18/7/10

Η περσινή απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης εφαρμόζεται τώρα…

ΤΟ ΜΑΪΟτου 2009, το τουρκικό ΥΠΕΞ με αφορμή τις έρευνες που διενεργούσε ξένη εταιρεία για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, νοτιοδυτικά της Κύπρου, αντέδρασε έντονα. Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως οι ενέργειες αυτές «δεν συμβιβάζονται καταρχάς με τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, που συνεχίζονται μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί», Όπως αναφέρεται, αυτού του είδους οι ενέργειες, «δημιουργίας έντασης, στερούνται νομικής βάσης, κλονίζουν επίσης τα ίσα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τ/κ “λαού”, όσον αφορά τις φυσικές πηγές του νησιού».

Υπενθύμισε περαιτέρω ότι έχει καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη τη θέση της ότι «έχει θεμελιώδη δικαιώματα και συμφέροντα στους θαλάσσιους τομείς, που βρίσκονται δυτικά του Μεσημβρινού 32ο 16Ο 18οο . Είναι φυσικό ότι η χώρα μας θα προστατεύσει τα δικαιώματα αυτά».

Τον Ιούλιο του 2009, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, αναγνωρίζεται στην ΤΡΑΟ (τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου) το δικαίωμα έρευνας για ένα έτος. Με βάση την απόφαση αλλά και συναφή δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, οι περιοχές που θα πραγματοποιηθούν έρευνες είναι νότια των περιοχών Αττάλειας και Μούγλων και εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων (ελλαδικές και κυπριακές περιοχές).
Η ΤΡΑΟ στην περιοχή των Μούγλων θα πραγματοποιήσει εργασίες έρευνας σε έκταση 681.595 εκταρίων. Στη δε περιοχή της Αττάλειας θα καλύπτει μια έκταση 227.280 εκταρίων.

«Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κυπριακή Κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι η εν λόγω περιοχή ανήκει στους ίδιους», αναφέρει η Ζαμάν. Η εφημερίδα αυτή αφήνει σαφώς να εννοηθεί πως στις περιοχές που θα κάνει η τουρκική εταιρεία έρευνες, βρίσκονται και τα οικόπεδα που έχει καθορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, όταν είχε εξαγγείλει την έναρξη ερευνών για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η περσινή απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου εφαρμόζεται αυτές τις ημέρες. Ο σχεδιασμός προχωρεί.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.