3/7/10

Επανέρχονται τα σενάρια για φυγή πολυεθνικών

Στο επίκεντρο των σεναρίων βρίσκεται η «Παπαστράτος», θυγατρική της Philip Morris, η οποία δεν αποκλείει αποχώρηση από την Ελλάδα
Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr


Αναζωπυρώνονται το τελευταίο διάστημα τα σενάρια για νέο κύμα φυγής μεγάλων πολυεθνικών ομίλων από την ελληνική αγορά. Η άσχημη κατάσταση της οικονομίας, που έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται κατακόρυφα οι πωλήσεις και τα κέρδη τους, και κυρίως η υψηλή φορολόγηση, την οποία θα υποστούν τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια, προβληματίζουν έντονα τις διοικήσεις τους, οι οποίες φέρονται να εξετάζουν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από την Ελλάδα και να μεταφέρουν την έδρα τους σε χώρα του εξωτερικού.

Τοποθετήσεις
Τα σενάρια πυροδότησαν και οι δημόσιες τοποθετήσεις -γεμάτες αιχμές και υπονοούμενα- των ισχυρών ανδρών που διοικούν πολυεθνικούς ομίλους και η αλλαγή της στρατηγικής τους στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο τέτοιων σεναρίων βρίσκεται η «Παπαστράτος», θυγατρική της Philip Morris, η οποία δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο -ακόμη και αυτό της αποχώρησης από την Ελλάδα- μετά και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην εγχώρια αγορά καπνού.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Χρήστος Τσόλκας, μιλώντας αποκλειστικά στην «ΗτΣ», πρόσφατα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η «Παπαστράτος» αποτελεί για τον όμιλο της Philip Morris International μία σημαντική εταιρεία, έναν κρίσιμο πόλο, ωστόσο το νέο επιχειρηματικό τοπίο που διαμορφώθηκε, πρωτίστως από την αύξηση στη φορολογία των καπνικών προϊόντων, την υποχρεώνει να επανεξετάσει την εν γένει επιχειρηματική στρατηγική της στην Ελλάδα. Ο κ. Τσόλκας τονίζει πως η υψηλή φορολογία και η γενικότερη οικονομική κρίση άφησαν ήδη τα σημάδια τους στα αποτελέσματα της εταιρείας, καθώς στο πρώτο τετράμηνο του 2010 οι πωλήσεις της είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ εκτιμάται πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί, ίσως και να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες. Με ιδιαίτερη ένταση επιστρέφει και η φημολογία που θέλει την Coca Cola 3E να μεταφέρει την έδρα της σε χώρα του εξωτερικού. Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, τα «πυρά» που εξαπέλυσε ο ισχυρός άνδρας του ομίλου κ. Γιώργος Δαυίδ εναντίον της κυβέρνησης και των επιλογών της στο θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, δεν ήταν καθόλου τυχαία. Όπως τυχαία δεν ήταν η αναφορά του στην επιλογή της Ελλάδας ως έδρας του ομίλου.

Αιχμές
Εντύπωση, επίσης, προκάλεσαν οι αιχμές που άφησε για τα εμπόδια που υψώνει η γραφειοκρατία στη δημιουργία μονάδας συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού στο εργοστάσιο της «3Ε» στο Σχηματάρι, την ώρα που σε άλλες χώρες όπου έχει παρουσία ο όμιλος λειτουργούν ήδη τέσσερις αντίστοιχες μονάδες και ετοιμάζονται άλλες έξι. Ο κ. Δαυίδ στην τοποθέτησή του έκανε λόγο και για την ανάγκη να καταργηθεί η πολυνομία, η γραφειοκρατία και να απελευθερωθούν τα κλειστά επαγγέλματα και να δημιουργηθεί ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον σε βάθος χρόνου.

Εταιρείες που έφυγαν
Η «φυγή» ισχυρών πολυεθνικών ομίλων από τον ελληνικό χώρο δεν αποτελεί κάτι καινούριο. Κατά το παρελθόν, αρκετοί κολοσσοί που πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα επέλεξαν να εγκαταλείψουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα και να «μεταναστεύσουν» σε πιο φιλικές γι' αυτές χώρες.

Από το κλείσιμο των επιχειρήσεων της «Τεοκάρ», θυγατρικής εταιρείας του ιαπωνικού ομίλου Nissan, στη Θεσσαλία, τη δεκαετία του 1980, που «έστειλε» στο ταμείο ανεργίας περίπου 420 εργαζόμενους, τη διακοπή λειτουργίας των γραμμών παραγωγής της Ρrocter & Gamble, την αναχώρηση της Pirelli πριν από 20 χρόνια με προορισμό την Τουρκία, έως σήμερα με την αποχώρηση της ΒΡ και της Shell από την ελληνική αγορά εμπορίας καυσίμων, τα παραδείγματα είναι πολλά.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

2 σχόλια:

  1. Ζήσε τον μεταπολιτευτικό μύθο σου στην Ελλάδα. Kalimera.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διακρίνει κανείς ότι πίσω από τις πολυεθνικές και, γενικώτερα τις μεγάλες εταιρίες,υπάρχουν ΠΑΝΤΑ μπιλτεμπέργκιοι και άλλα τέτοια μορφώματα,(Γ.Δαυίδ);
    Έμμονη ιδέα μου είναι;
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.