14/2/10

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Υπέρ «ενιαίου και δοκιμασμένου» υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας

Εμμένει στη θέση του για «ενιαίο και δοκιμασμένο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας» ο ελληνικός εφοπλισμός όπως προκύπτει από την ομιλία του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρου Βενιάμη, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΕΕΕ ο οποίος καταφέρθηκε και κατά όσων εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση «πειραματισμούς» και «γραφειοκρατικά μοντέλα της στεριάς» στη θάλασσα.
Επιβεβαιώνοντας πρόσφατο ρεπορτάζ της «Ν» (8/2/2010) ο κ. Βενιάμης στην πρώτη επίσημη τοποθέτησή του για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το ΥΕΝ ξεκαθάρισε προχθές ότι η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα δεν ξεχνά το βασικό στόχο σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα παρά τις όποιες ενδιάμεσες λύσεις συζητούνται.
«Εμείς τόνισε ο κ. Βενιάμης, περιμένουμε και προσβλέπουμε πάντα, στο ενιαίο και δοκιμασμένο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας». Επιχειρηματολόγησε υπέρ του ενιαίου ΥΕΝ λέγοντας ότι «η ύπαρξη αυτόνομου διοικητικού φορέα επανδρωμένου με την επιστημονική γνώση και εμπειρία των 90 ετών του Λιμενικού Σώματος δεν αφορά μόνο τον εφοπλιστή και το ναυτικό.
Αφορά πρωτίστως το ίδιο το συμφέρον της χώρας. Η κρατική διοίκηση στην ιδιάζουσα περίπτωση της ναυτιλίας, είναι ο ισχυρός κρίκος που συνδέει το πλοίο με την οικονομία, το νηολόγιο, το ναυτικό και ενισχύει το κύρος της πατρίδας μας διεθνώς».
Στη συνέχεια εξόρκισε ένα μοντέλο «υπαλληλοποίησης» του τμήματος ναυτιλίας του ΥΠΟΙΑΝ, σημειώνοντας με νόημα «το μοντέλο της γραφειοκρατίας της στεριάς, θεωρούμε ότι είναι τελείως ακατάλληλο και αντιπαραγωγικό για τα έργα της θάλασσας».
Ο κ. Βενιάμης καταφέρθηκε και κατά όσων εισηγήθηκαν το σημερινό μοντέλο «διακυβέρνησης» της ναυτιλίας και το υπερασπίζονται ακόμη, προσθέτοντας ότι «θέλω να ελπίζω, ότι η πεποίθησή μας αυτή, θα γίνει σύντομα και πεποίθηση της πολιτείας στο πλαίσιο συστηματικού, χωρίς προκαταλήψεις, διαλόγου και στη βάση πραγματικών δεδομένων και όχι θεωρητικών πειραματισμών καλοπροαίρετων ή μη, εισηγητών».
Ο πρόεδρος της ΕΕΕ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου για το συγκεκριμένο θέμα με την κυβέρνηση «με επιχειρήματα, που στην περίπτωση αυτή είναι και πολλά και σοβαρά» καυτηριάζοντας άλλες πολιτικές όπως «εν θερμώ αντιδράσεις υπό το βάρος πολλές φορές, συναισθηματικού φόρτου».
Η Ένωση -πρόσθεσε- ξεκίνησε αμέσως το διάλογο και νομίζουμε ότι βρήκε ''πόρτες ανοιχτές''. Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε βιώσιμη καταρχήν λύση».
Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, πέραν από τις υπηρεσίες που πρόσφερε με ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα, επάρκεια γνώσεων και εμπειρίας, έχει δημιουργήσει και ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τους ανθρώπους της ευρύτερης ναυτιλιακής και ναυτικής κοινότητας, ενώ έγινε και σύμβολο εθνικής ισχύος στα έργα της θάλασσας.
Επομένως, πέρα από την πρακτική σημασία της αυτόνομης λειτουργίας του, υπάρχει και η ψυχολογική.
Και όλοι γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό η ψυχολογία, αυτό που λέμε κλίμα, επηρεάζει τους δεσμούς ναυτιλίας και πατρίδας, είπε ο κ. Βενιάμης.

Αιχμές για μη χρήσιμες παρεμβάσεις
Στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΕΕΕ ανέφερε τη βασική εκτίμηση του για τη δράση της ΕΕΕ τον προηγούμενο χρόνο (πρώτο χρόνο της προεδρίας του) την οποία χαρακτήρισε ως θετική και φρόντισε να τονίσει τη σημασία της ενιαίας έκφρασης του ελληνικού εφοπλισμού μέσω της Ένωσης, ενώ άφησε αιχμές για παρεμβάσεις που έγιναν στη διάρκεια της χρονιάς εν ονόματι της ελληνικής ναυτιλίας οι οποίες δεν ήταν χρήσιμες.
Θέλω να είμαι σαφής είπε, οι παρεκκλίσεις από τη γραμμή που χαράσσει η Ένωσή μας, μπορούν να βλάψουν και τη ναυτιλία και τον τόπο. Γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και η ευθύνη του καθενός μας, προέχει.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιάμη οι δύσκολες συνθήκες της προηγούμενης χρονιάς «ανέδειξαν όχι μόνο την ανάγκη της συλλογικότητας, αλλά και της μιας, ενιαίας φωνής του συνόλου της εφοπλιστικής κοινότητας.
Ποτέ άλλωστε, δεν ήταν και δεν είναι χρήσιμες οι εσπευσμένες δημόσιες τοποθετήσεις. Δηλαδή, να μιλά κανείς για να μιλά. Πολύ περισσότερο σήμερα -σ' αυτή την συγκυρία- όποιος το πράττει δυσκολεύει τον κοινό στόχο».
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ

3 σχόλια:

  1. H EΝΩΣΗ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΚΑΝΑ ΔΙΣ..ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΜΙΑ ΦΡΕΓΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣ ΤΗΝ ΒΓΑΛΟΥΝΕ ΕΕΕ...ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ!!
    ΕΚΑΝΑΝ ΔΩΡΕΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΦΗΝΑΝ ΟΝΟΜΑ ΠΙΣΩ.

    ΣΥΓΓΡΟΣ,ΑΒΕΡΩΦ ΚΛΠ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ..ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΛΑΤΣΗΣ,ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ,ΚΟΚΚΑΛΗΣ,ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ,ΜΗΤΙΛΙΝΑΙΟΣ,ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ??

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Pros Epsillon sofi paratirisi!Alla oi "kyrioi" pou aneferes exoun mia vasiki diafora me ton Averof kai tous omoius tou: NIAZONTAI MONO GIA TIN PARTI TOUS
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Εψιλον

    Ειλικρινά πιστεύεις πως και να δώσουν λεφτά θα πάνε για το σκοπό που έδωσαν ή μήπως θα δωθούν στον Βούγια και την Αλ Σάλεχ για να γίνουν βοήθεια προς την νέα προνομιούχα τάξη της Ελλάδος, τους λαθροεισβολείς;

    Αυτό το κράτος δεν είναι ελληνικό, έχει καταληφθεί ολοκληρωτικά πλέον. Αν δε το πάρουμε πίσω ότι λεφτά του δίνουμε στρέφονται εναντίον μας. Δες τους φόρους, χαρατσώνουν εμάς αλλά τα επιδόματα σε λαθρομετανάστες και ΜΚΟ συνεχίζουν ανενόχλητα.

    Και τέλος πάντων επειδή οι ψηφοφόροι εν Ελλάδι εκλέγουν Γιωργάκηδες, Τσίπρες και Καρα-αμάν-λήδες δε φταίει κανείς άλλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.