5/2/10

Ο Ομπάμα... «έφτυσε» την ΕΕ!

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Σοκαρισμένη η γαλλική «Μοντ» από την ωμή άρνηση του Ομπάμα να παρευρεθεί στην προγραμματισμένη για τον Μάιο σύνοδο κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ στη Μαδρίτη, προκαλώντας τη ματαίωσή της. «Οι Ευρωπαίοι συγκλονισμένοι από την αδιαφορία του Ομπάμα» έγραφε χθες στον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο της.

«Ο Ομπάμα κλώτσησε την ευρωπαϊκή μυρμηγκοφωλιά» είχε τίτλο πρωτοσέλιδη ανάλυση και στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς». Οσο για την αμερικανική «Χέραλντ Τρίμπιουν», δηλαδή την παγκόσμια έκδοση των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», αυτή έδειχνε μάλλον να το διασκεδάζει: «Οι ΗΠΑ ταπεινώνουν μια διηρημένη Ευρώπη» ήταν ο τίτλος μιας ενδιαφέρουσας ανάλυσης, η οποία επισήμανε από την αρχή ότι «η μη συμμετοχή του Ομπάμα θεωρείται ταπείνωση... που μωλώπισε άσχημα τον εγωισμό της Ευρώπης».

Η γαλλική «Μοντ» εκφράζει ειλικρινέστερα όλων τα συναισθήματα που γέννησε η στάση του Ομπάμα, γράφοντας στο κύριο άρθρο της μεταξύ άλλων: «Πριν από έναν χρόνο, η είσοδος στον Λευκό Οίκο του Μπαράκ Ομπάμα γιορτάστηκε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Υπήρχε η ελπίδα ότι οι διατλαντικές σχέσεις θα ξανάβρισκαν γαλήνη και εμπιστοσύνη. Σήμερα, η απογοήτευση είναι προφανής... Η Ευρώπη διαπιστώνει ότι δεν είναι αποφασιστικός στρατηγικός εταίρος. Αυτή είναι που πρέπει να αντλήσει τα διδάγματα, αν δεν θέλει να αφεθεί να περιθωριοποιηθεί ακόμη περισσότερο».

Οι Γερμανοί προσπαθούν να κρύψουν τον πληγωμένο εγωισμό τους και την παταγώδη διάψευση των ελπίδων τους για τον Ομπάμα, δεδομένου ότι ακριβώς στη Γερμανία άνθισε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα η αφελής «Ομπαμαμάνια». Οι γερμανικές εφημερίδες υποβαθμίζουν σε βαθμό εξαφάνισης την είδηση. Στη «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» για παράδειγμα χρειάστηκε να ψάξουμε και να ξαναψάξουμε για να εντοπίσουμε ένα μονόστηλο σχολιάκι με τίτλο «Καμιά επιθυμία» που έπρεπε κανείς πρώτα να το διαβάσει για να διαπιστώσει ότι αναφέρεται στην υπόθεση.

Εμφανώς πικαρισμένη η εφημερίδα: ο Ομπάμα «είχε προφανώς κάτι καλύτερο να κάνει από το να τρέχει με το αεροπλάνο πάνω από τον Ατλαντικό για δύο ώρες φλυαρίας» με τους Ευρωπαίους ηγέτες, γράφει και συνεχίζει: «Μιλώντας όμως σοβαρά, δεν έχει ο Ομπάμα να συζητήσει με την ηγεσία της ΕΕ τίποτα που να το θεωρεί σοβαρό και να αξίζει τον κόπο η πτήση; ‘Η μήπως δεν θεωρεί την ΕΕ και τόσο σημαντική; Δεν πρέπει κανείς να στήσει μια τεράστια θεατρική παράσταση εξαιτίας της άρνησης συμμετοχής του. Σίγουρα όμως αποτελεί έκφραση δυσαρέσκειας και αδιαφορίας».

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου δεν θα ήταν αγγλική εφημερίδα φυσικά αν δεν τάσσονταν υπέρ του Ομπάμα. «Ο Ομπάμα και η προσβολή προς την Ευρώπη - ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δίκιο που δεν συμμετέχει σε μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής χωρίς νόημα» ήταν ο τίτλος και ο υπότιτλος του πρώτου χθεσινού κύριου άρθρου του. «Οι Ευρωπαίοι αποκτούν το δυσάρεστο συναίσθημα ότι ο ευρύτατος ευρωπαϊκός θαυμασμός για τον πρόεδρο των ΗΠΑ δεν έχει ανταπόκριση» γράφει σαρκαστικά και αναλύει το θέμα από τη σκοπιά των Αμερικανών και των Αγγλων. «Το ζήτημα είναι πως στο ένα θέμα μετά το άλλο η Ευρώπη έχει λάβει αποφάσεις που είναι κάτι λιγότερο από χρήσιμες για τους Αμερικανούς» τονίζει χωρίς περιστροφές.

Δεν διστάζει μάλιστα η αγγλική εφημερίδα να καθορίσει και τα θέματα στα οποία η Ευρώπη δυσαρέστησε τους Αμερικανούς: δεν έστειλε πολλούς πρόσθετους στρατιώτες στο Αφγανιστάν παρά την απαίτηση του Ομπάμα και δεν έκανε μέλη της ΕΕ την Τουρκία και την Ουκρανία!

Από την άλλη πλευρά, ένα θέμα που προσπαθούν να θίξουν με υπονοούμενα οι ευρωπαϊκές εφημερίδες είναι η... «νέα ηγεσία» της Ευρώπης μετά τον «θρίαμβο» της υλοποίησης της περιβόητης Συνθήκης της Λισαβόνας. Εδώ που τα λέμε, μπορεί κανείς να φανταστεί έναν Αμερικανό πρόεδρο που να πεθαίνει από επιθυμία να σπεύσει στην Ευρώπη για να συζητήσει την παγκόσμια κατάσταση με... κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες του διεθνούς στερεώματος όπως ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι, η υπουργός Εξωτερικών Κάθριν Αστον ή ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο; Αδύνατον, ομολογουμένως.

Το πρόβλημα
Πολιτική όπως εκείνη του Μπους

Υποταγμένη στην πολιτική των ΗΠΑ θέλει την Ευρώπη και ο Μπαράκ Ομπάμα και καθώς σταδιακά διαπιστώνει ότι αυτό δεν γίνεται, χάνει το ενδιαφέρον του για τη Γηραιά Ηπειρο. Η αλήθεια είναι πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν πρόθυμοι να τεθούν υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον, ελπίζοντας όμως ότι ο Λευκός Οίκος θα χάραζε μια πολιτική που θα τους υπολόγιζε ως εταίρους και όχι ως απλούς υποτακτικούς. Το πρόβλημα είναι ότι στον βαθμό που η πολιτική του Ομπάμα ταυτίζεται πλέον όλο και περισσότερο με εκείνη του Μπους σε όλα τα μέτωπα, δικαιολογημένα οι ηγέτες της ΕΕ χάνουν κάθε διάθεση να εναρμονιστούν με την πολιτική αυτή και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του Ομπάμα. Διευρύνεται έτσι το ρήγμα ΗΠΑ - ΕΕ.
ΕΘΝΟΣ

10 σχόλια:

  1. Οι Ευρωπαίοι συγκλονισμένοι από την αδιαφορία του Ομπάμα»

    ΣΩΩΩΩΠΑΑΑΑ....

    TΡΙΣΣΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σοκαρισμένη μεν η Μοντ από την καταφρόνια του Ομπάμια αλλά δεν υποπίπτει στο έγκλημα του αντιαμερικανισμού. Οπως υποπίπτουμε συλλήβδην οι έλληνες ως καταγγέλει η καλή εφημερίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διάβασα στο troktiko ότι ο Λαυρεντιάδης συνέφαγε με τον Ομπάμα, κάτι παίζει και δεν μ'αρέσει καθόλου..
    Ανδρέας Κοζάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανδρέα
    Ιδρυση έδρας σε ισχυρό «θινκ τανκ» των ΗΠΑ-http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_7592.html

    Πολύ σωστά το επισημαίνεις χοντραίνει το παιχνίδι.
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά να πάθουν οι άθλιοι...Ελπίζω μόνο να σκληρύνουν την στάση τους...Ξέρετε που ;)
    (οφτοπικ)αυτή η ομάδα γιατί για προέδρους έχει πάντα προδότες και απατεώνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τους συχαμενους Αγγλους πρεπει να τους πεταξουν εξω απο την ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θέλω να συμπληρώσω ότι ο Λαυρεντιάδης αγόρασε το 50% της Καραισκάκης ΑΕ, δλδ το γήπεδο του Ολυμπιακού και συμμετείχε στην αύξηση ΜΚ του Ολυμπιακού και απ'ότι φαίνεται προαλείφεται για διάδοχος του Κόκαλη. Όλοι ξέρουμε τον τρόπο λειτουργίας του και τον ρόλο της θύρας 7. Τώρα δλδ τί γίνεται? Μπαίνει και ο Ολυμπιακός(και εννοώ τον κόσμο του) μπροστά σε τυχόν γεωστρατηγικές επιδιώξεις ως μέσο πίεσης ή απειλής επιβολής σιωπής σε πολιτικούς που θα θελήσουν να εκφέρουν αντίθετη γνώμη προβάλοντας του ψήφους των Ολυμπιακών? Τπτ απολύτως δεν είναι τυχαίο.
    Ξέρει να μας πει κάποιος για τις <> του Λαυρεντιάδη?
    Ανδρέας Κοζάνη
    Ανδρέας Κοζάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ Ας βάλουμε στο λογαριασμό και τον πόλεμο στο ευρώ μέσω Ελλάδας και (τώρα πλέον)Πορτογαλίας και Ισπανίας και θα δούμε ακόμ ακαλύτερα τη σχέση ΕΕ-ΗΠΑ. Τι να 'ρθει να κάνει ο Ομπάμα στην Ευρώπη; Όταν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι είναι αφερέγγυοι έως και χυδαίοι ο ένας απέναντι στον άλλον; Σήμερα ο Ισπανός Υ/Οικονομικών (ή κάποιος άλλος υπουργός, δεν πρόσεξα καλά)δήλωσε ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε τη...Ρεάλ (δηλ. την Ισπανία) με ομάδες β και γ κατηγορίας-δηλ την Ελλάδα. Με ανεργία στο 20% έχει τόση αλαζονεία και τόση "αλληλεγγύη". Το πράγμα είναι όμως βαθύτερο. Η οικονομία των δυτικών χωρών πάει κατά διαβόλου(παρά τις διαβεβαιώσεις περί ανάκαμψης)και δεν είμαστε στο "ο σώζων εαυτόν σωθήτω" αλλά στο "ο θανάτός σου, η ζωή μου". Έχω ξαναπεί αυτό που λέει ο κ. Δελαστίκ: οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην πολιτική ΜΠους και πέφτει ξύλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγνωμη φιλοι μου, αλλα η "Επαναληψις ειναι η Μητηρ της Μαθησεως".
    Την Αμερικη δεν την κυβερνα ο Αμερικανικος Λαος ουτε ο εκαστοτε Αμερικανος Προεδρος. Την κυβερνουν οι Εβραιοι οπως αλλωστε οι Εβραιοι κυβερνουν και αλλες χωρες της Δυσης και ειδικωτερα της Ευρωπης.Για καποιον που ενδιαφερεται να μαθη την αληθεια "ουδεν κρυπτον υπο τον Ηλιον".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ.

    Προ-Ισραηλινό λόμπι στοχεύει τη Ευρώπη.
    Τεταρτη, 03 February 2010 απο τον David Cronin, IPS

    Οι υπερασπιστές της εγκληματικής και επιθετικής πολιτικής του Ισραήλ έχουν εδώ και πολλά χρόνια αναγνωρισθεί ως μια ισχυρή δύναμη διαμόρφωσης της εξωτερικής πολικής των ΗΠΑ. (Βλέπε AIPAC-AJC-ADL-SPLC κλπ)
    Λιγότερο γνωστό είναι ότι τα λόμπι υπέρ του Ισραήλ κάνουν συντονισμένη προσπάθεια για να ενισχύσουν την παρουσία τους και στην Ευρώπη.
    Η αποφασιστικότητα αυτών των υπό δημιουργία «μεσολαβούντων λόμπι» υπέρ του Ισραήλ, γίνεται για να χαράξουν μια γραμμή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους φορείς της, με αποκλειστικό σκοπό μιας ενιαίας πολιτικής, είναι ένα γεγονός που επιβεβαιώνεται και από ένα νέο φυλλάδιο που δημοσιεύθηκε στις 28 Ιανουαρίου.
    Με τίτλο «Τετραγωνισμός του Κύκλου; Σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή», το βιβλίο υποστηρίζει ότι η ΕΕ πρέπει να «αναπροσαρμόσει τις προτεραιότητές της» και να επιδιώξει στενότερες σχέσεις με το Ισραήλ, ανεξάρτητα από το αν σημειώνεται πρόοδος ή οχι στην επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος.
    Σε αντίθεση με την πληθώρα δημοσιεύσεων για θέματα της ΕΕ που σύντομα ξεθωριάζουν στην αφάνεια, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι αυτό (το νεοκδοθέν βιβλίο) δεν θα περάσει απαρατήρητο στους διαδρόμους της εξουσίας.
    Πρώτον, δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών, που είναι η επίσημη ομάδα προβληματισμού στο δίκτυο των Χριστιανοδημοκρατών και των συντηρητικών κομμάτων που κυριαρχούν στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
    Δεύτερον, ο συντάκτης της, Εμμανουήλ OTTOLENGHI, έχει ήδη αποδείξει την ικανότητά του να ελκύει την προσοχή των πολιτικών με την εκδοση διάφορων πονημάτων για τους «Φίλους του Ισραήλ στο εργατικό κόμμα των Άγγλων», μια ομάδα που διαθέτει από τα κορυφαία στοιχεία του κυβερνώντος κόμματος της Βρετανίας, μεταξύ των μελών της.
    Ο OTTOLENGHI είναι ο διευθυντής του «Διατλαντικού Ινστιτούτου».
    Αν και θέλει να παρουσιάζεται σαν ανεξάρτητο think-tank, το εδρεύων στις Βρυξέλλες «Ινστιτούτο» ιδρύθηκε αποκλειστικά από την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) το 2004.
    "Το AJC είναι η εξωτερική πολιτική πτέρυγα του λόμπι του Ισραήλ AIPAC», λέει ο Muhammad Ahmad Idrees, ένας ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Σκωτίας του Strathclyde, ο οποίος παρακολουθεί τις δραστηριότητες των επιθετικών προ-ισραηλινών ομάδων για την ιστοσελίδα neoconeurope.eu.
    «Οι δυο περιοχές που αποφάσισαν να επιρήξουν περισσότερο την προσοχή τους είναι η Λατινική Αμερική και η Ευρώπη. Και αυτό γίνεται επειδή έχουν την αίσθηση (οι εβραίοι) ότι η αμερικανική δύναμη πιθανόν να βρίσκεται σε παρακμή.»
    Το εβραϊκό AJC κατάφερε να πείσει την ΕΕ ότι πολλές επικρίσεις για το Ισραήλ μπορεί να θεωρηθούν ως μια γενικευμένη προσβολή για τους Εβραίους.
    Το 2005, το Παρατηρητήριο της ΕΕ των Φαινομένων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας (η οποία μετονομάστηκε στη συνέχεια σαν «Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων») δημοσίευσε έναν λειτουργικό ορισμό για τον "αντισημιτισμό", και παραδέχθηκε ότι είχε συνταχθεί σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με τους εβραίους του AJC και τους ομοϊδεάτες τους πάλι εβραίους της Anti - Defamation League. (σημ. Μετ. Οργανισμός εναντίον της δυσφήμισης, στην ουσία οργανισμός ακριβώς για το αντίθετο την δυσφήμηση όσοι δεν είναι αρεστοί στους εβραίους)
    Σύμφωνα με τον ορισμό αυτό υπονοειται ότι οι επικρίσεις κατα του Ισραήλ, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η δημιουργία αυτού του κράτους ήταν μια "ρατσιστική προσπάθεια" αλλα και οι συγκρίσεις στις επιθέσεις του Ισραήλ στους αμάχους Παλαιστινίους με εκείνη την συμπεριφορά των Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, θα πρέπει να θεωρούνται ως αντισημιτισμός....

    Ολο το αρθρο εδω.
    http://www.rebelnews.org/opinion/europe/182347-pro-israel-lobbies-target-europe

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.