1/8/10

Η Τουρκία προσεγγίζει τη Συρία

Μετά τη ρήξη της Αγκυρας με το Ισραήλ, ενισχύονται οι εμπορικές σχέσεις με τη Δαμασκό

The New York Times

Η φονική επιδρομή του Ισραήλ στον στολίσκο που κατευθυνόταν προς τη Γάζα και η υπεράσπιση των ακτιβιστών από την Τουρκία έχει μετατρέψει την Αγκυρα σε ήρωα στα μάτια του αραβικού κόσμου, συσφίγγοντας ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της και με τη γειτονική Συρία. Στο Γκαζιαντέπ, τουρκική πόλη που απέχει μόλις δύο ώρες από το Χαλέπι της Συρίας, Σύροι επισκέπτες κατακλύζουν τα καταστήματα πολυτελείας. «Ο εχθρός μας σ' αυτόν τον κόσμο είναι το Ισραήλ και η Τουρκία μάς αρέσει γιατί ο εχθρός του εχθρού μας είναι φίλος μας» λέει ο Ζακρία Σαβέκ,

Σύρος οδηγός που μόλις μετέφερε τους εκδρομείς από το Χαλέπι. Η κατάργηση της βίζας τον περασμένο Σεπτέμβριο ενίσχυσε τις μεταξύ τους επαφές, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Τουρκίας να ενισχύσει τις οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις με τους γείτονες ώστε να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση. Ομως, η Συρία, όπως και οι άλλες αραβικές χώρες, υποστηρίζει σθεναρά την αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε. Οι περισσότερες αραβικές χώρες θεωρούν την Τουρκία ενδιάμεσο κρίκο για την πρόσβαση σε δυτικές αγορές.

Στο πολιτικό επίπεδο, η επιρροή της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή ενισχύεται από τους στενούς δεσμούς της με τη Δύση - ήταν ένα στοιχείο που αναγνώρισε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος σοκάρισε πολλούς τον περασμένο μήνα στην Αγκυρα, υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη κρίση στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας μπορεί να υπονομεύσει τον μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

Πριν από μόλις δέκα χρόνια επικρατούσε ψυχρότητα στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Συρία, καθώς η Τουρκία την κατηγορούσε ότι προσφέρει καταφύγιο στους Κούρδους αυτονομιστές, ενώ η Συρία διεκδικούσε εδάφη και νερά ποταμών. Επίσης, οι Σύροι είχαν πικρές ιστορικές μνήμες οθωμανικής κατάκτησης, ενώ πολλοί κοσμικοί Τούρκοι θεωρούσαν τη Συρία ολοκληρωτικό και οπισθοδρομικό καθεστώς.

Ομως, μετά την πρόσφατη κατάργηση των περιορισμών στο διασυνοριακό εμπόριο, πάσης φύσεως τουρκικά προϊόντα, από τσάι και υφάσματα μέχρι μωρουδιακές πάνες, εξάγονται στη Συρία.

«Σήμερα, οι αραβικές χώρες που κάποτε μας μισούσαν θέλουν να μας μοιάσουν» λέει ο Εμίν Μπερκ, Τούρκος συντονιστής του Τουρκοσυριακού Γραφείου Εμπορίου. Στην τριετία 2006 - 2009, η αξία των τουρκοσυριακών εμπορικών συναλλαγών διπλασιάστηκε από τα 795 εκατ. δολάρια στα 1,6 δισ. δολάρια, ενώ την επόμενη τριετία αναμένεται νέα αλματώδης αύξηση στα 5 δισ. δολάρια. Πέρυσι, σχεδόν 20% των τουρκικών εξαγωγών είχε προορισμό την Μέση Ανατολή, αντί 12,5% το 2004.

Στο Γκαζιαντέπ, τα σημάδια του νέου έρωτα είναι παντού. Επιγραφές στα αραβικά καλωσορίζουν τους επισκέπτες από τη Συρία, ενώ οι γάμοι μεταξύ Τούρκων και Σύρων έχουν πληθύνει. «Παλιά, πολλοί Τούρκοι νόμιζαν ότι όλες οι γυναίκες από την Αραβία φορούσαν μπούργκα και ότι όλοι οι άνδρες μετακινούνταν με καμήλες» λέει μια 27χρονη από τη Συρία που ψωνίζει στο Γκαζιαντέπ. «Τώρα, γνωριζόμαστε καλύτερα».

6 σχόλια:

  1. Οι New York Times δεν είναι εβραϊκών συμφερόντων; Ή για "ξεκάρφωμα" τα γράφει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Ο εχθρός μας σ' αυτόν τον κόσμο είναι το Ισραήλ και η Τουρκία μάς αρέσει γιατί ο εχθρός του εχθρού μας είναι φίλος μας»

    Το κλασσικό λάθος του κάθε απελπισμένου, που μέσα στην αδυναμία του απέναντι σε έναν εχθρό, δεν μπορεί να αντιληφθεί για ποιό λόγο ένας άλλος εχθρός του ξαφνικά παριστάνει το φίλο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. //«Ο εχθρός μας σ' αυτόν τον κόσμο είναι η Τουρκία και το Ισραήλ μάς αρέσει γιατί ο εχθρός του εχθρού μας είναι φίλος μας»

    Το κλασσικό λάθος του κάθε απελπισμένου, που μέσα στην αδυναμία του απέναντι σε έναν εχθρό, δεν μπορεί να αντιληφθεί για ποιό λόγο ένας άλλος εχθρός του ξαφνικά παριστάνει το φίλο του.//
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ομως, η Συρία, όπως και οι άλλες αραβικές χώρες, υποστηρίζει σθεναρά την αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε."
    Είναι γνωστό ότι για τους Άραβες η Τουρκία αποτελεί το Δούρειο Ίππο της ισλαμικής επέκτασης στην Ευρώπη http://www.youtube.com/watch?v=ZMntSHvUUSM.
    Όσο για την προσέγγιση Τουρκίας και Συρίας δε θα 'πρεπε να προξενεί κατάπληξη δεδομένου ότι η ισλαμική επικράτηση στην Τουρκία το 2003 και η αγαστή, παρά τις έντονες διαφορές συνεργασία Ιράν και Συρίας από τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ με μοναδικό σκοπό να διασωθεί το κόμμα Μπάαθ του Άσαντ από τον Σαντάμ, έχουν διαμορφώσει στην περιοχή τις κατάλληλες συνθήκες για την ύπαρξη αυτού του (σατανικού) άξονα συνεργασίας μεταξύ ενός αραβικού κράτους (Συρία) και δυο μη αραβικών (Τουρκία, Ιράν) και προκειμένου να προωθήσει ο καθένας τα δικά του γεωπολιτικά συμφέροντα. Αυτός ο άξονας, όσο παράδοξος και ανίερος (Τούρκοι νεοοθωμανοί, με σουνίτες μπααθιστές και ιρανούς σιίτες!) κι αν είναι, υποδεικνύει ότι αυτά τα κράτη τσαμπουκάδες, παρά τις εγγενείς διαφορές τους δε διστάζουν να συνεργαστούν με μοναδικό σκοπό την ευκαιριακή κυριαρχία στην περιοχή τους.
    ΜΠΡΟΥΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tzimako ti kanoune oi Filoi sou Oi araves me tin Tourkia aleksokolies giauto kai esy trivese me autous..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάποτε οι δύο αυτές χώρες ήταν στα "μαχαίρια" για τα νερά του Ευράτη, αλλά και διότι η Συρία δεν κατεδίωκε τους Κούρδους. Εκεί δεν είχε το στρατηγείο του ο Οτζαλάν; Τελεσίγραφο δεν είχαν στείλει οι Τούρκοι στον Άσαντ να τον απελάσει;

    Σήμερα η Συρία καταδιώκει τους Κούρδους, όσο για τα νερά του Ευφράτη, φαίνεται ότι μάλλον τα "βρήκαν", όσο αξιόπιστα μπορεί κανείς να τα "βρει" με την Τουρκία.

    Σε κάποια φάση, κάπου παρακάτω, όπως λένε, θα την πληρώσει η Συρία την "συμμαχία" αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.