16/7/10

Διπλωματικό παρασκήνιο για τις κινήσεις του «Πίρι Ρέις»

Μπαράζ επαφών, με στόχο να χαμηλώσουν οι τόνοι, ακολούθησε την ένταση που προκάλεσε η αιφνιδιαστική αναγγελία NAVTEX που εξέδωσε η Αγκυρα για έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Πίρι Ρέις» στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου - νότια του Καστελόριζου, που καλύπτεται εν μέρει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Χτες, το τουρκικό σκάφος κινήθηκε πολύ προσεκτικά και διακριτικά, εντός της προκαθορισμένης περιοχής ερευνών αλλά εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η ελληνική πλευρά παρακολούθησε στενά τις κινήσεις του «Πίρι Ρέις» και αξιολογεί καταρχήν θετικά την τουρκική ανταπόκριση - αν και οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι τις 20 Ιουλίου.

Είναι ενδεικτικό ότι η Αθήνα δεν ανταπάντησε με ρηματική διακοίνωση (όπως είχε προαναγγελθεί) στην κίνηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να απορρίψει το ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας. Στο πλαίσιο της ανταλλαγής μηνυμάτων, η τουρκική πλευρά επανέλαβε την πάγια θέση της ότι «μπορούμε να τα βρίσκουμε μόνοι μας» και χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων, ενώ υπήρξαν και αιχμές, γιατί το θέμα διέρρευσε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης (θυμίζουμε ότι αρνητικά σχόλια είχε κάνει για τα ελληνικά ΜΜΕ και ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα).

Η ελληνική πλευρά απάντησε ζητώντας να αποφεύγονται κάθε είδους ενέργειες που προκαλούν ένταση και τροφοδοτούν τη δυσπιστία.

Δρούτσας - Νταβούτογλου
Στο μεταξύ, η αναμενόμενη συνάντηση του υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στο Αλμάτι του Καζακστάν ορίστηκε τελικά για αύριο (και όχι σήμερα), επειδή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών καθυστέρησε το ταξίδι του για 24 ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το ραντεβού θα γίνει επισκόπηση των εξελίξεων μετά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, χωρίς να αναμένονται εντυπωσιακές ειδήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινήσεις του «Πίρι Ρέις» προκάλεσαν και την αντίδραση της Λευκωσίας, καθώς το τουρκικό ερευνητικό προτίθεται να κινηθεί και εντός των ορίων της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Η Λευκωσία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα και παρακολουθεί την πορεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ
Agelioforos.gr

2 σχόλια:

  1. Εχω ζητηση κατ'επαναληψη απο καποιον που γνωριζει τα του προσδιορισμου της ΑΟΖ να μου πει αν υπαρχουν διεθνεις κανονες οποτε γινεται μονομερως η'γινεται κατοπιν συμφωνειων με τους γειτονες οταν υπαρχουν.
    θα εκτιμουσα αν απο το ιστολογιο επερνα καποια απαντηση στο θεμα γιατι θεωρω οτι πρεπει να γνωριζεις κατι για το οποιο ζητηται να σχολιασουν αλλοι.
    ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ'όσο ξέρω -και ας με διορθώσουν οι πιο ενημερωμένοι- η ΑΟΖ καθορίζεται με βάση την αρχή της μέσης γραμμής δηλ στο μισό της απόστασης απο τις απέναντι ακτές.
    Το πρόβλημα για την Τουρκία είναι ότι ΟΛΑ τα κατοικημένα νησιά έχουν ΑΟΖ οπότε ουσιαστικά τους απομονώνουμε σχεδόν ολοκληρωτικά σε ό,τι αφορά το Αιγαίο αλλά και τη Μεσόγειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.