8/1/11

Επικίνδυνοι «ξερόλες» και επίδοξοι «Μέτερνιχ»

Η εστίαση των πρωταγωνιστών της κεντρικής πολιτικής σκηνής στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης έχει αφήσει ανοιχτό το πεδίο σε διάφορους επικίνδυνους «αλεξιπτωτιστές» που αιφνιδίως αποφάσισαν να ασχοληθούν με την εξωτερική πολιτική.

Αγνωστο πως, άνθρωποι που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ζούσαν εκτός Ελλάδος εμφανίζονται σήμερα να παρέχουν συμβουλές στην κυβέρνηση για την άσκηση πολιτικής περί των διεθνών της σχέσεων, εκτοξεύοντας παράλληλα πάσης φύσεως κατηγορίες εναντίον της περί «εθνικής μειοδοσίας» ή και «προδοσίας». Με επιφανειακές αναλύσεις που δυστυχώς έχουν πέραση στην κοινή γνώμη απολαμβάνουν δημοσιότητα δυσανάλογη των ικανοτήτων τους

Την ίδια στιγμή, εμφανίζονται με την αρθρογραφία τους ως ειδήμονες (ή, επί το λαϊκότερον, «ξερόλες») επί ζητημάτων πολύπλοκων (όπως η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη). όταν από πουθενά στο βιογραφικό τους δεν προκύπτει εμβριθής γνώση του αντικειμένου.

Αγαπημένο θέμα των προσώπων αυτών, οι απόψεις των οποίων σιγοντάρονται επιμελώς από δημοσιογραφικές πένες που επιμένουν σε μόνιμη βάση ότι επίκεινται ανακοινώσεις περί συνεκμεταλλεύσεως του Αιγαίου, αποτελούν οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες για το Αιγαίο. Το αν οι συνομιλίες αυτές διεξάγονται με τον σωστό ή λάθος τρόπο είναι ένα άλλο ζήτημα που χρήζει διαφορετικής συζήτησης.

Από το σημείο αυτό όμως μέχρι να μιλάει κανείς για ξεπούλημα του Αιγαίου ή για σύγχρονους «Τσολάκογλου» που παραδίδουν τη χώρα σε ξένες δυνάμεις - παρουσιάζοντας μάλιστα ως δεδομένες ανακοινώσεις επί των θεμάτων αυτών στο Ερζερούμ - πάει πολύ... Φυσικά, όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, οι άνθρωποι αυτοί δεν πρόκειται ποτέ να απολογηθούν για όσα γράφουν. Εκτός αν ο Παπανδρέου και ο Ερντογάν ανακοίνωσαν κάτι στο Ερζερούμ και δεν το ακούσαμε.

Την ίδια στιγμή βέβαια, θλιβερή είναι η εικόνα που παρουσιάζει στα θέματα εξωτερικής πολιτικής η ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει να κατηγορεί την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προσωπικά για «μυστική διπλωματία». Ωστόσο, ένα ερώτημα που απασχολεί τον γράφοντα είναι το εξής: Υπάρχει διπλωματία που δεν είναι μυστική;

Τι περιμένει δηλαδή ο κ. Αντ. Σαμαράς και οι επίδοξοι «Μέτερνιχ» που τον περιβάλλουν; Οτι οι συζητήσεις για τα κορυφαία διπλωματικά ζητήματα θα γίνουν υπό το φως των προβολέων; Μήπως θέλουν να μας πουν ότι επί κυβερνήσεως Καραμανλή δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο; Αλήθεια, όταν η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη συνομιλούσε για το Σκοπιανό, οι διαπραγματεύσεις γίνονταν δημοσίως; Ή μήπως κρατούνταν πρακτικά στις συναντήσεις της με τον κ. Αλί Μπαμπατζάν;

Οταν υπάρξουν στοιχεία επί όλων αυτών των «δεινών» που προαναγγέλλει η ΝΔ και οι επικίνδυνοι «ξερόλες», η συζήτηση θα μπορούσε να γίνει επί άλλης βάσεως. Μέχρι τότε όμως και για να είμαστε όλοι υπεύθυνοι, ας αφήσουμε κατά μέρος τη μυστική διπλωματία και ας ασχοληθούμε με τη δημόσια. Αυτή κατέγραψε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου στο Ερζερούμ απηύθυνε διάβημα ενώπιον της ελίτ του διπλωματικού κατεστημένου της Τουρκίας καταγγέλοντας τις υπερπτήσεις και προειδοποιώντας ότι το καθεστώς του Αιγαίου δεν πρόκειται να αλλάξει με όλα αυτά. Αν ενθυμούμαστε καλά, είναι η πρώτη φορά που έλληνας Πρωθυπουργός και μάλιστα επί τουρκικού εδάφους στέλνει τέτοιο μήνυμα.

8 σχόλια:

  1. Σε λίγο θα μας πουν οι του Βήματος πως ο εκλεκτός τους Jeffrey είναι και ο νέος Βενιζέλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΗΘΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Πρόκειται περί ενός άρθρου στο οποίο "αγιοποιείται" η ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική του ΓΑΠ.

    Παραβλέπεται βέβαια τελείως η αντίθεση όσων γράφει ο υπογράφων το γελοίο αυτό αρθρίδιο, με τα παλαιότερα και τα σημερινά πεπραγμένα του Γιώργου Παπανδρέου.

    Τι εννοώ;

    Μα εννοώ την παρουσία τόσων και τόσων ... αλεξιπτωτιστών "συμβούλων" του Γιώργου όπως, ο Άλεξ Ρόντος, ο Σωτήρης Βαλντέν, η Μαριλένα Κοππά και τόσοι άλλοι που τότε δεν έγιναν ακόμη γνωστοί στο πολύ κοινό.

    Να μην αφήσουμε απ' έξω τον Δημήτριο Δρούτσα, ο οποίος ξαφνικά βρέθηκε, από το πουθενά, υπουργός των Εξωτερικών, ... δια της ατόπου απαγωγής και την δραματική επανάκαμψη του Άλεξ Ρόντος!

    Τι ... μπούρδες ...μας λέει λοιπόν ο συγγραφέας .. ;

    Ή αυτός είναι αφελής ή μας περνά για πολύ αφελείς μέσα στον προπαγανδιστικό του οίστρο!

    Άλλως τε, είναι γνωστό σε όλους ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ποτέ του γενικά δεν έμαθε Ιστορία (δεν μιλάμε για τον Νταίηβυ Κρόκετ ή το Άλαμο ?) ή έστω την Διπλωματική Ιστορία της Ελλάδος.

    Τουλάχιστον, ας μελετούσε ο Γιώργος την «Σκιά της Δύσεως» του Κ. Σακελλαρόπουλου, ή την «Διπλωματική Ιστορία της Ελλάδος» του Κωνσταντίνου Σβολόπουλου αν δεν του «πήγαινε» (διότι δεν ξέρει Ελληνικά …. καθ’ ότι «Έλληνας» (sic!) του Εξωτερικού. Τόσα χρόνια στην Ελλάδα τι κάνει, κανό & ποδήλατο ;) η καθαρεύουσα του αείμνηστου Σακελλαρόπουλου!

    Αν του «έπεφταν πολύ βαριά» αυτά τα …. Αναγνώσματα, δεν διαβάζει το βιβλίο του αείμνηστου Πρέσβυ ε.τ. Μιχάλη Δούντα ή δεν παρακολουθεί τον Ιστοχώρο του Πρέσβυ κ. Σέκερη ;

    Όσον αφορά τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη, ας διαβάσει ο συγγραφέας πρώτα τα παλαιά άρθρα του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο του Γιάννη Μαρίνου, και θα διαπιστώσει ότι ο υποψήφιος διδάκτωρ (sic!) Δρούτσας θα πρέπει να καταβάλει τεράστιες προσπάθειες, έως ότου καταφέρει να αποκτήσει τις γνώσεις του κ. Χρ. Λαζαρίδη!

    (Συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΗΘΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗ

    (Συνέχεια εκ του προηγουμένου)
    Αλλά αυτή η τακτική, μας είναι πλέον γνωστή, από την περίπτωση του άπειρου περί τα πολιτικά Κώστα Καραμανλή, τον οποίο πρώτα τον απογύμνωσαν από τους στενούς του συνεργάτες και μετά τον εξετέλεσαν κανονικά!

    Μην μας πει ο συγγραφέας ότι και ο Βασίλης Μαρκεζίνης είναι άσχετος και εμπαθής (sic!) ή δεν γνωρίζει που του πάνε τα τέσσερα, όπως προσπάθησε να αποδείξη σε εμπαθέστατο άρθρο του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ κάποιος Χρυσολωράς !

    Λοιπόν, πολύ καλά έγινε η ανάρτηση του εν λόγω αρθριδίου, διότι δεν διαβάζουμε όλοι μας την φυλλάδα του κ. Ψυχάρη, στην οποία δημοσιογραφούν πολλοί αποδομητές της Ελλάδος.


    Ευμένης ο Καρδιανός

    Υ.Γ. Εμένα με στενοχωρούν περισσότερο όσα διαβάζω στην εισαγωγή του Καθηγητή κ. Μάριου Λ. Ευρυβιάδη, από το βιβλίο «Η Γεωπολιτική Στρατηγική και η Στρατιωτική Ισχύς της Τουρκίας» του κ. Χρήστου Μηνάγια και από τα όσα συνταρακτικά αναφέρει στο σύγγραμμά του ο κ. Μηνάγιας.

    Επιτέλους, γιατί δεν γίνεται ένα δημοψήφισμα να αποφασίσει ο Ελληνικός Λαός τι επιθυμεί. Αν επιθυμεί την διάλυση της Ελλάδος και την εξαφάνισή του από τον παγκόσμιο χάρτη ..!!

    Ώρε desinformatia που τρώμε καθημερινά ……….!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ μου κ. Αθανασόπουλε, μακάρι χίλιες φορές να έχεις δίκιο. Έστω και μέσα από το ΒΗΜΑ.

    Ένα σημείο μόνο με προβλημάτισε από το άρθρο σου: "...και προειδοποιώντας ότι το καθεστώς του Αιγαίου δεν πρόκειται να αλλάξει με όλα αυτά."
    Βλέπεις, το τρέχον καθεστώς του Αιγαίου περιλαμβάνει μόνο 6 μίλια χωρικά ύδατα για την Ελλάδα, τα οποία δεν επεκτείνονται στα 12 που δικαιούμαστε, λόγω του casus beli. Μήπως τελικά τα 6 μίλια είναι αυτά που δεν πρόκειται να αλλάξουν (έτσι όπως το διατύπωσε ο ΓΑΠ); Ή άμα μάς επιτρέψουν οι Τούρκοι σε κάποια σημεία να τα πάμε ας πούμε στα 8 μίλια θα βγαίνεις μετά να πανηγυρίζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...Λοιπόν, πολύ καλά έγινε η ανάρτηση του εν λόγω αρθριδίου, διότι δεν διαβάζουμε όλοι μας την φυλλάδα του κ. Ψυχάρη, στην οποία δημοσιογραφούν πολλοί αποδομητές της Ελλάδος....

    Κε Ευμένη η Δημοκρατία δεν έχασε ποτέ απο την πολυφωνία.Η κριτική σκέψη για να είναι εποκοδομοιτική απαιτεί την καταγραφή όλων των απόψεων.

    Θα σου μιλήσω απλά.Απέναντι σε αυτό άρθρο αντέταξες τα δικά σου επιχειρήματα και παράλληλα πρότεινες κάποιες πηγές που τις θεωρείς αξιόλογες.

    Ετσι μπόρεσες να καταλάβεις τον ρόλο μου εδώ μέσα. Είμαι υποχρεωμένος να καλύψω το κάθε γεγονός πολύπλευρα και αυτό κάνω

    Αναφέρεις ότι δεν "διαβάζουμε όλοι"
    σου απαντώ με την ρήση του Κοσμά του Αιτωλού "Ο λαός μας τους διαβασμένους, τους ονόμαζε πολύξερους, ενώ τους μορφωμένους, γνωστικούς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε λίγο θα μας πουν οι του Βήματος πως ο εκλεκτός τους Jeffrey είναι και ο νέος Βενιζέλος...
    8 Ιανουαρίου 2011 10:52 π.μ.


    γιατί ο Βενιζέλος καλός ήταν τελικά;
    αρχίζω να αμφιβάλλω.

    (άσε που συγγένευε με τη Ντόρα που στην πολιτική είνα φτυστή ο ΓΑΠ).

    ο ρόλος του Βενιζέλου είναι σκοτεινός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλά ,αυτοί οι δημοσιογράφοι-αρθρογράφοι της Ελλάδας,

    δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ?ΑΥΤΗΝ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΑΛΙ ΟΜΩΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟ ΦΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ!!!!!ΚΑΙ ΥΤΟ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ Ο ΣΥΝΧΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΕΣ Η........ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ.
    Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΧΗΣ ΞΕΡΕΙ Η ΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΝΙΣΣΑΝ ΣΑΝ ΤΕΜΕΤΕΡΩΝ ΡΟΥΣΩΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.