24/1/11

Πολύνεκρη έκρηξη στο αεροδρόμιο της Μόσχας


 Στους 35 οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες. Καταδίκη της επίθεσης από Ομπάμα, ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας στοίχισε τη ζωή σε 35 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 146, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η εκπρόσωπος του αεροδρομίου Έλενα Γκαλάνοβα.

«Με βάση τα νεότερα στοιχεία υπάρχουν 35 νεκροί και 146 τραυματίες, είπε η εκπρόσωπος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε την επίθεση στο Ντομοντέντοβο μέσω του εκπροσώπου του, Ρόμπερτ Γκιμπς. «Καταδικάζω έντονα αυτήν την ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια κατά του ρωσικού λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση που διάβασε ο Γκιμπς. Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν βοήθεια στη Μόσχα, εφόσον χρειαστεί.
Από τους πρώτους που καταδίκασαν την επίθεση ήταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αλληλέγγυος με τη Ρωσία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. «Καταδικάζω έντονα αυτή τη φρικιαστική ενέργεια (...) Σ' αυτή τη μάχη είμαστε μαζί. Πρόκειται για μια κοινή απειλή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. Το ΝΑΤΟ εκφράζει την αλληλεγγύη του με το ρωσικό λαό και την κυβέρνηση», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ράσμουσεν.
Από το Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, σε μήνυμά της προς τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ εκφράζει τη «συμπάθειά» της και του ζητά να μεταφέρει τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των θυμάτων. «Πληροφορήθηκα με φρίκη για τη δειλή επίθεση στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο», αναφέρεται στο μήνυμα της καγκελαρίου ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της, Γκίντο Βεστερβέλε, χαρακτήρισε την επίθεση «μια βάρβαρη ενέργεια που τίποτα δεν μπορεί να τη δικαιολογήσει».
Την επίθεση καταδίκασε επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, χαρακτηρίζοντάς την «βάρβαρη και δειλή επίθεση». Ο Γάλλος πρόεδρος εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στο ρωσικό λαό διαβεβαιώντοντας τις ρωσικές αρχές για «την αλληλεγγύη της Γαλλίας».
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε σοκαρισμένος από την επίθεση στη Μόσχα. «Βρετανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές για να παράσχουμε βοήθεια σε όποιον Βρετανό υπήκοο το επιθυμεί», είπε. Μία εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις διευκρίνισε ότι υπάλληλοι του βρετανικού προξενείου κατευθύνονται προς το Ντομοντέντοβο και έχουν έρθει σε επαφή με τις αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν δρομολόγια από το Λονδίνο στη Μόσχα. Λίγο πριν την επίθεση είχαν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο δύο βρετανικά αεροσκάφη.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, από την πλευρά του, καταδίκασε την «αδικαιολόγητη» επίθεση εκφράζοντας την «πλήρη αλληλεγγύη» των ιταλικών αρχών προς τη ρωσική κυβέρνηση «στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας.
Τέλος, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι και Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκαν «γρήγορη ανάρρωση» στους τραυματίες.
Τιμωρία των υπευθύνων υποσχέθηκε ο Μεντβέντεφ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποσχέθηκε ότι οι αρχές θα καταδιώξουν και θα τιμωρήσουν τους υπεύθυνους για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στο μεγαλύτερο ρωσικό αεροδρόμιο και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 31 ανθρώπους.
«Η ασφάλεια θα ενισχυθεί στα μεγάλα διαμετακομιστικά κέντρα», είπε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος διέταξε να εφαρμοστεί ένα «καθεστώς ειδικής ασφάλειας» στους σταθμούς και τα αεροδρόμια της χώρας.
Θρηνούμε τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο του Ντομοντέντοβο. Οι οργανωτές (της επίθεσης) θα διωχθούν και θα τιμωρηθούν», υποσχέθηκε.
«Ο καμικάζι ανατινάχτηκε ενώ βρισκόταν μέσα στο πλήθος που περίμενε να υποδεχτεί τους ταξιδιώτες» δήλωσε πηγή της αστυνομίας στο πρακτορείο ΡΙΑ Νόβοστι. Άλλη αστυνομική πηγή ωστόσο είπε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι «δεν αποκλείεται η βόμβα να ήταν τοποθετημένη ανάμεσα στις αποσκευές». Η βόμβα, που ήταν γεμάτη με μεταλλικά καρφιά, προκάλεσε έκρηξη τόσο ισχυρή που ισοδυναμούσε με έκρηξη ίση με 5-7 τόνους ΤΝΤ.
Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να διευκρινίσουν πόσοι ήταν οι δράστες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ η αστυνομία της Μόσχας αναζητά τρεις άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι για την επίθεση. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας υποστήριξαν ωστόσο ότι οι δράστες πιθανότατα προέρχονται από το Βόρειο Καύκασο.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε εξάλλου μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι άκουσε δύο διαδοχικές εκρήξεις. «Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Ο χώρος γέμισε καπνούς. Δεκάδες άνθρωποι μεταφέρονται έξω με φορεία. Καμένοι άνθρωποι τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις», είπε.
Τα αεροπλάνα που είχαν προσγειωθεί στο Ντομοντέντοβο λίγο πριν σημειωθεί η έκρηξη προέρχονταν από το Κάιρο, το Τόκιο, το Ντίσελντορφ και το Λονδίνο.
Αμέσως μετά την έκρηξη το Χρηματιστήριο της Μόσχας (MICEX) έπεσε κατά περίπου 2%. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Σεργκέι Ιγκνάτιεφ ανέφερε ωστόσο ότι δεν περιμένει κάποια αντίδραση από τις αγορές με αφορμή την έκρηξη στο αεροδρόμιο.
Έπειτα από την επίθεση, ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέβαλε την αναχώρησή του για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Ο Μεντβέντεφ επρόκειτο να ταξιδέψει στην Ελβετία αύριο Τρίτη και θα εκφωνούσε την εναρκτήρια ομιλία στο διεθνές φόρουμ.
«Ο πρόεδρος θα καθυστερήσει την αναχώρησή του», είπε η εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ναταλία Τικαμόβα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

10 σχόλια:

  1. Έχω προ πολλού και για πολλές φορές εκφράσει τη γνώμη ότι η Ρωσία είναι στην ουσία όμηρος. Κατά τα άλλα, άλλοι είναι αυτοί που κάνουν όνειρα θερινής νυκτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο άρθρο λείπει η κεντρική λέξη: ΙΣΛΑΜ.

    Τις προάλλες έγραψα για το κρατικό μουσουλμανικό κανάλι που "οραματίστηκε" ο Μεντβέντεφ και την ανακοίνωση για επικείμενη λειτουργία του.
    Και το έγραψα με καυστικότητα,
    διότι δυστυχώς, επιβεβαιώθηκα πλήρως και άμεσα:
    Όσο το Ισλάμ το αντιμετωπίζεις πολιτισμένα και δημοκρατικά, τόσο σου ανεβαίνει στο σβέρκο.
    (Δείτε τη δική μας ξεφτίλα: Μπουκάρανε και στην ανακαινισμένη παλιά ιστορική Νομική και αντί να τους βγάλουν σηκωτούς, χάνεται η εξεταστική!)

    Εύχομαι στις επόμενες εκλογές να ξανακατέβει ο Πούτιν γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια στη Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εγω αυτης της αποψης ειμαι.
    Αρχιζει κανεις να ελπιζει πραγματικα στον Ισλαμικο κινδυνο γιατι ετσι ισως παραβλεψουμε τα περι heartland και αλλες νταβουτογλοειδεις μπουρδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Πούτιν όρισε έναν βιαστή και βασανιστή για δικτάτορα στη Τσετσενία.Απο την άλλη εφαρμόζοντας απέναντι στο Ισλαμ 2 μέτρα και 2 σταθμά,η Μόσχα στήριζε και στηρίζει ισλαμικά καθεστώτα με πωλήσεις όπλων και επενδύσεις,κυβερνήσεις που με την σειρά τους εξοπλίζουν και έχουν διασυνδέσεις με ισλαμιστικές και κάθε είδους τρομοκρατικές ομάδες ανα τον κόσμο.ΗΠΑ,Ευρώπη,Μέση Ανατολή,Ρωσία,είμαστε όλοι στόχοι και θύματα.R.I.P.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 24 Ιανουαρίου 2011 11:09 μ.μ.

    Έχω προ πολλού και για πολλές φορές εκφράσει τη γνώμη ότι η Ρωσία είναι στην ουσία όμηρος.
    ------------------

    Εσύ δεν είσαι που μέχρι χθες έλεγες ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει το Ισλάμ;
    ----------------
    "Ρωσία και Κίνα.....είναι πολύ πιθανόν να στηρίξουν και οι δύο το Ισλάμ"
    ----------------
    Μετά από τις προηγούμενες, αλλά και έπειτα από την χθεσινή ισλαμική τρομοκρατική επίθεση στο ρωσικό αεροδρόμιο, συνεχίζεις να το πιστεύεις;
    Κρίμα που ένας τέτοιος αναλυτής όπως εσύ "χαραμίζεται" στον Ινφογνώμωνα!!
    Τίποτα άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΙΧΑ ΓΡΑΨΕΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΡΤΑΤΕ, ΤΙ ΕΙΜΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τουλαχιστον προς το παρον η Δυση δεν μοιαζει να`βαζει τρικλοποδιες στην Ρωσσια...κατι ειναι και αυτο!Το προβλημα του φονταμενταλιστικου Ισλαμ μπορει να λυθει μονο απο την Ρωσσια και την Δυση απο κοινου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απελλή
    Η ρωσία δεν μπορεί να κρατήσει τα σύνορα που έχει. Είναι μία χώρα που πεθαίνει πληθυσμιακά, και από όπου οι καλύτεροι πολίτες της φεύγουν στα ξένα. Μόνο ως φιλική προς το Ισλάμ θα μπορέσει να καθηστερήσει κάπως τη διάλυσή της. Όλος σχεδόν ο νότος της είναι ισλαμικός.
    Όμηρος του Ισλάμ είναι η Ρωσία, εδώ και καιρό. Σε βάθος χρόνου δεν θα υπάρχει όπως τη γνωρίζουμε. Όπως και η Ελλάδα, έχει τεράστιο ιδεολογικό και πολιτιστικό πρόβλημα και η Ρωσία. Η διαφθορά πνίγει αυτούς που δεν γνωρίζουν τι είναι και τι πιστεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν δεν κάνω λάθος, οι αγγλίδες εδώ και χρόνια δίνουν άσυλο σε τρομοκράτες Τσετσένους που είναι επικηρυγμένοι για πολλά εγκλήματα εναντίον αμάχων στην Τσετσενία...
    Ο ...ανταποκριτής μας στην αδελφοχώρα ας μας στείλει τι ξέρει!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Αν δεν κάνω λάθος, οι αγγλίδες εδώ και χρόνια δίνουν άσυλο σε τρομοκράτες Τσετσένους που είναι επικηρυγμένοι για πολλά εγκλήματα εναντίον αμάχων στην Τσετσενία...
    Ο ...ανταποκριτής μας στην αδελφοχώρα ας μας στείλει τι ξέρει!!!
    τζιμης"
    Θα πρεπει να παραδεχτω οτι για μια φορα στα χρονικα "καποιος" εχει δικιο.Εξααλλου ο Λιβιτσενκο "καθαριστκε" ενω δρουσε προς οφελος των τσετσενων (εξαλου ειχε ασπαστει υο Ισλαμ). Για την ακριβεια προσπαθουσε μα τους προμηθευσει με ραδιενεργα υλικο πιθανον για παρασκευη "βρωμικης" ατομικης βομβας.Απορια δικη μου:εκανε ολο αυτο το "ψαξιμο" χωρρις οι βρεττανικες μυστικες υπηρεσιες να αντιληθφουν το παραμικρο;Συγνμωμμη αλλα αυτο το ενδεχομενο μου μοιαζει για παραμυθι για μικρα παιδια...εξαλλου υπαρχουν ανεπιβεβαιωτες φημες οτι ο Λιβιτσενκο δουλευε παραλληλα και για ΜΙ5 (οσοι ειναι του χωρου των μυστικων υπηρεσιων πιθανον να γνωριζουν κατι παραπανω, οι δικες μου πληροφοριες μεχρι αυτο το σημειο φτανουν...)
    Για χρονια επισης οι Τσετσενοι απολαμβαναν την υποστηριξη και χρηματοοτηση των ντοπιων αριστεριστων (ναι υπαρχρει και εδω το αντιστοιχο των "μπομπουκιων" του ΣΥΡΙΖΑ καιΤρεμοπουλου) με προεξαρχουσα μια ηθοποιο ονοματι Βανεσσα Ρεντγραιβ, αν και τατελευταια 2-3 χρονια αυτη η υποστρηριξη μοιαζει να`εχει "παγωσει"...Ευχαριστω και καλημερα στην ΓΛΥΚΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ απο το παγωμενο και σκοτεινο λονδινο,,,!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.