρια

    Και ναι κυρίες και κύριοι τα στοιχεία δεν είναι λάθος και καλά καταλάβατε… Αυτό το περίφημο «ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ!!!» αυτή η «ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΓΟΡΑ!!!» που πολλοί καλοθελητές εντός της χώρας μας προπαγανδίζουν χωρίς να ντρέπονται μια σταλιά με την όπως λένε «ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ!!!». Οικονομικά έχει την αντιστοιχία μόλις δύο Ελλάδων με την πληθυσμιακή αντιστοιχία εφτά ολόκληρων Ελλάδων. Ξέρετε τι ρυθμούς ανάπτυξης και για πόσα χρόνια χρειάζεται για επιτύχει σύγκλιση με τους ασθενέστερους; Λοιπόν ας είμαστε λίγο σοβαροί. Τα ασθενέστερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πληθυσμό παρόμοιο με της Τουρκίας την εποχή πριν από 2-3 χρόνια είχαν περίπου τετραπλάσια εισοδήματα απ’ ότι η Τουρκία με λίγο μεγαλύτερο πληθυσμό απ’ όλα αυτά τα μέλη μαζί. Και αν θέλετε ιστορικά αυτή ακριβώς η αναντιστοιχία οικονομικής δυναμικής ανάμεσα στο ρωμαίικο (παντού απ΄ την Μάνη μέχρι τον Πόντο) και το οθωμανικό στοιχείο ήταν που οδήγησε στην διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που την βλέπουμε έντονα ακόμα και σήμερα αν συγκρίνουμε Ελλάδα και Τουρκία χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες και παρελθοντικές ωραιοποιήσεις.
    Αν λοιπόν ο κύριος Ομπάμα θέλει να χρηματοδοτήσει την πολιτική των ΗΠΑ στην Κεντρική Ασία και την Μέση Ανατολή ας ψάξει να βρει τους πόρους στερώντας απ’ τους δικούς του ψηφοφόρους χρήματα και επίπεδο ζωής και ας μην κάνει υποδείξεις στους Ευρωπαίους που ακόμα πληρώνουν την προηγούμενη ανοησία της επέκτασης ανατολικά. (Να θυμηθώ τους πόρους για τις αγροτικές επιδοτήσεις που πήγαν; Αυτά είναι χρήματα που τα στερούνται χώρες όπως η Ελλάδα… Για να πληρώσουν στρατηγικές επιλογές της Γερμανίας και των ΗΠΑ φυσικά. Αλλά τουλάχιστον η Γερμανία μας στήριξε επί σειρά δεκαετιών μέσω των Ευρωπαϊκών Ταμείων και δεν ευθύνεται για την δική μας κακοδιαχείριση και υστέρηση…) Δεν θα επεκταθώ σε οικονομικά μεγέθη πραγματικά σοβαρών οικονομιών όπως της Γερμανίας, Γαλλίας ακόμα και της Ιταλίας γιατί εκεί οι διαφορές είναι χαώδεις και νομίζει ο κύριος Ομπάμα και οι εδώ καλοθελητές ότι αυτές οι χώρες θα δέχονται υποδείξεις απ’ την Τουρκία!!! Η αφέλεια έχει και κάποια όρια δεν νομίζετε; Απλά φτάνει η σύγκριση με τους πιο «φτωχούς» για να πάρουμε μια ιδέα για το πώς το βαρέλι που πάνε να μας ρίξουν οι Αμερικανοί για δικά τους συμφέροντα δεν έχει πάτο.
    Ποιος θα πληρώσει τις πολιτικές σας έναντι της Ρωσίας και έναντι του Ιράν κύριε Ομπάμα; Η Ευρώπη μήπως; Και στο κάτω, κάτω οικονομικά αλλά πολιτιστικά και πολιτικά συμφέρει η ένταξη της Ρωσίας στην Ε.Ε. που και μεγάλη αγορά έχει και περισσότερα όπλα για να συνεισφέρει σε μια Ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας αλλά και άφθονες πρώτες ύλες για να ξεπληρώσει σε βάθος χρόνου τις όποιες πολιτικές σύγκλισης υιοθετηθούν. Αντίθετα με την Τουρκία που ΘΑ συνεισφέρει αν και όταν την αφήσει η Ρωσία να παίξει παιχνίδι στην Κεντρική Ασία… Τα χαμόγελα δεν κρύβουν την πραγματικότητα. Δεν είμαστε «Αμερικανάκια» κύριε Ομπάμα για να αρκούμαστε σε χαμόγελα. Αν μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλοι μας θα ήμαστε υπόλογοι στα παιδιά μας γιατί δεν κάναμε τίποτα για να αποτρέψουμε την καταβαράθρωση του επίπεδου ζωής μας σε σχέση με το παρελθόν. Φυσικά περισσότερο υπεύθυνοι είναι και οι πολιτικοί μας που δεν λένε την αλήθεια αλλά ακόμα κρατούν θετική στάση στο ανέκδοτο που λέγεται «Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ξέρουν δηλαδή οι Τούρκοι, αν είναι έτσι όπως τα λες Δέσποινα, ότι τα λέει έτσι για να περνάει η ώρα; Ε, τότε να μην πει τίποτε. Κρείττον σιγάν...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.