18/2/10

Περιμένοντας τους Κινέζους

Η κυρίαρχη αιτία που η Αθήνα άργησε να λάβει μέτρα ήταν η ακλόνητη πίστη πολιτικών, που συμμετέχουν σε υψηλούς κυβερνητικούς κύκλους, ότι ο δανεισμός του 2010 ύψους 54 δισ. ευρώ ήταν απολύτως εξασφαλισμένος. Παρά τις διαψεύσεις, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση πίστευε ότι η Κίνα ήταν έτοιμη να καλύψει σχεδόν τις μισές δανειακές ανάγκες της Ελλάδας.

Μόνο που η κινεζική γενναιοδωρία δεν ήλθε ποτέ, όπως ποτέ δεν ήλθαν τα κασόνια με τα πυρομαχικά που οι ξένες δυνάμεις υπόσχονταν να στείλουν στον δοκιμαζόμενο ελληνικό στρατό, καθώς οπισθοχωρούσε στη Μικρά Ασία, λίγο πριν από την καταστροφή του 1922. Η κυβέρνηση σπατάλησε τέσσερις μήνες «περιμένοντας τους Κινέζους», διότι οι Κινέζοι «ήσαν μια κάποια λύσις», για να παραφράσουμε το ποίημα «Περιμένοντας τους Βαρβάρους» του Κωνσταντίνου Καβάφη. Μια «λύσις» που επέτρεπε τη διαιώνιση της χίμαιρας της «ήπιας προσαρμογής».

Ετσι εξηγείται η πρωτοφανής καθυστέρηση στη στελέχωση του κράτους. Ετσι εξηγείται γιατί κάθε επόμενο πακέτο μέτρων ερχόταν πολύ αργά για να φαίνεται αρκετό να διορθώσει το χάος της προηγούμενης διακυβέρνησης. Ετσι εξηγείται γιατί σχεδόν όλοι στο εξωτερικό πιστεύουν πια ότι οι μοναδικοί που μπορούν να εφαρμόσουν μέτρα σε αυτή τη χώρα είναι οι άνθρωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Κάπως έτσι, αντί να έλθουν οι Κινέζοι, άνοιξε μια κερκόπορτα στην ευρωζώνη από την οποία εισβάλλουν ορδές οπλισμένων κερδοσκόπων που ποντάρουν δισεκατομμύρια ευρώ στην υποτίμηση του ευρώ, όπως πόνταρε το 1992 ο Τζορτζ Σόρος στην έξωση της στερλίνας από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (και κέρδισε). Οι κερδοσκόποι αντιλήφθηκαν ότι οι «φρουροί της ευρωζώνης» θα ακινητοποιηθούν μπροστά στο εξής παράδοξο: ότι το πολιτικό και οικονομικό κόστος μιας διάσωσης κράτους-μέλους της ευρωζώνης είναι εξίσου δυσθεώρητο με το κόστος της μη διάσωσης. Αν σώσουν μια χώρα, άλλες θα μπουν στη σειρά απαιτώντας ίση μεταχείριση με αποτέλεσμα, τόσο το οικονομικό κόστος όσο και οι λαοί που θα το καλύψουν, να εκραγούν ταυτόχρονα. Αν δεν τη σώσουν, τότε τα δάνεια που έχει λάβει δεν θα αξίζουν ούτε το χαρτί επάνω στο οποίο γράφτηκαν. Και ότι η «επιδημία» θα μεταδοθεί στα δάνεια ακόμη και «υγιών» χωρών και τραπεζών. Το πλήγμα στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μπορούσε να είναι ιστορικών διαστάσεων οδηγώντας την ευρωπαϊκή οικονομία σε «εποχή των παγετώνων» .

Κάποιοι λένε ότι ίσως πλησιάζει το τέλος της ευρωζώνης όπως την ξέρουμε, αφού είτε θα μετεξελιχθεί σε μια πολιτική ένωση (όπου η κεντρική κυβέρνηση θα διασώζει τις «Πολιτείες», όπως γίνεται στις ΗΠΑ) είτε τα αδύναμα κράτη θα επιστρέψουν αργά ή γρήγορα στο νόμισμά τους. Ενώ λοιπόν η Ελλάς, μοιραία και ανυποψίαστη περίμενε τους Κινέζους και συζητούσε για την «πράσινη ανάπτυξη» , άνοιξε χωρίς να το θέλει την κερκόπορτα για ένα πολύ μεγαλύτερο κερδοσκοπικό και γεωπολιτικό παιχνίδι, το οποίο πρώτη από όλους κινδυνεύει να το πληρώσει.

papadopoulos@dolnet.gr
Παύλος Παπαδόπουλος
ΒΗΜΑ

8 σχόλια:

  1. Τι ωραία ειδυλλιακή εικόνα… Να ξέρουν εκεί ψηλά στην κυβέρνηση ότι θα μας σώσουν οι κινέζοι… Και εμείς από κάτω να ωρυόμαστε ότι πρέπει να παρθούν μέτρα εδώ και τώρα… Μόνο που η «έγκυρη» εφημερίδα ΒΗΜΑ ξεχνά την ακολουθία των γεγονότων και με περισσή ευκολία όπως πάντα φορτώνει όλες τις αμαρτίες του κόσμου αυτού στην «προηγούμενη διακυβέρνηση». Φυσικά με περισσή ευκολία ξεχνά πως αν το ΠΑΣΟΚ συναινούσε στην εκλογή προέδρου της δημοκρατίας το δανειακό πρόγραμμα τώρα θα εξυπηρετούνταν από την κυβέρνηση της ΝΔ και φυσικά τα όποια επώδυνα μέτρα από την ΝΔ θα έπρεπε να παρθούν. Αφού λοιπόν είναι τόσο δυσβάσταχτο βάρος για το ΠΑΣΟΚ η λήψη μέτρων θα μπορούσε κάλλιστα να μην προκαλέσει εκλογές και να αφήσει τον Καραμανλή να πάρει τα απαραίτητα μέτρα. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Τώρα για τους κινέζους… Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίες. Σε όλους ήταν γνωστά τα προβλήματα. Ήταν η εκτός ελέγχου διόγκωση του δημόσιου χρέους που θα μπορούσε να επιφέρει κερδοσκοπικές επιθέσεις. Ήταν γνωστές οι αιτίες. Κύρια αιτία ήταν η υπερανάπτυξη των μισθολογικών εξόδων του δημόσιου τομέα που έγινε σε ένα βάθος 25 έως 30 ετών. Ήταν γνωστές οι λύσεις. Λύση είναι η άμεση περικοπή των μισθολογικών εξόδων και αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε με γενναίες μειώσεις μισθών. Είτε με μαζικές απολύσεις προσωπικού. Αλλά το θέμα είναι ότι κάποιοι πολιτικοί αριβίστες προκειμένου να αναρριχηθούν σε αξιώματα δεν θα δίσταζαν να δουν κατεστραμμένη την Ελλάδα. Γι’ αυτό υποσχέθηκαν τα πάντα σε όλους ενώ εν γνώση τους υπήρχε τέλια αδυναμία να πραγματοποιήσουν οτιδήποτε. Το «δεν γνώριζαν την κατάσταση» είναι το ίδιο επαίσχυντο ψεύδος με τις προεκλογικές υποσχέσεις τους. Είναι το ίδιο ψέμα με τα χρήματα των κινέζων. Για όλα είχαν προειδοποιηθεί, διότι όλοι μας είχαμε προειδοποιηθεί ακόμα από το περασμένο καλοκαίρι τι πρόκειται να ακολουθήσει. Είναι νωπές οι μνήμες από τις δηλώσεις Αλμούνια. Εφ’ όσον οι πολίτες γνώριζαν και ήθελαν να αποφύγουν το μοιραίο πως είναι δυνατό πολιτικοί που θα αναλάμβαναν μελλοντικά ρόλο πρωθυπουργού να μην γνωρίζουν;
    Καλή η προσπάθεια «λίφτινγκ» του δήθεν φιλολαϊκού ΠΑΣΟΚ, αλλά τα μέτρα που θα ακολουθήσουν και οι επιπτώσεις που θα έχουν σε βάθος χρόνου στην ελληνική οικονομία δεν ωραιοποιούνται με λίφτινγκ και όσο υπάρχει δισταγμός που εκφράζεται και από αυτά τα δημοσιεύματα απλά θα γίνεται η κατάσταση χειρότερη.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ψεμα!!!!!
    αφου λοιπον περιμεναν του Κινεζους
    γιατι τα βαλανε με την COSCO και το λιμανι ?
    εκτος απο ψευτες ειναι και Βλακες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιοι κινεζοι και κιτρινα αλογα; οι Κινεζοι δεν δινουν ουτε ενα γιεν για Ελληνικο ομολογο. Ηλιθιοι ειναι οι πολιτικοι μαs; Να θεσουμε θεμα αποχωρησηs απο την Ευρωζωνη αν ειναι να μαs παιζουν μ'αυτο τον τροπο. Γιατι να παραμεινουμε; Τι σοι Ευρωζωνη ειναι οταν δανειζομαστε με διαφορετικα επιτοκια απο τα υπολοιπα κρατη τηs Νομισματικηs Ενωσηs;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορει καποιοs, αν εχει την καλοσυνη, να μου πει πωs το λεμε στην Ελλαδα; Yuan (γουαν) η' Κινεζικο γιεν; Γιατι στο εξωτερικο το ακουω και Κινεζικο γιεν αλλα και γουαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ Δέσποινα το γιέν είναι το νόμισμα της Ιαπωνίας. Το γουάν της Κίνας. Δεν υπάρχει Κινέζικο γιέν. ¨οσο για το να φύγουμε από το ευρώ ξέρεις καλά τις επιπτώσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ, Φανταζομαι οτι θα ειμαστε σαν το προβατο εξω απο το κοπαδι και θα τουs εχουμε ολουs εναντιον μαs, υποτιμησειs και και...
    Μα γιατι δεν απαιτει η Ευρωπη να δανιζονται ολεs οι χωρεs μελη με το ιδιο επιτοκιο; Τι Ευρωπαικη Οικογενεια ειμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ Δέσποινα ρωτάς τι οικογένεια είμαστε, στην ΕΕ. Από εκείνες που ο αδελφός σου βγάζει βαθύτερα τομάτι από όλους τους άλλους. Η εικόνα της ΕΕ, όλα τα μέλη ίσα, είναι ψευδης. Πως θαήταν ίση πχ η Γερμανία ή η Γαλλία με τη Λετονία ή την Πορτογαλία, Ελλάδα, κλπ'; Η νομική ισότητα δεν σημαίνει οικονομική, πολιτική, στρατιωτική ισότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.