28/7/10

Υπ. Άμυνας: "Καθημερινά λαμβάνονται δεκάδες αιτήματα από κομματικούς ηγέτες για οπλίτες"

Απάντηση στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με ρουσφέτια στην Εθνική Φρουρά έδωσε το Υπουργείο Άμυνας, σημειώνοντας μάλιστα ότι καθημερινά λαμβάνονται δεκάδες αιτήματα από κομματικούς ηγέτες, κομματικά στελέχη, βουλευτές, οργανωμένα σύνολα, γονείς, που αφορούν αιτήματα οπλιτών.

Το Υπουργείο Αμυνας δίνει διευκρινήσεις αναφορικά με το θέμα που προέκυψε μετά το χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, τονίζοντας ότι ενεργεί πάντοτε μέσα στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, τηρώντας την αρχή της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας όπως είναι και οι πάγιες οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε σημερινή ανακοίνωση το Υπουργείο αναφέρει ότι καθημερινά λαμβάνονται δεκάδες αιτήματα από κομματικούς ηγέτες, κομματικά στελέχη, βουλευτές, οργανωμένα σύνολα, γονείς, που αφορούν αιτήματα οπλιτών, σημειώνοντας ότι όλα τα αιτήματα αποστέλλονται στα αρμόδια γραφεία του ΓΕΕΦ για εξέταση και τυγχάνουν αντιμετώπισης στο πλαίσιο των Νόμων και των Κανονισμών.

Με αφορμή το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, στις 26 Ιουλίου 2010, για τηλεομοιότυπα που στάλθηκαν από το Προεδρικό Μέγαρο, το Υπουργείο Αμυνας αναφέρει πως τα προβλήματα των στρατιωτών, ανεξάρτητα από τον φορέα από τον οποίο προέρχονται, επιλύονται με διαφάνεια και αξιοκρατία ανάλογα με το πρόβλημα του καθενός, σε συνδυασμό με τη μοριοδότηση του και τις υπηρεσιακές ανάγκες, αφού πρώτα τύχουν εξέτασης από το αρμόδιο θεσμικό όργανο του ΓΕΕΦ, που είναι η Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων.

''Ικανοποιούνται μόνον τα αιτήματα εκείνα, που αφορούν ανθρωπιστικά θέματα - όπως για παράδειγμα προβλήματα υγείας των ιδίων των στρατιωτών ή των μελών των οικογενειών τους, ή κοινωνικά προβλήματα -όπως για παράδειγμα ορφανοί στρατιώτες, διαζευγμένοι γονείς, κ.α.'', προσθέτει η ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά τις έξι περιπτώσεις που αναγράφονταν στο μήνυμα, το ΥΠΑΜ αναφέρει ότι ''σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 δεν έτυχαν καμίας μεταχείρισης από το Υπουργείο Αμυνας''.

Σε σχέση με την πρώτη περίπτωση, το ΥΠΑΜ διευκρινίζει ότι πρόκειται για οπλίτη και μεταφορά του στο ΓΕΕΦ. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση ''ο εν λόγω οπλίτης κατατάγηκε στις 9 Ιουλίου 2008 στο ΚΕΝ Πάφου. Με το μηχανογραφικό σύστημα τοποθετήθηκε σε Μονάδα στην περιοχή Λευκωσίας, από τις 4 Αυγούστου 2008 μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2010. Στις 2 Ιανουαρίου 2010 μετατέθηκε σε Μονάδα κοντά στη Βυζακιά. Στις 24 Φεβρουαρίου 2010, η Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων του ΓΕΕΦ εξέτασε αίτημα που υπέβαλε ο ίδιος ιεραρχικά και ζητούσε να μετατεθεί σε Μονάδα της φρουράς Λευκωσίας, καθότι η μητέρα του υποβλήθηκε σε μαστεκτομή λόγω καρκίνου''.

''Η Επιτροπή ικανοποίησε το αίτημα του και μετατέθηκε στις 4 Μαρτίου 2010, σε Μονάδα στη Λευκωσία. Διευκρινίζεται ότι ο εν λόγω οπλίτης ουδέποτε υπηρέτησε στο ΓΕΕΦ όπως καταγράφεται στο μήνυμα'', γράφει η ανακοίνωση.

Σχετικά με τη δεύτερη περίπτωση, η ανακοίνωση αναφέρει πως αφορά οπλίτη για να μετατεθεί σε δύο συγκεκριμένες Μονάδες της Λευκωσίας.

''Ο εν λόγω οπλίτης κατατάγηκε στις 7 Ιουλίου 2008 στο ΚΕΝ Πάφου. Με το μηχανογραφικό σύστημα τοποθετήθηκε σε Μονάδα της Λευκωσίας από τις 4 Αυγούστου 2008 μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2010. Στις 2 Ιανουαρίου 2010 μετατέθηκε σε Μονάδα κοντά στην Κλήρου απ’ όπου και απολύθηκε. Διευκρινίζεται ότι ο εν λόγω στρατιώτης ουδέποτε υπηρέτησε στις Μονάδες της επιλογής του όπως καταγράφεται στο τηλεομοιότυπο'', προστίθεται στην ανακοίνωση.

Για την τρίτη περίπτωση, το ΥΠΑΜ γράφει ότι αφορά οπλίτη για να μετατεθεί στο Λόχο Στρατηγείου. Οπως αναφέρει ''ο εν λόγω οπλίτης κατατάγηκε στις 10 Ιουλίου 2009 στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού. Με το μηχανογραφικό σύστημα τοποθετήθηκε στο Λόχο Στρατηγείου της IV Ταξιαρχίας Πεζικού από τις 10 Αυγούστου 2009 μέχρι τις 12 Μαΐου 2010. Στις 13 Μαΐου 2010 μετατέθηκε σε Μονάδα κοντά στη Λευκωσία απ’ όπου και απολύθηκε. Διευκρινίζεται ότι το αίτημα του στρατιώτη δεν πραγματοποιήθηκε όπως καταγράφεται στο τηλεομοιότυπο''.

Η τέταρτη περίπτωση αφορά οπλίτη για να αποσπαστεί είτε στην Τριμίκλινη, είτε στην Παραμύθα, είτε στην Ασγάτα, αναφέρει η ανακοίνωση.

Το ΥΠΑΜ διευκρινίζει ότι ''ο εν λόγω στρατιώτης κατατάγηκε στις 8 Ιουλίου 2008 στο ΚΕΝ Λεμεσού και επιλέγηκε ως Στρατονόμος όπου υπηρέτησε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Στρατονόμων από τις 4 Αυγούστου έως τις 27 Αυγούστου 2008 απ’ όπου και εγκατέλειψε οικιοθελώς την εκπαίδευση του''.

''Μετά από αυτή την εξέλιξη'', προσθέτει, ''μετατέθηκε κοντά στον Κάμπο απ’ όπου υπηρέτησε από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 2 Απριλίου του 2009. Με τις μεταθέσεις της ΕΣΣΟ του, τον Απρίλιο του 2009, λόγω των μορίων του, μετατέθηκε σε Τάγμα Εθνοφυλακής στη Λεμεσό και υπηρέτησε εκεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2010. Με τις επόμενες μεταθέσεις της ΕΣΣΟ του, τοποθετήθηκε τον Ιανουάριο 2010 στην περιοχή Κλήρου''.

Συνεχίζει λέγοντας πως ''στις αρχές Μαρτίου αποσπάστηκε για 3 μήνες στην Κυπερούντα μέχρι το τέλος Απριλίου 2010 στη βάση πάγιας διαταγής του ΓΕΕΦ κατά την οποία η Μεραρχία έχει υποχρέωση να προτείνει για απόσπαση οπλίτες στο συγκεκριμένο χώρο για φύλαξη των αποθηκών. Ετσι, μετά από εισήγηση της Μεραρχίας, στις 11 Φεβρουαρίου 2010, ο εν λόγω οπλίτης μαζί με άλλους 9 οπλίτες προτάθηκε για να αποσπαστεί στις αποθήκες στην Κυπερούντα. Το ΓΕΕΦ, στις 26 Φεβρουαρίου 2010, ενέκρινε την απόσπαση τους από τις 2 Μαρτίου μέχρι τις 30 Απριλίου 2010''.

Αναφορικά με την πέμπτη περίπτωση, αναφέρει πως αφορά οπλίτη για να μετατεθεί στο Λόχο Διοικήσεως. ''Ο εν λόγω οπλίτης'', σημειώνει, ''κατατάγηκε στις 9 Ιουλίου 2008 στο ΚΕΝ Λεμεσού. Με το μηχανογραφικό σύστημα τοποθετήθηκε σε Μονάδα στον Κάμπο από τις 4 Αυγούστου 2008 μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2010. Στις 30 Οκτωβρίου 2008 μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 2009, αποσπάστηκε στις αποθήκες της Τριμήκλινης καθότι υποβλήθηκε αίτημα του ιεραρχικά προς την Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων λόγω του ότι έχει ανάπηρο πατέρα ο οποίος δεν εργάζεται''.

''Με τις μεταθέσεις της ΕΣΣΟ του, τοποθετήθηκε σε Μονάδα κοντά στη Βυζακιά, στις 2 Ιανουαρίου 2010, όπου και υπηρέτησε μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου 2010. Στις 27 Ιανουαρίου 2010, μέσω της Μονάδας του, υπέβαλε ιεραρχικά στην Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων αίτημα για μετακίνηση του στην φρουρά συμφερόντων του με το ίδιο αιτιολογικό. Στις 19 Φεβρουαρίου 2010, εγκρίθηκε η μετάθεση του από τη Βυζακιά στο Λόχο Στρατηγείου της Ταξιαρχίας στη Λεμεσό, απ’ όπου και απολύθηκε στις 8 Ιουλίου 2010. Διευκρινίζεται ότι το αίτημα του έγινε αποδεκτό από την Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων καθότι αποτελούσε κοινωνικό πρόβλημα. Επισημαίνεται ότι και αυτό το αίτημα ακολούθησε την ιεραρχική οδό'', προσθέτει η ανακοίνωση.

Για την έκτη περίπτωση, το ΥΠΑΜ αναφέρει πως αφορά οπλίτη για να μετατεθεί στη Λέσχη Αξιωματικών ή σε δύο συγκεκριμένες Μονάδες στη Λευκωσία.

Η ανακοίνωση αναφέρει: ''Ο εν λόγω οπλίτης κατατάγηκε στις 12 Ιουλίου 2009 στο ΚΕΝ Πάφου. Με το μηχανογραφικό σύστημα τοποθετήθηκε σε Μονάδα στο Τσέρι από τις 10 Αυγούστου 2009 μέχρι τις 12 Μαΐου 2010. Κατά τις μεταθέσεις της ΕΣΣΟ του, τοποθετήθηκε σε Μονάδα στη Λευκωσία όπου και υπηρετεί μέχρι σήμερα. Διευκρινίζεται ότι κατά τις μεταθέσεις του Μαΐου 2010, υπηρετούσαν συνολικά 19 υπαξιωματικοί ειδικότητας πολυβολητή όπως ήταν και ο εν λόγω Λοχίας στη Φρουρά Λευκωσίας''.

Επιπλέον, προσθέτει πως ''ο συγκεκριμένος Λοχίας ήταν 13ος σε σχέση με τους υπόλοιπους Λοχίες πυροβολητές με 54 μόρια. Από τον 1ο μέχρι τον 6ο πολυβολητή παρέμειναν εντός Λευκωσίας σε Μονάδες βαθμού δυσκολίας τρία. Από τον 7ο έως τον 13ο παρέμειναν εντός Λευκωσίας σε Μονάδες βαθμού δυσκολίας τέσσερα όπως είναι συμπτωματικά και μία από τις Μονάδες της επιλογής του. Από τον 14ο μέχρι τον 19ο μετατέθηκαν σε Μονάδες εκτός φρουράς Λευκωσίας''.

Διευκρινίζει πως τα αιτήματα που αναγράφονταν στο μήνυμα δεν έτυχαν οποιασδήποτε ενέργειας από μέρους του Υπουργείου Αμυνας και προσθέτει πως ''οι δύο περιπτώσεις που αφορούν κοινωνικά προβλήματα έτυχαν του ανάλογου χειρισμού από την Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων, μετά από αιτήματα των ιδίων των οπλιτών που υποβλήθηκαν μέσω των Μονάδων τους''.

Τέλος, το Υπουργείο Αμυνας διευκρινίζει ότι ενεργεί πάντοτε μέσα στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, τηρώντας την αρχή της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας όπως, άλλωστε, είναι και οι πάγιες οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. SIGMALIVE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.