12/7/10

Μεντβέντεφ: Το Ιράν βρίσκεται κοντά στην κατασκευή πυρηνικών όπλων

Ο πρόεδρος της Ρωσίας υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη σε λίγο καιρό θα απόκτηση τη δυνατότητας να κατασκευάζει πυρηνικά όπλα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση της δυνατότητας για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
«Το Ιράν βρίσκεται κοντά στην απόκτηση της δυνατότητας που, κατ' αρχήν, θα μπορεί να χρησιμεύσει για την κατασκευή πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε συνάντηση πρεσβευτών στη Μόσχα.
Η δήλωση αυτή, η οποία έγινε μετά από τη διαφωνία με την Τεχεράνη με αφορμή τη στήριξη της Μόσχας στις κυρώσεις κατά του Ιράν, αποτελεί μία από τις σπάνιες φορές που το Κρεμλίνο παραδέχεται δημοσίως ότι η Ισλαμική Δημοκρατία μπορεί να κινείται στην κατεύθυνση κατασκευής πυρηνικού όπλου.
Οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ υποπτεύονται ότι το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, ενώ το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικό σκοπό.
Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος έκανε έκκληση για τη δημιουργία νέων συμμαχιών με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την τόνωση του εμπορίου και των επενδύσεων.
«Χρειαζόμαστε ειδικές συμμαχίες για εκσυγχρονισμό...πρώτα απ’ όλα με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την ΕΕ γενικώς, και με τις ΗΠΑ», είπε ο Μεντβέντεφ στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης.

Ικανοποίηση από ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν τη δήλωση που έκανε ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ότι το Ιράν πλησιάζει στο να επιτύχει το στόχο να αποκτήσει τη δυνατότητα παραγωγής πυρηνικών όπλων, χαρακτηρίζοντας τη δήλωση αυτή ως ένδειξη για την ενότητα της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
«Πρόκειται για την πλέον ευθεία δήλωση που έχει γίνει από τον Μεντβέντεφ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και θα πρέπει να εκληφθεί ως καλή ένδειξη της διευρυνόμενης διεθνούς ενότητας έναντι του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

6 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Σύμφωνα με την αναρτηση ο Μεντβέντεφ δεν είπε ότι το Ιράν προσανατολίζεται να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα΄αλλά ότι βρίσκεται κοντά στο να αποκτήσει τέτοια δυνατότητα.
    Η δήλωση βοηθάει τις ΗΠΑ. Το ερώτημα είναι αν υπαρχει συμφωνία/ανταλαγή ΗΠΑ-Ρωσίας.Πχ με αφήνεις ήσυχη στην περιφέρεια μου (ουκρανία κλπ)και σε αφήνω ησυχη στο Ιράν; δύσκολο αλλά όχι αδύνατον. Υπάρχουν κι αλλες οψιον συναλαγής. Γεγονός έιναι ότι η Ρωσία δεν θέλει ενα πυρηνικό Ιραν. Αλλά δεν θέλει και ενα Ιραν αμερικανοκρατούμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Ιράν ανακοίνωσε πως παρήγαγε 20 κιλά ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20%
    Αψηφώντας τη διεθνή κοινότητα.

    Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι παρήγαγε περίπου 20 κιλά ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20%, αψηφώντας τη διεθνή κοινότητα που επιθυμεί από τη χώρα αυτή να διακόψει το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμά της.

    «Παραγάγαμε περίπου 20 κιλά ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% και εργαζόμαστε για να παραγάγουμε πλάκες καυσίμου», δήλωσε προς το πρακτορείο ISNA ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

    Το εμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να χρησιμεύσει ως καύσιμο πυρηνικών αντιδραστήρων, αλλά και για να δημιουργηθεί ο σχάσιμος πυρήνας μιας ατομικής βόμβας.

    Ο Σαλεχί επανέλαβε σήμερα ότι ως το Σεπτέμβριο του 2011 το Ιράν θα μπορεί το ίδιο «να παραδώσει το καύσιμο που είναι απαραίτητο για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης» .

    Ο υπεύθυνος είχε προηγουμένως διαβεβαιώσει ότι το Ιράν διαθέτει την τεχνογνωσία για να κατασκευάσει τις πλάκες καυσίμου που τροφοδοτούν τον αντιδραστήρα, πράγμα που αμφισβητούν οι δυτικές χώρες.

    Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ είχε δώσει εντολή το Φεβρουάριο για τον εμπλουτισμό του ουρανίου στο 20% μετά την αποτυχία ενός προγράμματος ανταλλαγής που είχε προταθεί από τον ΟΗΕ.

    Στις 17 Μαΐου, η Βραζιλία και η Τουρκία είχαν διατυπώσει μια νέα πρόταση ανταλλαγής σύμφωνα με την οποία το Ιράν θα έστελνε το χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού ουράνιό του στην Τουρκία και στη συνέχεια θα έπαιρνε, σε δεύτερο χρόνο, καύσιμο για τον ερευνητικό αντιδραστήρα του.

    Όμως οι μεγάλες δυνάμεις απέρριψαν αυτή την πρόταση και υποστήριξαν στις 9 Ιουνίου μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία επιβάλλεται στο Ιράν μια τέταρτη σειρά κυρώσεων.

    www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας αφησουμε το Ιραν και να ιδουμε τους παρακατω συνδεσμους.

    On July 7, 2010 IRmep's "Mordechai Vanunu Open Nuclear Dialogue Initiative" hosted a panel discussion at the International Spy Museum in downtown Washington, DC. The following MP3 audio files are now available online:

    Jeffrey Blankfort reviews US positioning toward the NPT review conference call for a Middle East free of nuclear weapons. He recounts first hand experiences with an ADL/Apartheid South Africa intelligence agent targeting US activists. (MP3 3.6 MB) http://www.irmep.org/MP3/07072010blankfort.mp3

    Grant F. Smith explores how collaborating in Israeli "strategic ambiguity" undermines rule of law and governance in the United States. He reviews the NUMEC nuclear diversion case and a new Senate attempt to exonerate those involved. (MP3 6.2 MB) http://www.irmep.org/MP3/07072010smith.mp3

    Sasha-Polakow Suransky reviews Apartheid South African sales of yellow-cake uranium to Israel's military establishment and argues that AIPAC contributed to US policymaking. (MP3 5.9 MB) http://www.irmep.org/MP3/07072010polakow.mp3

    John J. Mearsheimer discusses why Israel acquired a nuclear arsenal and the dangers it presents to US interests. (MP3 6.2 MB) http://www.irmep.org/MP3/07072010mearsheimer.mp3



    Omadeon
    Ανατολικη Ιερουσαλημ
    κατεχομενη απο εβραιους γενοκτονους Παλαιστινη

    ΥΓ.
    Αν νομιζετε οτι θα ενημερωθουν οι αναγνωστες σας για τους εγκληματιες του ισραηλ μεταφραστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιδοκιμάζουν οι ΗΠΑ τις δηλώσεις Μεντβέντεφ για Ιράν
    Η Ισπανία καλεί την Τεχεράνη να επιστρέψει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

    Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν χθες τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά τον οποίον το Ιράν βρίσκεται κοντά στο να αποκτήσει τα μέσα για την κατασκευή πυρηνικού όπλου. Οι αυστηρές τούτες δηλώσεις «αποδεικνύουν τη συνεργασία και την ταύτιση απόψεων που έχουν η Ρωσία και οι ΗΠΑ στην υπόθεση αυτή, σχολίασε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Φίλιπ Κράουλι.

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό εκπρόσωπο, η συνέχιση του εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν θα επιτρέψει στη χώρα να «μειώσουν» την απόσταση από το ειρηνικής χρήσης πυρηνικό πρόγραμμα σε ένα στρατιωτικό. «Είμαστε φανερά ανήσυχοι για το γεγονός πως εάν συνεχισθεί αυτή η πορεία το Ιράν θα φθάσει σε μία στιγμή στο σημείο που με ένα απλό σπρωξιματάκι θα αποκτήσει ντε φάκτο στρατιωτικές δυνατότητες», πρόσθεσε.

    Παράλληλα και η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε το Ιράν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα και «να διαλύσει τις αμφιβολίες για τους στόχους» του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν του ισπανικού ΥΠΕΞ.

    Ο Ισπανός ΥΠΕΞ Μιγέλ Άνχελ Μορατίνος τόνισε χθες στον Ιρανό ομόλογό του Μανουσέρ Μοτακί την «πλήρη διαθεσιμότητα» της χώρας του να συμβάλει ενεργά για να δημιουργηθεί μία καλύτερη σχέση ανάμεσα στο Ιράν και στη διεθνή κοινότητα.

    www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η δηλωση αυτη του Ρωσσου προεδρου
    ειναι το "Ο.Κ." της Ρωσσιας προς
    την Δυση για αυτο που επικειται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί μας το χαλάς ρε Τζίμη
    Μεντβεντεφάκο ;;;!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.