22/2/10

Το μεγάλο ψαλίδι στον Στρατό

Λουκέτο στο 30% των στρατιωτικών μονάδων, απόσυρση επίσης του 30% των πιο παλαιών από τα κύρια στρατιωτικά μέσα όπως τανκς, πυροβόλα, οχήματα κ.ά. και ψαλίδι κατά περίπου 25% στις θέσεις στρατηγών ετοιμάζει το υπουργείο Άμυνας για τον Στρατό Ξηράς.

Στην ανάγκη ριζικής αναδιοργάνωσης του στρατεύματος- που ήδη επεξεργάζεται το Γενικό Επιτελείο Στρατού- οδηγήθηκε το υπουργείο Άμυνας, λόγω των νέων επιχειρησιακών αναγκών που έχουν προκύψει από τις σύγχρονες μορφές απειλών, αλλά και τη στρέβλωση που υπέστη η δομή του την τελευταία εξαετία, καθώς εγκαταλείφθηκε στη μέση η επιχειρούμενη μετεξέλιξη του 2000- 2001.

Παράλληλα, την ανάγκη αλλαγής της δομής και του όγκου επιταχύνει, όπως επισημαίνει αρμόδια πηγή του υπουργείου Άμυνας, η τρέχουσα οικονομική συγκυρία στα δεδομένα της οποίας πρέπει να εναρμονιστούν και οι ένοπλες δυνάμεις.

Χωρίς... προσωπικό
Η έμφαση έχει δοθεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην κατάργηση ή συγχώνευση μονάδων και σχηματισμών που σήμερα, σε απόλυτο αριθμό, ξεπερνούν τις 850. «Υπάρχουν μονάδες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας χωρίς, ουσιαστικά, προσωπικό και απειλή, αλλά με αρκετό οπλισμό», λέει και προαναγγέλλει ότι τα πλέον παλαιά από τα τανκς, τα πυροβόλα και άλλα κύρια οπλικά συστήματα, αλλά και μεγάλος αριθμός οχημάτων θα πάρει «φύλλο πορείας» για την... υψικάμινο της Χαλυβουργικής!

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο του υπουργείου και οι δύο αυτές κατηγορίες- μονάδες και οπλικά συστήματα- στο τέλος της αναδιοργάνωσης θα είναι μικρότερες κατά περίπου 30%.

Η κατεύθυνση πάνω στην οποία δουλεύει το ΓΕΣ είναι ο δραστικός περιορισμός των μη επιχειρησιακών μονάδων (π.χ. περιττών κέντρων εκπαίδευσης, ογκωδών μονάδων στην ηπειρωτική Ελλάδα, μη αναγκαίων ενδιάμεσων επιτελείων κοκ) και η αριθμητική και ποιοτική συμπλήρωση όλων των μάχιμων μονάδων.

Στρεβλώσεις έχει δημιουργήσει, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, και η τακτική «πετάω την μπάλα στην εξέδρα» που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. όσον αφορά εξοπλιστικές εκκρεμότητες. Π.χ. η μη επίλυση του θέματος των πυρομαχικών για τα 170 νέα τανκς Leo2 Ηel αναγκάζει το ΓΕΣ να διατηρεί πληρώματα και για τον νέο τύπο (με άσφαιρα άρματα!) και για τον παλαιό Μ-60 που θα αποσυρθούν αμέσως μετά τον εξοπλισμό των νέων. Το ίδιο ίσχυε π.χ. και για τα νέα Απάτσι που, ενώ είχε δημιουργηθεί ολόκληρο τάγμα, δεν παραλαμβάνονταν επί σχεδόν 3 χρόνια!Αμέσως αναμένεται να αποσυρθούν και τα ρυμουλκούμενα πυροβόλα Μ-114 και εκατοντάδες οχήματα.

Θα μειωθούν... τα αστέρια
Όσον αφορά τον αριθμό των ανώτατων αξιωματικών (αντιστράτηγοι, υποστράτηγοι, ταξίαρχοι), η Ελλάδα κατέχει μάλλον το ρεκόρ σε ποσοστό ανάλογα με το στράτευμα που διαθέτει. Το υπουργείο βλέπει ως ικανοποιητικό τον αριθμό 9 αντί 12 αντιστρατήγων που είναι σήμερα- με ανάλογες μειώσεις και στους άλλους βαθμούς με τα πολλά αστέρια.

Σε βάθος 2 - 3 χρόνων οι αλλαγές
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ στον Στρατό Ξηράς- που θα επιδιωχθεί να γίνουν σε βάθος 2- 3 ετώνδεν είναι, σύμφωνα με έμπειρο στέλεχος του υπουργείου, εύκολες. Ήδη παραδέχεται ότι σε διάφορα επίπεδα του στρατεύματος διαπιστώνονται στην επιτελική επεξεργασία αγκυλώσεις παρωχημένες νοοτροπίες και διστακτικότητα, αν και η ηγεσία του ΓΕΣ αισιοδοξεί ότι το υπό διαμόρφωση μοντέλο «θα καλύπτει» τον επιδιωκόμενο σκοπό. Αντιδράσεις περιμένει το υπουργείο και από τοπικά (ή και κομματικά) συμφέροντα.

Για να εξηγήσει τις εγγενείς δυσκολίες που αναμένει το υπουργείο από «τα διαφόρων μορφών κατεστημένα», αρμόδιος αξιωματούχος επικαλείται τις ανεπιτυχείς προσπάθειες που έκανε ο πρόεδρος Μιτεράν στη δεκαετία του ΄80 προκειμένου να αναδιοργανώσει τον γαλλικό στρατό. Τελικά έδωσε εντολή και το βασικό σχέδιο υλοποιήθηκε από το πολιτικό επιτελείο και το υπουργείο Οικονομικών.

ΝΕΑ-ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

11 σχόλια:

  1. "η ηγεσία του ΓΕΣ αισιοδοξεί ότι το υπό διαμόρφωση μοντέλο θα καλύπτει
    τον επιδιωκόμενο σκοπό"

    ΑΠΟΡΙΑ: ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ή ΕΓΓΥΑΤΑΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΛΕΠΤΟ ΣΗΜΕΙΟ, ΕΝΑ ΟΡΙΟ..ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ, ΤΟΤΕ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΘΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΕΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ...ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:170 ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ LEO-2HEL ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΑΝΕΤΑ 300 ΕΧΘΡΙΚΑ (ΑΣ ΠΟΥΜΕ). ΣΤΑ 500 ΕΧΘΡΙΚΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ...ΣΤΑ 800 ΕΧΘΡΙΚΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ...ΣΤΑ 1000 ΕΧΘΡΙΚΑ;; ΣΤΑ 2000 ΕΧΘΡΙΚΑ;; ΚΑΛΗ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ...Η ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΑΛΛΕΣ ''ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ''...
    -ΑΡΜΕΛ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το να κόψουνε το `corps` level of command μεταξύ Στρατιάς (Army) και Μεραρχίας (Division) είναι καλή λύση και έχει αποφέρει απτά αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες πολέμου.

    Το μέτρο το εφήρμοσε πρώτος ο Στρατάρχης Γκιώργκι Ζούκοφ το 1942 όταν η Βέρμαχτ συνέτριβε τον Ερυθρό Στρατό στο Αν. Μέτωπο.

    Το να πιάσεις όμως ένα μολύβι και να αρχίσεις να διαγράφεις μονάδες επειδή `ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΣΜΟ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ` είναι ηλιθιότητα, τη στιγμή μάλιστα που συνορεύουμε με Τουρκία, Σκόπια και Αλβανία, είμαστε κατεστραμμένοι οικονομικά, και ακόμα και παραδοσιακοί σύμμαχοι μας (δεν μιλάω για τους Αμερικανούς αυτοί ποτέ δεν ήταν πραγματικοί σύμμαχοι μας όπως οι ¨Αγγλοι άλλωστε) κάνουν ότι δεν μας ξέρουν.

    Αντί λοιπόν ο Μπένυ να αρχίσει να διαγράφει με το μολύβι, έπρεπε απλά να κόψει αμέσως μαχαίρι την θητεία σε ΠΑ και ΠΝ, και να ρίξει όλους τους στρατευσίμους όλων των ΕΣΣΟ στον ΣΞ, όπως ζητάνε οι Επτελείς και των τριών κλάδων των ΕΔ εδώ και μια δεκαετία.

    Ούτε το ΠΝ ούτε η ΠΑ έχουνε ανάγκη στρατευσίμους. Το έχω ξαναπεί, ας τρέξουνε λίγο οι Υπολόγοι σε ΠΝ και σε ΠΑ να χάσουνε και κανά κιλό.

    ¨Εχετε δεί αξ/κούς και υπαξ/κούς σε ΠΝ και σε ΠΑ, οι πιο πολλοί σα γουρούνια είναι απο το καθησιό και το τάβλι. Δεν λέω ότι και ο ΣΞ δεν έχει κατεστραμμένους κρασοπατέρες, απλά λέγω ότι οι κατεστραμμένοι στο ΠΝ και στην ΠΑ σπάνε όλα τα ρεκόρ λόγω της παραδοσιακής κουλτούρας της λούφας που έχουνε αυτά τα δυο όπλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα `θελα επίσης να συμπληρώσω ότι είμαι παραδοσιακά υπέρ της εθελοντικής και/ή υποχρεωτικής στράτευσης των γυναικών στον ΣΞ, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα γνωστά προβλήματα έλλειψης προσωπικού που έχει ο ΣΞ.

    Δυστυχώς, πολύ φοβάμαι ότι είτε δεν πρόκειται να το δούμε ποτέ το συγκεκριμένο μέτρο στην Ελλάδα, ή θα το δούμε όταν είναι ήδη πολύ αργά, όταν δηλαδή έχουμε χάσει 3-4 νησιά απο τους Τούρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η σημερινή δομή του Ελληνικού στρατού βρίσκεται στην εποχή της Μικρασιατικής καταστροφής.

    Σήμερα οι πόλεμοι δεν γίνονται με την ξιφολόγχη, ο μεγάλος στρατός και ο στρατός των κληρωτών δεν παρέχει ΚΑΜΙΑ ασφάλεια, και η Τουρκία δεν φοβάται ακόμα και αν όλοι οι Έλληνες (και τα 10εκ) γίνουν στρατιώτες. Η Τουρκία φοβάται τα Ρωσικά Σουχόι και τους S400.

    H Ελλάδα χρειάζεται μόνο το 10% του σημερινού στρατού, στρατό ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ, εξειδικευμένο, και σύγχρονους εξοπλισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ANVNYME 2:42
    ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΗΣΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ 110/100

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ''H Ελλάδα χρειάζεται μόνο το 10% του σημερινού στρατού, στρατό ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ, εξειδικευμένο, και σύγχρονους εξοπλισμούς.''

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΑΜΑ ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΝ ΑΠΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, ΝΑ ΔΩ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΥΦΤΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟ 10% ΤΩΝ ''ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ'' ΣΟΥ!!...

    -ΑΡΜΕΛ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε 5.02,

    η δομή της Τουρκίας δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα.

    Η Τουρκία (και για την ακρίβεια ο Κεμάλ που υιοθέτησε τον θεσμό της υποχρεωτικής θητείας), πέρα από την φασιστική της παράδοση, είναι ένα έθνος 10%, που επιβλήθηκε σε λαούς ξένους που αποτελούν το 90%. Πέρα από αυτό, η Τουρκία έχει ΑΝΟΙΚΤΟ αποσχιστικό κίνημα, με μια εσωτερική Κουρδική μειονότητα 25-30% του πληθυσμού.

    Όσον αφορά για τα "στοιχεία" σου, ότι ο Τουρκικός στρατός έχει πληρότητα 110%, αυτό δεν είναι αληθές. Οι ίδιοι οιθ Τούρκοι στρατηγοί έχουν παραδεχτεί ότι το 42% των νέων στην τουρκία δεν πάει στρατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εκτός από τις οικονομικές περικοπές στο στράτευμα, ως φορολογούμενος πολίτης θα ήθελα να δω και μερικές φυλακίσεις από αυτά τα λαμόγια (πρωην και νυν στελέχη του ΕΣ αλλά και παρατρεχάμενους του Υπ Άμυνας) που λυμαίνονται όλα αυτά τα χρόνια με μίζες τα εξοπλιστικά προγράμματα.
    Στην Τουρκία από ότι φαίνεται δεν διστάζουνε να μπουζουριάσουν υψηλά πρόσωπα, μήπως ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε και με τα μπουμπούκια του δικού μας (Οικονομικού και μη) Εργκενεγκόν ?
    Αλήθεια εκείνες οι έρευνες για τις μίζες των ΤΟΡ1 που κατέληξαν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το 'πλεοναζον' και 'παλαιο' υλικο μπορει καλλιστα να φυλαχθει και να διασπαρει στα νησια και αλλους ευαισθητους χωρους και να περιελθει στη διαχειρηση της εφεδρειας σε καποια αναγκη.
    Γιατι τοση βιασυνη για την καταστροφη του...στη Χαλυβουργικη?

    Κυριοι διαχειριστες, οπως αποδειχτηκε επανειλημενα στην ιστορια τα μεσα διαφυγης χωρεσαν πολυ λιγους υπαιτιους εθνικων καταστροφων.....

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. PROS ACAHAEN SIMFONO KAI EGO GIA TIN SRATEUSI TON GYNAIKON APO TIN STIGMI POU EXOUN POLITIKA DIKOMATA EXOUN DIKIOMA-YPOXEROSI NA EINAI KAI SRATIOTINES!
    PARADOSIAKA O ROSIKOS STRATOS APO TIN EPOXI TON TSARON DEN EIXE SOMATA STRATOU ALLA PIGAINE KATEUTHEIAN APO TIN MERARXIA (DIVISION) STIN STRATIA (ARMY) I OPOIA OMOS EIXEW TIN DYNAMI ENOS DITIKOU SOMATOS STRATOU TA "METORO" (FRONT) AN KAI ONOMASTIKA ITAN SNTISTOIXO TIS DYTIKIS "OMADAS STRATION" (ARMY GROUP) OUSIATIKA EIXE DUNAMI STRATIAS. I MONADIKI EKSAIRESI ITAN TA MIXANOKINITA/TETHORAKISMENA SOMATA STRATOU (KAI TA SOMATA STRATOU IPPIKOU) APO TIN SEPTEVRIO TOU 1941 (PTOSI TOU KIEVOU) TO OPOIA OMOS EIXAN DUNAMI ANTISTOIXI MIAS GERMANIKIS TETHORAKISMERENIS MERARXIAS (PANZER DIVISION) EFOSON APOTELOUNTAN APO TAKSIARXIES KAI OXI APO MERARXIES (2 TETHORAKISMENES TAKSIARXIES KAI MIA MIXANOKINITI TA TETHORAKISMENA KAI TO ANTISTROFO GIA TA MIXANOKINITA)
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.