8/2/10

Επίλεκτες μονάδες του στρατού σε πλημμύρες και φωτιές

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ βραχίονα άμεσης επέμβασης για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών και των συνεπειών τους αποκτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδιασμού του υπουργείου Άμυνας για την αναβάθμιση της συνδρομής τους στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Το νέο «σχήμα» αποτελείται ουσιαστικά από 4 μονάδες- τρία Ειδικά Τάγματα Μηχανικού και ένα αερομεταφερόμενο τμήμα διακλαδικής συνθέσεως κυρίως για δασοπυρόσβεση- με συνολική δύναμη περίπου 1.500 στρατιωτικών. Στον μηχανισμό εντάσσεται και η υπάρχουσα εξειδικευμένη για διάσωση έπειτα από σεισμούς Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ υποστηρικτικό ρόλο έχουν τα πλοία, τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης «Δ» που έχει στη διάθεσή του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Η αρνητική εμπειρία των περυσινών καταστρεπτικών πυρκαγιών στην Αττική κατά τις οποίες ενώ καίγονταν τεράστιες δασικές εκτάσεις δεν ζητήθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν η αφορμή για τους κ.κ. Ε. Βενιζέλο και Π. Μπεγλίτη του υπ. Άμυνας να προχωρήσουν μέσω του ΓΕΕΘΑ στη διαμόρφωση ειδικού σχεδιασμού και τη συγκρότηση, όπου χρειάζεται, νέων μονάδων.

Αιχμή του δόρατος των «χακί» δασοπυροσβεστών θα είναι μονάδα 200-300 στελεχών και από τους τρεις κλάδους οι οποίοι θα εκπαιδευτούν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η πλειονότητά τους θα είναι εξειδικευμένοι κοκκινοσκούφηδες της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας που εδρεύει στην περιοχή Κιλκίς. Το άλλο σκέλος του μηχανισμού αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών αποτελούν τρία Ειδικής Συνθέσεως Τάγματα Μηχανικού του ΓΕΣ.

Τις περιοχές Πελοποννήσου, Αττικής και Εύβοιας, θα καλύπτει η μεγαλύτερη μονάδα, που εκτός απροόπτου θα μετασταθμεύσει από τον Τύρναβο στο Λουτράκι Κορινθίας. Η επιλογή αυτή καλύπτει την ανάγκη να βρίσκεται κοντά σε κεντρικό συγκοινωνιακό κόμβο για να μετακινείται άμεσα και γρήγορα. Στην περιοχή υπάρχουν επαρκείς στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσουν το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού.

Την Κεντρική Ελλάδα θα καλύπτει το 730 Τάγμα Μηχανικού το οποίο, αφού αναδιοργανωθεί, θα έχει έδρα τη Λάρισα. Τη Βόρεια Ελλάδα θα καλύπτει, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το 723 Τάγμα Μηχανικού που ήδη συγκροτείται.
ΛΟΥΚΑΣΔΗΜΑΚΑΣ-ΝΕΑ

16 σχόλια:

  1. Μπράβο παιδιά, μετά την διάλυση του ηθικού του στρατού τώρα κάντε τους και πυροσβέστες. Μήπως ξεχάσατε κύριοι στρατηγοί πτέραρχοι και ναύαρχοι ποιά είναι η δουλειά σας; Τόση ξεφτίλα πιά....;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Μπράβο παιδιά, μετά την διάλυση του ηθικού του στρατού τώρα κάντε τους και πυροσβέστες."


    Οχι μονο πυροσβέστες, αλλα και νοσοκόμους να κουβαλουν "παπιες"!
    Το απόλυτο "γίβεντο" που λεμε και στην Κρήτη!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελάτε ρε παιδιά, "σιγά μη γίνει πόλεμος". Αλήθεια, ο εκστομίσας την ανεπανάληπτη αυτή ρήση γιατί και πως παραμένει στη θέση του...
    CIATICTINOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θαυμάσια....ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ; Μάλλον τον έχουν τελειώσει με τους συνεχόμενους βλακώδεις ερασιτεχνισμούς οι διάφοροι στρατηγοί οι οποίοι ζούν ακόμα σην εποχή του 1940,αγνοώντας την βασική χρησιμοποίηση των διαφόρων όπλων και σωμάτων του στρατού...ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ,όσο βαρύ και να ακούγεται.Ερασιτεχνισμός και ΝΑΙ σε όλα όσα προστάζει ο κάθε αιθεροβάμων πολιτικός προιστάμενος.Έτσι λοιπόν συνηγορούν τώρα, να δημιουργηθούν τμήματα τα οποία θα έχουν αποστολή τελείως ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ απο αυτή που τους έχει ανατεθεί απο το ΣΥΝΤΑΓΜΑ και τους νόμους της χώρας. Και αυτό γίνεται διότι το κράτος, ΑΔΥΝΑΤΩΝΤΑΣ να ελέγξει πλέον τα όργανα του, (Πυροσβεστική Υπηρεσία ,Δασαρχεία κλπ) τα οποία είναι εξαιρετικά διαβρωμένα, απο ένα πλέγμα ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ και ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ, λόγω της αναξιοκρατίας και του ρουσφετολογικού τρόπου με τον οποίο έγινε ο διορισμός των υπαλλήλων του την τελευταία 25 ετία,(η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ και η επακολουθήσασα εποχή των ΚΟΥΜΠΑΡΩΝ).Έτσι λοιπόν βρέθηκε ο ΣΤΡΑΤΟΣ, ο οποίος ΦΥΣΙΚΑ και έχει ως αποστολή την συνδρομή στις εθνικές καταστροφές, αλλά ΟΧΙ ΩΣ ΚΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ. Δεν έχει ως αποστολή να υποκαταστήσει την δουλειά κοματικοποιημένων και ΑΝΑΞΙΩΝ δημοσίων υπαλλήλων. Αν κύριοι, η ΠΥ δεν πετυχαίνει το έργο της αυτό, είναι γιατί στο παρεμβαίνουν οι τοπικοι ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ πολιτικάντηδες που δίνουν ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΕΣ εντολές. Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι πρέπει να κληθεί ο στρατός για να κάνει το έργο της ΠΥ. ΑΛΛΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗ και άλλο ΑΝΑΛΗΨΗ εξ ολοκλήρου του έργου.
    Αυτή δυστυχώς είναι η κατάσταση. Και οι στρατιωτικοί είναι αγανακτισμένοι με τον τρόπο που τους χειρίζονται, ο καθε ένας άσχετος (και πάντα ανεύθυνος κατα τον νόμο)χωρίς να υπάρχει νομικό πλαίσιο και χωρίς εξασφάλιση(αλήθεια ,αυτοί που θα σβήνουν τις φωτιές, με ποιό ποσό και αντίτιμο θα ασφαλίζονται;).
    Να τα χαίρεσται λοιπόν τα νέα ΤΑΓΜΑΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ.ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ιδεα ειναι καλη.Μακαρι να "τρεξει"και σαν προσπαθεια.Και οι πολιτες μπορουν να συνδραμουν για τον τοπο τους.Μη τα θελουμε κι ολα ετοιμα.Πρεπει και εμεις να βαλουμε ενα χερι για τουτο τον ερμο τον τοπο.Θα μπορουσαν να συνδραμουν σε τετοιου ειδους απειλες και οι τοπικοι συλλογοι ραδιοερασιτεχνων προειδοποιοντας,λογο της αμεσοτητας του ασυρματου...Ειναι και αυτο μια ιδεα.Παντως πρεπει να υπαρχει μεθεξις απο ολους σε τετοιου ειδους προβληματα.Ετουτος ο τοπος μας ανηκει και πρεπει να μηχανευτουμε καθε τροπο να τον προφυλαξουμε,περαν του ποιος κυβερνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για το Μηχανικό θα είναι καλή εκπαίδευση.

    Για τα Κόκκινα Μπερέ όμως είναι απαράδεκτο, πρόκειται για εξειδικευμένη μονάδα αερομεταφερόμενου πεζικού που θεωρείται αντίστοιχη με μονάδες ειδικών δυνάμεων στο εξωτερικό.

    Για να αντιληφθούμε καλύτερα ποιών τον ρόλο τα Κόκκινα Μπερέ υποτίθεται ότι πάιζουν στον ΕΣ, θα γράψω ποιά είναι η αντίστοιχη μονάδα στον Αμ. Στρατό.

    Πρόκειται φυσικά για την περίφημη 82α Αερομεταφερόμενη Μεραρχία-82nd Airborne Division, τους `Devils in Baggy Pants`.

    Γράψτε στο Facebook Search όσοι έχετε `1st Brigade Combat Team, 82nd Airborne Division` για να δείτε τη σελίδα τους.

    Φανταστείτε τι θα γινόταν στις ΗΠΑ, εάν ανακοινώνονταν ξαφνικά ότι η 82α Μεραρχία ανακαλείται απο το Ιράκ/Αφγανιστάν για να αναλάβει πυροσβεστικά καθήκοντα.

    Θα γελούσαν ακόμα και οι πέτρες, ακόμα και τα αγάλματα της Ουάσινγκτον νομίζω.

    -Πυργιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα εχουν και οπλα αυτοι?Γιατι μου φαινεται πως δεν τα χρειαζονται.Α ρε καγκουρες φτιαξτε τρεις ειδικες μοναδες πυροσβεστικης και αφηστε τον στρατο στην ησυχια του.Εχει τοσα πραγματα να ασχοληθει και τοσο λιγο προσωπικο που το μονο που θα καταφερετε ειναι να δημιουργησετε αλλες τρεις μοναδες του στρατου ξηρας που τα στελεχη τους θα ψαχνονται μεχρι να καταλαβουν τι πηγαν να κανουν εκει.Οταν φυσικα θα καταλαβουνθα ειναι πλεον αργα γιατι θα εχουν φυγει με μεταθεση!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. KAI OMOS H MOMA EKANE POLI KALH DOULIA POLOUS DROMOUS .TORA AN EIXAME VATRAXIA SE EPIFILAKI ME ELIKOPTERA THA RIXNANE KAI KAMIA VARKA STO SAMENA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τη πυροσβεστική δεν πληρώνουμε για αυτή τη δουλεία; Τι είναι το επόμενο που θα κάνει ο γιωργάκης; Θα βάλει τους αξιωματικούς των καταδρομών να κουρεύουν το γκαζόν σε νοσοκομεία για εξοικονόμηση προσωπικου;

    Κοίτα ρε κάτι ζώα που ψηφίζει ο λαός....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΛΕΟΣ, ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΝ ΝΑ ΠΛΕΚΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥΛΟΒΕΡ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ
    ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ .ΜΑΛΩΝ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μετατρεπουν το Στρατο σε Πυροσβεστικη... ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ...

    Γιωργακης και παρεα ΤΡΕΧΟΥΝ, δεν αφηνουν μερα χωρις να καταστρεφουν την Ελλαδα. Αν δεν ξεσηκωθει ο λαος πολυ συντομα παει τελειωσαμε...

    @ Πυργιώτης
    Φιλε συμφωνω, μονο μια μικρη διορθωση η 71 δεν ειναι σαν την 82nd, η 82 ειναι αλεξιπτωτιστες (airborne) ενω η 71 απλα μεταφερονται αεροπορικα (airmobile).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κατά τον καραγκιόζ,όλοι έχετε δίκιο.Η ιδέα δεν είναι άσχημη,αν ξαχάσουμε την ονομασία στρατιωτική μονάδα,η δημιουργία τέτοιων εξειδικευμένων "ομάδων" μπορεί να δράσει επ'οφελεία του κοινωνικού συνόλου.Βέβαια πρέπει να βάλουνε σε ταξη τους εθελοντές διασώστες, οι οποίοι είναι περίπου ανεξέλεγκτοι, κάπου βολεύουν και κάποιους νομαρχιακούς και περιφερειακούς υπαλλήλους και το αλλαλούμ καλά κρατεί.Δλδ εννοώ ότι είναι δυνατόν να λειτουργήσουν "εθελοντικές" ομάδες με αυστηρές προϋποθέσεις και υποχρεώσεις και αν αυτό σκέφτεται ο Μπένι,μπράβο του,είμαι μαζί του-και ας μην είμαι πασόκος-.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άκουσα ότι θα φτιάξουν και μια ειδική μονάδα απο πυροσβέστες που θα επεμβαίνει σε περίπτωση θερμού επεισοδίου....Δεν πάνε καλά εκεί πάνω στο υπουργείο.. Μου φαίνεται οτι αν ανεβαίνεις πολύ ψηλά αρχίζει και μπάζει και τα κεφάλια γεμίζουν αέρα και....Και φυσικά όταν η μονάδα αυτή θα βγαίνει έξω για κατάσβεση πυρκαγιών θα παίρνει και τα προβλεπόμενα εκτός έδρας....και αν καεί κάποιος θα τον κάουν και άγαλμα...τουλάχιστον κάτι είναι και αυτό.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ρε, παιδιά κακώς κοκκινοσκούφηδες μπλέκουν με τέτοια πράγματα αλλά εν πάσει περιπτώσει αφού είμαστε άχρηστοι και δεν μπορούμε να επανδρώσουμε και να εξοπλίσουμε την πυροσβεστική ας χρησιμοποιήσουμε και αυτές τις εφεδρείες προκειμένου να μην καούμε. Και κόκκινα και πράσινα και μαύρα μπερέ. Δηλ πρώτη φορά πάει ο στρατός να βοηθήσει σε μια επείγουσα κατάσταση; Τουλάχιστον έτσι θα έχει και τον κατάλληλο εξοπλισμό και την ανάλογη εκπαίδευση.
    Και για να κάνω και τον δικηγόρο του διαβόλου τι είναι προτιμότερο; Ένας στρατός που κωλοκάθεται ή που συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο; Ή μήπως να πάμε σε πόλεμο μόνο και μόνο για είναι εντός καθηκόντων οι αποστολές των στρατιωτών;

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΓΠ (μήπως ξέχασες το Α κάπου μεταξύ Γ και Π;)

    Εάν εσένα σε προσλάβουν στο δημόσιο ως γεωπόνο και επειδή 5 μήνες το χρόνο χρειάζεται να είσαι στο γραφείο σε βάζουν και κάνεις delivery, φτιάχνεις καφέδες, κουρεύεις το γκαζόν, και σε στέλνει το αφεντικό να αγοράζεις και τίποτα ψώνια για τη γυναίκα του, πως θα αισθάνεσαι; Πως θα είναι το ηθικό σου;
    Για φαντάσου το ηθικό των αξιωματικών που θα πρέπει να πάνε και σε πόλεμο ανά πάσα στιγμή και αντι για εκπαίδευση θα τους στέλνει ο Τζέφρυ για να καθαρίζουν το παιδικό χωρίο SOS, για να σώζουν αφροπακιστανούς λαθρομετανάστες και να βρίσκονται και υπό την επιτήρηση της Αφροδιτούλας Αλ Σάλεχ μη και στραβοκοιτάξει κάνας λοχίας κάνα Σομαλό και θιγεί η προσωπικότητα του τελευταίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πρόκειται για ψυχολογικές επιχειρήσεις για να μας σπάνε το ηθικό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.