6/7/10

Διακυβεύεται η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας;

Η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ εντείνει τις ανησυχίες της Δύσης για οριστική απομάκρυνση της χώρας από τους δυτικούς εταίρους της.

To διπλωματικό bras de fer ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, που παίρνει από σήμερα νέες διαστάσεις, συνεχίζει να προβληματίζει πολιτικούς παρατηρητές. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε τον αποκλεισμό του τουρκικού εναέριου χώρου για τα ισραηλινά αεροσκάφη, όσο καιρό το Ισραήλ δεν ζητά συγγνώμη για τη φονική επιδρομή στο "Στολίσκο της Ειρήνης" στα ανοιχτά της Γάζας. Η επιδείνωση στις σχέσεις της χώρας με το Ισραήλ θεωρείται ως σύμπτωμα αλλαγής στις εξωτερικοπολιτικές προτεραιότητες της Άγκυρας. Απομακρύνεται η Τουρκία από τη Δύση;

Νέα οικονομική δύναμη, νέα εξωτερική πολιτική
Ο Τουρκος πρωθυπουργός έχει γίνει ήρωας στα μάτια των ΠαλαιστινίωνΑλλάζει κάτι στη εξωτερική πολιτική της Άγκυρας; Το ερώτημα είναι εύλογο μετά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η τουρκική διπλωματία με το Ιράν, αλλά και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στου Παλαιστίνιους της Γάζας με τα γνωστά επακόλουθα. «Η Τουρκία απέκτησε περισσότερη αυτοπεποίθηση», υποστηρίζει ο καθηγητής Χάιν Γιούργκεν Αξτ από το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ-Εσσεν. «Συνειδητοποίησε τη οικονομική της σημασία και τη χρησιμοποιεί στην χάραξη εξωτερικής πολιτικής. Αλλά από την άλλη πλευρά αυτή η πολιτική προκαλεί ερωτήματα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, για το αν ο νέος της προσανατολισμός θα μπορούσε να επιβαρύνει τις σχέσεις με τη Δύση».

Η συνειδητοποίηση της νέας δύναμης της Τουρκίας εκφράστηκε τελευταία στις σχέσεις με το Ισραήλ. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια η Άγκυρα διαδραμάτισε, και με επιτυχία, ρόλο διαμεσολαβητή στο Μεσανατολικό, με την επιδρομή ισραηλινών κομμάντος εναντίον του "Στολίσκου της Ειρήνης" έξω από τη Γάζα με 9 Τούρκους νεκρούς άλλαξε ριζικά το σκηνικό. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν χαρακτήρισε την πράξη αυτή μακελειό και δήλωσε ότι θα τιμωρήσει το Ισραήλ. Στη διένεξη μεσολάβησε ο Αμερικανός πρόεδρος, έγινε η συνάντηση Νταβούτογλου με τον Ισραηλινό υπουργό Εμπορίου στις Βρυξέλλες, χωρίς αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου απέρριψε κάθε τουρκικό αίτημα για έκφραση συγγνώμης και καταβολή αποζημιώσεων.

Μακριά το ενδεχόμενο εκτόνωσης
Σήμερα, ο Αχμετ Νταβούτογλου, υιοθετώντας έναν τόνο πιο πάνω, δήλωσε μέσω της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ" ότι κλείνει ο τουρκικός εναέριος χώρας για τα ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη και ότι ενδέχεται η απαγόρευση αυτή να επεκταθεί και σε αεροσκάφη των τουρκικών αερογραμμών.

Ο βουλευτής Τόμας Μπαράις, εμπειρογνώμονας από τα χριστιανικά κόμματα σε θέματα που αφορούν την Τουρκία, βλέπει τις εντάσεις με ανησυχία. «Νομίζω ότι η Τουρκία θα πρέπει να προσέξει και να μην εκθέσει άλλο σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις που οικοδόμησε τα τελευταία χρόνια με το Ισραήλ», υποστηρίζει. «Γι αυτό από γερμανική οπτική γωνία έχουμε συμφέρον να συμβάλουμε στο να διατηρηθούν οι σχέσεις αυτές σε καλό επίπεδο».

Αντίθετα ο Ντίτμαρ Νιτάν, από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, πιστεύει ότι η επιδείνωση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων οφείλεται στις αναποτελεσματικές προσπάθειες της Τουρκίας για την βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με τους γείτονές του. «Αυτό οφείλεται όχι τόσο στην Τουρκία, αλλά στην νυν κυβέρνηση του Ισραήλ», πιστεύει ο Γερμανός βουλευτής. «Αντιλαμβάνομαι την οργή των Τούρκων απέναντι σε ορισμένους υπουργούς της κυβέρνησης Νετανιάχου. Νομίζω όμως ότι ακριβώς επειδή η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, είναι αναπόσπαστος εταίρος του Ισραήλ, που έχει την ευθύνη για την αποκατάσταση των σχέσεων του με την Τουρκία».

Περί εκτόνωσης της κρίσης ούτε λόγος. Το πρωί κυβερνητικός εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης επανέλαβε ότι το κράτος του Ισραήλ δεν πρόκειται ποτέ να ζητήσει συγγνώμη από την Άγκυρα. Μετά από αυτήν επαναδιαβεβαίωση η διεθνής κοινότητα αναμένει τα επόμενα βήματα της Τουρκίας στην διπλωματική σκηνή χωρίς όμως την αίσθηση ότι η Άγκυρα γυρίζει ολοκληρωτικά τα νώτα στη Δύση.

Klaus Dahmann/Beria-Jülide Danisman/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
http://www.dw-world.de/dw

6 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Αυτό που πραγματικά αναρωτιούνται ΗΠΑ-ΕΕ δεν είναι αν η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση αλλά τι να κάνουν με μια Τουρκία που κινείται (ως ένα βαθμό) αυτόνομα, εξυηρετώντας πάντα τα δυτικά συμφέροντα αλλά όχι έτσι όπως θα ήθελαν οι δυτικές χώρες. Οι Δυτικοί θέλουν να τους εξυπηρετείς΄με τον τρόπο που αυτοί επιθυμούν ώστε να είσαι διαρκώς υπό τον έλέγχό τους. Αυτό φάνηκε σε μας με τα ανοίγματα Καραμανλή στη Ρωσία. Δεν μετακινήθηκε η Ελλάδα. Απλώς δεν έκανε αυτό που ήθελαν οι ΗΠΑ μετον τρόπο που το ήθελαν. Πχ ίσως, λένε τώρα, γίνει ο αγωγός Μπουργκας-Αλεξ/λη με συμμετοχή αμρικανικών εταιριών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. I tourkia exei alaksei to paixnidi apo to 1950. Oti kai na theloume na poune oi Dytikoi den allazei I Ankira ta kerdi tis apo tis Aravikes xores kai to Image pou kerdise me to Mavi Marmara. Ola itan sxediasmena eos ena simeio aplos vrethike i katalili stigmi. As afisoume tis euaisthises ton Dytikon pou to fysane kai den kryonoun oti to Agapimeno paidi tous I Tourkia ksypnise ena proi me to spathi sto Xeri....Mia Tourkia pou doulepse sto kato kato olous tous symmaxous tis kai edikse to alithino prosopo. To Idio ekanan kai oi Misthoforoi sipahides tou Byzantiou ... Aplos tora mia Tourkia ton 70 kai Ekatomyrion kai me mia Rosia filiki se autin logo Agogous den exei kai poly anagi tin Ameriki kai tin Dysi...Auta fisika kata to diko tis nou, I istoria tha diksei...An pesi to Prestige tou Israil stin Perioxi kalos i kakkos apomononete kai akolouthi mia vouvoi poreia mesa stin Mesi Anatoli. Ta pirinika tou sto telos den tha einai arketa gia tin asfaleia tou eidika otan i i Mitera Tourkia tha exei sigoura kai auti..Erxomaste se emas. An omos to Israil vrethi se autin tin mira I Ellada den tha exei kaliteri.????..Kai sas parakalo Den eimai Evraios. An eimoun den tha kryvomouna. Pistepste to..
    An i Alitheia ponai ti na kanoume...TA PANTA REI, OLA PAIZOUN STO DIETHNES PEDIO ..Simera den yparxoun exthroi kai filoi yparxoun symferonta. An tha dialithi i symmaxia me to Israil kai tin Tourkia tha diksi, symfono omos me ton Savva oti o syndetikos krikos pou tous enone einai megalos..Dyskola tha spasi tha doume omos sto ameso mellon.... Fisika tipota den einai apolito??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν τα πραγματα ερχονται σε αυτον
    τον δυσκολο κοσμο οπως τα επιθυμεις
    και μαλιστα σαν να τα εχεις...υπαγορεψει,τοτε αρχιζουν οι υποψιες για στημενο παιχνιδι και αρχιζει νεος κυκλος αμφιβολιων.
    Ειναι πολυ καλοβαλμενα τα γυρω το
    τελευταιο διαστημα.Και οταν στην
    εμπολεμη κατασταση και περιοχη οι προπορευομενοι ανιχνευτες στην εχθρικη περιοχη δεν ακουνε ουτε
    "ψιθυρισμα" γυρω ,τοτε αυτοματα καλυπτονται οπου βρουνε γιατι...τους περιμενουν οι αντιπαλοι κρυμμενοι.
    Ειναι υπερβολικα καλα γυρω με μια Τουρκια να αυτοστριμωχνεται σε αδιε
    ξοδα και μια Ελλαδα να ξεκιναει μια σοβαρη συμμαχια με το Ισραηλ
    και ...εναντια της Τουρκιας.Και μαλιστα μια Ελλαδα που οπως την καταντησαν βασει σχεδιου,αυτο το διαστημα μπορεις να της παρεις και
    τα...σωβρακα.Γιατι αυτην την Ελλαδα
    οπως την καταντησαν για να πετυχουν
    κατι που προετοιμαζαν καιρο,να της
    προσφερουν σωσιβιο τωρα.
    Ε! Κυριοι.Δεν σας πιστευομε και πολυ πλεον....Κατι μαγειρευεται και
    οι οσμες απο την ...κουζινα σπανε
    ρουθουνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία είχε ποτέ πραγματική βλέψη προς την δύση, η Τουρκία θα είναι πάντα ενδιάμεσα δύσης και ανατολής για να βγάζει το μέγιστο σε κέρδος υπέρ της.

    Φανταστείτε αν δεν είχε μπει στην διαδικασία (ρήξη) με το Ισραήλ , την συνεργασία με το Ιράν και όλα ήταν μέλι γάλα, τότε η Τουρκία με αυτά που γίνονται στο εσωτερικό της με αποκορύφωμα το κουρδικό θα είχε μεγάλες απώλειες , τώρα την έχουν αμερικανή & ευρωπαίοι φοβούμενη μην κάνει την στροφή προς τον ισλαμισμό στα πούπουλα και οι αραβικές χώρες την στηρίζουν χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν για τα αδέλφια τους, τους κούρδους αφού είναι οι σωτήρες των παλαιστινίων και εχθροί των τόσο μισητών εβραίων.
    Οι τούρκοι και οι εβραίοι θα τα ξαναβρούν δεν υπάρχει περιπτώσει είναι ζήτημα χρόνου, επίσης η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μια μουσουλμανική χώρα σε στιλ Ιράν και το συμπέρασμα το βγάζω από τους τούρκους στρατιωτικούς που δεν έχουν ρίξει των Ερτογκάν ακόμα, σιωπηλά των στηρίζουν κατά την δική μου άποψη.

    Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, όσο και να είναι αληθινή η ρήξη του Ισραήλ με τα μογγόλια εμείς πάλι χαμένοι θα βγούμε γιατί κακά τα ψέματα αυτοί οι πολιτικοί που μας κυβερνούν άνευ εξαιρέσεως δεν έχουν το σθένος και την θέληση να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο και το διαπιστώνουμε καθημερινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ειπαμε η τουρκια βγηκε απο τον ανθοσπαρτο (ευρωπαικο)δρομο που την ειχε οδηγησει στο ΔΝΤ ,προτιμησε τα αραβικα κεφαλαια και τωρα μπορει να κανει την αναπτυξη της ,με τον προστατευτισμο της εγχωρειας βιομηχανιας-χωρις ολους τους περιορισμους της ευρωπης ,οικολογικους ασφαλιστικους κλπ -.Ετσι εγινε μεσα σε 8 χρονια ,ΑΦΟΥ ΠΟΥΛΕΨΕ ΤΟ ΔΝΤ,μια μεγαλη εξαγωγικη δυναμη .
    Η ευρωπη τι εχει να τους προσφερει?μηπως ανοιχτο εμποριο για.....τους κινεζους?μηπως επιτοκια σαν αυτα που μας εφεραν εμας σ'αυτο το χαλι.μηπως περιορισμους στα αγροτικα προιοντα.Δηλαδη ΤΙ εχει να του προσφερει η ευρωπη?
    Οχι κυριοι οι τουρκοι πολιτικοι -πλην τσιλερ που ειχε αλλα ...προβληματα -αγαπουν την τουρκια και δεν προκυται ΠΟΤΕ να υποδουλωσουν την χωρα τους οπως οι υπολοιποι ευρωπαιοι.Οποιοι δεν μπορουν να το καταλαβουν αυτο δεν μπορουν να κατανοησουν και την ρηξη με το ισραηλ που δεν ακολουθησαν αλλες χωρες οπως η νοτιοαφρικανικη ενωση καιη ταιπει(φορμοζα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Η Τουρκία απέκτησε ξαφνικά αυτοπεποίθηση λόγω της οικονομικής της ισχύος..."
    Μάλλον ενεργειακό πλεονέκτημα απέκτησε και να σκεφτεί κανείς, ότι ακόμα δεν έχει αρχίσει να το εκμεταλλεύεται.
    Και παράλληλα, έχει πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς, τόσο στο εσωτερικό της όσο και με τους Κούρδους, Αρμένιους.
    Η Ευρώπη διαπιστώνοντας ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση, το προφέρει σαν προειδοποίηση αρνητική προς την Τουρκία; Η ανησυχεί για την ενταξιακή της πρόοδο; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.