14/2/10

"Η Κληρονομιά της Τουρκίας στην Ευρώπη:Ενας νέος ρόλος για την "Μακεδονία";

Βαθιά στα Βαλκάνια η μικρή "Μακεδονία" διατηρεί μια διαχρονική αγάπη για την Τουρκία η οποία κυβέρνησε για πέντε αιώνες. Στην ίδια την Τουρκία, η αμοιβαιότητα καταγράφεται αυτή την περίοδο απο μια δημοφιλής σειρά με τίτλο "Αντίο Ρωμυλία"

Έναν αιώνα πριν, η "Μακεδονία" υπέστη δεινά κατά τη διάρκεια της αντι-οθωμανικής εξεγέρσης. Οι παλιές έχθρες έχουν ξεχαστεί καθώς η Τουρκία στηρίζει την "Μακεδονία" με οικονομικές και πολιτικές πρωτοβουλίες την ανεξαρτητοποίηση της απο την Γιουγκοσλαβία το 1991. Ήταν ένα δύσκολος δρόμος η "Μακεδονία" δεν αμφισβητήθηκε μόνο από το κομμουνιστικό καθεστώς αλλά συνεχίζει να υφίσταται την κωλυσιεργία από την Ελλάδα για το όνομα της ως χώρα. Σέ όλη αυτή την πορεία η Τουρκία είναι ένας σταθερός σύμμαχος τόσο λόγω των πολιτικών συμφερόντων της όσο και της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της. Η ανάδειξη και η προώθηση της Τουρκικής κληρονομιάς της "Μακεδονίας " θα βοηθήσει και τις δύο χώρες, οι οποίες και είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ε.Ε, στην επίτευξη των οικονομικών, πολιτιστικών και διπλωματικών στόχων

Η κυβέρνηση της "Μακεδονίας" επενδύει πολλά στην "αρχαία κληρονομιά της" , στην ανάδειξη της ιστορικής συνέχειας της και στην προστασία των μνημείων της (αρχαία Σλαβομακεδόνικα, ελληνιστικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά και οθωμανικά).Οι οικονομικοί πόροι για αυτή την προσπάθεια είναι περιορισμένοι (ευθύνεται και η αντιπαράθεση με την Ελλάδα) και παράλληλα εξαιτίας της προσήλωσης στην "Αρχαία Μακεδονική κληρονομιά" τα οθωμανικά μνημεία τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης έχουν παραμεληθεί. Οι αρχες της "Μακεδονίας" είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με την Τουρκία πρός την κατεύθυνση αυτή.

Η "Μακεδονία" είναι όλο και πιο ελκυστική στους Τούρκους επισκέπτες. Η τηλεοπτική σειρά "Αντίο Ρωμυλία" βοήθησε να δημιουργηθεί μια πρωτόγνωρη δημοτικότητα για τη "Μακεδονία" στην Τουρκία.Η Φιλόδοξη εξωτερική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης έχει πολλές φορές χαρακτηριστεί ως «Οθωμανική νοσταλγία" .Ωστόσο, στα Βαλκάνια, η αυξημένη τουρκική παρουσία μπορεί να βοηθήσει μόνο σταθερότητα. Παράλληλα καθώς η στάση της Ευρώπης πάνω σε θέματα όπως το Κοσσυφοπέδιο, και η διαμάχη "Μακεδονίας"-Ελλάδα σχετικά με τό όνομα καθιστά την ζωτικό εταίρο. Η Τουρκία και η "Μακεδονία" είναι και οι δύο υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ, οι οποίες πρέπει να ξεπεράσουν τα εμπόδια που υπάρχουν. Η "Μακεδονία" πρέπει να τύχει της διπλωματικής και οικονομικής υποστήριξης της Τουρκίας, ενώ η Τουρκία μπορεί να τονίσει τον ιστορικό της ρόλο της στη "Μακεδονία" ώστε να καταδείξει ότι αποτελεί εδώ και χρόνια κομμάτι της Ευρώπης.

"Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η οθωμανική πολιτιστική κληρονομιά έχει γίνει αναπόσπαστο του μέρος του Βαλκανικού πολιτιστικού ιστού,". "Η Μακεδονία" αναγνωρίζει τώρα το δικό της κομμάτι σε αυτήν την κληρονομιά.»Η ιστορική συμβολή της Τουρκίας στην πολιτιστική κληρονομιά της "Μακεδονίας" αποτελεί μια σοφή μακροπρόθεσμη στρατηγική.Η προώθηση της τουρκικής κουλτούρας παραμένει εν την γενέσει της όμως η σκέψη αυτή υπάρχει και η προστασία της τουρκικής κληρονομιάς αποτελεί σοβαρή ευθύνη.

todayszaman.com

7 σχόλια:

  1. Τον Σεπτεμβριο στην Ελλαδα καποιοs που εχει επαφεs με τα Σκοπια μου ειπε: "ξερειs τι μου λενε εκει; Οτι το θεμα του ονοματοs εχει τελειωσει", αν δεν κανω λαθοs ειναι Νεα η' Ανω η' Βορεια Μακεδονια, ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΤΟ ΘΥΜΑΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΘΕΩΡΙΣΑ ΒΛΑΚΕΙΑ, "και σε 10 χρονια θα μιλαμε για συνορα". Tα Χριστουγεννα καποιοs που ο θειοs του δουλευε σε
    ξενη υπηρεσια και δεν ζει πια μου ειπε οτι "η Θρακη ειναι χαμενη, ειναι προαποφασισμενο. Εχει σχεδιαστει εδω και χρονια". Μου ειπε ακομη οτι "οσα γεγονοτα εγιναν παγκοσμια ο θειοs του τα ειχε πει και οχι μονο εγιναν αλλα και με τη χρονικη σειρα του ειπε οτι θα γινουν". Και ακομα ειπε: "καλυτερα να μην εχει πετρελαιο το Αιγαιο, να μεινουμε οπωs ειμαστε". Και απο εναν Αλβανο ακουσα το εξηs: "Οποια συνορα καθοριστηκαν μετα τουs Βαλκανικουs Πολεμουs ισχυουν για 100 χρονια".

    Οτι δηλαδη ακουγεται μεσα στην Ελλαδα ειναι για εσωτερικη καταναλωση; Ευχομαι να εχουν αδικο αλλα οπωs φαινεται οσα σιγα-σιγα μαs πασαρουν δεν ειναι τυχαια. Και αυτο το σιγα-σιγα ειναι που μαs κανει να μην καταλαβαινουμε. Μαs αλλαξαν σιγα-σιγα και φτασαμε να τα δεχομαστε ολα.

    Δεν βαλεται μονο η οικονομια μαs αλλα μεσω ΚΑΙ αυτηs η χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ara vkai `emeis prepei vna ypostiriksoume tous Koudrous me ta xilia maui pou Oi Tourkoi pane na mas kanoun antipeismasmo me ta Skopia!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας υποστηρίξουμε λίγο τους Αλβανούς των Σκοπίων και οι Γυφτοσκοπιανοί θα παρακαλάνε για βοήθεια.
    Όσο για τον Βαλκανικό πολιτισμό των Τουρκομογγόλων μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί.
    Η στήριξη των Κούρδων,Αλεβιτών και πολλών άλλων μειονοτήτων θα πρέπει να γίνει μετά απο οργανωμένη κυβερνητική και όχι μόνο δραστηριότητα.
    Αρκετά πλέον με την ανοχή έναντι των Μογγόλων και Πατρόνων τους Αμερικανών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα που η Ελλάδα περνάει δύσκολα, βρίσκουν και κάποιοι ευκαιρία να μας ρίξουν το ηθικό για τα εθνικά θέματα. Ποιός αλήθεια είναι ο υπ
    εύθυνος για την εξωτερική μας πολιτική για να δώσει (ως οφείλει) μια απάντηση προς αυτούς που μας διαχέουν ηττοπάθεια; Ελίνα

    Κύριε Βούλγαρη, ευχαριστώ για την χτεσινή απάντησή σας στο ερώτημά μου και για τα σχόλιά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "η οθωμανική πολιτιστική κληρονομιά έχει γίνει αναπόσπαστο του μέρος του Βαλκανικού πολιτιστικού ιστού,..."
    Πλάκα μας κάνουνε. Ακαδημαϊκά ίσως να είναι και σωστό αλλά το να λέμε ότι κάποια χώρα έχει θετικά προς την Τουρκία αισθήματα γιατί..."διοικήθηκε" απο αυτή για 400-500 χρόνια είναι στη καλύτερη περίπτωση προπαγάνδα. Και η Ελλάδα "διοικήθηκε" απο την Τουρκία και όπως όλες οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες μάλλον δυσανασχετεί με το γεγονός.
    Απο κει και πέρα είναι προφανές ότι η Τουρκία υλοποιεί αυτό ακριβώς που τόσα χρόνια δεν κάναμε εμείς. Δηλ μας περιλυκλώνει κάνοντας συμμαχίες και λυκοφιλίες με όλες τις χώρες που μας περιβάλλουν. Και στο θέμα των γειτόνων έχουμε ένα κοινό με τη Τουρκία. Όλοι μας επιβουλεύονται. Και πως να περικυκλώσουμε εμείς την Τουρκία; Με τι θα "σαγηνεύσουμε" τους γείτονες της Τουρκίας; Με τον πλούτο μας; Με την δύναμη της βιομηχανίας μας; Με τη δύναμη του στρατού μας; Με τις εκπληκτικές μας διπλωματικές ικανότητες; Με την φερεγγυότητα των όποιων υποσχέσεων μας;

    .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και όλα αυτά την ώρα που στο κανάλι "m" (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ το έλεγαν κάποτε), κάνει θραύση, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, η Τουρκική Σαπουνόπερα "ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ". Κορόμηλο το δάκρυ...και "τι τέχνη, τι πολιτισμός, τι υπέροχη μουσική!"
    Κρατερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.