24/7/10

Ξαναβγήκε στο Αιγαίο το «Πίρι Ρέις»

«Αναμενόμενη» χαρακτηρίζουν στο υπουργείο Εξωτερικών την επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού «Πίρι Ρέις» στη θαλάσσια περιοχή που είχε ορίσει η Αγκυρα με την αναγγελία NAVTEX της 12ης Ιουλίου.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος κινήθηκε χτες εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και (κυρίως) εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, ωστόσο αρμόδιες στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι είναι πολύ πιθανό να πλεύσει τις επόμενες ώρες και πάλι εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα νότια του Καστελόριζου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η επιλογή της Αγκυρας να πραγματοποιήσει σεισμολογικές έρευνες (ποντίζοντας και καλώδια στον πυθμένα, σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας) συνδέεται με την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να αμφισβητήσει -ειδικότερα για τη συγκεκριμένη περιοχή- τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (με βάση το διεθνές δίκαιο, Σύμβαση της Θάλασσας του 1982).

Το δεύτερο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» παραμένει εδώ και τρεις ημέρες στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ των ακτών της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης. Ωστόσο, αυτή η περίπτωση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, αφού είχε προηγηθεί τουρκική ειδοποίηση προς την Αθήνα και οι έρευνες που διεξάγονται είναι ωκεανογραφικές -δηλαδή μόνο στην επιφάνεια της θάλασσας- σε διεθνή ύδατα.
Agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.