2/2/10

«Ειρηνευτική επιχείρηση» η εισβολή του 1974, λέει ο Ταλάτ στον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη Λευκωσία η ενέργεια του ΓΓ του ΟΗΕ να συναντηθεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο «προεδρικό μέγαρο» στα Κατεχόμενα. Ο Χρήστος Χριστοφίδης, μέλος της Κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι η ενέργεια είναι καταδικαστέα. Πρόσθεσε ότι είχαν γίνει ενέργειες από την κυπριακή κυβέρνηση και ότι είχε γίνει ξεκάθαρο πως δεν μπορεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ «να γίνεται δεκτός από τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και την ίδια στιγμή να γίνεται οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία μπορεί να πληγώσει αυτό το δεδομένο».

Είπε, επίσης, ότι στο επίσημο πρόγραμμα αναφερόταν ότι θα γίνει συνάντηση στην οικία του κ. Ταλάτ και όχι στο «προεδρικό μέγαρο». Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι μετά τη συνάντηση αυτή «δημιουργούνται ερωτηματικά για τη διαχείριση που έκανε η κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια». Είπε ακόμα ότι δημιουργούνται σοβαρά θέματα, είτε η κυβέρνηση γνώριζε, είτε όχι για τον χώρο της συνάντησης.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτη την ενέργεια του Μπαν Γκι-μουν, κάνοντας λόγο για «έμμεση αναγνώριση της κατοχής και του ψευδοκράτους, αφού παραβιάζει κατάφωρα τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Κατηγόρησε επίσης τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι εκτρέπεται από τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού.Παρών στη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ήταν και ο ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ντερβίς Έρογλου.

Το γεγονός ανάγκασε τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ, Αλεξάντερ Ντάουερ, να δηλώσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι δεν είχε οποιαδήποτε πολιτική σημασία η επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν στο λεγόμενο προεδρικό.«Ο Γενικός Γραμματέας είδε τον κ. Ταλάτ, ως ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού» είπε ο κ. Ντάουνερ.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τα κόμματα του κυβερνητικού Συνασπισμού ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν ότι δεν θα εκπροσωπηθούν στη δεξίωση που θα δώσουν για ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο «Λήδρα Πάλας» αργότερα το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Γενικού Γραμματέα.

Ενωτικός ο ΓΓ στη «νεκρή ζώνη»
Ο Μπαν Κι Μουν μετέβη, επίσης στο σημείο διάβασης από και προς τα Κατεχόμενα και εγκαινίασε τη δεύτερη φάση έργων αναστήλωσης κτιρίων στη «νεκρή ζώνη», τα οποία χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ομιλία του τόνισε ότι το πέρασμα στη οδό Λήδρας συμβολίζει τη θέληση των ηγετών των δύο κοινοτήτων να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στο Κυπριακό και να ανοικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι, παρά τις δυσκολίες, η λύση είναι εφικτή και διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι Κυπριακή και ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να δώσει τη στήριξή του στις συνομιλίες.

«Ειρηνευτική επιχείρηση» η εισβολή
Αργότερα, ο Γενικός Γραμματέας παρακάθησε σε γεύμα με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στην προσφώνησή του ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων έκανε λόγο για έναν «νέο συνεταιρισμό» στην Κύπρο, που θα διασφαλίζει ότι δεν θα επαναληφθεί το παρελθόν.

Παραγνωρίζοντας την ιστορική πραγματικότητα της αποχώρησης των Τουρκοκυπρίων από την κυβέρνηση μετά την ανταρσία τους το 1963 με βάση το σχέδιο διχοτόμησης, που είχε καταρτιστεί στην Αγκυρα, ο Ταλάτ υποστήριξε ότι μόλις τρία χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της συνεταιριστικής Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν βίαια από την κυβέρνηση.

Ισχυρίσθηκε, ακόμη, ότι οι επιθέσεις αυτές έφθασαν στο αποκορύφωμά τους το 1974, όταν έγινε πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι επιβιώσαν, ως κοινότητα, όταν η Τουρκία, υλοποιώντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της μέσα από τη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960, επενέβη με ειρηνευτική επιχείρηση, όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι είναι εντυπωσιασμένος από τη δέσμευση για την επίτευξη λύσης στο πρόβλημα: «Μια διευθέτηση στο Κυπριακό θα δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες για τους Τουρκοκύπριους, αλλά και για όλο τον κόσμο» σημείωσε, σπεύδοντας πάντως να ξεκαθαρίσει:

«Η μοίρα σας είναι στα χέρια σας, η λύση είναι δυνατή και εφικτή και σας ενθαρρύνω να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας».

http://www.sofiatimes.com/index.php?option=com_content&task=view&id=15886

5 σχόλια:

  1. Ο ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε πλειστάκοις ότι ΄τη λύση θα τη δώσουν οι εν Κύπρω κοινότητες. Δηλαδή, το πρόβλημα δημιουργήθηκε μεταξύ μας και θα πρέπει να λύσουμε μόνοι μας. Δεν ανέφερε τις απαγοερευμένες λέξεις "εισβολή", "κατοχή", "εποικισμό" και "έγκλημα". Αυτός ο ΓΓ, υπό τις οδηγίες και την μαεστρική διεύθυνση του κου Ντάουνερ!!, κατάπάτησε τον καταστατικό χάρτη, τις αρχές και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αγνόησε την ιστορία και μιλά λες και το ακροατήριο του είναι ένα κοπάδι ηλίθια πρόβατα.

    Κανείς από τους δικούς μας πολιτικούς δεν τόλμησε να διορθώσει το γλωσσικό ολισθημα του ΓΓ, ούτε καν ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Χαρακτηριστικό είναι και το χθεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο της φυλλάδας Χαραυγή. Κάποιος αν το διαβάσει ίσως να νομίσει ότι διαβάζει μετάφραση της Χουριέτ.

    Κατάντια.

    K1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλάδα έκανε στρατηγικό λάθος όταν αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις πιέσεις των Δυτικών, και αναγνώρισε την Κύπρο ως διαφορετικό κράτος.

    Δεύτερο στρατηγικό λάθος, ήταν οι διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν έπρεπε να είχε καμία σχέση με την Τουρκία.

    Τρίτο ήταν οι διαπραγματεύσεις με τα Κατεχόμενα.

    Τέταρτο ότι αντί να λέμε ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, λέμε "να υπάρξει λύση του Κυπριακού προβλήματος". Αλλά δεν υπάρχει "Κυπριακό πρόβλημα", υπάρχει Τουρκικό πρόβλημα!

    Πέμπτο, η αποδοχή Ομοσπονδίας με τα Κατεχόμενα! και άρα μετατροπής και του ελεύθερου κομματιού της Κύπρου σε προτεκτοράτο της Δύσης και της Τουρκίας!

    Έκτο, η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ μπορούσε να γίνει Ρωσική στρατιωτική βάση.

    Έβδομο, η συμμετοχή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ-ΕΕ, ενώ μπορούσε να γίνει Παγκόσμιο Κέντρο Ορθοδοξίας και να ηγηθεί των Ορθοδόξων

    Όγδοο, το ότι ακολουθήσαμε το Δυτικό μοντέλο, σταματήσαε να παράγουμε, γίναμε χώρα που ζει με δανεικά, και το κράτος εκχώρησε κάθε σημαντικό και κερδοφόο τομέα σε Δυτικά συμφέροντα και έγινε αδύναμο

    Ένατο, ότι αποκηρύξαμε την ιστορία μας και σερνόμαστε πίσω από την Δύση

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φυσικά και το λέει,αφού φρόντισε ο Μακάριος με την τότε ομιλία του στα Ηνωμένα Εθνη να του δώσει το δικαίωμα να το λέει!

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως ακριβώς όταν περνούσαν του ΟΗΕ τα ελικόπτερα πάνω από της μαχόμενες περιοχές στην εισβολή και μετά ακολουθούσαν ακριβέστατοι βομβαρδισμοί κατά των Ελλήνων!!!

    ΕΦΗΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελλάδα: Γιωργάκης
    Κύπρος: Χριστόφιας

    Με αυτό το ντουέτο και μόνοι μας να τρέχαμε δεύτεροι θα βγαίναμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.