5/2/10

Βάζει νερά η έρευνα - διάσωση

Τη μεγάλη καθυστέρηση στην εισαγωγή δορυφορικών συστημάτων έφερε στο φως το ναυάγιο στην Καλόλιμνο, τη στιγμή που η Τουρκία πέτυχε την εκχώρηση περιοχής ευθύνης και στο Αιγαίο.Μπορεί το προχθεσινό ναυάγιο στην Καλόλιμνο να είχε αίσιο τέλος λόγω της κολοσσιαίας προσπάθειας όλων όσοι έλαβαν μέρος στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ωστόσο η υπόθεση επανέφερε στην επιφάνεια τις λανθασμένες αντιλήψεις που έχουν ριζώσει στην κρατική μηχανή.

Είναι γεγονός ότι το κέντρο διακομιδών του ΕΚΑΒ δεν ειδοποιήθηκε ποτέ για να στείλει κάποιο από τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για τη διακομιδή του άρρωστου στρατιώτη στο νοσοκομείο.

Και φυσικά δεν φταίει ο στρατιωτικός που δεν το σκέφτηκε, αλλά όλοι όσοι δεν φρόντισαν να ενημερώσουν τους στρατιωτικούς για το τι πρέπει να κάνουν σε τέτοια περίπτωση.

Επιπλέον το σημείο του ναυαγίου ήταν ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Καλόλιμνο, μια περιοχή μικρή που λογικά ο εντοπισμός των ναυαγών θα έπρεπε να γίνει πολύ γρήγορα.

Ομως λόγω της έλλειψης σύγχρονων συστημάτων επιτήρησης, ο χρόνος της επιχείρησης παρατάθηκε με κίνδυνο να πεθάνουν στα παγωμένα νερά οι ναυαγοί.

Και αυτό συνέβη σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, δίπλα στα Ιμια. Μια περιοχή που η Τουρκία επιχειρεί να χαρακτηρίσει ως γκρίζα ζώνη και ψάχνει αφορμή για να αποδείξει πως μόνο αυτή μπορεί να εγγυηθεί την έρευνα και τη διάσωση στο Αιγαίο.

Αναβάθμιση της Τουρκίας
Η Τουρκία από τον Φεβρουάριο του 2006 κατάφερε να έχει τον πρώτο λόγο στη δορυφορική έρευνα και διάσωση, όπου με το υπ’ αριθμόν 18 ανακοινωθέν Τύπου του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνας και Διάσωσης αναβαθμίστηκε θέτοντας σε λειτουργία Δορυφορικό Σταθμό Εδάφους (LUT) και Κέντρο Ελέγχου Αποστολής (MCC) με έδρα την Αγκυρα.

«Επικαλούμενοι την απουσία ανάλογης δορυφορικής τεχνολογίας από την Ελλάδα, όπως Δορυφορικού Σταθμού Εδάφους (LUT) και Κέντρου Ελέγχου Αποστολής (MCC) οι Τούρκοι πέτυχαν να εγκρίνει ο Διεθνής Οργανισμός για την Ερευνα και Διάσωση την εκχώρηση στην Τουρκία περιοχής ευθύνης και στο Αιγαίο», ανέφερε με επιστολή του στο «Εθνος» ο απόστρατος ταξίαρχος Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος.

Και είναι αλήθεια. Διότι, δυστυχώς, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη καθυστέρηση στην εισαγωγή δορυφορικών συστημάτων στον τομέα έρευνας και διάσωσης.

ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ
Κράτησαν σε σχεδία τον ασθενή

Μπροστά σε μια σπάνια στιγμή αυτοθυσίας και αλληλεγγύης βρέθηκαν οι διασώστες, όπως και οι αξιωματικοί στον θάλαμο επιχειρήσεων του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, βλέποντας τον ταγματάρχη και τον ψαρά που είχαν ναυαγήσει, να βρίσκονται μες στο παγωμένο νερό και να κρατάνε επάνω στην πλαστική σχεδία τον ασθενή φαντάρο.

Ευτυχώς χθες το απόγευμα από το γραφείο Τύπου του ΥΠΡΟΠΟ λάβαμε καλά νέα για την κατάσταση της υγείας και των τριών ναυαγών. Ο 21χρονος φαντάρος και ο καπετάνιος του αλιευτικού, που είχαν πάθει υποθερμία, ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση, ενώ βελτιωνόταν, και η υγεία του ταγματάρχη.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού, το σκάφος «ΑΙΓΕΑΣ» ενημέρωσε περίπου στις 9 το βράδυ το λιμεναρχείο Καλύμνου πως προσέκρουσε σε βράχια και παρουσίασε μικρή εισροή υδάτων, αλλά ο καπετάνιος είπε πως διέθετε αντλίες και εκτίμησε πως θα τα κατάφερνε να φθάσει στο λιμάνι του νησιού. Λίγη ώρα αργότερα όμως, ο ίδιος ζήτησε βοήθεια, γιατί η εισροή υδάτων δεν ελεγχόταν πλέον. Από εκείνη την ώρα κινητοποιήθηκαν όλα τα μέσα.

Ιωάννα Ηλιάδη - Πόπη Χριστοδουλίδου
ΕΘΝΟΣ

14 σχόλια:

  1. Ως συνήθως ηρωισμός απέναντι στην ξεφτίλα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφελής ερώτηση μάλλον, φωτοβολίδες οι σκαφάτοι διαθέτουν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Επικαλούμενοι την απουσία ανάλογης δορυφορικής τεχνολογίας από την Ελλάδα, όπως Δορυφορικού Σταθμού Εδάφους (LUT) και Κέντρου Ελέγχου Αποστολής (MCC) οι Τούρκοι πέτυχαν να εγκρίνει ο Διεθνής --"Οργανισμός για την Ερευνα και Διάσωση την εκχώρηση στην Τουρκία περιοχής ευθύνης και στο Αιγαίο», ανέφερε με επιστολή του στο «Εθνος» ο απόστρατος ταξίαρχος Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος."--

    Και βέβαια, σήμερα που η Ελλάς μαστίζεται από την τρομερή οικονομική κρίση, δεν υπάρχουν .. λεφτά !

    Όταν όμως υπήρχαν, τότε τα κατασπαταλούσαν οι πολιτικάντες μας και οι 7 οικογένειες, περί άλλα τυρβάζοντες και αποκτώντας τεράστιες περιουσίες, εις βάρος της άμυνας και του κράτους μας !

    Και ήταν τόσο, μα τόσο απλό να αποκτήσουμε το απαραίτητο σύστημα ελέγχου του Αιγαίου ολόκληρου, καθώς και τα 15 (δεκαπέντε) ελίκόπτερα διάσωσης παντός καιρού (τ0 70% της αξίας τους θα το επιχορηγούσαν και μόνο το 30% θα προερχόταν από δικούς μας πόρους), ώστε εμείς να έχουμε την ευθύνη για τον σωστικό έλεγχο όλου του Αιγαίου.

    Για μένα αυτά όλα, καθώς και το έγκλημα που διεπράχθη κατά της οικονομίας της χώρας μας, συνιστούν ΕΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ !!!


    Κατά τα άλλα, η ιθαγένεια .... και τα δικαιώματα .... των Λαθρομεταναστών που έχουν κανει την χώρα μας μπάχαλο, καθώς επίσης και ο .... υφέρπων ... ρατσισμός των φουκαράδων καλόκαρδων Ελλήνων, τους έχουν μαράνει! ΑΙΣΧΟΣ !!!

    Τους φταίει μην τυχόν και δημοσιευθούνε τα ονόματα εγκληματιών που συνελήφθησαν επ' αυτοφόρω ή τα όνόματα καθαρμάτων που διαπράττουν φρικτές εγκληματικές πράξεις, γιατί λέει έχουν προσωπικά δικαιώματα που με την δημοσίευση των ονομάτων θα ... θιγούν!

    ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Οι Τούρκοι πέτυχαν να εγκρίνει ο Διεθνής Οργανισμός για την Ερευνα και Διάσωση την εκχώρηση στην Τουρκία περιοχής ευθύνης και στο Αιγαίο»

    Ποια περιοχή ευθύνης έχουν στο Αιγαίο;
    Οι σκαφάτοι διαθέτουν και φωτοβολίδες και VHF.
    Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι ενώ το Λ/Χ Καλύμνου ενημερώθηκε σίγουρα για την ακριβή τοποθεσία (στίγμα) του σκάφους , έκαναν 3ώρες να εντοπισθούν.
    Είναι νύχτα και χρησιμοποιούν πλαστική σχεδία για να βάλουν τον φαντάρο μέσα .
    Τι έβλαπτε να έβαζαν 3-4 φωτοβολίδες και το φορητό VHF μέσα στην σχεδία;
    Είχαν τον χρόνο γιατί το σκάφος δεν βυθίστηκε άμεσα.

    Είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλος καλό όλα καλά ,περαστικά στον ψαρά και στους στρατιωτικούς.
    Αυτό το περιστατικό ας στάθει αφορμή να γίνει γνωστή (δυτικά του 25 ου μεσημβρινού ) η κοινή προσπάθεια και η αυτοθυσία στρατιωτικών και ακριτών για την διάσωση του ελληνικού Αιγαίου.
    Και ένα μεγάλο μπράβο στον Έλληνα αξιωματικό για το πνεύμα αυτοθυσίας που έδειξε , έτσι για να βλέπουν μερικοί πως όταν η λογική λέει -επιβίωση – <>του Έλληνα στρατιωτικού λέει θυσία για την πατρίδα και τα παιδιά της .
    Υ.Γ Τώρα που θα του κόψετε τα οδοιπορικά δώστε στον άνθρωπο τουλάχιστον επίδομα ναυαγού .

    πορφυριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά τι ηρωισμοί άνευ λόγου είναι αυτοί;
    Τι αναστάτωση και τι έξοδά για διασώσεις κλπ θα πληρώσουν πάλι οι φορολογούμενοι και φιλήσυχοι Ελληνες - Ευρωπαίοι πολίτες;
    Μα κανείς τους δεν είχε διαβάσει το βιβλίο της καθηγήτριας μας κ Δραγωνα "τι είναι η πατρίδα μας" ή τουλάχιστον δεν είχε ακούσει κάποια διάλεξη της.
    Γιατί αν συνέβαινε αυτό ο μεν στρατιώτης θα ήταν σπίτι του με την ιδιότητα του αντιρρησία συνείδησης επειδή βέβαια κανείς δε πρέπει να υπηρετεί σε ένα στρατό με τόσο βεβαρυμένο παρελθόν και οι άλλοι δυο εκείνη την ώρα στο καφενείο της Καλυμνου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η έλλειψη τεχνολογίας φταίει ή ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ παραδίδουν τον έλεγχο του Αιγαίου στους Τούρκους και θέλουν μια ισχυρή Τουρκία και ισχυρό Ισλάμ κατά της Ρωσίας;

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 2:05 σχόλιο που θα φέρει υπογραφή το
    http://www.vimeo.com/8150226 απο μένα θα διαγραφέται.Σε παρακαλώ ελπίζω να κατανοήσεις ότι δημιουργείς πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το δρομολόγιο Κάλυμνος-Καλόλιμνος είναι γνωστό και απ'ότι γνωρίζω δεν υπάρχουν ύφαλοι.Αλλά και να υπήρχαν ,ο καπετάνιος που κάνει το δρομολόγιο κάθε μέρα και πολλές νύχτες, έπρεπε να γνωρίζει.Ναι ,εκεί ακριβώς επιχειρούν οι τούρκοι "διασώστες" και το 2006 ήρθαν στην Νέρα,πήραν εναν τούρκο βατραχάνθρωπο που είχε σπάσει το πόδι του,ενώ το δικό μας περίπολο κυττούσε τα 40 κύματα και όλα μέλι-γάλα.Νομίζετε ότι ο κεπετάνιος του περιπολικού μας πήρε την απόφαση;;;Να νομίζετε. Αφ'υψηλού η προδοσία, όπως πάντοτε.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς Καυκάσιο:

    Γιατί αγαπητέ Καυκάσιε θες να κόψεις τα σχόλια του Εαστ;

    Μήπως δεν θέλεις να ακούγεται αυτή η άποψη;

    Προσωπικά έχω δει το ντοκυμαντερ του Ελληνικής καταγωγής Αρχιμανδρίτη Τύχων 3 φορές, και μπορώ να πω ότι είναι εκπληκτικό και φωτίζει πτυχές της ιστορίας μας που δεν έχουμε μάθει.

    Και αξίζει να προβληματιστούμε.

    Δεν κατάλαβα δηλαδή. Η σελίδα δέχεται μόνο απόψεις που είναι υπέρ της ΕΕ και της Δύσης; Δεν δέχεται σχόλια κατά της Δύσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Η έλλειψη τεχνολογίας φταίει ή ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ παραδίδουν τον έλεγχο του Αιγαίου στους Τούρκους και θέλουν μια ισχυρή Τουρκία και ισχυρό Ισλάμ κατά της Ρωσίας;

    http://www.vimeo.com/8150226

    Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_1458.html#ixzz0eilUQj9W"


    Ρε απίστευτε!το πιο πάνω δημοσίευμα με τις απίστευτες μπίζνες Τουρκίας-Ρωσσίας και το πως τρέχουν οι Ρώσσοι πίσω από την Τουρκία και θέλουν να την κάνουν πιο δυνατή απ'ότι θέλουν οι "κακοί" Αμερικάνοι δεν το είδες;που ζεις;έλεος!
    Ναι φίλτατε σχολιαστή ανώνυμε αυτό που κάνει ο east (που έχει κι αγγλικό ψευδώνυμο παρά τα όσα λέει ο ανακόλουθος) είναι τρολάρισμα δεν είναι σχολιασμός!ο δε πάπαρδος στο βίντεο δεν λέει τίποτε άλλο από αυτό που λέει η Δραγώνα,η Ρεπούση και τ'άλλα λουλούδια:για όλα φταίει ο ελληνικός εθνικισμός!έλεος!και μην το παίζεται εσείς ορθόδοξοι γιατί προσβάλλετε την πίστη του Χριστού,η ορθοδοξία δεν είναι παιχνίδι κανενός είτε πονηρού Ρώσσου είτε αφελούς ρωσσολάγνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 5:39 Ανώνυμε :Συμφωνώ μαζί σου.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. East συγχαρητήρια για τα σχόλιά σου!

    Διαφωνώ με το να κοπούν τα σχόλια του East!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Saphire,

    Στην Τουρκία υπάρχουν οι Κεμαλιστές, που θέλουν μια μεγάλη Τουρκία, υπάρχουν όμως και οι Νεο-Οθωμανοί, που θέλουν να βασίζεται η Τουρκία στο Ισλάμ και όχι στο έθνος και να ενωθούν όλοι οι Μουσουλμάνοι σε μια Αυτοκρατορία από την Ανδριατική ως το Σινικό τείχος.

    Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.