8/7/10

Κίνδυνος... αφελληνισμού για το τραπεζικό σύστημα

«ΣΗΜΑ κινδύνου» για την απειλή αφελληνισμού του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος εξέπεμψε από τη Βουλή ο πρόεδρος της Eλληνικής Eνωσης Τραπεζών Β. Ράπανος στο πλαίσιο ακρόασης στην αρμόδια επιτροπή των φορέων στο νομοσχέδιο του Yπουργείου Οικονομικών για την «ίδρυση ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

«Ο κίνδυνος αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών είναι σήμερα υπαρκτός. Είναι τόσο χαμηλή η τιμή των μετοχών στο Xρηματιστήριο, ώστε καθένας μπορεί να πάει και να αγοράσει» τόνισε εμφατικά. Eφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την πολύ χαμηλή μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία είναι διοικητής, η συνολική αποτίμηση της οποίας υπολογίζεται στα 5,5 δισ. ευρώ όταν η θυγατρική της στην Τουρκία βρίσκεται στα 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Ράπανο αλλά και τον αντιπρόεδρο της Eλληνικής Eνωσης Τραπεζών Ν. Νανόπουλο οι συνενώσεις των τραπεζών «θα ενδυναμώσουν περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα» και θα επιλύσουν τα προβλήματα ρευστότητας μετά τις επανειλημμένες υποβαθμίσεις των τραπεζών. «Μη φανταστείτε», είπε ο πρόεδρος της ΕΕΤ προς τους βουλευτές, «ότι έχουμε χρήματα και τα καταθέτουμε κάπου άλλου ή τα έχουμε και κάθονται». Επιπλέον, ο κ. Ράπανος εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο της υπουργού Οικονομίας, λέγοντας πως «η αποπληρωμή των δανείων προς τις τράπεζες έχει μειωθεί» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο μπαταξής δεν θα αμείβεται μια ζωή σε αυτόν τον τόπο».

Η ΕΕΤ κατέθεσε σειρά προτάσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Νανόπουλο, «αν υιοθετηθούν, θωρακίζουν αποτελεσματικά τις τράπεζες από το δυσμενές ενδεχόμενο του αφελληνισμού τους». Την άποψη περί κινδύνου αφελληνισμού υποστήριξε και ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Στ. Κούκος. Πρόσθεσε ακόμη ότι «όπου έχει πάει το ΔΝΤ, έχουμε πάρτι εξαγορών από ξένες τράπεζες».

Oσον αφορά το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ταμείου ενίσχυσης των τραπεζών με κεφάλαιο 10 δισ. ευρώ, η ΕΕΤ το αντιμετωπίζει ως μια «σημαντική υπηρεσία» στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα επάρκειας σε μια τράπεζα, ενώ κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο σημειώνεται ότι η πρόβλεψη για μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές είναι η σημαντικότερη, αφού «επιφέρει μια μη αναστρέψιμη μεταβολή στη μετοχική σύνθεση του πιστωτικού ιδρύματος». Προτείνει μεταξύ άλλων να εισαχθούν αντικειμενικές προϋποθέσεις για την έκδοση κοινών μετοχών, μόνο στην περίπτωση που τα κεφάλαια της τράπεζας υπολείπονται των ελάχιστων εποπτικών κεφαλαίων.

Λ. Γαλανός
ΕΞΠΡΕΣΣ

4 σχόλια:

  1. Μετά τις συγχωνεύσεις που θα γίνουν και αφού οριστικοποιηθούν οι θέσεις των κυρίων κυρίων που συζητάνε, τότε μπορεί κάτι να γίνει για να σωθούν και αυτά τα ''ευαγή'' ιδρύματα .

    Πόσο μα πόσο πολύ μας δουλεύουν ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πρωτα πρεπει να σκεφτουμε τι κρατοσ
    θελουμε αν πρωτα μασ ενδιαφερει σε προσωπικο επιπεδο και εαν υπαρχει αυτη η ενοια μεσα μασ μετα απο τοσα χρονια αποχαυνωσησ μετα περναμε σε εργα καθημερινοτητασ
    διεκδικοντασ πραγματικεσ αξιεσ
    αποφευγοντασ αυστηρα τα αυτονοητα
    εμεισ τουσ φτιαξαμε τουσ ντυσαμε τουσ ταισαμε καιροσ να τουσ απενεργοποιησουμε.εμεισ φταιμε
    και καλο θα ηταν να μαθουμε οι μαζεσ ελενχονται οι προσωπικοτητεσ
    δυσκολα ιδιεταιρα με την δικη τουσ αποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 2:56 μ.μ.

    Συνήθως το τελικό σίγμα (ς) βρίσκεται κάτω από το W.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. h kalyteri lysi tha einai na agorastoyn oi trapezes apo rossoys kai kinezoys kai araves prokeimenoy na mh ginoyn ektetamenes apolyseis.To erotima pantos einai ti tha kanoyn oi ergazomenoi tora poy i kybernisi sproxnei ti xora stin avysso me 5 tois ekato yfesi 2.000.000 anergoys .Anaballame ti xreokopia gia 3 isos xronia gia na paroyn oi galligermanikes trapezes ta lefta toys.Paysi pliromon oloi toys dromoys eksegersi kai anypakoi

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.