22/1/11

Οι «κατσαρίδες», ο σύντροφος Μπεν Άλι και ο Στρος Καν

 Στο Τούνεζι στην Μπαρμπαριά τους έπιασε κακοκαιριά
 Πριν από λίγα χρόνια, το Νοέμβριο του 2008, ένας «δικός μας άνθρωπος» από το ΔΝΤ, ο σύντροφος Ντομινίκ Στρος Καν, βρέθηκε στην Τύνιδα για να επιθεωρήσει την οικονομία της χώρας. Τα βρήκε όλα ωραία. Τους αριθμούς να ευημερούν, τους πλούσιους πλουσιότερους και το λαό ξεζουμισμένο και εξαθλιωμένο.

Όπως συνηθίζει κάθε φορά που επισκέπτεται μια χώρα υποτακτικών ο σύντροφος Ντομινίκ εξέφρασε την ευαρέσκειά του, τόνισε πως «δεν υπάρχουν φόβοι για το μέλλον της Τυνησίας», αφού «όλα θα συνεχίσουν να λειτουργούν σωστά». Ακόμη υπογράμμισε πως αυτή η αραβική χώρα «αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα προς μίμηση». Πανευτυχής ο σύντροφος Μπεν Άλι, εξέχον μέλος και αυτός της Σοσιαλιστικής Διεθνούς της οποίας πρόεδρος είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις του Γάλλου συντρόφου του και τον παρασημοφόρησε, εκθειάζοντας την προσφορά του στους λαούς των χωρών που παλεύουν σκληρά να ξεφύγουν από την υπανάπτυξη.

Και περνούσε ο καιρός και ζούσαν αυτοί καλά και οι υπόλοιποι χειρότερα. Αυτοί οι φτωχοδιάβολοι της Τυνησίας. Οι νέοι που είχαν πτυχία, αλλά όχι δουλειά. Οι κάτοικοι των φτωχοσυνοικιών, μακριά από τις τουριστικές βιτρίνες που δεν είχαν να αγοράσουν ψωμί. Οι «κατσαρίδες» που ζούσαν σπρωγμένες στο περιθώριο. Ουδείς ησχολείτο μαζί τους. Όσο κι αν συσσωρεύονταν τα προβλήματα. Γιατί ο Μπεν Άλι και οι διάφοροι Ντομινίκ Στρος Καν τα έκρυβαν κάτω από το χαλί.

Όμως λογάριαζαν χωρίς τις «κατσαρίδες». Νόμιζαν πως μια ζωή θα τις κρατούσαν μονίμως σε κατάσταση ύπνωσης. Γελάστηκαν οικτρά. Ήρκεσε μια σπίθα, η αυτοπυρπόληση του νεαρού πτυχιούχου Πληροφορικής, ο οποίος για να ζήσει έκανε τον πλανόδιο λαχανοπώλη. Και ξεχύθηκαν στους δρόμους χωρίς να μπορέσουν ούτε οι σφαίρες να τους σταματήσουν. Και νίκησαν, ακόμη κι αν το πλήρωσαν με 80 νεκρούς και αναρίθμητους τραυματίες. Και ο Μπεν Άλι έφυγε νύχτα για να γλιτώσει τη λαϊκή οργή.

Με όλα αυτά έμαθε, επιτέλους, ο κόσμος τι συνέβαινε στην Τυνησία. Τα ίδια που συμβαίνουν και σε πολλές άλλες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γειτονική Αλγερία, που και εκεί έχουν ξεσηκωθεί οι φτωχοδιάβολοι. Κι αν επαληθευθούν οι «μαύρες» προβλέψεις του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών ( FAO) για την επερχόμενη μέσα στα επόμενα χρόνια διατροφική κρίση, τότε πολλοί έχοντες και κατέχοντες δεν θα πρέπει να κοιμούνται και τόσο ήσυχοι.ΠΑΡΑΣΚΥΗ ΚΑΙ 13

3 σχόλια:

  1. Απο τη στιγμή που έχουν καταρεύσει όλοι οι μηχανισμοί ανακατανομής του πλούτου, η Δημοκρατία έχει γίνει λάστιχο,το Σύνταγμα κουρελόχαρτο και η Δικαιωσύνη γλάστρα όλα αυτά που βλέπουμε είναι μόνο η αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα... σαν τα παραμύθια της χαλιμάς ένα πράμα.

    Τι θέλω να πω: ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει για τους φτωχούς της Τυνησίας. Θα βρεθεί κάποιος άλλος Μπεν Αλί να τους παραμυθιάσει. Κι αν δεν είναι ο σοσιαλισμός αυτή τη φορά στην υπόθεση του παραμυθιού θα είναι ίσως ο ισλαμισμός ή ο παναραβισμός, κάτι τέλος πάντων.

    Δυστυχώς αυτές οι αυθόρμητες εξεγέρσεις χωρίς κάποιο συγκεκριμένο πρόταγμα από τους "κάτω" είναι καταδικασμένες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τον Μπεν Αλή, στον Αλή Μπαμπά και στους 40 Κλέφτες !!!
    Εάν η Ελλάδα είναι 40 χρόνια πίσω από τα αναπτυγμένα κράτη, αυτοί βρίσκονται ακόμα στο 1900!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.