21/7/10

Η στρατηγική αξία και ο ρόλος της Ελλάδας



Του Θανου Nτοκου*

Η πρόσφατη έκθεση της STRATFOR (The geopolitics of Greece: A sea at heart) προκάλεσε προβληματισμό στην Αθήνα. Δικαιολογημένα άραγε; Θα πρέπει να αναζητήσει κανείς τα συμφέροντα που προωθεί η συγκεκριμένη εξαιρετικά «δικτυωμένη» εταιρεία μελετών. Η έκθεση για την Ελλάδα παραθέτει τα γεωγραφικά και οικονομικά χαρακτηριστικά και αξιολογεί τη γεωστρατηγική αξία του ελλαδικού χώρου από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη στρατηγική σημασία του Αιγαίου και της Κύπρου. Διατυπώνεται η εκτίμηση ότι μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και τις νατοϊκές επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο το 1999 η Ελλάδα έχασε την αξία της ως στρατηγικός σύμμαχος, ενώ η έκθεση αποδίδει την υπερχρέωση της Ελλάδας στις υπέρογκες αμυντικές δαπάνες για την εξισορρόπηση της τουρκικής απειλής.

Η πρόβλεψη για το μέλλον είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξη: οικονομική χρεοκοπία και σημαντικές κοινωνικές εντάσεις. Η καταληκτική διαπίστωση είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα -αποτελεί ενδεχομένως τον λόγο σύνταξης της έκθεσης- αφού εκτιμάται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο του Αιγαίου χωρίς έναν εξωτερικό «προστάτη». Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μαντέψει κανείς ποια χώρα έχουν στο μυαλό τους οι συντάκτες της έκθεσης. Ως εδώ τίποτε πραγματικά καινούργιο, αφού τα περισσότερα από όσα έχουν γραφτεί τους τελευταίους μήνες για την ελληνική κρίση εξυπηρετούν οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα. Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού, είτε μας αρέσει, είτε όχι.

Οσον αφορά τη συγκεκριμένη έκθεση, κανείς μπορεί να διαφωνήσει με πολλά στοιχεία της, πλην ενός: ότι η Ελλάδα έχει αρνητική εικόνα διεθνώς, στερείται διπλωματικού κεφαλαίου, περιφερειακού ρόλου και στρατηγικής χρησιμότητας, ενώ παράλληλα καλείται να ασκήσει εξωτερική πολιτική χωρίς οικονομικούς πόρους, χωρίς προφανείς -και σχετικά ανιδιοτελείς- συμμάχους και με σημαντικά ανοιχτά ζητήματα.

Το πρόβλημα δεν ξεκινά με την οικονομική κρίση, αλλά διογκώνεται λόγω αυτής. Το στρατηγικό βάρος [=στρατηγική αξία ελληνικού εδάφους + περιφερειακός ρόλος, διεθνείς πρωτοβουλίες και αποτελεσματική χρήση εθνικής ισχύος] και η χρησιμότητα της χώρας στο πλαίσιο της διεθνούς πολιτικής παραμένουν εδώ και αρκετά χρόνια περιορισμένα.

Η διαδικασία στρατηγικής αναβάθμισης δεν είναι αυτόματη και απαιτείται σχεδιασμός και συστηματική προσπάθεια από ελληνικής πλευράς. Για να αναπτύξουμε μια επωφελή σχέση με την Ε.Ε., τις ΗΠΑ ή τη Ρωσία -και θα πρέπει να τις δούμε ως αλληλο-συμπληρούμενες και όχι εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές- χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τον ρόλο μας στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς ευχολόγια, αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες.

Η πρόκληση για την Ελλάδα είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εταίρο, διεκδικώντας παράλληλα συγκεκριμένα ανταλλάγματα στα ζητήματα υψηλής προτεραιότητας για τα ελληνικά συμφέροντα. Παράλληλα, επείγει η προσπάθεια βελτίωσης της ελληνικής εικόνας και αξιοπιστίας στο πλαίσιο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, προσεγγίζοντας τις χώρες που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση και να επηρεάσουν κρατικούς και -ιδιαίτερα- ιδιωτικούς δρώντες.

*Γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.
kathimerini.gr

16 σχόλια:

  1. "εκτιμάται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο του Αιγαίου χωρίς έναν εξωτερικό «προστάτη». Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μαντέψει κανείς ποια χώρα έχουν στο μυαλό τους οι συντάκτες της έκθεσης"

    Μάλιστα!! Ο Γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο κύριος που έλεγε ότι πρέπει να μειώσουμε τις αμυντικές δαπάνες.
    Ποια χώρα υπονοείται στην Έκθεση;
    Μου θυμίζει τη διαφήμιση με το σταυρόλεξο:
    " Έλληνας Κροίσος με νησί...ποιος να είναι;"

    Μήπως το όνομα της χώρας ξεκινάει από Ι;

    Έχουν βάλει λυτούς και δεμένους για να πείσουν τους Έλληνες, ότι "αυτοί" οι "προστάτες" θα υποστηρίξουν τα συμφέροντα μας.

    Η μοναδική μας προστασία είναι τα ένοπλα μπράτσα των Ελλήνων και των Κυπρίων. Είναι η αίσθηση του εθνικού μας Δικαίου και η άνωθεν βοήθεια στην οποία δεν θα πρέπει να πάψουμε να προσβλέπουμε.
    Αν το καταλάβουμε αυτό και φροντίσουμε επιμελώς τα του οίκου μας, δεν θα χρειαστούμε "προστάτες". Ομόνοια και πατριωτισμό χρειαζόμαστε...και άλλους ηγέτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως είναι η πρώτη έκθεση (σε επίπεδο σχολικής έκθεσης, όπως πάντα) του κ. Ντόκου όπου διακρίνονται κάποια ψήγματα φόβου και... φιλελληνισμού!_Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. About STRATFOR

    The Geopolitics of Greece: A Sea at its Heart (εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γεωπολιτική ανάλυση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΛΙΑΜΕΠ = Άκρως ανθελληνική σφηκοφωλιά !!!
    STRATFOR = Άκρως ανθελληνική φιδοφωλιά !!!

    Έρχονται στο μυαλό μου μερικά σοβαρά κράτη που αρχίζουν από "Ι" για να κάνουμε συμμαχία:
    Ιαπωνία
    Ινδία
    Ινδονησία
    Ιορδανία
    Ιράκ
    Ιράν
    Ιρλανδία
    Ισημερινή Γουινέα
    Ισημερινός
    Ισλανδία
    Ισπανία
    Ιταλία
    Αυτά !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί δεν μπορούμε να ελέγξουμε το Αιγαίο χωρίς προστάτη μπορούν να μας το εξηγήσουν; Γιατί εγώ το μόνο εμπόδιο που βλέπω είναι η πολιτική αβουλία.
    Μήπως θα μας κάνει πόλεμο η Τουρκία; Και άντε και μας κάνει, και άντε και κερδίζει. Θα είναι τόσες οι απώλειες της, τέτοια η αποδυνάμωση της και τόσα τα προβλήματα και οι νέες απειλές που θα ανοίξει που ουσιαστικά θα έχει υπογράψει την καταδίκη της.
    Η μόνη πραγματική δύναμη που έχει η Τουρκία απέναντι μας είναι ότι οι φωστήρες μας φοβούνται τις κούφιες απειλές της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 21 Ιουλίου 2010 1:25 μ.μ.

    "STRATFOR = Άκρως ανθελληνική φιδοφωλιά !!!"

    Γι αυτό λέει στο άρθρο ότι η Ελλάδα από την Αρχαιότητα έως σήμερα αποτελεί ενιαίο γεωπολιτικό χώρο; Διάβασες το άρθρο; Το κατάλαβες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επείσης προστάτης μπορεί να θεωρηθεί και η Ρωσία,γιατί κάποιοι επιμένουν να μας πασάρουν ΗΠΑ-Ισραήλ;

    Πάντως πιστεύω πως η χώρα μας όντως θα χρειαστεί προστάτη,η κατάσταση βράζει πολύ άσχημα.


    Δεν είναι ανάγκη να γίνει και άλλο κακό και μετά να καθόμαστε πάλι να κλαιγόμαστε γιατί δεν μας βοήθησε ο ένας και ο άλλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Tzimako kai Appeli
    O Marko Popac o sygrafeas tou arthrou sto STRATFOR einai Yugoslavikis katagogis kai to spoudaiotero den exei out doctorato? Ego akoma den katalava ton syggrafea pou to paioti toso Neila tha pathei i Ellada? Eno alles xores pane kalitera??? Apo tin alli ti thelei na mas pei Kyrios Ntokos?? oute xtypai stin epifaneia to priblima mia zoi me to systima min ton fane ta gerakia tis Politikis??
    Re Tzimako kai Appeli mia pou exei os eksis to problima na yparxei lysi me synergasia gaia pantos endexomeno na eidopiisete ta afentika sas stin Agyra na min anysixoun se ligo tha exoume Heron pano apo to aigaio..kai alla..
    episis.
    kai min ksexasete xairetismata ston Ahmet kai ston Hakan

    Byzantinos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ασε "Βυζαντινότροπε", ασε καλύτερα.
    Αν θέλει να ασχοληθεί μαζί σου ο Τζίμης, καλώς, σε αφήνω σε εκείνον. Δεν μου αρέσουν τα greeklish και εξάλλου δεν ευκαιρώ, έχω ραντεβού με κάτι χανούμισες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τζιμη,ξεχασες το Ισραηλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. //Γι αυτό λέει στο άρθρο ότι η Ελλάδα από την Αρχαιότητα έως σήμερα αποτελεί ενιαίο γεωπολιτικό χώρο; Διάβασες το άρθρο; Το κατάλαβες;//
    ------------------
    Αν το κατάλαβα λέει;;;!!!
    Μήπως δεν το κατάλαβες εσύ και παίρνεις τσάμπα τον μισθό;;;

    Γκεμπελικού τύπου προπαγάνδα: Ξεκινάει με βάση μια αλήθεια (Ελλάδα =
    ενιαίος γεωπολιτικός χώρος) για να χτίσει επάνω της το ψέμα του περί ανάγκης της Ελλάδας για κάποιον προστάτη (το Ισραήλ).
    Δεν μασάμε ρε !!!
    Ελλάδα και Κύπρος έχουν όλη την απαραίτητη δύναμη να διώξουν τους Τούρκους από Κύπρο και Αιγαίο.

    Το πρόβλημά μας δεν είναι η στρατιωτική μας αδυναμία, αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης.

    Το πρόβλημα του Ισραήλ είναι το Παλαιστινιακό και η επιβίωσή του στην Μέση Ανατολή και όχι το Αιγαίο ή το Κυπριακό το οποίο εν μέρει δημιούργησε βοηθώντας το '74 την φίλη του Τουρκία.
    Τα Heron που μας απειλούν σήμερα, τα έχει δώσει στην Τουρκία το Ισραήλ ξέροντας ότι αυτά και το λογισμικό τους είναι για να χρησιμοποιηθούν σε Αιγαίο και Κύπρο εναντίον μας.

    Το Ισραήλ να λύσει τα δικά του τεράστια προβλήματα (γενοκτονία Παλαιστινίων κλπ) και εμάς να μας αφήσει στην ησυχία της ουδετερότητάς μας.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. τα συνορα της ελλαδας ειναι ''τεχνητα''. δεν ειναι τυχαιο πως ελλαδα και τουρκια μπηκαν παρεακι στο νατο για να εμποδισουν το συμφωνο της βαρσοβιας απο καθοδο στις θερμες θαλασσες. εφοσον το συμφωνο και η εσσδ ψοφησαν και σχεδον ολοι οι ανατολικοι ειναι μελη του νατο τα συνορα μας παυουν να ειναι εγγυημενα απο τους ''συμμαχους'' μας.

    γάτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 11:24.γράφεις:

    "Η μοναδική μας προστασία είναι τα ένοπλα μπράτσα των Ελλήνων και των Κυπρίων."


    "των Ελλαδιτών και των Κυπρίων", διορθώνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Ανώνυμος είπε...
    ΕΛΙΑΜΕΠ = Άκρως ανθελληνική σφηκοφωλιά !!!
    STRATFOR = Άκρως ανθελληνική φιδοφωλιά !!!

    Έρχονται στο μυαλό μου μερικά σοβαρά κράτη που αρχίζουν από "Ι" για να κάνουμε συμμαχία:
    Ιαπωνία
    Ινδία
    Ινδονησία
    Ιορδανία
    Ιράκ
    Ιράν
    Ιρλανδία
    Ισημερινή Γουινέα
    Ισημερινός
    Ισλανδία
    Ισπανία
    Ιταλία
    Αυτά !!!
    τζιμης

    21 Ιουλίου 2010 1:25 μ.μ."
    -------------------------
    Αφου το ξερεις τι μας παιδευεις.
    Την Ισημερινη Γουινεα εννοει.
    Δηλαδη αν εννοουσε καποιο αλλο κρατος απο τα δυο της γειτονιας μας ποιο θα διαλεγες και ανελυσε το γιατι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Η μοναδική μας προστασία είναι τα ένοπλα μπράτσα των Ελλήνων και των Κυπρίων."


    "των Ελλαδιτών και των Κυπρίων", διορθώνω.

    22 Ιουλίου 2010 11:25 π.μ.

    Φίλε μου, δέχομαι την διόρθωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.