19/2/10

Marketwatch : Turkey offers a finance lesson to Greece

By MarketWatch
LONDON (MarketWatch) -- For those who foresee Turkey one day joining the European monetary union and the EU itself, the case just grew stronger.

Ankara just got an upgrade on its long-term national credit rating, something few nations have been able to pull off lately.

S&P cited the prudent management of Turkey's budget, and the fact that its banking system is sensibly regulated and isn't heavily leveraged. The government can even place debt in its own currency with the banks for up to 10 years.
All that stands in stark contrast to Greece, where public sector spending has blown the budgets and national debt out of control, throwing the nation and the entire euro-zone into a tizzy.

If Greece wants a model for how to better manage public finances, it needn't look farther than its ancient and bitter rival across the Aegean Sea.

And if nothing else will force Athens to reform, perhaps a gentle threat to just swap Turkey for Greece would do the trick.

-- Tom Bemis, assistant managing editor

5 σχόλια:

  1. Wishfull thinking (ευσεβείς πόθοι) των Άγγλων, σε κραυγαλέα αλλά και παιδαριώδη μορφή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κόσμος τρελάθηκε!

    "Britain's debt set to be higher than that of Greece Britain's public finances may end this year in a worse state than those of Greece, economists warned yesterday, raising serious fears over the economic stability of the country".

    http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/financialcrisis/7267283/Britains-debt-set-to-be-higher-than-that-of-Greece.html

    *******************

    Ο Σοσιαλισμός είναι ένα Laissez-Faire "εγκληματία".

    Τα όργανα της.....Standard & Poors / Moody / Fitch, κλπ.....γνωρίζουν καλά το θέμα "Laissez-Faire"!

    H αλήθεια είναι ότι η Τουρκία είναι ένα Ναρκω-έθνος!

    Η απαγόρευση της δεκαετίας του '20 τις ΗΠΑ, δεν εμπόδισε από εκείνους που πραγματικά ήθελαν να πίνουν ουίσκι.

    Αυτή η απαγόρευση, ωστόσο, ήταν πολύ αποτελεσματικό......στην οποία επιφέρει το οργανωμένο έγκλημα και την κοινωνία ανίκανη να ζουν με την απάτη και δωροδοκία.

    Για να μην αναφέρουμε την υποκρισία, η οποία, είναι πολύ πιο εύκολο πράγμα να ζήσει........πίνοντας μια μπύρα, είναι ή δεν είναι;

    Μετά από αυτό, καταργήθηκε ο νόμος "Lay Seca" ή "Prohibition" (Απαγόρευση), το έγκλημα ήταν πολύ πιο εξελιγμένα και στερεά με αρκετή τεχνογνωσία σε άλλες δραστηριότητες, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η πορνεία, κ.λπ....

    Ένα άλλο πράγμα η απαγόρευση αυτή έχει επιτευχθεί ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει: τετραπλασιαστεί ο αριθμός των μπαρ, κ.λπ.

    Ο Bertrand Russell, είχε πει ότι άνοιξε μια αίρεση......όπου το αίμα του Χριστού ήταν Ουίσκι, η οποία προσέλκυσε πολλούς πιστούς!

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έχουν ζήσει αυτό το στάδιο. Σήμερα, η Τουρκία κάνει αυτό και αυξάνεται το ΑΕΠ της.

    Λοιπόν, η νομική απαγόρευση, δηλαδή, η ρητή απαγόρευση δίνει το προϊόν απαγορευμένο......."άγρια αγορά", πολύ παρόμοια με το Laissez-Faire.

    Η διαφορά που κάνει όλη τη διαφορά είναι ότι πρόκειται για μια αγορά με την έλλειψη της κυβέρνησης.......μια "αναρχο-αγορά".

    Είναι όπως συμβαίνει σήμερα με την ηρωίνη και κοκαΐνη.

    Η απαγόρευση δίνει από την ηρωίνη και κοκαΐνη ενός Laissez-Faire, δημιουργεί τον πλούτο και οι οποίοι μπορούν να διαπραγματευθούν με αυτό, καθιστώντας το έγκλημα.......ακόμη και τη χρηματοδότηση ενός πολύ......."νόμιμη" δραστηριότητα, όπως η πολιτική, για παράδειγμα.

    Στην "αναρχο-αγορά" αυτή, υπάρχει κάποιος που τιμωρείται: ο καταναλωτής, ο οποίος αδυνατεί να διαμαρτυρηθεί, για παράδειγμα, τα "σπασμένα γυαλιά" που έρχεται σε σκόνη ηρωίνης και κοκαΐνης....

    Έτσι, όταν η κυβέρνηση απαγορεύει την πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου, δεν μπορεί να αποτρέψει την κατανάλωση.....μόνο κάνει τον καταναλωτή απροστάτευτο όμηρο και δίνει δύναμη σε όλους........"επιχειρηματίες" εγκληματίες.

    Η ουσία: μια Laissez-Faire "εγκληματία" εμπλουτίζει εγκληματίες. Μια Laissez-Faire "νομική"......εμπλουτίζει όλους!

    ΧΩΡΙΣ το Laissez-Faire "εγκληματία"........Η Τουρκία δεν θα έχει περισσότερα από 18 μαχητικά αεροσκάφη.

    Για τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία η Τουρκία είναι το "εργαλείο" της εγκληματικότητας.....

    Το Αφγανιστάν υπάρχει.......επειδή υπάρχει Όπιο. Η Τουρκία ζει......διότι υπάρχει διακίνηση ναρκωτικών στον κόσμο......Είναι ένα ναρκω-έθνος.

    Το ΑΕΠ της Τουρκίας είναι ένα Laissez-Faire "εγκληματία".

    Μη γελιόμαστε.......Το έγκλημα μπορεί να στηρίξει πολλές βιομηχανίες.....Ο Σοσιαλισμός υποστηρίζει το έγκλημα!

    Πρώτη Γραμμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό κύριε Μπέμις.

    Και να δω τότε ποιος θα σου τα χώνει για να γράφεις τις μπουρδίτσες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο αρθρογράφος ξεκινάει από γεγονότα και προσπαθεί με βάση αυτά τα γεγονότα να προβάλει τις πεποιθήσεις του ξεχνώντας κάπου στην μέση τις αιτίες των γεγονότων. Λοιπόν βασική αιτία του προβλήματος του ελληνικού χρέους είναι το έλλειμμα παραγωγικότητας της Ευρώπης που μαζί με το ισχυρό ευρώ εκτίναξαν εκτός ελέγχου το έλλειμμα παραγωγικότητας της Ελλάδας. Αυτό το έλλειμμα παραγωγικότητας κάποιος το προκάλεσε και αυτός που το προκάλεσε είναι η ίδια η Ευρώπη. Όταν κάποιος εφαρμόζει τους ίδιους κανόνες παραγωγής στην μέχρι πρότινος πρώτη εξαγωγική και μηχανοποιημένη οικονομία όπως είναι η γερμανική με μια οικονομία που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης όπως η ελληνική το αποτέλεσμα είναι να έχουμε κατάρρευση της παραγωγής του αδύναμου σε όφελος της παραγωγής του δυνατού. Αυτή δεν συντελέστηκε τώρα. Απλά επειδή το κέντρο του ενδιαφέροντος όλα αυτά τα χρόνια ήταν οι συνδικαλισμένες μειοψηφίες των δημοσίων υπαλλήλων κανένας δεν έβλεπε το «ξήλωμα του πουλόβερ» της παραγωγής που άρχισε ακόμα από την δεκαετία του ’80. Ενώ ο ένας μετά τον άλλο παραγωγικό κλάδο κατέρρεε… Η παραγωγή της Τουρκίας έχει τις ίδιες ακριβώς βάσεις με την ελληνική παραγωγή του ’80. Το μέλλον που περιμένει την τουρκική παραγωγή είναι το ίδιο ακριβώς με της ελληνικής αν ενταχθεί στην Ευρώπη. Τώρα από την άλλη μεριά έχουμε μια διάχυτη πεποίθηση πλέον ότι οι όποιες πολιτικές αποφασίζονται είναι αναποτελεσματικές μέσα στο χαλαρό πλαίσιο της παρούσας ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Και μην ξεγελαστεί κανείς να νομίσει ότι αυτή η αδυναμία θα ξεφύγει της προσοχής των «δυνατών» ετέρων μας… Άρα στο προσεχές μέλλον θα διορθωθεί. Πώς θα γίνει αυτό; Μα φυσικά με κοινές δομές και παραχώρηση μεγαλύτερης εξουσίας λήψης πολιτικών αποφάσεων από τις κυβερνήσεις σε ένα ποιο κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο.
    Όλα αυτά τα γεγονότα και σε συνδυασμό με τις χρόνιες τουρκικές αδυναμίες στην διοίκησή της όπου αντιμαχόμενες φατρίες χρησιμοποιώντας εντελώς αδιανόητα για την Ευρώπη μέσα διαμορφώνουν την πολιτική του κράτους τους κάνουν μάλλον αδύνατη την όποια σκέψη για ένταξη. Είναι πολύ πιθανότερο η ίδια η Τουρκία να επιλέξει τον μεσανατολικό της ρόλο θορυβημένη από την προς το παρόν αδυναμία της Ευρώπης και στο μέλλον από το «σφιχτότερο» διοικητικό μοντέλο που υποχρεωτικά θα υιοθετήσει η Ευρώπη εξ’ αιτίας των αδυναμιών που αποκαλύφθηκαν με αφορμή την κρίση. Η αλήθεια είναι πως αν η Ευρώπη αντιμετωπίσει επιτυχώς την κατάσταση στην Ελλάδα με δικά της μέσα μάλλον και η Μεγάλη Βρετανία στο μέλλον θα θελήσει να απεξαρτηθεί περισσότερο απ’ την Ευρώπη. Ούτε καν σκέψη θα μπορεί πλέον να γίνεται για τουρκική ένταξη.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. VRETANIKSES ILITIOTITES OPOS EGRTAPSA KAI STO PROIGOUMENO ARHTRO THA EXIE ENDIAFERON NA DOUME TIN OIKONIMIKH KATASTASI THS AGGLIAS STA TELI AUTOU TOU ETOUS (VLEPE TIMES 18/2/2010)
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.