2/2/10

Χαστούκι στο Πρόσωπο μιας Αποτυχημένης Πολιτικής

Μετά την Απόφαση του Αγγλικού Δικαστηρίου στην υπόθεση Όραμς [σε συνέχεια της Απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ)] ότι κάθε Δικαστήριο στην Ε.Ε. οφείλει να εκτελεί τις Αποφάσεις Κυπριακών Δικαστηρίων, κάποιοι Ε/κ πολιτικοί έπρεπε να απολογηθούν. Η Απόφαση χαντακώνει τους σχεδιασμούς των σφετεριστών αλλά συνάμα συνιστά χαστούκι στην πολιτική του … μαννού παιδιού. Εκείνοι που ΜΕΤΑ το δημοψήφισμα έκαναν εκκλήσεις στον Ταλάτ να περιοριστεί στα 2/3 των Ε/κ περιουσιών, χαρακτηρίζουν την Απόφαση «σταθμό που πρέπει να αξιοποιηθεί πολιτικά».

Εκείνοι που χαρακτήριζαν την δικαστική διεκδίκηση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας σαν «νομικίστικη προσέγγιση που περιπλέκει το κυπριακό», συνωστίζονται στα ΜΜΕ για να εγκολπωθούν μέρος της νίκης και ομνύουν πίστη στο ευρωπαϊκό περιεχόμενο μιας λύσης.

Δυστυχώς για τους ίδιους τα γραπτά μένουν. Όταν προ μηνών ανακοινώθηκε η Απόφαση του ΔΕΚ, η εφ. «Πολίτης» πρόβαλλε για μέρες απόψεις Ε/κ ακόλουθων της αποτυχημένης πολιτικής που εξηγούσαν πόσο «δυσκολεύουν τα πράγματα για τη λύση». Χωρίς να εξηγούν ΠΟΙΑ ΛΥΣΗ. Στις 6.5.2009, προέβαλαν την οργίλη αντίδραση του Ταλάτ εναντίον του ΔΕΚ και της Ε.Ε. «για παραγνώριση της πολιτικής πτυχής του κυπριακού» διότι «η Απόφαση υποκινήθηκε από όσους στην Ε.Ε. δεν επιθυμούν λύση». Χωρίς να εξηγεί φυσικά ΠΟΙΑ ΛΥΣΗ. Για το ίδιο θέμα, ίδια περίοδο (18.5.2009), αρθογράφος (που δεν απάντησε ακόμη στο πως «εντόπισε» δολοφονίες Τ/κ στο Τζιάος), διαπίστωνε ότι «οι κύκλοι των αρνητών της ΛΥΣΗΣ απολυτοποιούν τη σημασία της απόφασης του ΔΕΚ» και πως «κατάχρηση στην αξιοποίηση της απόφασης του ΔΕΚ θα μας απομακρύνει κι άλλο από την προοπτική της ΛΥΣΗΣ». Χωρίς κανένας τους να εξηγεί ΠΟΙΑ ΛΥΣΗ.

Για τις Δικαστικές Αποφάσεις όμως, εξηγούν ότι «συνιστούν σημεία αναφοράς στην διαπραγμάτευση», όπως το εξηγεί η Τουρκία (διά του Ταλάτ). Όλοι αυτοί οι «στρατευμένοι» στις ελεύθερες περιοχές ζητούν ανθρώπινα δικαιώματα για τους παράνομους μετανάστες -ακόμη και τους έποικους-, αλλά ζητούν να παραγκωνιστούν οι Δικαστικές Αποφάσεις που απαιτούν εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ε/κ. Κι όλα, χάριν μιας αόριστης λύσης που δεν εξηγούν. Άλλο όμως η λύση με εφαρμογή των θεμελιακών αρχών της Ε.Ε. για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες (ανεξαρτήτως εθνικότητας) κι άλλο η λύση με καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ε/κ. Οι οποίοι, όπως εκδικάστηκε, έχουν δίκαιο και ταυτοχρόνως, απορρόφησαν όλο το κόστος για να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ε.Ε.

Όσο περνά ο χρόνος, θα αναδεικνύονται οι σοβαρές προεκτάσεις -νομικές, οικονομικές και πολιτικές- της Απόφασης. Για παράδειγμα, αν η Απόφαση του Κυπριακού Δικαστηρίου ισχύει για κάθε Ευρωπαίο πολίτη (π.χ. Άγγλο), πόσο μάλλον για εκείνον τον Τ/κ που επέλεξε να σφετεριστεί την περιουσία άλλου Ευρωπαίου πολίτη (Ε/κ στην περίπτωση); Δυστυχώς όμως, αρκετές φορές η Κυπριακή Δημοκρατία αυτοαναιρείται όταν πρόκειται για τους Τ/κ ή ακόμη και τους έποικους. Το κράτος αυτό, που επιβιώνει χάρις στις θυσίες και τις συνδρομές των Ε/κ, απαιτεί από τους Ε/κ να συμμορφώνονται προς ΟΛΕΣ τις νομοθεσίες του, αλλά εξαιρούνται από αυτό οι Τ/κ. Η εκκρεμότητα που προκαλεί η κατοχή, δεν αιτιολογεί την προνομιακή μεταχείριση από την Κυπριακή Δημοκρατία όσων επωφελήθηκαν από την κατοχή και επ΄ αόριστον. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση αλλά και σημαντικό πολιτικό όφελος να απαιτεί συμμόρφωση από ΟΛΟΥΣ επειδή η ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας σημαίνει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Πάνε χρόνια που άνοιξαν τα οδοφράγματα κι έκτοτε οι Τ/κ διακινούνται στις ελεύθερες περιοχές με οχήματα χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, λαμβάνουν ωφελήματα χωρίς να συνεισφέρουν και χωρίς κριτήρια, κερδίζουν μισθούς χωρίς να πληρώνουν φόρους και αποκτούν δικαιώματα χωρίς να συμμορφώνονται. Η εκκρεμότητα εξαιτίας της κατοχής δεν είναι λόγος για να διαιωνίζεται μια παρανομία. Επιβάλλεται αυτοσεβασμός.

Κώστας Μαυρίδης mavrides@ucy.ac.cy
«Φιλελεύθερος»
*Φωτογραφία ο Κος Μελέτης Αποστολίδης

3 σχόλια:

  1. Όλοι αυτοί οι «στρατευμένοι» στις ελεύθερες περιοχές ζητούν ανθρώπινα δικαιώματα για τους παράνομους μετανάστες -ακόμη και τους έποικους-, αλλά ζητούν να παραγκωνιστούν οι Δικαστικές Αποφάσεις που απαιτούν εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ε/κ. Κι όλα, χάριν μιας αόριστης λύσης που δεν εξηγούν. …………………………Μα ο λόγος είναι προφανής θα πάρουν μερίδιο ,από τα αρπαγμένα των νόμιμων ιδιοκτητών !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο αρθρογράφος πολύ σωστά παραθέτει τα σχόλιά του. Οι ημέτεροι που κόπτονται για δήθεν επανένωση και λύση, ξεπουλούν την πατρίδα μας για ιδιοτελεί οφέλη. Δυστυχώς στον τόπο τούτο δεν πίπτει τιμωρία. Δεν τιμωρήθηκαν οι πρωταίτιοι του 1974 και δεν θα τιμωρηθούν οι αυτουργοί του κατάπτυστου και προδοτικού Σχεδίου Ανάν. Το αποτέλεσμα είναι να επαναλαμβάνονται τα εγκλήματα.

    Χθες ο Πέτρος Μολυβιάτης σε ομιλία του στο μνημόσυνο του Τάσσου, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο κακό προκύπτει από τα δικά μας λάθη. Το δικό μου ερώτημα είναι κατά πόσο τα λάθη αυτά γίνονται λόγω άγνοιας και ασχετοσύνης, ή από πρόθεση;
    K1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και όταν..."με το καλό" γίνει περιβόητη συνομοσπονδία ποιό "κυπριακό" δικαστήριο θα υπερισχύει; Το ελληνοκυπριακό που θα δικαιώνει τους έλληνες ή το τουρκοκυπριακό που θα δικαιώνει τους εποίκους;
    Αλήθεια, το ότι με την "συνομοσπονδία", ή όπως αλλιώς το αποκαλούν, θα μπουν οι τουρκοκύπριοι (τούρκοι πλέον στη πλειοψηφία τους αφού πρόκειται περί εποίκων) στην ΕΕ χάρη στη δουλειά και την αξία των ελλήνων της Κύπρου το έχει σκεφτεί κανείς;
    Βρε, ΔΙΧΟΤΌΜΗΣΗ. Αφού δεν είχαμε την τιμιότητα και το φιλότιμο να αποτρέψουμε την εισβολή όταν έπρεπε και αφού τώρα πια τα κατεχόμενα είναι σαν το μολυσμένο με γάγγραινα μέλος της Κύπρου, διχοτόμηση! Να σωθεί τουλάχιστον ό,τι σώζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.