12/1/11

Βλέπουν «πολλαπλά οφέλη» από την εμβάθυνση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων

Διευκρινίσεις για τη συμφωνία συγκρότησης κοινού υπουργικού συμβουλίου συνεργασίας, με στόχο την εμβάθυνση και θεσμική θωράκιση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων, έδωσαν ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας και ο ισραηλινός ομόλογός του και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο Έλληνας υπουργίος ανέφερε ότι κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει στο Ισραήλ και θα ασχοληθεί με θέματα πολιτισμού, τουρισμού, αγροτικής ανάπτυξης, ενέργειας και υψηλής τεχνολογίας. Ο ισραηλινός ΥΠΕΞ εκτίμησε, από τη μεριά του, ότι θα γίνει σε τρεις μήνες.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις, ο Δημ. Δρούτσας υποστήριξε ότι θα έχουν πολλαπλά οφέλη για τους δύο λαούς, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι τα δύο κράτη θα δημιουργήσουν περιφερειακή μονάδα άμεσης ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Εκ μέρους του Ισραήλ, ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν υπογράμμισε ότι η οικονομική συνεργασία των δύο κρατών θα πρέπει  να ξεκινήσει "το ταχύτερο δυνατό". Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, δήλωσε ότι απαιτεί «εμπεριστατωμένη έρευνα».

Αναφορικά με τις αραβοϊσραηλινές σχέσεις, δήλωσε ότι θα είναι ευτυχής, "αν μπορέσει η Ελλάδα να συμβάλει στη σύσφιγξη των σχέσεων του Ισραήλ με τις γειτνιάζουσες χώρες".

Ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, όπως η επανέναρξη του εβραϊκού εποικισμού, ο Δημ. Δρούτσας είπε πως "οι απόψεις της Ελλάδας δεν συμπίπτουν σε όλα τα θέματα με αυτές του Ισραήλ. Πρέπει όμως να μιλάμε ανοιχτά και εκεί, όπου αποκλίνουν οι απόψεις μας".
Ο Έλληνας υπουργός συμπλήρωσε ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ.

"Επειδή η Ελλάδα έχει ακολουθήσει με συνέπεια μια πολιτική αρχών, που αποτελεί και την προστιθέμενη αξία της χώρας μας στην περιοχή, για τον λόγο αυτό η Ελλάδα έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη του αραβικού κόσμου αλλά και του Ισραήλ. Λίγες χώρες μπορούν να ισχυριστούν ότι διαθέτουν αυτό το πλεονέκτημα", σημείωσε. Ελευθεροτυπια

22 σχόλια:

  1. Ας υποθέσουμε ότι η σύγκρουση Ισραήλ Τουρκίας είναι πραγματική. Πως παντρεύεται ο προσεταιρισμός του Ισραήλ από την Ελλάδα και η συνεχής οπισθοχώρηση της Ελλάδος στο μέτωπο με την Τουρκία (οριοθέτηση ΑΟΖ, προξενείο, κ.λ.π)?

    Και ένα άλλο ερώτημα. Οι τουρκικές απειλές στην Κύπρο για μη πραγματοποίηση ερευνών νοτίως της Κύπρου ήταν στο ίδιο ακριβώς ύφος (αν όχι και χειρότερο) με τις απειλές για το casus belli για την επέκταση των 12 νμ της Ελλάδος. Προσωπικά κιόλας θεωρώ ότι η Τουρκία είχε περισσότερα ερείσματα να επέμβει δυναμικά νοτίως της Κύπρου από ότι να ανοίξει ένα πόλεμο στο Αιγαίο με την Ελλάδα. Κι όμως δεν επενέβη όταν ακόμα δεν ήταν ενεργή η εμπλοκή κρατών όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ που θα καθιστούσαν απαγορευτική κάθε δυναμική αντίδραση. Τι είναι λοιπόν αυτό που μας πείθει και μας τρομοκρατεί ότι εάν ασκήσουμε τα διεθνώς νόμιμα δικαιώματά μας, θα κάνουν οι απέναντι πράξη τις απειλές τους?

    Είμαστε ενδοτικοί, σύμφωνοι. Κάνουμε ότι μας λένε τα αφεντικά μας, σύμφωνοι, αλλά στην παρούσα περιπτωση και δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών, δεν νομίζω ότι τα αφεντικά μας (όρα ΗΠΑ και λοιποί) μας επιβάλλουν τόσο ενδοτισμό και φόβο.

    Εξάλλου τι καλύτερο μάθημα διεθνώς για την απείθαρχη Τουρκία (και τους ομοϊδεάτες) να καταδειχθεί ότι οι απειλές της για casus belli καταρρέουν σα χαρτονένια σκηνικά! Και μάλιστα με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

    Κάποιες σκέψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτρέψτε μου μια απορία και όποιος γνωρίζει και θέλει μου απαντάει:

    Σε περίπτωση αναταραχών στη χώρα και πολιτικής αστάθειας έχει δικαίωμα να επέμβει το ΝΑΤΟ σύμφωνα με το νέο Δόγμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απάντηση στα casus belli και τους λεονταρισμούς της Τουρκίας θα πρέπει να είναι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που να εκτίνονται από τον Έβρο μέχρι την Χάιφα .

    Αυγερινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Κομνηνέ,

    δείτε τί έγινε με την πρόσφατη διαρροή για τον Χρυσοχοΐδη:
    Καρφώνει στους αμερικανούς, εμπλοκή του Ιράν στην ελληνική τρομοκρατία, την ώρα
    που η ίδια κυβέρνηση ΠαΣοΚ έχει
    στενότατες σχέσεις με το καθεστώς
    του Ιράν.
    Τόσο στενές που παρανομούσε τόσα χρόνια έναντι της ΕΕ,
    αρνούμενη να παράσχει άσυλο στους Ιρανούς αντιφρονούντες.

    Το Ιράν μετά τη διαρροή είναι εξαγριωμένο με εμάς.

    Αυτοί είναι οι κυβερνώντες.
    Ανθρώπινα σκουλήκια που χαντακώνουν, "καρφώνουν" και απαξιώνουν συστηματικά τη χώρα μας.
    Και σε λίγο θα έχουμε μόνο εχθρούς.

    Και φοβάμαι ότι αν συνεχίσει η διαρροή ανάλογων εγγράφων
    θα δούμε πολύ χειρότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα βήματα:
    1) Οικονομική ενίσχυση
    2) Διπλωματική ενίσχυση
    3) Στρατιωτική ενίσχυση
    4) Σταδιακή αλλαγή Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής σε "rock" ρυθμούς και όταν απαιτείται σε "hard rock" όπως όλα τα σοβαρά κράτη.
    5) "Πόλεμος" στη Τουρκία μέσω δικών μας ΜΚΟ
    6) Κήρυξη ΑΟΖ
    7) Δυναμική απάντηση(κατάρριψη) σε περίπτωση παραβίασης των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων

    Ή θα ξυπνήσουμε και θα πιστέψουμε στον εαυτό μας ή θα γίνουμε δορυφόρος της Τουρκίας σε μια γενιά από σήμερα (αν συνεχιστεί έτσι το πράγμα).
    Σε 10 χρόνια με σχέδιο, με όραμα, μπορούμε να αλλάξουμε πολλά.

    Κοντός ψαλμός αλληλούια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λόγω διάλυσης του ευρήτερου δημόσιου τομέα και των ενόπλων δυνάμεων όπου κυριαρχεί το κομματικό κριτήριο και η αναξιοκρατία η ελληνική κυβέρνηση λόγω γενικότερης σύψης και κατάρρευσης των υπηρεσιών της φοβάται μία σύγκουση και μιά ανοικτή ρήξη με την Τουρκία .Τα Ίμια κατέδειξαν πόσο ελλειψη ικανοτήτων έχουν οι Έλληνες πολιτικοί στην διαχείρηση κρίσεων με την Τουρκία.
    Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα φοβάται και γι αυτό και πολλαπλασιαζει τις προκλήσεις , τις απειλές, και τις προβοκάτσιες . Στην περίπτωση της Κύπρου το μικρό αυτό νησιωτικό κράτος αντίθετα πρός την Ελλάδα έδειξε σοβαρότητα, πείσμα αποφασιστικότητα, υπευθηνότητα, επαγγελματισμό και
    είχε από νωρίς ενδιαφερθεί για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του πολύ πρίν οι Τούρκοι προβάλουν αξιώσεις και απειλές τύπου casus belli κατά της Κύπρου. Αντίθετα από τις ελληνικές ηγεσίες που απουσιάζει ο στόχος η αποφασιστικότητα και η μακρόπνοη τακτική που θα φέρει αποτελέσματα.Πρώην υπουργοί άμυνας ενδιαφέρθικαν μόνο για τον ατομικό πλουτισμό τους παρά για την εξυπηρέτιση των συμφερόντων και της άμυνας της χώρας.

    Μία κυβέρνηση η οποία διστάζει ακόμα και να τα βάλει με τους φορτηγατζίδες και τους φαρμακοποιούς και τους κάθε λογής συνδικαλιστές περιμένουμε να τα βάλει με τους Τούρκους?

    Στην προβοκάτσια της Τουρκίας κατά του Ισραήλ στο επεισόδιο του Mavi Marmara είδαμε με τί δυσανάλογο τρόπο έκαναν χρήση βίας οι Ισραηλινοί κατά της τουρκικής νηοπομπής .Οι Ισραηλινοί είδαν αυτό που εμείς δεν θέλουμε να δούμε στην περιπτωση του στολίσκου ότι δηλαδή η Τουρκία έκανε πρόβα προβολης ισχύος και δύναμης στο Ισραήλ και προσπαθούσε να βάλει παρακαταθίκη σε κυριαρχικά δικαιώματα του Ισραήλ στην περιοχή των κοιτασμάτων της ΝΑ κάνοντας εκμετάλλευση ευαίσθητου θέματος όπως το Παλαιστηνιακό.
    Αν δεν απαντούσε το Ισραήλ με αυτόν τον αποφασιστικό τρόπο οι Τούρκοι θα έκοβαν βόλτες με ερευνιτικά σκάφη και θα έκαναν κρουαζιέρες και στο Ισραήλ και στην νότια Κύπρο.
    Με σωστές τακτικές, προγραμματισμό και δυνατές συμμαχίες κόπικε ο βήχας στους Τούρκους στην ΝΑ Μεσσόγειο και τον δρόμο τον έδειξε στην Ελλάδα η μικρή και κάτω από κατοχή Κύπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το ΙΣΡΑΗΛ έχει δύναμη να πιέσει τη ΤΟΥΡΚΙΑ , εμείς όχι όπως φαίνεται

    συμφωνώ με τον ΓΙΩΡΓΟ
    αλλιώς να γίνουμε επίσημα προτεκτοράτο και υπάλληλοι μεγάλης δύναμης να μας προστατεύουν άλλοι

    ίσως να μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την απειλή της ΤΟΥΡΚΙΑΣ σαν λόγο στάσης πληρωμών προς το ΔΝΤ
    αν δούνε ότι πάει να χαθεί η μάσα μπορεί να τριξουνε τα δόντια στη ΤΟΥΡΚΙΑ , μάλλον είναι θέμα ισορροπίας συμφερόντων και δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ενέργειας, άλλα είναι μια ιδέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυγερινέ, δεν τον λυπάσαι τον Τζίμη μ' αυτά που γράφεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Αυγερινός 10:32 μ.μ.
    Ti douleia exoume emeis stin Haifa kai stin Palaistini?
    Afou oi Israilinoi den kindinevoun apo tin Tourkia, ti tin theloun tin symmaxia mazi mas? Se ti tha tous fanoume xrisimoi?
    Gia na ktipisoume mazi tous Palaistinious kai meta na ginoume emeis o No.1 stoxos ton fanatikwn islamistwn?
    Aporo ean merikoi exete synaisthisi poia einai ta symferonta tis Elladas.

    tzimis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Χρήστος Χατζησαββίδης
    To NATO epemvenei opou nomizei.
    Panta vriskei mia dikaiologia (p.x. "ximika opla", "mas kalese i kivernisi" klp)...
    Eksartatai ean o laos tha tous afisei...
    tzimis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Na akousoume me prosoxi ti tha pei o en logw kyrios, alla kai ti tha pei o Finkelstein to Savvato sto Polytexneio!!!
    Mi ksexniomaste!!!
    tzimis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. tzimis

    13 Ιανουαρίου 2011 2:44 π.μ.

    Εχεις μαθει και Ξενη γλωσσα βλεπω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. /...δείτε τί έγινε με την πρόσφατη διαρροή για τον Χρυσοχοΐδη:
    Καρφώνει στους αμερικανούς, εμπλοκή του Ιράν στην ελληνική τρομοκρατία, την ώρα
    που η ίδια κυβέρνηση ΠαΣοΚ έχει
    στενότατες σχέσεις με το καθεστώς
    του Ιράν. // 10:40 μ.μ.
    --------------
    Πού το διάβασες αυτό περί Ιράν;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Βλέπουν «πολλαπλά οφέλη» από την εμβάθυνση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων"
    +++++++++++++++++++++++++++++
    Οπου ακους πολλα κερασια κρατα και μεγαλο καλαθι;
    Τοπα σωστα;

    @ σαγιαν Ν0. (1) 12 Ιανουαρίου 2011 10:40 μ.μ.
    Ολοι κατι λεγανε και συ το Ιραν.

    @ σαγιαν ΝΟ. (2) 12 Ιανουαρίου 2011 10:32 μ.μ. Αυγερινος;
    Δεν ειναι και ασχημο το ονοματακι αυτο. Τουλαχιστον λιγοτερο παραπλανητικο απο κεινο το Δημοκριτος.

    @ Σαγιαν ΝΟ.(3) 12 Ιανουαρίου 2011 11:11 μ.μ. Γερασιμε καλως τονε. Σε χασαμε για λιγο. Που ησουνα; Τιναξε κεινα τα ρουχα σου γιατι μυριζουν ναφθα.


    Όμαδεον
    Λωριδα της Γαζας
    σκλαβωμενη απο εβραιους γενοκτονους εθνοκτονους
    Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος είπε...

    @Αυγερινός 10:32 μ.μ.
    Ti douleia exoume emeis stin Haifa kai stin Palaistini?
    Afou oi Israilinoi den kindinevoun apo tin Tourkia, ti tin theloun tin symmaxia mazi mas? Se ti tha tous fanoume xrisimoi?
    Gia na ktipisoume mazi tous Palaistinious kai meta na ginoume emeis o No.1 stoxos ton fanatikwn islamistwn?
    Aporo ean merikoi exete synaisthisi poia einai ta symferonta tis Elladas.

    tzimis
    -----------------------------------
    Και τοσα χρονια που δεν ειχαμε καλες σχεσεις με το Ισραηλ τι κεδισε η Ελλαδα ;Μηπως την στηριξη των Αραβων.... το αλλο με τον τοτο ...
    Αιρετικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όμαδεον
    Σε τρωει ο κολος σου ρε φιλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για οποιαδήποτε συζήτηση συμμαχίας της Ελλάδας, δεν νομίζω ότι θα έβλαπτε λίγη μετριοπάθεια.
    Οι πολλές πληθωρικότητες εκ μέρους μας, δεν μας έφεραν ποτέ "πολλαπλά οφέλη". Αστα να έρθουν πρώτα και φυσικά, εμείς πρώτοι θα τα εκτιμήσουμε.
    Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν πάντα τους καλούς φίλους. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. //...Και τοσα χρονια που δεν ειχαμε καλες σχεσεις με το Ισραηλ τι κεδισε η Ελλαδα ;//
    Αιρετικος 5:49 μ.μ.
    ------------------
    Πώς το λες αυτό;
    Πάντα -όσο θυμάμαι- είχαμε καλές σχέσεις με το Ισραήλ.
    Διπλωματικές (πρεσβείες κλπ), εμπορικές (εισαγωγές προϊόντων τους κλπ), πολιτιστικές (Νταλάρας, Άτζελα κλπ)...
    Και το "ευχαριστώ" ήταν να έχει κάνει στρατιωτική συμμαχία και να εξοπλίζει την Τουρκία εναντίον μας σε Αιγαίο και Κύπρο.

    Το κέρδος μας από τους Άραβες ήταν η ...ησυχία μας!!! Τι το καλύτερο;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "Ησυχία", λες, τζιμη
    τον διωγμό των Αιγυπτιωτών Ελλήνων;
    "Ησυχία" και ο τελευταίος διωγμός των Ελλήνων από την Τουρκία;

    Κάντε κάτι με τον τουρκόγυφτο που έχετε μαζέψει εδώ μέσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Όμαδεον
    Σε τρωει ο κολος σου ρε φιλε.
    13 Ιανουαρίου 2011 7:04 μ.μ.


    εσένα τι σε τρώει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εμείς καιγόμαστε για τις γενοκτονίες που έχει υποστεί ο Ελληνισμός από τους Τούρκους. Εσύ (εσείς) καιγόσαστε για την γενοκτονία των Παλαιστινίων από τους Εβραίους. Κατά σύμπτωση και ο Έρντο καίγεται για το ίδιο πράγμα. Είδατε φως και μπήκατε σ' αυτό το μπλόγκ; Τα περί Παλαιστινίων πιστεύω θα αναλύονται πολύ ωραία, αλλού. Όσο είσαστε σ΄αυτό μπλογκ και δεν βγάζετε κιχ για τις γενοκτονίες που υποστήκαμε αλλά βγάζετε κλάμα για την Παλαιστίνη, σημαίνει ότι περί άλλων τυρβάζετε. Ελπίζω το μεροκάματο να αξίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ Επώνυμο και με πατέντα
    15 Ιανουαρίου 2011 2:31 π.μ.

    Σε τσούζει πολύ εεεεε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.