4/2/10

Πώς αποκτούν ελληνική ιθαγένεια οι μετανάστες

Aυστηροποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας των οικονομικών μεταναστών, που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα., σύμφωνα με το σχετικό προσχέδιο νόμου που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Ραγκούσης και καταθέτηκε ευρωδιαβούλευση με αρμόδια επιτροπή στη Βουλή.

Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι οι οικονομικοί μετανάστες να ζουν νόμιμα πέντε χρόνια στην Ελλάδα, ενώ μέσα σε δύο επιπλέον χρόνια οφείλει να απαντήσει στο αίτημα η ελληνική πολιτεία.

Για όσους μεταναστεύσουν νόμιμα στη χώρα μας, μετά τη δημοσίευση του νόμου, προβλέπεται ότι πρόκειται να έχουν επτά χρόνια νόμιμης διαμονής, αλλά και άδεια "επί μακρών δια μέλλοντος" για να υποβάλουν την αίτηση , ενώ η απάντηση της πολιτείας θα δύναται μέσα σε ένα χρόνο μετά.

Οι προϋποθέσεις που προβλέπονται για την πολιτογράφηση είναι οι επαρκείς γνώσεις της ελληνικής γλώσσας, η ομαλή ένταξη των μεταναστών στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και η πλήρης εξοικείωση με το πολίτευμα και τους θεσμούς της ελληνικής δημοκρατίας .

Απαιτούνται, επίσης, τρεις συστατικές επιστολές Ελλήνων πολιτών. Αυστηρά είναι τα κολλήματα που προβλέπονται για την πολιτογράφηση.

Πρόκειται για την τελεσίδικη καταδίκη για σοβαρά επικίνδυνα εγκλήματα, ενώ στα κολλήματα, που προβλέπονται από τον κώδικα ιθαγένειας, προστίθενται η τρομοκρατία , το οργανωμένο έγκλημα , η ληστεία και η ψευδούς βεβαίωσης.

Τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, θα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια, ύστερα από αίτηση των γονέων τους, που και οι δύο θα πρέπει να έχουν πέντε χρόνια νόμιμης διανομής στη χώρα μας.

Τα παιδιά που δεν έχουν γεννηθεί στη χώρα μας, μπορούν να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση επίσης των γονέων, αφού έχουν επιτυχή εξαετή φοίτηση σε ελληνικό σχολείο

Δικαίωμα ψήφου, τέλος, στις δημοτικές εκλογές αποκτούν οι μετανάστες με οριστικές άδειες πενταετούς νόμιμης διανομής στην Ελλάδα, ενώ για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι μέχρι και το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα.

Όπως εκτιμά το υπουργείο Εσωτερικών, δικαίωμα ψήφου αποκτούν 266.250 οικονομικοί μετανάστες, ενώ ο κ. Ραγκούσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τις νέες ρυθμίσεις για την πολιτογράφηση θα μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών στη χώρα μας, καθώς με την ιθαγένεια αποκτούν διαβατήριο και συνεπώς θα έχουν την δυνατότητα να μετακινηθούν στις χώρες του προορισμού τους.Κέρδοςonline

Ν.Δ.: Στη σωστή κατεύθυνση οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τους μετανάστες«Στη σωστή κατεύθυνση» χαρακτηρίζει τις αλλαγές της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Χρήστος Ζώης, τονίζοντας ωστόσο ότι «πολύ απέχουν από τις θέσεις της Ν.Δ. και τις ανάγκες του τόπου».

Στη δήλωσή του ο κ. Ζώης τονίζει: "Η τεκμηριωμένη πίεση, που άσκησε η Ν.Δ., με αναφορές στην ευρωπαϊκή εμπειρία και νομοθεσία, το προηγούμενο διάστημα, υποχρέωσε και οδήγησε την Κυβέρνηση σε αλλαγές. Αλλαγές όμως, που παρά το γεγονός ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, πολύ απέχουν από τις θέσεις της Ν.Δ. και τις ανάγκες του τόπου. Το προσεχές διάστημα, και με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή, η Ν.Δ. θα κλιμακώσει την πίεσή της και θα προωθήσει πρωτοβουλίες για να περάσει, με ακόμα πιο εμφαντικό τρόπο, τις θέσεις της για αυτό το κορυφαίο ζήτημα".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

10 σχόλια:

  1. Δεν το κουβεντιάζουμε ρε παιδιά! η πλειοψηφία δεν τους θέλει!
    Δεν υπάρχουν ακόμα ΓΓ στα υπουργεία και η φούρια του ΠΑκιστανικούΣΟσιαληστικούΚινήματος είναι να φέρει το νομοσχέδιο αυτό για ψηφοφορία?
    Απαρχή ενός εμφύλιου ο Γεώργιος Α' απαρχή και ο Γεώργιος Γ'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το βασικό είναι τα 5 χρόνια όμως παραμένουν.

    Έχουμε ακόμη δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήταν αναμενόμενο ότι θα το φέρουν στην Βουλή μετά την εκλογή του ΠτΔ, ώστε να έχει εξασφαλιστεί το ενδεχόμενο να μην οδηγηθούμε σε εκλογές, οπότε το ΠΑΣΟΚ κινδύνευε να τις χάσει.
    Είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν θέλει το ν/σχέδιο αυτό. Αυτό εμφανίστηκε σε δημοσκπήσεις, αλλά και στα σχόλια της ιστοσελίδας του ΥπΕσ για δημόσιο διάλογο, όσο κι αν προσπάθησαν να τα παραποιήσουν.

    Δεν έχουμε κανέναν λόγο να δεχτούμε άνωθεν επιβολή μετατροπής της κοινωνίας μας σε πολυπολιτισμική, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν οι ιδεοληψίες κάποιων "προοδευτικών" και κυρίως ενός πρωθυπουργού, ο οποίος δεν είναι Έλληνας ούτε στην παιδεία. Θα έλεγα κυρίως στην παιδεία.

    Δεν πρέπει να αφήσουμε να παρουσιαστούν φαινόμενα τέτοια, όπως παρουσιάστηκαν στην πολυπολιτισμική Αγγλία. Ούτε σήμερα είμαστε σε θέση να ξέρουμε ποιος κυκλοφορεί ανάμεσά μας και ποιον ακριβώς σκοπό εξυπηρετεί. Και είναι βέβαιο ότι, αν περάσει τέτοιος νόμος, η Ελλάδα θα γίνει πόλος έλξης λαθρομεταναστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Φυσικά, δεν προβλέπεται η απόδοση ιθαγένειας για όσους υπάρχουν τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις για σοβαρά εγκλήματα, όπως τρομοκρατία, ληστεία, οργανωμένα εγκλήματα, κ.λπ."

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1102784&lngDtrID=244

    Δηλαδη η παρανομη εισοδος στη χωρα δεν ειναι κωλυμα και ολοι οσοι μπουν στο μελλον και καποτε νομιμοποιηθουν θα παρουν κι αυτοι. Ας ελπισουμε οτι τα λιγοτερο σοβαρα εγκληματα (κλοπη, διαρρηξη), θα ειναι κι αυτα στο νομο. Αλλιως...

    Επισης το να τελεσιδικησει η καταδικη ειναι μεγαλο παραθυρο, γιατι καποιος μπορει να κανει εφεση σε πρωτοδικη καταδικη, να παρει στο μεταξυ ιθαγενεια και μετα να καταδικαστει και στο Εφετειο.

    Αυτα δε γινονται σε καμια σοβαρη χωρα.

    Τα 5 χρονια ειναι υπερβολικα λιγα.


    Οσο για τα τεστ γλωσσομαθειας, ιστοριας κλπ, αμφιβαλλω το κατα ποσον δε θα μεταβληθουν σε τυπικη διαδικασια οπου δε θα κοβεται κανενας.


    Το θεμα ειναι το εξης. Οσο δε συνδιαζεται η παρανομη εισοδος στη χωρα με το ασυμβιβαστο αποδοσης ιθαγενειας, αυτα ειναι μετρα που απλα θα κανουν τον καθε πικραμενο που πιανει η FRONTEX και τον αφηνουμε στην Αθηνα, καποια στιγμη να γινεται Ελληνας.

    Η Ελλαδα πρεπει να καταλαβει επιτελους, πως το να τους πιανεις, να τους αφηνεις στην Αθηνα, να τους νομιμοποιεις μαζικα οταν μαζευονται πολλοι και μετα να τους δινεις ιθαγενεια, δεν ειναι μεταναστευτικη πολιτικη, ειναι κοροιδια. Που θα εχει επιπτωσεις οχι μονο στην κοινωνια αλλα και στην οικονομια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταπτυστο το νομοσχεδιο σε οποιαδηποτε του μορφη.
    Σπερνουν ανεμους και νομοτελειακοτατα θα θερισουν θυελες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όπως επεσήμανε και προηγούμενος σχολιαστής, η παράνομη είσοδος στην χώρα θα έπρεπε να αποτελεί κώλυμα για την απόδοση της υπηκοότητας, ακόμη και αν κάποτε τους δοθεί νομιμοποίηση παραμονής. Αλλιώς είναι σαν να τους προσκαλούμε να μπούνε παράνομα στη χώρα για να τους αποδώσουμε κάποτε την υπηκοότητα.

    Ακόμη και η παράνομη είσοδος των γονέων και αυτή θα πρέπει να αποκλείει τα παιδιά από την ελληνική υπηκοότητα.

    ΑΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΑΥΤΗΝ ΓΑΡ ΟΙΚΟΥΜΕΝ ΟΥΧ ΕΤΕΡΟΥΣ ΕΚΒΑΛΟΝΤΕΣ ΟΥΔ ΕΡΗΜΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΝΤΕΣ ΟΥΔ ΕΚ ΠΟΛΛΟΝ ΕΘΝΩΝ ΜΙΓΑΔΕΣ ΣΥΛΛΕΓΕΝΤΕΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΟ ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΓΝΗΣΙΟΣ ΓΕΓΟΝΑΜΕΝ ΩΣΤΕ ΕΞ ΗΣΠΕΡ ΕΦΥΜΕΝ ΤΑΥΤΗΝ ΕΧΟΝΤΕΣ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟΝ ΔΙΑΤΕΛΟΥΜΕΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ auta elegan oi arxaioi eimon progonoi gia tin Athina auto tha tha mborousame na leme emeis gia tin eleutheri ELLADA ΤΑΥΤΗΝ ΓΑΡ ΟΙΚΟΥΜΕΝ ΟΥΧ ΕΤΕΡΟΥΣ ΕΚΒΑΛΟΝΤΕΣ ΟΥΔ ΕΡΗΜΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΝΤΕΣ ΟΥΔ ΕΚ ΠΟΛΛΟΝ ΕΘΝΩΝ ΜΙΓΑΔΕΣ ΣΥΛΛΕΓΕΝΤΕΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΟ ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΓΝΗΣΙΟΣ ΓΕΓΟΝΑΜΕΝ ΩΣΤΕ ΕΞ ΗΣΠΕΡ ΕΦΥΜΕΝ ΤΑΥΤΗΝ ΕΧΟΝΤΕΣ ΔΙΑΤΕΛΟΥΜΕΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ mexri xtes pane na mas kanoune ΕΚ ΠΟΛΛΟΝ ΕΘΝΩΝ ΜΙΓΑΔΕΣ ΣΥΛΛΕΓΕΝΤΕΣ. ELLHNES H MAYRH ATHINA DEN EINAI MAKRIA oloi ekso grigora den akousa kamia apelasi kanana epanapatrismo ti ginete reeeeeeeeeeeeeeeeeeeee roufianoi TALOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συλλαλητήριο στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ: Όχι στην ισλαμοποίηση της Ελλάδος!
    15:00 ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

    ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΑΦΡΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

    ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ SARAGOUSI και CIA.

    OΛΟΙ οι πατριωτικοί και χριστιανικοί σύλλογοι, κόμματα και σωματεία θα είναι εκεί. Από τους Φίλους του Αγίου Όρους μέχρι παλαιοημερολογίτες. Από το ΛΑ.Ο.Σ. μέχρι τη Χρυσή Αυγή και ανένταχτους πατριώτες.

    Ωφείλουμε όλοι να δώσουμε το παρον για να σώσουμε τη πατρίδα που απελευθέρωσαν για εμάς οι πρόγονοι μας!

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ!

    ΕΜΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιατι δεν αντιγραφουν τους νομους που διεπουν την αποκτηση ιθαγενειας σε οποιαδηποτε Ευρωπαικη χωρα,αφου ειμαστε μελη γιατι δεν εναρμονιζομαστε σ'αυτο;.Ας αφησουν οι πονηρουληδες πολιτικαντηδες τις βιασυνες.Ειναι τοσο ανοητοι που για ενα θεμα τεραστιας εθνικης σημασιας,τετοια βιασυνη μονο ελαφροτητα η δολο υποκρυπτει.Τα κριτηρια που επικαλουνται ειναι τοσο γελοια,διοτι 'επαρκη' γνωση της Ελληνικης μεσα σε 3 μηνες μπορουν να μαθουν,οσο για τα στοιχεια του πολιτισμου,ελαχιστοι ανθρωποι στον πλανητη δεν γνωριζουν στοιχεια του Ελληνικου πολιτισμου.Εκεινο δε το τραγικο οτι πρεπει να σεβονται την Ελληνικη πολιτεια ποιος 'εγκεφαλος' το σκεφτηκε;.Μηπως η επιτροπη την ωρα των 'εξετασεων',θα μπορουσε να τους δινει και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ Α.Φ.Μ. και να εγγυοντο 2 Ελληνες μονιμοι κατοικοι Ελλαδος οτι τους γνωριζουν;.Μηπως θα επρεπε να γινεται απο την 'επιτροπη' δακτυλοσκοπηση ωστε να ενημερωνεται η ΕΛΑΣ για τυχον μελλοντικες παραβασεις των,οπως γινεται για ολους τους Ελληνες;.Μηπως θα επρεπε να ειναι γνωστη η κατοικια τους,διοτι εγω σαν διαχειριστης στην πολυκατοικια μας εχω τρελλαθει να βλεπω λεφουσια λαθρομεταναστων να μπαινοβγαινουν και δεν εχω δικαιωμα να τους ρωτησω ουτε ποιοι εχουν νοικιασει τα διαμερισματα ουτε να μου δειξουν χαρτια,ενω στους ιδιοκτητες εμφανιζεται παντα ενας με χαρτια ο οποιος το ενοικιαζει και μετα γινεται χαμος.Αφηνω το θεμα των πασης φυσεως παροχων που θα απολαμβανουν χωρις να εχουν συνεισφερει ουτε δραχμη στο ασφαλιστικο,το ΕΣΥ,επιδοματα πολυτεκνων [αφου στα 25 χρονια της η γυναικα εχει 4 παιδια].Αυτα και μερικα αλλα επρεπε να σκεφτουν οι πολιτικαντηδες και οχι να εχουν πρεμουρα για το θεμα.Πρωτευουν αλλα σοβαρα θεματα τετοιες στιγμες τραγικες για την πατριδα μας και οχι ραπανακια για την ορεξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.