10/1/11

Συζήτηση χωρίς απτά αποτελέσματα

του Δελαστίκ
Φαινομενικά, αν πάρει κανείς τοις μετρητοίς όσα διοχέτευσαν μέχρι στιγμής στα μέσα ενημέρωσης η Αθήνα και η Αγκυρα και όσα ειπώθηκαν δημοσίως, η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας δεν είχε κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Δεν σημειώθηκε εκεί καμιά σύγκλιση απόψεων σε οποιοδήποτε θέμα, που αφορά είτε στα ελληνοτουρκικά είτε στο Κυπριακό. Δεν ανακοινώθηκε καμιά συμφωνία συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, όπως ισχυρίζονταν ότι θα συμβεί οι Τούρκοι, αλλά και φοβούνταν κάποιοι Ελληνες.
Είναι να απορεί δηλαδή κανείς γιατί πήγε ο Γιώργος Παπανδρέου στο Ερζερούμ, βάσει των όσων έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά
Ο κυβερνητικός προπαγανδιστικός μηχανισμός εξαίρει το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ενώπιον των περίπου διακοσίων Τούρκων πρεσβευτών ότι «η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται ποτέ να νομιμοποιήσει μια εισβολή και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί όσο συνεχίζεται η κατοχή».
Αριστα έκανε που τα είπε αυτά ο πρωθυπουργός, αλλά του είχε ήδη «απαντήσει» τρία 24ωρα νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας την Τρίτη στο ίδιο ακριβώς σώμα των Τούρκων πρεσβευτών, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της πολυήμερης συνόδου τους:
«Η Τουρκία δεν θα επιλέξει μεταξύ της ΕΕ και της Κύπρου. Οι συνετές χώρες δεν θα μας πιέσουν να κάνουμε μια τέτοια επιλογή», είχε δηλώσει χωρίς περιστροφές ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κλείνοντας εκ των προτέρων το θέμα, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε και μετά την ομιλία Παπανδρέου.
Οι υπεύθυνοι του κυβερνητικού προπαγανδιστικού μηχανισμού εξαίρουν επίσης την αναφορά του Γ. Παπανδρέου στις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από το Αγαθονήσι, ακόμη και την παραμονή της άφιξης του Ελληνα πρωθυπουργού στο Ερζερούμ.
Ας είμαστε σοβαροί. Εχει σαφώς μεγαλύτερο πολιτικό βάρος η υποχώρηση που έκανε ο Γ. Παπανδρέου να πραγματοποιήσει την επίσκεψη στο Ερζερούμ «καταπίνοντας» την πρόκληση της παραβίασης του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, παρά η υποτιθέμενη τόλμη του να αναφέρει το ζήτημα αυτών των παραβιάσεων ενώπιον των Τούρκων πρεσβευτών.
Εν πάση περιπτώσει, θα μπορούσε να πει κανείς συνολικά ότι ήταν απλώς μια συνάντηση άνευ περιεχομένου, που αποσκοπούσε στην καλλιέργεια της διεθνούς εικόνας των δύο πρωθυπουργών ως διαλλακτικών και προθύμων για διάλογο, έστω και άνευ αποτελέσματος, αν δεν υπήρχε το αγκάθι της υποψίας τι να είπαν άραγε ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Γιώργος Παπανδρέου στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.
Αν κατά τη μιάμιση ώρα που ήταν μόνοι τους έλεγαν τις ίδιες γενικολογίες και ασημαντότητες που είπαν και δημοσίως, τότε δεν υπάρχει λόγος να μην ξεχάσει κανείς αμέσως αυτή τη συνάντηση Ερντογάν - Παπανδρέου. Μέχρι όμως να βεβαιωθούμε ότι δεν είπαν και κάτι άλλο, σημαντικότερο, η ανησυχία θα υπάρχει.
Προκαλεί πάντως εντύπωση η παντελής έλλειψη αναφοράς δημοσίως στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει σε αυτή τη φάση η Τουρκία και το οποίο συνδέεται άμεσα με την Κύπρο και έμμεσα με την Ελλάδα: τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις συνέπειες που έχει για την Τουρκία αλλά και όλες τις αραβικές χώρες της περιοχής εκείνης (Λίβανο, Συρία, Αίγυπτο, Παλαιστίνη) η συμφωνία Τελ Αβίβ - Λευκωσίας για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) Κύπρου και Ισραήλ.
Η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη γύρω από αυτό το θέμα, ώστε το Ισραήλ δήλωσε δημοσίως ότι είναι αποφασισμένο να κάνει πόλεμο εναντίον του Λιβάνου για να διαφυλάξει αυτά που θεωρεί συμφέροντά του, ενώ η Τουρκία έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στο Ισραήλ για την ΑΟΖ της Κύπρου.
Είναι δυνατόν ο Ερντογάν να μην έθεσε στον Παπανδρέου αυτό το θέμα; Δεν γνωρίζουμε, αλλά μας φαίνεται απίθανο.
ΤΕΤΑΡΤΗ
Ο Λίμπερμαν στην Αθήνα
Τον απεχθέστερο πολιτικό ηγέτη του αιμοσταγούς κράτους του Ισραήλ φέρνει μεθαύριο στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου: πρόκειται για τον ακροδεξιό υπουργό Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο οποίος έχει προτείνει μεταξύ άλλων να... πνίξουν τους Παλαιστίνιους στη Νεκρά Θάλασσα και να... εκτελούν τους βουλευτές του ισραηλινού κοινοβουλίου αραβικής καταγωγής που συναντούν ηγέτες της Χαμάς! Αυτό το κόσμημα της πολιτικής ηγεσίας του Ισραήλ έρχεται στην Αθήνα για να συσφίξει τις σχέσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου με την ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας στον τομέα του φυσικού αερίου.

5 σχόλια:

  1. ΠΡΟΣ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΟΙ Η.Π.Α.ΚΑΙ Η Ε.Ε.;

    "΄Ολα δείχνουν πώς δέν πάει άλλο.Οι επικίνδυνοι σφιχταγκαλιασμένες "υπερδυνάμεις"ένθεν καί εκείθεν τού Ατλαντικού μέ επικυρίαρχο συντονιστή τό ΝΑΤΟ φαίνεται να βρίσκονται πρό αδιεξόδου.
    Η σύγχρονη διεθνής πολιτική τής τελευτραίας δωδεκαετίας,υπό μορφή αργόσυρτα βιούμενης καθημερινής ιστορίας,οδήγησε τήν Ευρώπη νά είναι ο εντολοδόχος καί τό πειθήνιο όργανο μιάς αχαλίνωτα αναιδούς εξωτερικής πλανητικής πολιτικής τού Λευκού Οίκου,Λαοί μέ πολιτισμό καί ιστορία,λαοί μέ παρελθόν καί προοπτική,μέσω των ανδρείκελων πολιτικών "ηγετών"τους,έσκυψαν τό κεφάλι καί πάνε,άβουλοι καί μοιραίοι,στό άγνωστο μέ βάρκα τήν ελπίδα.Αυτά πάλι τά ανδρείκελα,οι δήθεν πολιτικοί ηγέτες,συνηθέστατα μάλιστα κατά δήλωσή τους "προοδευτικοί",επελέγησαν από τούς μηχανισμούς τού "Μεγάλου Αδελφού"μέ κριτήριο τήν εθελοδουλεία καί τήν ανδραποδώδη διλοτυραννία,καί επιβλήθηκαν στούς λαούς τους μέσω τής χειραγώσησης καί τού ελέγχου τών Μ.Μ.Ε.καί μάλιστα δημοκρατικά.Κερδίζουν εκλογές,τά αποτελέσματα τών οποίων έχουν "προβλέψει"τά Μεγάλα αφεντικά μέ ακρίβεια.
    Πανεπιστήμια,γερμανικά,αγγλικά,γαλλικά,ιταλικά,ισπανικά,ελληνικά καί άλλων ιστορικών λαών καί εθνών,από τόν Βόρειο Πόλο μέχρι τό Γιβραλτάρ καί από τήν Κύπρο μέχρι τόν Καύκασο,ωδεία,ναοί,ακαδημίες βλέπον αποσβολωμένοι καί δέν μπορούν νά πούν ανοιχτά πώς "ο βασιλιάς είναι γυμνός",από φόβο μήπως τούς πούν ότι δέν είναι "politically correct".
    ............
    Πέμπτο,πώς στό καλό δέν μάς πέρασε από το νού ότι η σταδιακή άνοδος τού Ευρώ σέ σχέση μέ τό δολάριο δέν οφειλόταν σέ καμία άνθηση τής Ευρωπαικής οικονομίας,τή οποίας ακμάζουν οι δείκτες καί πένονται οι άνεργοι,απασχολήσιμοι,μερικώς απασχολούμενοι πολίτες,αλλά σέ σατανικό σχέδιο,πρώτον γιά τό "χρύσωμα τού χαπιού"καί δεύτερον γιά τήν διευκόλυνση καί τόνωση τών πωλήσεων τών Αμερικανικών προιόντων τους στήν ενοποιούμενη τεράστια αγορά τής Ε.Ε.;
    ΄Εκτο,πώς συνέβη εμείς νομικοί,κληρικοί,καθηγητές,γιατροί,καλλιτέχνες,αθλητές τόσο εκπαιδευμένοι,σοφοί,ενάρετοι,ευσυνείδητοι,υποτίθεται άνθρωποι νά πέσουμε,όλοι σχεδόν,θύματα τής "δημοκρατικής"προπαγάνδας(πού αντιστοιχεί πρός τή βία τών απολυταρχικών καθεστώτων)καί νά μήν καταλάβουμε ότι όλο αυτό ήταν καί είναι μιά καλοστημένη απάτη,πρός εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων σέ βάρος λαών,εθνών,κρατών,πού αντιστέκονται,καί ότι δέν τρομοκρατούν αυτοί,αλλά αυτοί ακριβώς τρομοκρατούνται ;.......
    Διά ταύτα ,φαίνεται ότι,έστω αργά,η α φ ύ π ν η σ η άρχισε.
    Τό διαζύγιο Ε.Ε.καί Η.Π.Α.επιβάλλεται νά γίνει εδώ καί τώρα."
    Τάδη έφη ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ,
    καθηγητής Πανεπιστημίου,φιλόλογος,συγγραφεύς.
    (έφυγε γιά τίς Νήσους τών Μακάρων 22 Σκιροφοριώνος 2009)
    ΑΝΤΡΕΑ ΧΑΙΡΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Για ποιους προοδευτικούς (με ή χωρίς εισαγωγικά)μιλάει ο ανώνυμος 10-1-11, 3.42; Για την κ. Μέρκελ, τον Σαρκοζί, τον Κάμερον; Για τον μόλις χθες Πρόεδρο των ΗΠΑ κ Μπους; (ο Ομπάμα δεν άλλαξε κάτι, αν τον καταταξουμε στους προοδευτικούς).
    Η πολιτική που εφαρμόζουν όλοι αυτοί-και οι προηγουμενοι-είναι νεοφιλελευθερη, άσχετη και αντίπαλη δηλαδή με οποιαδήποτε προοδευτικότητα.
    Αν ο καημός του είναι να καταφερθεί ενεντίον των προοδευτικών, τον καταλαβαίνω. Αν όμωςείναι να καταλάβει τι συμβαίνει γύρω του τότε καλύτερα να ξανασκεφτεί τα κριτήριά του. Η πρόοδος,η καυμένη, δεν έχει σχέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι γραφικό ο δημοσιογράφος που δήθεν είναι ενάντιος ιδεολογικά στον σταλινισμό να μιλάει τόσο απαξιωτικά για έναν πολιτικό που από τη γέννησή του υπήρξε θύμα του σταλινισμού.
    Ο πατέρας του Λίμπερμαν γνώρισε τη γυναίκα του σε γκούλαγκ!
    Και ο ίδιος ο Λίμπερμαν δε μπόρεσε να βρει τη δουλειά που ήθελε στη ΕΣΣΔ επειδή ήταν Εβραίος.

    Και είναι αξιοθρήνητο το ότι ο ίδιος δημοσιογράφος που δείχνει τεράστια κατανόηση όταν η Χαμάς στέλνει Κατιούσες σε νηπιαγωγεία στο Ισραήλ, "επειδή έχουν συσσωρεύσει οργή",
    να χλευάζει έναν ιδιοφυέστατο και εντιμότατο πολιτικό που έχει ΔΙΩΧΘΕΙ ως Εβραίος από τότε που γεννήθηκε.

    Και είναι ντροπιαστικό ένας δημοσιογράφος να απαξιώνει έναν πολιτικό που είχε το σθένος να πει τη γνώμη του και να χάσει το υπουργηλίκι. Το 2004 ήταν Υπουργός Μεταφορών και καρατομήθηκε επειδή διαφώνησε με τον Σαρόν.

    Έναν πολιτικό που στα 1978 μετανάστευσε στο Ισραήλ για να βρει δουλειά και να ζήσει αξιοπρεπώς. Και ακόμα και σήμερα μένει στο ίδιο σπίτι από το 1988!

    Ξέρετε πολλούς Έλληνες πολιτικούς να μπαίνουν στην πολιτική χωρίς οικογενειακές πλάτες και αφού έχουν αποκτήσει υπουργικά αξιώματα να εξακολουθούν να διαμένουν στο ίδιο σπίτι;;; Λυπάμαι αλλά δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑ!

    Ο κύριος δημοσιογράφος έχει προφανώς αλλεργία στην ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ.
    Αλλά αν δεν είχαμε τέτοιας ποιότητας δημοσιογράφους θα είχαμε και καλύτερους πολιτικούς. Γιατί όντως,
    κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O Liberman kapou itan ...portieris/bravos prin ginei ipourgos.
    Apo tous pio kinikos sionistes.
    tzimis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακόμα και ο Λίμπερμαν που θεωρείται ο πιο ακραίος,
    ποτέ δεν έχει πει τις βαρβαρότητες και τις ακρότητες περί ολικής σφαγής των Εβραίων της Παλαιστίνης
    και της καταστροφής του κράτους,
    που λένε σε ημερήσια διάταξη οι
    μετριοπαθείς άραβες της Παλαιστίνης.
    Για έναν όρκο πίστης μίλησε που μακάρι να τον είχαμε και στην Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.