6/2/10

«Η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο αριστερό κόμμα με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη»,

«Η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο αριστερό κόμμα, το οποίο δεν θα θέσει σαν στόχο τον συντηρητισμό στη κοινωνία, θα είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην κηδεμονία του στρατού στην πολιτική και θα επιθυμεί κοινωνική δικαιοσύνη, αντί των νεοφιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών», τονίζει στο Todays Zaman ο αναπληρωτής Καθηγητής κοινωνιολογίας Mesut Yegen από το Middle East Technical University (ODTÜ), προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο κόμμα έρχεται πολύ σύντομα.

Η πρωτοβουλία θα κινηθεί προς την κατεύθυνση των Ριζοσπαστικών Δημοκρατών ή του Νέου Αριστερού Κόμματος, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί η ονομασία της. Πολλοί γνωστοί διανοούμενοι συμμετέχουν στη πρωτοβουλία, συμπεριλαμβανομένων κινημάτων και κομμάτων, όπως το Κόμμα της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης(ODP), μέρος του Σοσιαλδημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (SHP) και το κίνημα της 10ης Δεκεμβρίου, το οποίο ξεκίνησε από τη Συνομοσπονδία Εργαζομένων των Επαναστατικών Ενώσεων(DISK).

Υπάρχουν πολλά διακεκριμένα ονόματα στο κίνημα, όπως ο καθηγητής Fuat Keyman, Καθηγητής Mithat Sancar, Καθηγητής Burhan Şenatalar και Süyelman Çelebi, και ο πρόεδρος του DISK.

Η κατάλληλη χρονική στιγμή για μια νέα αριστερή παράταξη

«Ο αγώνας για τη δημοκρατία έχει βελτιωθεί πολύ, αφού πλέον η διαφοροποίηση στην αριστερά μεταξύ της κρατικιστικής, μιλιταριστικής και της δημοκρατικής αριστεράς είναι πολύ ξεκάθαρη. Η δεύτερη ομάδα είναι επίσης πολύ σαφής σχετικά με βασικά ζητήματα, όπως το κουρδικό ζήτημα και το ζήτημα της μαντίλας», εξηγεί ο Yegen.

Η αναθεώρηση των ιδεών των ανθρώπων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα που ώθησε στη δημιουργία αυτού του, έστω σε πρώιμα ακόμη στάδια, αριστερού σχηματισμού. «Δεν ιδρύουμε ένα σοσιαλιστικό κόμμα. Αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή για εμάς. Ωστόσο, δεν σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε ούτε ένα κοινωνικό δημοκρατικό κόμμα. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τη σοσιαλιστική παράδοση δηλώνουν πως δεν χρειαζόμαστε ένα σοσιαλιστικό κόμμα, αλλά ένα μεταρρυθμιστικό. Η πηγή αυτής της αλλαγής είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι».

Ο Yegen, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι οι προηγούμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες έχουν δημιουργήσει εμπόδια στην τωρινή τους προσπάθεια. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μας συμπαθούν, αλλά λόγω των προηγούμενων προσπαθειών μας διστάζουν να συμμετάσχουν, αν και πιστεύω ακράδαντα ότι όταν το κίνημά μας συσταθεί, πολλοί άνθρωποι θα ενωθούν μαζί μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ίδια γλώσσα με τους συντηρητικούς για το θέμα της μαντίλας

O Yegen υπογράμμισε ότι στόχος τους δεν είναι o συντηρητισμός, τονίζοντας ότι: «Δεν έχουμε σκοπό να αντικαταστήσουμε το CHP, να υπερασπιστούμε παρόμοιες ιδέες. Αυτό που σχεδιάζουμε είναι να αποτελέσουμε ένα αντίβαρο για την ΑΚ».

Όσον αφορά το ζήτημα της μαντίλας ο Yegen προτείνει να χρησιμοποιηθεί η ίδια γλώσσα μ΄αυτή των συντηρητικών, αφού και η πρωτοβουλία τους χαρακτηρίζει μια τέτοια απαγόρευση ως καταπίεση.

Σχετικά με τη δομή της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, επεσήμανε την ανάγκη για συρρίκνωση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν προτείνουμε τη συνολική απόσυρση του κράτους από τη θρησκεία, αλλά αντίθετα, να αφήσουμε αυτόν τον τομέα σε μεγάλο βαθμό στις κοινότητες».

Στο ζήτημα της κηδεμονίας της φιλοκουρδικής πολιτικής από την τουρκική αριστερά, ο Yegen επισημαίνει ότι το κόμμα τους θα θέσει τέλος σε αυτό. «Το κόμμα μας, φυσικά, υπερασπίζεται τις ιδέες, όπως η εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα και ισχυρές τοπικές διοικήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα συμμετάσχουμε σε ένα κόμμα-ομπρέλα».

Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται μια προσπάθεια στην αριστερά για τη δημιουργία ενός κόμματος με τη συμμετοχή μικρών πολιτικών παρατάξεων από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τη Ελεύθερη ΠΛατφόρμα Αριστεράς για την φιλοκουρδική Ειρήνη και το Δημοκρατικό Κόμμα (BDP).

«Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή μας σε κάτι τέτοιο δεν θα είναι χρήσιμη τόσο για αυτούς όσο και για εμάς. Δεν θα ξεπεράσουν το πρόβλημα νομιμοποίησης τους και εμείς δεν θα έχουμε θετικά αποτελέσματα στη δυτική Τουρκία. Όσο μέρος του PKK συνεχίζει τις στρατιωτικές του δραστηριότητες, θα πρέπει να ακολουθήσουμε διαφορετικούς δρόμους».

«Η Τουρκία δεν διασπάστηκε λόγω του κουρδικού προβλήματος ή του συντηρητισμό τα τελευταία 15 χρόνια και για μένα αυτό είναι ένα πολύ καλό και ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον. Η κηδεμονία βρίσκεται στο τέλος της, από τώρα και στο εξής πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και η πολιτική μας πρέπει να βασίζεται στο πού μπορούμε να πάμε από το σημείο αυτό. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να μετατρέψουμε την Τουρκία υπέρ της αριστεράς».

Πηγή: Todays Zaman
ΤVXS

6 σχόλια:

  1. Η Δύση βολεύεται καλύτερα με τους Νεο-Οθωμανούς γιατί έχει σαν στρατηγικό στόχο μια ισχυρή Τουρκία η οποία θα ηγηθεί ενός ισχυρού Ισλάμ, κατά Ρωσίας-Κίνας-Ινδίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ Το κείμενο δεν βοηθάει (ίσως φταίεει και η μετάφραση ;)να καταλάβουμε τι ακριβώς κόμμα θα έιναι αυτό, για ποια αριστερά μιλάει κλπ. Πάντως όσο αστικοποιείται η ΤΟυρκία (αστοί ισλαμιστές ή αστοί κοσμικοί) τόσο θα διαφοροποιείται και κομματικά/πολιτικά. Πολύ περισσότερο που οι οπαδοί των αλαιών κοσμικών κομμάτων υπαρχουν και αναζητούν στέγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΤΗΝ ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ.
    ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΒΕΒΑΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΜΟΙΑΖΕΙ ΚΑΠΩΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.
    ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΘΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΝΑ ΠΟΓΚΡΟΜ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΩΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΝΑ ΣΥΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΡΜΑ ΤΟΥ ΣΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΑΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.
    ΘΥΜΙΖΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΄74-΄80.
    ΘΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΝΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ. ΒΕΒΑΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΡΟΦΙΛ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟ SPD ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΥΤΩ ΚΑΘΕΞΗΣ.

    ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;
    ΕΧΩ ΞΑΝΑΠΕΙ ΟΤΙ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ. ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΘΕΣΗ.ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΣΤΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟΜΟΛΟΥΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.
    ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΦΡΑΚΑΡΟΥΝ. ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΠΟΥ ΛΕΙΕ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΠΟΜΕΝΗ ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΣΤΑ ΡΙΧΤΕΡ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ.
    ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΕΝΤΑΣΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΘΑ ΤΗΝ ΔΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΕΤΑΙ ΡΑΓΔΑΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΣΤΑΘΕΡΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΧΩΡΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΩΣ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ. ΕΚΕΙ ΙΣΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΙΡΑΝ.
    ΑΠΩΤΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΛΟΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΤΑ ΝΟΤΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ.
    ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΕΠΕΙΓΕΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΣΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΛΕΝΕ ΤΟΥ "ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗ" - ΕΓΩ ΤΟΥΣ ΛΕΩ "ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΕΣ" - ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ.
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΘΑ ΠΑΙΧΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μακάρι να υπάρξη ένα τέτοιο κόμμα στην Τουρκία!μακάρι να αποκτήσει κι αυτή τον ΣΥΡΙΖΑ της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Τουρκία πρέπει να δοκιμάσει τις δυνάμεις της ως κοσμικό κράτος προκειμένου να αξιολογηθεί σωστά αν μπορεί να επιτύχει ένταξη στην ΕΕ. Και ως προς αυτό το ζήτημα, η λογική υπαγορεύει ότι έχει μεγάλο δρόμο να διανύσει. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα μικρό σχόλιο στον Γιώργο-Πάτρα

    Το Ιράν και η Τουρκία από της συστάσεώς τους υπήρξαν αντίπαλα και ανταγωνιστικά κράτη είτε τώρα είτε παλαιότερα.
    Γεωπολιτικά πάντοτε οι κρατικοί σχηματισμοί της Μικράς Ασίας αντιμάχονταν τους κρατικούς σχηματισμούς της περιοχής του Ιράν από τα βάθη της αρχαιότητας ασταμάτητα μέχρι σήμερα, αδιακρίτως ηγετικής ομάδας (Ακόμη και οι Σελτζούκοι του Ρουμ απετέλεσαν τους ανεπιθύμητους των Μεγάλων Σελτζούκων του Ιράν και σχημάτισαν ανταγωνιστικά κράτη).
    Δεν πρέπει λοιπόν ποτέ να μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι Ιράν και Τουρκία, διότι διαφέρουν πολιτισμικά, θρησκευτικά και γεωπολιτικά.
    Ήταν είναι και θα είναι αποστασιοποιημένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.