12/2/10

Πράξη αυτοπροστασίας παρά αλληλεγγύης

Του Σταυρου Λυγερου
Η δημοσιονομική κρίση έφερε με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια όχι μόνο την κατάρρευση του δικού μας κλεπτοκρατικού μοντέλου, αλλά και τις εγγενείς ανεπάρκειες της Ε.Ε. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση δρομολογήθηκε σε περίοδο σχετικά «ήρεμων υδάτων» και οικοδομήθηκε υπό την επήρεια του άρρητου, αλλά υποβόσκοντος ιδεολογήματος ότι οι συνθήκες θα ήταν πάντα έτσι. Οι φιλοσοφικά ανόητες ελίτ αγνόησαν ότι στην πολιτική και στην οικονομία ισχύει ό,τι και στη ζωή: εκτός από φάσεις «ήρεμων υδάτων» υπάρχουν και τρικυμίες. Σ’ αυτές ακριβώς δοκιμάζονται οι συνεκτικοί δεσμοί.

Η Ε.Ε. δεν είναι μία ομοσπονδία. Η έννοια του συμφέροντος κάθε χώρας–μέλους είναι συστατικό στοιχείο του παιχνιδιού. Από την άλλη πλευρά, όμως, μία ένωση κρατών προϋποθέτει την αλληλεγγύη. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για την Ευρωζώνη. Η νομισματική χωρίς δημοσιονομική ένωση, δηλαδή χωρίς πολιτική ένωση, είναι αντίφαση. Εβαλαν το κάρο μπροστά από το άλογο. Δεν φρόντισαν ούτε να δημιουργήσουν μηχανισμό διάσωσης μιας χώρας–μέλους, που θα αντιμετώπιζε δημοσιονομική κρίση και λόγω αυτής θα έμπαινε στο στόχαστρο των Αγορών.

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η εξουσία της πολιτικά μη νομιμοποιημένης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν έλυσαν αυτή την αντίφαση. Αντιθέτως, εγκλώβισαν την Ευρωζώνη σ’ έναν ασφυκτικό κορσέ, στερώντας την από την πολύτιμη ευελιξία. Αυτό φάνηκε καθαρά στην κρίση, όταν η ανάγκη υποχρέωσε το «ιερατείο» να σπάσει τους κανόνες.

Ο τρόπος που η Ε.Ε. αντιμετώπισε το «ελληνικό τζιτζίκι» είναι μία ήττα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οι ισχυρότερες χώρες–μέλη εκμεταλλεύθηκαν το θεσμικό κενό και τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου για να μην επιδείξουν αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη δεν σημαίνει διάσωση άνευ όρων. Χωρίς αλληλεγγύη, όμως, η Ε.Ε. δεν έχει μέλλον. Θα επικρατήσει το διαλυτικό σύνδρομο «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Η Ευρωζώνη ουσιαστικά έριξε την Ελλάδα στα σκυλιά των Αγορών υποτίθεται για να τη συνετίσει και για να μη δημιουργηθεί προηγούμενο. Αντί να βοηθήσει τον αδύνατο κρίκο της να ισχυροποιηθεί, υποθήκευσε την ανάκαμψή του, αφήνοντάς τον να δανεισθεί με τοκογλυφικά επιτόκια προς όφελος των κερδοσκόπων. Ακόμα κι όταν η κυβέρνηση έλαβε αιματηρά μέτρα, η Γερμανία εμφανιζόταν απρόθυμη. Η χθεσινή επίσημη στήριξη της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα ουσιαστικά ήταν περισσότερο πράξη προστασίας του ευρώ (θα δεχόταν πίεση εάν η Αθήνα προσέφευγε στο ΔΝΤ), παρά πράξη αλληλεγγύης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

6 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Ασφαλώς ο κ. Λυγερός έχει δίκιο. Αλλά είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι αυτή μεταχείρηση της Ελλάδας, η ελλειψη οποιασδήποτε προσπάθειας ανόδου των ανατολικών χωρών-μελών, η οδηγία Μπολγκενστάϊν (απορρίφθηκε αλλά δεν ξεχάστηκε και σημασία έχει η πρόθεση)και πολλά άλλα υποδεικνύουν ότι υππάρχει πρόθεση των δυο ισχυρών (Γαλλογερμανών)να δημιουργήοσυν στην πράξη ηγετικό πυρηνα και υποχείριες χώρες-μέλη.Αλλοίμονο αν οι Γαλλογερμανοί θα δέχονταν επ απειρον να είναι ίσοι με τους Λετονους ή τους Ελληνες. Ω! ναι ξέρω ότι αυτά δεν αποδεικνύονται, ότι αποτελούν "συνομωσιολογία" κλπ. Αλλά επίση ςξέρω ότι ως τώρα, στην Ιστορία, οι ισχυροί επιβάλλονται στους αδύναμους με το ζόρι, ειρηνικά ή με τα όπλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλληλεγγύη στο «ελληνικό τζιτζίκι» ζητά ο κ. Λυγερός με ηθηκή προτροπή. Απο την εποχή του Αισώπου έχει διδαχθεί αυτό το θέμα, και είναι μέρος της Ευρωπαίκης κουλτούρας. Είναι στα προγράμματα διδασκαλίας σ'όλα τα δημοτικά σχολεία.
    Πρόκειται όμως για «ελληνικό τζιτζίκι»; η για «ελληνικό τσουνάμι» ανευθυνότητας, αφερεγγυότητας και διαφθοράς;
    Αλληλεγγύη υπάρχει στην ΕΕ αλλά είναι τουλάχιστον αστείο να την αναζητούμε απο ξένους τραπεζίτες...
    Ας την δείχνουν πρώτα οι ντόπιοι τραπεζίτες που είναι μέρος του φαγοποτίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το χειρότερο όλων είναι ότι οι "πολιτικοί" μας (ο Θεός να τους κάμει), συγκρινόμενοι στην διαχείριση του δημοσίου πλούτου με την δικτατορία, βγαίνουν παντελώς σκάρτοι. Οι Απριλιανοί, ενώ είχαν δικτατορία και θα μπορούσαν να έκλεβαν ευχερώς, χωρίς κανείς να μπορεί να τους καταγγείλει, δεν το έκαμαν. Φήμες είχαν κυκλοφορήσει και τότε ("μπαλόσημο", "τάμα"), αλλά τελικά είναι γεγονός ότι ΟΛΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΠΤΩΧΟΙ και οι δύο-τρεις επιζώντες κυριολεκτικώς πένονται.

    Ποιος Απριλιανός έκτισε ροζ βίλα στην Εκάλη, ή τρεις βίλες, με γήπεδα τένις, μπάσκετ, πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, όπως ο Ρουσόπουλος και όχι μόνο; Ούτε οι εκδιωχθέντες μονάρχες δεν είχαν τέτοια πολυτελή ανάκτορα, όπως οι "γιοί των ταχυδρόμων".

    Η Απριλιανή δικτατορία, χωρίς βοήθειες και ΚΠΣ, κατάφερε να κάνει μέσα σε επτά χρόνια πλείστα όσα έργα, χωρίς καν να αφήσει αξιόλογο χρέος. Πώς; Βάλτε μόνο τι στοιχίζει το κΥνοβούλιο στον Έλληνα φορολογούμενο, προσθέστε τα λεφτά που έκλεψαν και κλέβουν, που παρά την ελευθερία του τύπου, που δεν υπήρχε στην δικτατορία, ποτέ δεν τιμωρήθηκαν και θα καταλάβετε.

    Ναι, αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά που έκαναν οι επαγγελματίες της πολιτικής στην Ελλάδα, μετά την δικτατορία. Κλόνισαν μια δια παντός την πίστη του Έλληνα στον κοινοβουλευτισμό, ο οποίος ούτως ει άλλως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΤΑΤΙΑ και άμβλυναν στην μνήμη του τα "δεινά" της δικτατορίας, την ωραιοποίησαν και την δικαίωσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και ο μύθος είναι διδακτικός, ωστόσο είναι λανθαμένη η άποψις ότι ο τζίτζικας ανευθύνως δεν αποταμιεύει για το μέλλον σε αντίθεση με τον μέρμηγκα.

    Ο τζίτζικας ζεί μόνον το καλοκαίρι και ορθώς δεν αποταμιεύει για τον χειμώνα!!!Το ξέρει και συνεπώς η συμπεριφορά του είναι λογική....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ήμουν και δεν πρόκειται να είμαι ... "χουντικός, όμως όσα γράφει ο Φίλος,
    -- "Το χειρότερο όλων είναι ότι οι "πολιτικοί" μας (ο Θεός να τους κάμει), συγκρινόμενοι στην διαχείριση του δημοσίου πλούτου με την δικτατορία, βγαίνουν παντελώς σκάρτοι. Οι Απριλιανοί, ενώ είχαν δικτατορία και θα μπορούσαν να έκλεβαν ευχερώς, χωρίς κανείς να μπορεί να τους καταγγείλει, δεν το έκαμαν. Φήμες είχαν κυκλοφορήσει και τότε ("μπαλόσημο", "τάμα"), αλλά τελικά είναι γεγονός ότι ΟΛΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΠΤΩΧΟΙ και οι δύο-τρεις επιζώντες κυριολεκτικώς πένονται. κ.τ.λ."--
    , είναι απολύτως αληθή !

    Ο Μπαλόπουλος, ο οποίος σημειωτέον δεν είχε ιδέα για το ........ "Μπαλόσημο", πέθανε στην φυλακή την ημέρα που αθωώθηκε ο κατ' εξοχήν θεωρούμενος υπεύθυνος για το σκάνδαλο των κρεάτων της υπόθεσης για την οποία είχε φυλακισθεί !

    Την συνάντηση με τους Τούρκους στην Κεσάνη και το Κυπριακό που χαντάκωσαν δεν συγχωρούνται με τίποτα !!

    Τόσα κονδύλια που εισέρρευσαν από την ΕΕ και έγιναν σκόνη, αντί να γίνει η Ελλάδα Ελβετία, και καταληστεύτηκε ο λαός μας !

    Όταν κάποτε αποκαλυφθούν τα αίσχη των ετών 1981 - 2010 θα φρίξουν οι ιστορικοί του μέλλοντος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟ. Βλέπετε, όταν υπάρχει αναμπουμπούλα, χαίρονται οι λύκοι... Και αλίμονο στα πρόβατα αν μάλιστα έχουν βρεθεί απροστάτευτα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.