18/2/10

Ιταλικό άρθρο: «Είμαστε όλοι Έλληνες»

Άρθρο με τίτλο "Είμαστε όλοι Έλληνες", της Ιταλίδας καθηγήτριας αρχαίου ρωμαϊκού και ελληνικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Μιλάνο, Εύας Κανταρέλα, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κοριέρε Ντέλα Σέρα". Ο τίτλος του άρθρου παραπέμπει στη γνωστή ρήση του Βρετανού ποιητή και φιλέλληνα Πέρσι Σέλεϊ, κατά την έναρξη της επανάστασης του 1821.

Η Ιταλίδα καθηγήτρια, με μια σύντομη αναδρομή στον 19ο αιώνα, αλλά και στην κλασική περίοδο, θέλει να υπενθυμίσει στους Ευρωπαίους το χρέος τους, όπως τονίζει, προς την Ελλάδα. Παράλληλα, στέλνει το μήνυμα ότι, σήμερα, πρέπει να επιδειχθεί ουσιαστική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

"Το 1821 γινόταν αναφορά στο ελληνικό θαύμα, στη χώρα, στην οποία, κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., είχαν ανθίσει η φιλοσοφία, η ιστοριογραφία, οι τέχνες, η δημοκρατία, δηλαδή ο πολιτισμός", γράφει η Εύα Κανταρέλα.

Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Μιλάνο εξηγεί ότι "σήμερα γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες διατηρούσαν επαφές και με άλλους λαούς της Μεσογείου και ότι ουκ ολίγες πλευρές του πολιτισμού τους προέρχονται από ανατολικές επιρροές. Αυτό, όμως, δεν μειώνει με κανέναν τρόπο το χρέος μας προς αυτόν το λαό".

Η Εύα Κανταρέλα παραθέτει το παράδειγμα της ιστοριογραφίας, την οποία οι Έλληνες εφηύραν ως "λογοτεχνικό είδος".

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή πραγματικότητα, η διακεκριμένη Ιταλίδα πανεπιστημιακός τονίζει ότι "ξαφνιάζει και μας αφήνει άναυδους το ότι σήμερα η Ευρώπη, ή τουλάχιστον ένα μέρος της ηπείρου μας, μοιάζει να είναι τόσο αδιάφορη ως προς τη μοίρα της χώρας που λειτούργησε ως κοιτίδα του πολιτισμού, όχι μόνον του ευρωπαϊκού, αλλά ολόκληρης της Δύσης. Σε αυτή την περίπτωση, πιστεύω ότι είναι χρέος μας να επαναλάβουμε, μαζί με τον Σέλεϊ, ότι είμαστε όλοι Έλληνες".

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

5 σχόλια:

  1. συγγνωμη ειναι ασχετο αλλα ειναι ειδησαρα http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=10846&Itemid=41

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΨΗΦΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.
    ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ. ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ, ΑΛΛΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΑΥΤΟ;
    ΤΟ ΠΑΣΟΚ, Ή Η ΔΕΞΙΑ, ΤΙ ΘΕΣΗ ΘΑ ΠΑΡΕΙ;
    ΓΙΑΥΤΟ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΟ ΙΔΙΟ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΚΑΝΤΑΡΕΛΑ ΑΝΤΙΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΑΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΜΙΑ ΛΟΥΜΠΕΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΟΙ.
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΛΗΡΩΣ ΨΕΥΔΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΠΡΟΛΑΙΤΑΡΙΩΝ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΧΡΟΝΟΒΟΡΟ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΑΦΗΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΩ.

    ΕΠΕΙΔΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΔΕΙΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΣΑΙΩΝΕΣ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ,ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ, ΤΑΞΙΚΑ Ή ΜΗ ΤΑΞΙΚΑ, ΧΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΥΣ, ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ "ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ", ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΟΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΕΣ. Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ.
    ΧΤΥΠΙΕΤΑΙ ΚΑΤΑΚΕΦΑΛΑ Η ΕΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΧΤΥΠΙΕΤΑΙ ΑΔΥΣΩΠΗΤΑ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΞ ΑΥΤΗΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΩΣ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ ΤΟΝ ΝΕΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ. ΟΠΟΙΑ ΦΩΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΝΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ ΡΙΧΝΟΥΝ ΛΑΣΠΗ, Ή ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ.
    ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.
    Ο ΜΑΡΞ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΕΡΧΟΝΤΙΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΚΕΡΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΧΘΕΙ. ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΤΩΡΑ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ "ΜΑΤΩΣΟΥΝ" ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΟΚΑ. ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΧ ΚΑΙ ΣΕ ΑΚΟΥΣΕΙ Η ΔΡΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΡΑΤΣΙΣΤΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στή χλεύη καί ἀνυποληψία πού μᾶς
    ἔρριξαν οἱ ἄθλιοι πολιτικάντηδες΄
    σέ διεθνη κλίμακα, ἀκοῦμε καί μιά
    φωνή φιλική Τήν εὐχαριστοῦμε τήν
    καθηγήτρια ,διότι τό ἄρθρο της αὐτή
    τήν ἐποχή ἔχει βαρύνουσα ἀξία.Στήν
    ἐπανάσταση τοῦ 1821 τό βιβλίο τοῦ
    Ἄγγλου Shelley μέ τόν τίτλο Hellas
    ἐπηρέασε εὐμενῶς τήν Εὐρωπαϊκή κοι-
    νή γνώμη γιά τόν ἀγῶνα τῆς ἐθνικῆς
    Ἀνεξαρτησίας.Στίς κρίσιμες στιγμές
    φαίνονται οἱ φίλοι,καί πρέπει νά τό
    ἐπιβραβεύσωμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.