11/2/10

Το Ευρωκοινοβούλιο για Τουρκία -ΠΓΔΜ

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο οι εκθέσεις προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και της ΦΥΡΟΜ. Από τις πιο σκληρές, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η έκθεση για την Τουρκία, καθώς για πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του που ενέκρινε την Τετάρτη, ζητά: "Την άμεση απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων" από την Κύπρο και "την επιστροφή της Αμμοχώστου". Η έκθεση, για ΦΥΡΟΜ, δεν αποσυνδέει το θέμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων με το θέμα της επίλυσης της ονομασίας.

Το σχετικό ψήφισμα "για την πρόοδο της Τουρκίας" εισηγήθηκε η χριστιανοδημοκράτης Ολλανδή ευρωβουλευτής κα Ria Oomen- Ruijten, εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, και εγκρίθηκε από την Ολομέλεια με ανάταση χειρός.

Παράλληλα, το ΕΚ σημειώνει την περιορισμένη πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Τουρκίας- Ελλάδας και καλεί τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας να αποσύρει την απειλή "casus belli" και αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Το ΕΚ καλεί επίσης την Τουρκική κυβέρνηση να πάψει να παρεμποδίζει τα μη στρατιωτικά πλοία που κάνουν έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζητά την άμεση και πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου στη συμφωνία σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας και υπενθυμίζει ότι η μη εφαρμογή του μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Επιδοκιμάζει την επανενεργοποίηση της Επιτροπής Αγνοουμένων και επαινεί τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία.

Παράλληλα, το ΕΚ σημειώνει την περιορισμένη πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Τουρκίας- Ελλάδας και καλεί τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας να αποσύρει την απειλή "casus belli" και αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Το ΕΚ καλεί επίσης την Τουρκική κυβέρνηση να πάψει να παρεμποδίζει τα μη στρατιωτικά πλοία που κάνουν έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζητά την άμεση και πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου στη συμφωνία σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας και υπενθυμίζει ότι η μη εφαρμογή του μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Επιδοκιμάζει την επανενεργοποίηση της Επιτροπής Αγνοουμένων και επαινεί τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία.

Σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων
Το ΕΚ επαναλαμβάνει την ανησυχία του για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως προς το νομικό καθεστώς του, ζητεί την άμεση επαναλειτουργία της ελληνορθόδοξης Σχολής της Χάλκης και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι θρησκευτικές κοινότητες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ιδιοκτησίας. Αποδοκιμάζει επίσης τα προβλήματα που συναντούν Αλεβίτες και Συροχριστιανοί και σημειώνει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία ενθαρρυντική εξέλιξη για τον ελληνικό πληθυσμό των νήσων Ίμβρου και Τενέδου. Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την τουρκική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία δεν χρησιμοποιείται καταχρηστικά για τον περιορισμό των θεμελιωδών ελευθεριών, ιδίως της ελευθερίας της έκφρασης και να καταργήσει το σύστημα των φρουρών στα χωριά του ανατολικού τμήματος της Τουρκίας. Προτρέπουν τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση να κατοχυρώσει ότι η βουλευτική ασυλία θα καλύπτει την έκφραση πολιτικών πεποιθήσεων για όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του κοινοβουλίου. Παράλληλα, καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες πράξεις βίας του ΠΚΚ και άλλων ομάδων στο τουρκικό έδαφος και καλούν το ΠΚΚ να καταθέσει τα όπλα κηρύσσοντας τον τερματισμό της βίας.

ΕΕ προς υποψήφιους: οι μεταρρυθμίσεις ανοίγουν το δρόμο για την ένταξη

Το ΕΚ προέβη σε συνολικά θετική αξιολόγηση των προσπαθειών που κατέβαλλαν πέρυσι η Κροατία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για να εξασφαλίσουν την ένταξη στην ΕΕ ενώ υπογράμμισε την περιορισμένη πρόοδο της Τουρκίας σε ότι αφορά την εκπλήρωση των "Κριτηρίων της Κοπεγχάγης".

Οι εκθέσεις προόδου των τριών υποψηφίων και τα αντίστοιχα ψηφίσματα του ΕΚ συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν στην ολομέλεια.Ζητήματα όπως το κράτος δικαίου, η ελευθερία έκφρασης, οι σχέσεις καλής γειτονίας, η αντιμετώπιση των μειονοτήτων, τα δικαιώματα των γυναικών και η μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος δεν έχουν ακόμα αντιμετωπισθεί πλήρως από την Κροατία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Τουρκία, επισημαίνουν τα ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν την Τετάρτη.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κροατία μπορούν να ολοκληρωθούν εντός του 2010 και η επιτυχής ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας με τη χώρα θα αποτελέσει "έναυσμα" στη διαδικασία για τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σημειώνεται στην έκθεση που ετοίμασε ο εισηγητής του ΕΚ για την Κροατία, Hannes Swoboda (Σοσιαλιστές, Αυστρία), η οποία υιοθετήθηκε με 582 ψήφους έναντι 24 και 37 αποχές. Ωστόσο οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πτώση που καταγράφεται στην υποστήριξη για την ένταξη στην ίδια την Κροατία. Η ΕΕ αναμένει από την Κροατία να "συνεργασθεί πλήρως" με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔ) και να του παράσχει πρόσβαση στα έγγραφα που έχει ζητήσει στο πλαίσιο της εκδίκασης των υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου.

Οι προετοιμασίες για την επίλυση της διμερούς μεθοριακής διαφοράς έχουν "δημιουργήσει δυναμική για το άνοιγμα όλων των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας που απομένουν" σημειώνεται στο ψήφισμα, το δε Συμβούλιο οφείλει να αποφασίσει "το συντομότερο δυνατό" το άνοιγμα του κεφαλαίου "Δικαιοσύνη και Θεμελιώδη Δικαιώματα". Συνολικά από τα 35 κεφάλαια της διαπραγματευτικής διαδικασίας έχουν ανοίξει τα 28 ενώ 17 έχουν κλείσει προσωρινά.

Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
Οι ευρωβουλευτές αναμένουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια θα αρχίσουν "στο εγγύς μέλλον" και ζητούν από το Συμβούλιο "να επικυρώσει την εισήγηση της Επιτροπής κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου του 2009" για έναρξη των διαπραγματεύσεων. Στηρίζουν επίσης την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να ορισθεί το 2014 "ως κίνητρο και συμβολικό χρονικό ορίζοντα" ένταξης για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια. Το ψήφισμα, που ετοίμασε ο Zoran Thaler (Σοσιαλιστές, Σλοβενία) υιοθετήθηκε με 548 ψήφους έναντι 45 και 35 αποχές.

Για το θέμα της ονομασίας το Κοινοβούλιο καλεί τις κυβερνήσεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας να " εντείνουν τις προσπάθειες εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας." Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές η ΕΕ οφείλει να είναι πρόθυμη να συμβάλλει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Πέραν αυτού, με το ψήφισμα, το ΕΚ "σημειώνει με ανησυχία τη χρήση ιστορικών επιχειρημάτων στο πλαίσιο του διεξαγόμενου διαλόγου, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου φαινόμενου της λεγόμενης «αρχαιοποίησης», που ενέχει τον κίνδυνο όξυνσης των εντάσεων" για να χαιρετίσει, τέλος "το νέο, πιο θετικό κλίμα μεταξύ των κυβερνήσεων της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας, μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα τις πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών".

Οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας με τις οποίες έκλεισε το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας και ακυρώθηκε η νομοθεσία περί περιορισμού της Δικαιοδοσίας των στρατοδικείων, τις οποίες χαρακτηρίζουν "σοβαρή" οπισθοδρόμηση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και έτσι ζητούν να υπάρξει μεταρρύθμιση του συντάγματος της χώρας.

Ως θετικές εξελίξεις οι ευρωβουλευτές σημειώνουν τον ευρύ δημόσιο διάλογο που έχει αρχίσει γύρω από το λεγόμενο "δημοκρατικό άνοιγμα" καθώς και τη νομοθεσία περί άρσης της απαγόρευσης εκπομπών στην κουρδικής γλώσσας. Εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για τις διπλωματικές προσπάθειες ομαλοποίησης των σχέσεων με την Ουκρανία αλλά ζητούν την επικύρωση των σχετικών πρωτοκόλλων ενώ αναγνωρίζουν το ρόλο της Τουρκίας στην περιφερειακή ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή.

Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Nabucco και ζητούν να ανοίξει το κεφάλαιο "Ενέργεια" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μέχρι τώρα έχουν ανοίξει 12 από τα 35 κεφάλαια με πιο πρόσφατο, τον Δεκέμβριο, το κεφάλαιο "Περιβάλλον".

Η επικεφαλής της κοι νοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ζήτησε από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ " να συμβάλλει στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίλυση του προβλήματος με διπλωματικό τρόπο και όχι με την προπαγάνδα ".

Η ευρωβουλευτής ανέφερε ότι έχει διαφωνίες με την έκθεση Τάλερ για την ΠΓΔΜ λόγω των συμβιβασμών που προτείνονται.

"Οι συμβιβασμοί, είπε, οι οποίοι δεν αποδίδουν την αλήθεια και την πραγματικότητα, θα έχουν σαν αποτέλεσμα την επανεμφάνιση των προβλημάτων στο εγγύς μέλλον".

Σχετικά με την Τουρκία η κα Γιαννάκου αναγνώρισε ότι " έγιναν μεν προσπάθειες, αλλά καμία μεγάλη κίνηση που θα έδειχνε ότι η Τουρκία προχωρά στην επίλυση των προβλημάτων με διπλωματικό τρόπο, δηλαδή στην απόσυρση ή στην έναρξη της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από μια ευρωπαϊκή χώρα, που είναι η Κύπρος ".


Παρεμβάσεις Μ. Γιαννάκου και Γ. Κουμουτσάκου στη συζήτηση για ΠΓΔΜ και Τουρκία

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος υπογράμμισε στην παρέμβαση του, το βάρος των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας και τις συνέπειες που απορρέουν.

Υπάρχει ένα σημείο τομής, είπε, στη συζήτηση για την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και στη συζήτηση για την Τουρκία και την ευρωπαϊκή της πορεία.Το σημείο αυτό είναι, οι πολύ υψηλές αμυντικές δαπάνες, 5% περίπου του ΑΕΠ, που είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει η Ελλάδα για την αμυντική της θωράκιση, ακόμα και στη σημερινή πολύ δυσμενή οικονομική συγκυρία.Αυτό δεν είναι μία ηθελημένη πολιτική της Ελλάδας, πρόσθεσε, αλλά ανάγκη και υποχρέωση, λόγω της επίσημης τουρκικής πολιτικής για "απειλή πολέμου - casus belli" κατά της Ελλάδας.
Η πολιτική αυτή μεταφράζεται στην πράξη με παραβιάσεις, παραβάσεις και υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους από στρατιωτικά τουρκικά αεροσκάφη στο ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μεγάλο μέρος αυτών των αμυντικών δαπανών θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη. Αλλά αυτό είναι απαγορευτικό όσο η Τουρκία συνεχίζει αυτή την πολιτική, είπε ο κ. Κουμουτσάκος και ζήτησε από το ΕΚ να στείλει ένα "ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα" στην Τουρκία για αυτό το θέμα.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Η ηγεσία της ΕΕ (Γαλλία-Γερμανία κτλ) δεν θέλει περεταίρω διεύρυνση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κατά της Τουρκίας (ή του Δυτικού προτεκτοράτου των Σκοπίων)! Η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο(το οποίο δε έχει καμία αρμοδιότητα), σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία, στην καλύτερη για εμάς περίπτωση θα παραμείνουν απαθείς και θα μας πουν "βρείτε τα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.