9/7/10

«Χωρίς τον έλεγχο του Αιγαίου, απλά δεν υπάρχει Ελλάδα»

Οριοθέτηση και όχι συνεκμετάλλευση

Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
Την απλή και κοινότοπη αυτή διαπίστωση, που από καιρό σε καιρό πρέπει να υπενθυμίζεται, την κάνει το συντηρητικό, αλλά πάντα καλά ενημερωμένο και ακριβές στα στοιχεία του αμερικανικό Ινστιτούτο Στράτφορ, στην πρόσφατη -όχι αισιόδοξη, ούτε και κολακευτική- ανάλυσή του για την κατάσταση στην Ελλάδα.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ διαπίστωση επανέφερε στο προσκήνιο και η πρόσφατη προκλητική ενέργεια της Αγκυρας να στείλει το ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίο, στα διεθνή ύδατα, αλλά μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, αλλά με συνοδευτική ανακοίνωση ότι οι δύο χώρες δεν έχουν υφαλοκρηπίδα πέραν των χωρικών υδάτων από τις ηπειρωτικές ακτές.

ΕΤΣΙ επανέρχεται στο προσκήνιο το εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, με την ελληνική κυβέρνηση να το θεωρεί «εύκολο» και να «πιέζει» την Αγκυρα για την επίλυσή του.

ΓΙΑ ΤΗΝ επίλυση του θέματος, «ο γιαλός είναι στραβός» εξ αρχής.

Η ΑΓΚΥΡΑ, πονηρή ούσα, υποστηρίζει ευθύς εξ αρχής ότι η οριοθέτηση πρέπει να γίνει με «γεωλογικά κριτήρια» και όχι νομικά, που στηρίζονται στο Δίκαιο της Θάλασσας το οποίο η Αγκυρα πεισματικά, αλλά για ευνόητους λόγους, αρνείται να υπογράψει. Σύμφωνα με τον γεωλογικό ορισμό, η υφαλοκρηπίδα ορίζεται ως ο βυθός της θάλασσας και το υπέδαφος των περιοχών που αρχίζουν από τις ακτές και τελειώνουν στο σημείο όπου το βάθος της θάλασσας είναι 200 μ.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο δεν αποδέχεται η Τουρκία, ορίζει ως υφαλοκρηπίδα το βυθό της θάλασσας και το υπέδαφος των περιοχών που αρχίζουν από τα εξωτερικά όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης (που μπορεί να φτάσει και τα 12 ν.μ.) και φτάνουν σε βάθος 200 μ. ή μέχρι του σημείου όπου μπορεί να γίνει εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων φυσικών πόρων.

Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ είναι εμφανής, και άλλο τόσο βέβαιη είναι η εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δώσει νομική μάχη για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ξέρει ότι με βάση το Διεθνές Δίκαιο δεν υπάρχει τουρκική υφαλοκρηπίδα δυτικά των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου. Γι' αυτό ακριβώς, με «όπλο» της τον γεωλογικό ορισμό, προχωρά από το 1973 σε «τετελεσμένα», υποστηρίζοντας ότι η υφαλοκρηπίδα της φτάνει στο μέσο του Αιγαίου και ότι τα νησιά δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα.

ΕΜΦΑΝΗΣ και σταθερός στόχος της Αγκυρας δεν είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αλλά η διανομή της και επομένως η συνεκμετάλλευσή της.

ΑΥΤΟ ακριβώς υπενθύμισε η Αγκυρα με το «Τσεσμέ» και αυτό ακριβώς είναι το σημείο μεγίστης προσοχής για την ελληνική κυβέρνηση. Στο όνομα υποτιθέμενων οικονομικών ωφελημάτων από υποτιθέμενες εκμεταλλεύσεις υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, η Αθήνα οφείλει να είναι πολύ συγκρατημένη. Και κυρίως πονηρεμένη...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

19 σχόλια:

  1. Αιγαίο συνεκμετάλλευση.να το θυμάστε.
    Το 60 Αμερικάνικες εταιρίες .20 Τουρκία και 20 Ελλάδα.
    Και τα σύνορα στον 25 παράλληλο όχι μόνο θαλάσσια και χερσαία.
    ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΚΑΜΟΥΝ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΜΟΥ>
    ΜΟΝΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΜΟΥ>
    ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ΅ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΩ,ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΩ ΤΑ ΕΧΑΣΑ ΟΛΑ
    τα υλικα κρατο μεσα μου ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΉ .και σε όπιον γουστάρει


    .ΑΝΟΡΘ>>>>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είπαμε:
    Το αμερικανικό Ινστιτούτο Στράτφορ είναι σφηκοφωλιά και ό,τι γράφουν και κάνουν εκεί, αποσκοπεί στο να εξυπηρετήσει τα στενά εβραικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.
    Μη τσιμπάμε !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χάνουμε τον έλεγχο του Αιγαίου και σύντομα θα χαθεί και η Ελλάδα , θα ήταν ο καταλληλότερος τίτλος .
    Η Τουρκία καταλαβαίνει ότι πρέπει επιτέλους να υπογράψει συμφωνία για την οριοθέτηση , αλλά θα υπογράψει εφ’ όσον έχει στο μανίκι της διαπραγματευτικά καινούργια εδάφη – νησίδες – βράχους- ξέρες και όχι με τα υπάρχοντα σύνορά της.
    Έχει βάλει σε στόχο βραχονησίδες ,που θα τις ανοίξουν τα σύνορά της και μάλιστα με «εύκολο» τρόπο θα θελήσει να τον υλοποιήσει το στόχο της.
    Εμείς ψάχνουμε για βραχονησίδες κοντά στα θαλάσσια σύνορά μας , αλλά αυτοί στοχοποιούν βραχονησίδες που κόβουν το Αιγαίο στην μέση. Οι Καλόγεροι , τα Χταπόδια , η Άντυρος είναι τα τρία σημεία κλειδιά που πρέπει σύντομα να μπαστακωθούνε « πάση θυσία ». Έτσι «εγκλωβίζουν» Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία , Φούρνους μέσα σε ένα δίχτυ φτιαγμένο στα μέτρα τους και σπάνε κυριολεκτικά το Αιγαίο στην μέση. Τα Δωδεκάνησα απομονώνονται ταυτόχρονα με την Λημνοσαμοθράκη.
    Πρέπει ΕΧΘΕΣ να ξυπνήσουν οι κυβερνώντες , να απαντήσουν με έργα και όχι με διαβήματα και πρέπει να καταλάβουν ότι ο πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει. Να σταματήσει η άμυνα της σφεντόνας , να αρχίσουν να πέφτουν οι ψηλές και αν δεν καταλαβαίνουν τότε να αρχίσουν και οι χοντρές. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι πολιτικοί ότι θα φτύνουν το κόρφο τους εάν έχουν κάνει συμφωνία κάτω από το τραπέζι για το Αιγαίο. Εμείς εδώ δεν συμφωνούμε σε τίποτα και δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα.
    ΕΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ!!!!!!

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δίνεται σημασία σε ένα web site αμφιβόλου εγκυρότητας.

    Το άρθρο είναι πολιτικό και όχι επιστημονικό. Η δε ανάλυση, με την χρήση γεωγραφικών όρων στην αρχή είναι αστεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διόρθωση στην παράγραφο 6. Ο συγκεκριμένος ορισμός της υφαλοκρηπίδας προέρχεται από τη σύμβαση της υφαλοκρηπίδας του 1958. Αυτή όμως έχει αντικατασταθεί από τη σύμβαση του 1982 για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπου ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας είναι διαφορετικός και πιο ευνοικος για το παρακτιο κράτος. Δεν παραθέτω τον ορισμό εδώ για λόγους συντομιας. Ωστόσο να σημειωθεί η διόρθωση για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού.
    Βρουτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αστειο το άρθρο:

    "ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΑΔΑ".

    Σοβαρή επισήμανση!!!!!!!

    εγώ ρωτάω

    'ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ;'

    Ελέγχεται, δηλαδή διοικείται η Ελλάδα με γνώμονα το Εθνικό συμφέρον και σε ποιό τομέα;
    αν οχι με ευθύνη ποιών; γιατί;

    ας απαντήσει αν μπορεί το περίφημο ινστιτούτο μελετών, η κ. δημοσιογράφος και όποιος θέλει για να μας διαφωτίσει κι εμάς τους αγράμματους

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΡΙΟΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΘΑΝΑΤΙΟ ΡΟΓΧΟ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΗΓΕΣΙΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ, ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΑ.

    Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΠΕ "Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ" ΚΑΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ ΕΙΠΕ "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;"

    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΙΟΤΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΥΤΩΝ ΑΝ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΙΠΑΝ,ΙΣΩΣ ΦΑΝΕΙ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ.

    ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΟΡΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ.
    Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ (AOZ) ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΝΟΕΙ ΤΗΝ ΑΟΖ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΥΤΕ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;

    Θ. ΚΑΡΥΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μην πέφτετε στην παγίδα δεν ήμαστε αδύναμοι δεν ήμαστε στο χείλος του γκρεμού όλα είναι μια εικόνα φτιαγμένη από τα ΜΜΕ εθνικά και διεθνή αν ήμαστε τόσο αδύναμοι θα μας είχαν κατασπαράξει μας φοβούνται και με πλάγια μέσα μας υπονομεύουν για να μας λυγίσουν το ότι περνάμε μια δύσκολη φάση της ιστορίας μας και όπως χιλιάδες χρόνια κάπου κάπου ξαποσταίνουμε δεν ήμαστε Γιουγκοσλαβία να μας διαμελίσουν άσχετα αν έχουμε τόσες διεκδικήσεις δεν θα διαλυθούμε απλός πρέπει να έχουμε φίλτρα και μυαλό και πάνω από όλα πιστεύω σε ιδανικά όχι ατομικισμούς όχι ηττοπάθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=154644&cid=4

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΚΑΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δειτε και αυτα τα αρθρα περι αφελεις ορους, μη ορθολογικες απαιτησεις, και διαπραγματευτικη ανικανοτητα.

    - Ν. Λυγερός, Νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στη γεωστρατηγική
    http://www.lygeros.org/6009-gr.html
    - Ν. Λυγερός, Η απόφαση των Έξι και το λάθος της Τουρκίας όσον αφορά στο Καστελόριζο
    http://www.lygeros.org/6007-gr.html
    - Α. Σταλιδης, "Η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και οι μόνιμες υποσχέσεις της Τουρκίας που δεν υλοποιούνται"
    http://antibaro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3683:0506-ellhnotourkika&catid=43:greekturkish&Itemid=83

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα σε όλους,

    γράφοντας ένα <,a,>, (συνεχόμενα χωρίς κόμμα) πριν τη διεύθυνση url και ένα <,/,a,>, στο τέλος της (συνεχόμενα χωρίς κόμμα), μας διευκολύνουν όλοι όσοι αναρτούν να γλυτώνουμε από το κουραστικό copy-paste

    π.χ.
    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=154644&cid=4

    Δημήτρης (Αρχάγγελος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το μόνο που "προβλέπει" το συγκεκριμένο ινστιτούτο είναι τα σχέδια των υπετρατλαντικών πατρόνων μας για Ελλάδα και Τουρκία.

    Η "απειλή" που διατυπώνουν είναι μάλλον ενθαρρυντική αφού σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο και πρέπει να "φοβηθούμε".

    Αλλά σημαίνει επίσης ότι θα ενταθούν προβλήματα μάλλον προσχεδιασμένα, όπως η λαθρομετανάστευση και η "τρομοκρατία" καθώς και η προάσπισή τους από δήθεν ανεξάρτητες "αντιρατσιστικές" και "αντιφασιστικές" οργανώσεις (που είναι πάντα ανθελληνικές και οι μεθόδοι τους φασιστικές παραπέμποντας σε "ξένο δάκτυλό") αλλά και τον χώρο της "αριστεράς" (που μόνο αριστερά δεν είναι πλέον αφού εκπροσωπεί πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Στο όνομα υποτιθέμενων οικονομικών ωφελημάτων από υποτιθέμενες εκμεταλλεύσεις υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, η Αθήνα οφείλει να είναι πολύ συγκρατημένη. Και κυρίως πονηρεμένη..."

    Ενδιαφέρουσα επωδός. Η Κύρα Αδάμ είναι έμπειρη δημοσιογράφος. Με το παραπάνω καταληκτικό απόσπασμα του άρθρου της (χρησιμοποιώντας μάλιστα και τη λέξη 'υποτιθέμενα' εις διπλούν), είτε θεωρεί την κυβέρνηση αφελή και την προτρέπει να μην είναι, είτε δεν τη θεωρεί αφελή και την προειδοποιεί (με ξεμπρόστιασμα) σε περίπτωση που το παίξει αφελής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. το ενα ποδι της ελλαδας ειναι το αιγαιο και το αλλο οι πατριδες απεναντι. το δευτερο φροντισαν να μας το κοψουν το '22, το πρωτο προσπαθουν συστηματικα απο το '74 και οπως φαινεται θα το πετυχουν. κι εμεις αντι να μετανοησουμε και να αλλαξουμε κοιμομαστε τον υπνο της ευρωπης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να διορθώσω κάτι από τα παραπάνω που είπα, μιας κι εγώ είμαι νέος στο χώρο (html tags)

    Καλημέρα σε όλους,

    γράφοντας: <a HREF="η διεύθυνση url">κείμενο που θέλουμε να εμφανίζεται</a>,

    μας διευκολύνουν όλοι όσοι αναρτούν να γλυτώνουμε από το κουραστικό copy-paste

    π.χ.
    zougla.gr

    Δημήτρης (Αρχάγγελος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ahttp://www.youtube.com/watch?v=e5ji_XmjPBs&feature=related/a

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δημητρη 5.28 παλη παπαριζιες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αρχάγγελε, πάρτο αλλιώς και πάλι από την αρχή !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γιατί μέχρι το 1974, δεν υπήρχε πρόβλημα υφαλοκριπίδας?
    Γιατί όλα ξεκίνησαν μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο?
    Τα συμπεράσματα δικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.