3/2/10

Αναθεωρεί η Τουρκία το «μυστικό Σύνταγμα»

Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η Αθήνα την απόφαση του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναθεωρηθεί το «Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας», γνωστό στη γείτονα και ως «Μυστικό Σύνταγμα του Κράτους». Το κείμενο αυτό ουσιαστικά συμπυκνώνει την πολιτική της Αγκυρας τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε σχέση με τις γειτονικές χώρες.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν ότι πρόκειται για τη δεύτερη αναθεώρηση του σχετικού κειμένου από την κυβέρνηση του AKP. Η πρώτη είχε γίνει το 2005 και από 100 σελίδες που ήταν πριν, περιορίσθηκε στις 25 και αναμένεται να περιορισθεί ακόμα περισσότερο τώρα.

Στις εξωτερικές απειλές για την Ελλάδα, το ισχύον κείμενο αναφέρει ότι για τις βραχονησίδες των Ιμίων και για άλλες πλέον των 100 βραχονησίδων του Αιγαίου, που αμφισβητείται η κυριαρχία τους, δεν μπορεί να γίνει καμιά υποχώρηση.

Αναφορά γίνεται επίσης και στο casus belli. Αν και αναμένεται με την αναθεώρηση να υιοθετηθούν πιο γενικές εκφράσεις όσον αφορά τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και εκτιμάται ότι οι διατυπώσεις θα επηρεαστούν από τον εξελισσόμενο διάλογο με την Ελλάδα, την Αρμενία και τις εξελίξεις στην Κύπρο, δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει κάποια θεαματική διαφοροποίηση στα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

6 σχόλια:

  1. Αλλαξε ο Μανωλιος και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ὅτι καὶ νὰ γίνεται ἡ ἐπεκτατικὴ πολιτικὴ τῆς Τουρκίας δὲν ἀλλάζει.
    Τὸ μόνο ποὺ μπορεῖ νὰ τὴν σταματήση πρὸς ἐμᾶς εἶναι γερὴ οἰκονομία καὶ τὸ ἀξιόμαχο τοῦ στρατοῦ μας.
    Ἡ διπλωματία κάποτε πρέπει νὰ βασισθῆ σὲ γεγονότα καὶ ὄχι σὲ ἰδεολογήματα τοῦ τύπου ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων.
    Δεῖτε πόσο ἡ συνθήκη τῆς Λωζάνης ἐξασφάλησε τὸ ἑλληνικὸ στοιχεῖο τῆς Πόλης, Ἴμβρου καὶ Τενέδου καὶ ἄπειρα ἄλλα πλεῖστα παραδείγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Στις εξωτερικές απειλές για την Ελλάδα, το ισχύον κείμενο αναφέρει ότι για τις βραχονησίδες των Ιμίων και για άλλες πλέον των 100 βραχονησίδων του Αιγαίου, που αμφισβητείται η κυριαρχία τους, δεν μπορεί να γίνει καμιά υποχώρηση."

    Ας μην εθελοτυφλούμε, το διλημα είναι σαφές:
    Ή υποχωρούμε και δίνουμε ότι μας ζητηθεί, ή κάνουμε τις αναγκαίες θυσίες για να γίνει η χώρα μας πραγματικά δυνατή.
    Στην πρώτη περίπτωση η γενιά μας θα είναι η πρώτη ανάξια γενιά ελλήνων.
    Όλες οι γενεές μετά την επανάσταση άφησαν κάτι για τους επόμενους και για τα παιδιά τους. Η δική μας γενιά,εκτός απο το ότι δεν αφήνει τιποτα, θα παραδώσει μία χώρα υπερχρεωμένη που και οι επόμενες γενιές θα πληρώνουν την δική μας καλοπέραση. Μία χώρα που δεν παράγει τίποτα μια χώρα όπου κανένας δεν θέλει να εργαστεί και όλοι να πληρώνονται πλουσιοπάροχα.
    Θα είμαστε επίσης η πρώτη γενιά Ελλήνων που θα παραδώσουμε αμαχητί ελληνικά εδάφη και κυριαρχία.
    ΝΤΡΈΠΟΜΑΙ που ανήκω σ ' αυτή τη γενιά την τόσο ελπιδοφόρα , "την γενιά του πολυτεχνείου", την γενιά που μόλις πήρε το ταμείο της χώρας στα χέρια της το κατασπατάλησε και το καταλήστεψε. Είναι αδιανόητο!! τα παιδιά των ηρώων του αλβανικού έπους να παραδίδουν πατρίδα για να μην ζοριστούν και για να περάσουν καλά.
    Θα πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι αυτός ο κατήφορος δεν έχει τέλος.
    Αν νομίζουν μερικοί ότι θα παραδώσουν τα Ίμια και την Θράκη και μερικές βραχονησίδες και τελειώσαμε, κανουν μεγάλο λάθος.
    Σήμερα μπορεί να είναι πρόσφυγες στην Κύπρο, αύριο στη Θράκη, μεθαύριο στη Μακεδονία.Όλοι γύρω μας, μυρίστηκαν το πτώμα και προβάλλουν διεκδικήσεις.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ, πρέπει να ματώσουμε, πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα. Η σωτηρία της πατρίδας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την χειριστούν εν λευκώ ο Κωστάκης και ο Γιωργάκης.

    Ιμβριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν παίζεται αυτή η Τουρκία.
    Είναι η τρίτη σε μέγςθος χώρα σε όλη την Ευρώπη, η οικονομία της αναπτύσσεται σαν τρελή, γεωστρατηγικά την βλέπουν οι μεγάλες δυνάμεις και τους τρέχουν τα σάλια, έχουν έναν αξιόμαχο και ετοιμοπόλεμο στρατό, φθηνά εργατικά χέρια, τουρισμό, βιομηχανία και τι δεν έχουν. Και παρ'όλα αυτά όλη τους η αγωνία και η πρεμούρα είναι πως θα αρπάξουν κι άλλα.
    Να αρπάξουν απο το Αιγαίο, να αρπάξουν απο τη Θράκη, να αρπάξουν απο τη Κύπρο...Ελπίζω και εύχομαι να διδαχτούν κάποια στιγμή ότι όποιος θέλει τα πολλά, χάνει και τα λίγα.

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για ισχυρή οικονομία η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ, και το κράτος να αναλάβει τον έλεγχο της οικονομίας.

    Για ισχυρή άμυνα χρειάζεται αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, μικρός-σοβαρός-αξιόμαχος-ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ στρατός, σύγχρονοι εξοπλισμοί από την Ρωσία.

    Αλλά χρειάζεται και να έχουμε σαν έθνος μια ιδέα: Η οποία πρέπει να είναι η Ελλάδα, σαν Μητέρα της Ορθοδοξίας, να γίνει Ορθόδοξο κράτος και Παγκόσμιο Κέντρο Ορθοδοξίας, και να πρωτοστατήσει στην Ένωση των Ορθοδόξων και στην διάδοση της Ορθοδοξίας.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ΓΠ 5:00 μ.μ.

    Η Ιστορία διδάσκει ότι συνήθως συμβαίνει αυτό που γράφεις στην τελευταία σου φράση. Είναι λογικό, άλλωστε. Όταν συνεχώς αρπάζεις, δημιουργείς αντιπαλότητες και κάπου θα σκοντάψεις. Θα ήταν φοβερό να επιζήσει αιώνια ένα κράτος που στέκεται πάνω σε πτώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.